علی ساری، نماینده اهواز در مجلس، با تاکید بر این موضوع گفت: مردم اینجا میبینند که منابع زیرزمینی و ثروت کشور زیر پای آنهاست، اما فقر و محرومیت و سایر مشکلات چه در قالب مدیریت و چه در قالب بحثهای مربوط به هزینه را باید متحمل شوند.تصاویر به جا مانده از آبگرفتگی خوزستان در روزهای آخر آذرماه دردناک بود. مردمانی که سالها با ریزگردها میجنگیدند، آب و فاضلاب توأمان وارد خانه و زندگیشان شد و آنها را با مشکلات زیادی روبهرو کرد.علی ساری،در گفتگو با سایت اعتمادآنلاین به این موضوع پرداخت. او مساله بودجه و اعتبار را تنها راه حل این موضوع نمیداند و از پولهایی میگوید که پیشتر هم به همین منظور به خوزستان اختصاص داده شده بود، اما در دست مدیران گم شد.
*گردوغبار درد قدیمی خوزستان بود، بیکاری، مشکل اشتغال و سهم کم آنها از بودجه، مدتی است سیل، آبگرفتگی و ورود فاضلاب به خانه و کاشانه مردم هم اضافه شده است. حال مردم در خوزستان خوب نیست. شما به عنوان کسی که نمایندگی مردم آن منطقه را بر عهده دارید، چه پاسخی دارید؟
خیلی تیتروار بهتر است به مشکلات اشاره کنم. موضوعاتی مانند اشتغال، گردوخاک، بحث آب و انتقال آب- همانطور که عرض کردم بسیار مهم است آب و انتقال آب، منظور آب شرب است- بحثهایی مثل فاضلاب و آبگرفتگی ناشی از بارش باران، بحث سلامت مردم تقریبا میتوان گفت در صدر مشکلات مردم استان قرار دارد.موضوع ریزگردها به حدی مردم را به ستوه آورده بود که واقعاً نفس آنها را گرفته بود. به هر حال به عنوان مجلس و بازوی نظارتی که از آن استفاده میشود، سعی شده از طریق مباحث بودجهای این معضل حل شود. چرا که اصل موضوع به دو دلیل برمیگردد: ۱- انتقال گسترده آب از سرشاخهها ۲- بحثهای فرسایش خاک و ایجاد ریزگردها.در حال حاضر موضوع روز قضیه آبگرفتگی است که به شدت به نقاط مختلف اینکه اشاره شود، نه اینکه موضعیِ مقطعی در مناطق کوچکی است، نه واقعاً اینطور نیست. کلیه شهرهای اهواز، کارون و باوی و حمیدیه را گرفته است. در مناطق مختلفی از کارون مثل کوت عبدالله، درویشیه، گامیشآباد، منطقه کوآتر و اسلامآباد و از آن طرف زویه، زرگان در مناطق خود مرکز شهر کیانپارس و کیانآباد و همچنین پارکینگهای پر از ماشین که پر از آب شده است، ولی مناطق دیگری مثل کیانشهر، مهرشهر، شهرک دانشگاهی، معینزاده و حتی بخشهایی از منطقه کیان... مناطق قدیم و جدید را با هم گفتم که کسی فکر نکند چون اینجا منطقه قدیمی است و حتی منطقه به اصطلاح برخوردار هم دچار این مشکل شده است. دلیل این مشکل حجم میزان آبگرفتگی گسترده است. به این دلیل که ما سیستم دفع آب سطحی نداریم و تمام شهرداران در هر مرحلهای معمولاً به همدیگر پاسکاری شده. جدیداً نه تنها پاسکاری نمیشود بلکه شهرداری که آنجا تصدی این سمت را برعهده دارد اشاره میکند اصلاً در حوزه کاری من نیست! خیلی علنی در صداوسیما هم اشاره میکند. وقتی سیستم دفع آب سطحی وجود نداشته باشد، همه این آب به سمت فاضلاب میرود، اما در بحث فاضلاب چند درصد شهرهای ما مانند کارون، اهواز، باوی و حمیدیه از آن برخوردار هستند؟ آنها ادعا میکنند ۸۵ درصد، ولی من با محاسبه ادعا میکنم ۵۵ درصد از فاضلاب برخوردار هستند. این شبکه فاضلاب، شبکه قدیمی و فرسوده است، با متریال بسیار بیکیفیت و تقریبا نزدیک به ۲۰ درصد آن دچار ریزش است. به همین دلیل در پیگیری این موضوع با وزارت نیرو مصوبه آن را در هیات وزیران به تاریخ ۹۶/۱ گذراندند و قرار شد موضوع فاضلاب ظرف سه سال یعنی تا پایان سال ۹۸ تمام شود. اما چرا دوباره نشد؟!... قبلاً از بانک جهانی همانطور که عرض کردم ۱۵۰ میلیون یورو پول گرفتند از این پول، ۱۰۲ میلیون یورو وصول شده است. با این پول کدام بخشش حل شده؟ اشاره کنند؟
*چه سالی این مبلغ اختصاص داده شد و چه زمانی وصول شد؟
تقریباً مربوط به دوره مجلس ششم به بعد است و افراد مختلفی بودند چون مدیران مدام تغییر کردند و معلوم نیست واقعاً این پول کجا رفته است و حتی تا حدی میتوانم بگویم که جاهایی هم که بخشی از این پول کار شده مثلاً جایی که لوله باید سایز x کار کنند، سایز یکششم x کار شده است.
*پس ۱۰۲ میلیون یورو به استان مشخصا برای موضوع فاضلاب اختصاص داده شد، اما در سال ۹۸ شاهد این هستیم که فاضلاب وارد خانهها شده است؟
جدیداً دوباره وزارت نیرو اشاره کرده که برای کل بحث فاضلاب، ۳ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان پول لازم دارند. اگر بخواهم این پول را به دلار نیمایی حساب کنم، چون بحث ردیف ریزگردها نیمایی حساب شده اگرچه مباحثی که در خصوص مبحث ریزگردها، حیفومیلِ شدیدِ ردیف ریزگرد از محیط زیست شروع شد، متولی تقسیم آن سازمان محیط زیست است و ردیفی که مختص استان بود در کل کشور پخش کردند. بعدها در خود استان هم مدیریت استان این پول را بین ارگانهای مختلف تقسیم کرده و حتی جایی حیفومیل شده و به خاطر این قضیه طرح تحقیقوتفحص از این قسمت انجام شده است.
اما برگردم به سمت این موضوع، پس سه هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان درخواست شده و موافقتهای اولیه از رهبری انقلاب صورت گرفته است. در حال رتقوفتق امور مربوطه از صندوق توسعه ملی هستند. ولی سوال من از وزارت نیرو اینجاست که اگر این پول دست شما داده شود باز هم مورد مربوط به ۱۰۲ میلیارد یورو اثرش اتفاق خواهد افتاد؟ مورد مربوط به صد میلیون ردیف ریزگردها و آنچه که توسط وزارت کشاورزی، تلفیقی با محیط زیست و تلفیقی با مدیریت خوزستان، قرار است از سرش بیفتد و به جای آن پیشرفت ۶۰ درصد، پیشرفت فعلی ۱۴ درصدی و ۲۰ درصدی- در حال حاضر پیشرفت بین ۱۴ تا ۲۰ درصد را شاهد هستیم- کدام مورد را آنجا دنبال میکنیم؟