صف مرغ دولتی و گوشت یخزده وارداتی تا مدتها حواس رسانهها را به خود جلب کرده بود. دولت یک روز گوشت یخزده خارجی وارد میکرد و کیفیت بسیار نازل و قیمت بسیار گران آن حاشیهساز شد و روز دیگر گوسفند زنده را سوار بر هواپیما کرده و به ایران میآورد.
اگرچه تولیدکنندگان تقریبا از ابتدای سال این روزها را پیشبینی میکردند و بارها و بارها در رسانهها نیز اعلام کردند که مشکل تامین نهاده برای دام و طیور دارند و در صورتی که دولت تدابیری برای آن اتخاذ نکند مجبورند که خوراک دام و طیور خود را از بازار آزاد تهیه کنند و در این صورت قیمت مرغ هم بالا خواهد رفت، اما شرایط پیش آمده نشان میدهد که هنوز مسئولان مربوطه در وزارت جهاد کشاورزی و وزارت صمت صدای آنها را به درستی نشنیده اند.
البته چندی پیش شرکت پشتیبانی امور دام از تامین ۵۰۰ هزارتن کنجاله سویا برای سه ماه پاییز و وزارت جهادکشاورزی هم از اصلاح سامانه بازارگاه نهادههای کشاورزی و تخصیص سیستماتیک نهادههای دامی خبر داد، اما تولیدکنندگان مدعی هستند که هنوز با کمبود خوراک طیور مواجهند، زیرا در توزیع نهادهها تخلفاتی صورت میگیرد و نشتی وجود دارد و همین نشتیها و شاید سودجوییها و امضاهای طلایی برای نهادهها باعث شده بخش زیادی از این نهادههای وارداتی از چرخه توزیع دولتی خارج شود و سر از بازار سیاه در آورند. آنها همچنین میگویند نهادههایی که در بازار سیاه هستند همه وارداتی بوده و با ارز ۴۲۰۰ تومانی ثبت سفارش شده اند. این تولیدکنندگان در نهایت خواستار آن شدند که دستگاههای مربوطه به این قضیه ورود کنند و پاسخگوی این شرایط باشند.حال باید دید آیا در روزهای آینده دستگاههای نظارتی مربوطه به این موضوعات ورود خواهند کرد و نظارتها بر چرخه تولید از توزیع نهادهها تا محصول نهایی بیشتر میشود و مشکل تولیدکنندگان و مصرف کنندگان یک بار برای همیشه حل خواهد شد یا اینکه قرار است هر چند وقت یکبار علی رغم محدودیتهای کرونایی شاهد چنین صفهایی باشیم؟
از آن سمت دام ایرانی گله گله از مرزها قاچاق میشد و پای کارت ملی به بازار مرغ و گوشت رسید. در نهایت اینکه نمایندگان مجلس اعلام کردند که وزارت کشاورزی از تنظیم بازار گوشت ناتوان مانده و البته پروندههایی از فساد در شرکت پشتیبانی امور دام خبرساز شد. این بار ماجرای اصلی خوراک دام و طیور بود و دلار ۴۲۰۰ که فسادهایش تمامی ندارد. بازار خوراک دام با گردش وسوسهکننده ۱۳۰ هزار میلیارد تومانی در دست وزارت کشاورزی است و تک و توک شرکتهای کوچکی که گفته میشود بیشترشان خصولتی هستند.البته زمانی که اسم بازار خوراک دام و طیور به میان میآید دیگر نمیشود از واردکنندهای نگفت که حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد بازار را به دست دارد و سالیان سال است قدرت تعیینکننده او در بازار مورد انتقاد بوده و صد البته گوش شنوایی هم نبوده است.تولیدکنندگان مرغ و گوشت میگویند که ۷۰ درصد بهای تمام شده محصولشان به نرخ خوراک دام و طیور وابسته است و دولت مدعی است که برای واردات این کالا که جز اقلام عمده وارداتی به ایران است، دلار ۴۲۰۰ میدهد اما معلوم نیست که این دلارهای ۴۲۰۰ چه میشود و چرا در نهایت خوراک دام با بهای گزاف به دست مرغداران میرسد.
فساد دلار ۴۲۰۰ به مرغداران هم رسید
مرغداران به رسانهها گفتهاند که فقط ۳۰ تا ۴۰ درصد مصرف خوراکشان با نرخ دولتی است و بقیه را از بازار آزاد میخرند اما سازمان تعزیرات گزارش داده است که بیشتر از ۹۰ درصد نهادههای دامی در مرغداریهای استان تهران، برای توزیع در شبکههای رسمی تبدیل به مرغ نشده است.این گزارش تاکید میکند که مرغداران نهادههای دامی را با بهای دلار ۴۲۰۰ گرفته و در بازار آزاد فروختهاند. دولت مرغدارانی را که خوراک ارزان میگیرند مجبور کرده که مرغشان را با نرخ مصوب کیلویی ۱۴ هزار و ۴۰۰ تومان بفروشند که البته خودشان میگویند فروش با این قیمت برایشان سراسر ضرر است.
از آن سمت کمیسیون اصل نود مجلس گزارشی منتشر کرده است که از ۱۷ شرکت واردکننده خوراک دام و طیور برخیهایشان خوراک دامی را که با دلار ۴۲۰۰ تومان وارد کردهاند با این قیمت عرضه نکردهاند.البته هم حجم تخلف مرغداران در مقایسه با تخلفات دیگر شاید کوچک به نظر برسد. بر اساس گزارش کمیسیون اصل نود ۱۷ شرکت حدود ۱۰۵۱ تن خوراک دام و طیور وارد کردهاند و حدود ۸۱۴ تن آن را با بهای متناسب با دلار ۴۲۰۰ فروختهاند. مرغداران هم میگویند که خوراک دام را هم یک ماه دیرتر از سفارششان تحویل میگیرند و در این مدت مجبور به تهیه نهاده از بازار آزاد هستند و هم اینکه نهاده دولتی فقط ۳۰ تا ۳۵ درصد نیازشان را پوشش میدهد.
ردپای تخلفات بزرگ در وزارت کشاورزی
در این میان تخلف بزرگتر به جای دیگر میرسد.بر اساس گزارشی که گزارش کمیسیون اصل نود با عنوان مشکلات تامین ارز و توزیع نهادههای دامی تهیه کرده است، حدود ۹۰ درصد نهادههای دامی مورد نیاز کشور از طریق واردات تامین میشود و نیاز سالانه کشور حدود ۹ میلیون تن ذرت، ۴.۲ میلیون تن سویا و ۵/۵ میلیون تن جو برآورد میشود.کمیسیون اصل نود مجلس در گزارش خود تاکید کرده که نهتنها حجم انبوهی از واردات خوراک دام با دلار ۴۲۰۰ سر از بازار آزاد درمیآورد که وزارت کشاورزی به ذخایر استراتژیک هم دست برده است.
میزان موجودی کنجاله سویا در انبار ذخایر استراتژیک در ماه فروردین امسال برابر ۲۸۹ هزار تن بوده ولی با برداشت از این ذخیره در شهریور ماه همین سال میزان موجودی انبار به ۶۹ هزار تن کاهش پیدا کرده است و البته برای مجلس محرز نیست که ۲۲۰ هزار تن کنجاله سویا در کجا عرضه و چگونه و به دستور چه مرجعی توزیع شده است؟همچنین وزارت جهاد کشاورزی در یک فقره ۱۸۶ میلیون دلار از محل ارز تخصیصی برای تأمین ذخایر راهبردی نهادههای دامی دریافت کرده اما نه این ذخایر و نه ۱۸۶ میلیون دلار تخصیصی موجود نیست!همچنین اختلاف آماری شدیدی بین اظهارات گمرک و معاونت امور دام وزارت کشاورزی وجود دارد و در حالی که گمرک اعلام کرده که در شش ماهه اول امسال چهار میلیون و ۹۶۴ هزار تن ذرت وارد شده است رقم اظهاری معاونت امور دام وزارت کشاورزی فقط یک میلیون و ۳۵۳ هزار تن است و از نظر مجلس اختلاف فاحش ۳ میلیون و ۵۹۳ هزار تنی قابل توجیه نیست. با توجه به مجموع واردات و تولید داخل باید در شش ماه ابتدای سال ۹۱۹ هزار و ۷۰۲ تن کنجاله سویا به مرغداران با نرخ دولتی تحویل داده میشد اما حدود ۴۸ هزار و ۱۰۳ تن آن گم شده است. در مجموع دلار ۴۲۰۰ تومانی در واردات خوراک دام هم هرز رفته و حالا قیمت مرغ در تهران به کیلویی ۳۵ هزار تومان جهش داشته است.
۴۸۳ فوتی کرونا در کشور؛
عبدی: آمار مرگ و میرها را شفاف بگویید
سخنگوی وزارت بهداشت آخرین موارد شناسایی و فوتی ناشی از کووید-۱۹ در کشور طی ۲۴ ساعت گذشته را اعلام کرد. سیماسادات لاری گفت: تا دیروز ۴ آذر ۱۳۹۹ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۱۳ هزار و ۷۲۱ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که دو هزار و ۸۰۱ نفر از آنها بستری شدند. وی گفت: مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۸۸۰ هزار و ۵۴۲ نفر رسید. متاسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۴۸۳ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به ۴۵ هزار و ۷۳۸ نفر رسید. خوشبختانه تا کنون ۶۱۷ هزار و ۷۱۵ نفر از بیماران، بهبود یافته و یا از بیمارستانها ترخیص شده اند.۵۸۲۴ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند. لاری افزود: تا کنون پنج میلیون و ۸۷۱ هزار و ۹۸ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است. به گفته وی، استانهای تهران، اصفهان، قم، آذربایجان شرقی، خراسان جنوبی، سمنان، قزوین، لرستان، اردبیل، خوزستان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، گیلان، بوشهر، زنجان، ایلام، خراسان رضوی، مازندران، چهارمحال و بختیاری، البرز، آذربایجان غربی، مرکزی، کرمان، خراسان شمالی، همدان، یزد و کردستان در وضعیت قرمز قرار دارند. به گفته لاری، استانهای هرمزگان، فارس، گلستان و سیستان و بلوچستان نیز در وضعیت نارنجی و زرد قرار دارند.
عبدی: آمار مرگ و میرها را شفاف بگویید
عباس عبدي فعال سیاسی،اجتماعی گفت:متاسفانه مديراني كه خود را در مقام هدايتگري تعريف ميكنند و منزلتي بالاتر از مردم براي خود قائل هستند و گمان ميكنند كه مردم مومي هستند در دستان آنان كه بايد آنان را به شكل مطلوب و مورد نظر در آورند، قادر به استفاده از هيچ پژوهشي نيستند. اين سياستگذاران آب درهاون ميكوبند و هر چه بيشتر براي شكل دادن مردم در قالب انسان تراز نوين ميكوشند، نتيجه معكوسي را خواهند گرفت و آخرين نكتهاي كه بايد گفت اين است كه سياستگذار بايد اعتماد به نفس داشته باشد. همه اطلاعات و آمار را براي استفاده پژوهشگران منتشر كند. نه مثل ما كه هر روز دريغ از ديروز و آمار و اطلاعات را با توجيهات ذليلانه محدود ميكنيم و بعد به پژوهشگران نق ميزنيم كه چرا پژوهش كاربردي در اختيار ما قرار نميدهيد.اگر به جامعه خود تعهد و اگر اندكي اعتماد به نفس داريم و اگر ترسي از برملا شدن عملكردهاي نادرست خود نداريم، همه اطلاعات و آمار مرگ و ميرهاي عادي و كرونايي را با تمام متغيرها در اختيار جامعه قرار دهيم، مطمئن باشيم راهبردهايي از آن بيرون خواهد آمد كه به كاهش مرگ و مير كمك كند. متاسفانه بايد گفت كه اين كار در مديريتهاي ضعيف انجام نخواهد شد.
حریرچی:شاید تعطیلیها ادامه داشته باشد
معاون کل وزارت بهداشت گفت: با توجه به شدت کاهش و ملاحظات اقتصادی و اجتماعی ممکن است محدودیتها ادامه داشته باشد ولی همه چیز به آینده و روند بیماری بستگی دارد.ایرج حریرچی در مورد تاثیر محدودیتهای کرونایی بر آمار ابتلا و مرگ و میر اظهار کرد: به طور کلی شاهد کاهش تردد در سفرهای درون و برون شهری هستیم و خوشبختانه مردم همکاری خوبی در زمینه رعایت پروتکلهای بهداشتی دارند.وی افزود: قطعا با ادامه رعایت محدودیتها با کاهش میزان ابتلا رو به رو خواهیم بود ولی برای اینکه شاهد شاخصهای برون دادی باشیم باید یک تا سه هفته از محدودیتها بگذرد. وی بیان کرد: دو الی سه هفته دیگر زمان نیاز است تا میزان بستریها نمایان شودو انتظار میرود تا چهار هفته دیگر به طور کلی شاهد کاهش پیش روی کرونا باشیم.حریرچی در پاسخ به این سؤال که آیا ممکن است شاهد ادامه محدودیتها در تهران باشیم یا خیر؟ گفت: با توجه به شدت کاهش و ملاحظات اقتصادی و اجتماعی ممکن است محدودیتها ادامه داشته باشد ولی همه چیز به آینده و روند بیماری بستگی دارد.
آمار جهانی کرونا؛ بیش از ۵۹.۵ میلیون مبتلا به کووید۱۹
آمار جهانیِ مبتلایان به کووید ۱۹ تاکنون به ۵۹ میلیون و ۵۱۶ هزار و ۶۱۰ نفر رسیده و مرگ یک میلیون و ۴۰۲ هزار و ۴۲ نفر نیز بر اثر ابتلا به این بیماری تأیید شده است.روند افزایش آمار ابتلا به بیماری کووید۱۹ که تاکنون در ۲۱۸ کشور و منطقه در جهان شیوع یافته، ادامه دارد و این بیماری همچنان در دنیا قربانی میگیرد.در حال حاضر چهار کشور ایالات متحده، برزیل، هند و مکزیک به ترتیب رکورددارِ قربانیان این بیماری در دنیا هستند.