حجتالاسلام حسن روحانی، با اشاره به ترور شهید محسن فخری زاده تاکید کرد: مردم کشور ما و مردم جهان در جریان یک اقدام تروریستی بودند که دشمنان ایران علیه یک پژوهشگر و دانشمند ایرانی که ماههای اخیر وقت خود را صرف کرونا و پژوهش و ساخت کیتها در این زمینه کرده بود بود، انجام دادند. ایشان برای خودکفایی کشور در دارو و تجهیزات در بخش پژوهشی در وزارت دفاع که مسئول آن بود، کار زیادی را انجام داد و این بخش توانست بخشی از نیازهای مردم را در زمینه مقابله با کرونا تامین کند. وی افزود: این ترور وحشیانه نشان میدهد که دشمنان ما در هفتههای پراضطرابی هستند، هفتههایی که احساس میکنند دوران فشار آنها کم میشود و شرایط جهانی تغییر میکند و برای آنها این چند هفته مهم است که حداکثر استفاده را از این روزها ببرند تا هم بتوانند شرایط نامطمئنی را در منطقه به وجود بیاورند و هم توجهات جهانی از ترور و ارعابی که در مناطق اشغالی این روزها به وجود آورده بودند، به مشکلات و مسائل دیگر معطوف شود.روحانی با بیان اینکه ملت ایران هوشمندتر و حکیمتر از آنند که در دام توطئه صهیونیستها بیفتند، ادامه داد: آنها در فکر ایجاد یک آشوب و بلوا هستند. بدانند ما دست آنها را از پیش خواندیم و آنها موفق نخواهند شد به اهداف خبیثانه خودشان دست پیدا کنند. رئیسجمهور با تاکید بر اینکه هم رژیم صهیونیستی و هم آنها که ضد ایران هستند، بدانند مسیر توسعه کشور و مسیر تحقیقات کشور با سرعت ادامه خواهد یافت، گفت: با از دست رفتن شهید فخریزاده، فخریزادههای فراوان کمر همت خواهند بست و در این صحنه وجود او که الان در جمع ما نیست جبران خواهند کرد.روحانی تاکید کرد: همه اتاقهای فکر و همه دشمنان ایران به خوبی بدانند ملت ایران و مسئولان کشور شجاعتر و غیورتر از آن هستند که این اقدام جنایتکارانه را بیپاسخ بگذارند. به موقع و مناسب، مسئولان مربوطه پاسخ این جنایت را خواهند داد.
اخطار ایران به آمریکا و اسرائیل
سفیر و نماینده دائم کشورمان در سازمان ملل طی نامهای به دبیرکل سازمان ملل و رئیس شورای امنیت، ضمن مسئول دانستن آمریکا و اسراییل در این حمله ناجوانمردانه، از آنها خواست ضمن محکوم کردن این ترور، اقدامات لازم را در این زمینه به عمل آورند. در این نامه آمده است: روز، ۲۷ نوامبر ۲۰۲۰، در شهر آبسرد استان تهران، آقای محسن فخریزاده دانشمند برجسته ایرانی، در یک حمله تروریستی ترور شد. یکی از آخرین خدمات شهید فخریزاده نقش برجسته وی در تولید اولین کیت بومی تشخیص کرونا بود که سهم بزرگی در تلاشهای ملی ما در مهار این همه گیری در زمانی داشته است که ایران تحت تحریمهای غیرانسانی ایالات متحده است که به شدت مانع دسترسی ما به کالاهای بشردوستانه از جمله داروها و تجهیزات پزشکی میشود. وی همچنین مدیریت توسعه واکسن کرونا را بر عهده داشته است. در ادامه این نامه ضمن اشاره به ترور چندین دانشمند برجسته ایرانی در حملات تروریستی طی دهه گذشته، آمده است: شواهد قاطع نشان میدهد که برخی از طرفهای خارجی در پشت این ترورها بوده اند.روانچی در نامه خود اضافه کرده است: ترور ناجوانمردانه شهید فخری زاده - با نشانههای جدی مسئولیت اسرائیل در آن - تلاش ناامیدانه دیگری برای ایجاد ویرانی در منطقه ما و همچنین به هم زدن توسعه علمی و فناوری ایران است. در حالی که طی چهل سال گذشته، هیچ فشار و حملات تروریستی نتوانسته است مانع دستیابی ما به علم و فناوری مورد نیاز برای توسعه اقتصادی - اجتماعی شود.وی همچنین ضمن اخطار به ایالات متحده و اسرائیل در انجام اقدامات ماجراجویانه علیه ایران، به ویژه در دوره باقی مانده از دولت فعلی ایالات متحده بر حق جمهوری اسلامی ایران برای اتخاذ تمام اقدامات لازم برای دفاع از مردم و تأمین امنیت خود، تاکید کرده است. در انتهای این نامه نیز از دبیرکل سازمان ملل و شورای امنیت خواسته شده است این اقدام تروریستی غیرانسانی را به شدت محکوم کرده و اقدامات لازم را علیه عاملان آن انجام دهد.
اروپا: ترور دانشمند ایرانی اقدامی مجرمانه است
اتحادیه اروپا اقدام تروریستی به شهادت رساندن «محسن فخری زاده» دانشمند هستهای و دفاعی ایران را مجرمانه و در تضاد با اصل احترام به حقوق بشر توصیف کرد. پایگاه اطلاعرسانی اتحادیه اروپا در این خصوص گزارش کرد: سخنگوی اتحادیه اروپا با صدور بیانیهای ترور شهید فخریزاده را محکوم کرد. در ابتدای این بیانیه در خصوص حادثه تروریستی روز جمعه در دماوند آمده است: «در تاریخ ۲۷ نوامبر ۲۰۲۰ (هفتم آذرماه) در آبسرد، یک مقام دولتی ایران و چندین غیرنظامی در مجموعهای از حملات خشونتبار کشته شدند. این یک اقدام مجرمانه و در تضاد با اصل احترام به حقوق انسانی که اتحادیه اروپا حامی آن است، میباشد». اتحادیه اروپا در ادامه ضمن تسلیت به خانوادههای قربانیان این حادثه ادامه داد: «نمایندگی عالی (اتحادیه اروپا) به اعضای خانواده افرادی که کشته شدهاند، تسلیت میگوید و همچنین آرزوی بهبودی سریع برای تمامی افرادی را دارد که احتمالاً در این حادثه زخمی شدهاند». سخنگوی اتحادیه اروپا همچنین در پایان بیانیه خود خواستار خویشتنداری تمامی طرفین شد و گفت: «در این اوضاع ناپایدار، بیش از هرزمان مهم است که تمامی طرفین آرامش خود را حفظ کنند و حداکثر خویشتنداری در پیش بگیرند تا از هرگونه تنشهایی که به نفع هیچکس نیست، جلوگیری شود». پیش از این نیز «اگنس کالامارد» گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور قتلهای فراقانونی در واکنش به ترور شهید «محسن فخری زاده» در توییتی نوشت: قتل هدفمند فرامرزی خارج از درگیری مسلحانه، نقض قانون بینالمللی حقوق بشر و منشور سازمان ملل است.
پایان دیپلماسی و شروع جنگ نزدیک است؟
در همین حال پایگاه تحلیلی - خبری دیپلماسی ایرانی به نقل از وب سایت ریسپانسیبل استیت کرفت نوشت: محسن فخری زاده، یک مقام کلیدی هستهای ایران، در تهران ترور و به شهادت رسید. هنوز عاملان ترور به طور دقیق شناسایی نشده اند، اما به نظر میرسد اسرائیل که در گذشته چندین دانشمند هستهای ایران را ترور کرده و تاپیش از این نتوانسته بوده به فخری زاده که تحت محافظت شدید قرار داشت برسد، مقصر بوده است.برخی گزارشهای ایرانی مبنی بر این هستند که حمله، انتحاری بوده است و این ادعا، احتمال انجام عملیات اسرائیلی را کاهش میدهد؛ با این حال، سوراخهای گلوله در خودروی فخری زاده در این مساله شبهه ایجاد میکنند. بسیار بعید است که اسرائیل بدون دریافت چراغ سبز از دولت دونالد ترامپ این ترور را انجام داده باشد، اما این احتمال هم وجود دارد که ایالات متحده نقشی مستقیم در این عملیات ایفا کرده باشد. طبق برخی گزارشها، دولت ترامپ در سال گذشته چندین عملیات خرابکارانه مشترک با اسرائیل علیه تاسیسات هستهای ایران انجام داده و در ترور شهید سردار قاسم سلیمانی در خارج از فرودگاه بغداد در ژانویه گذشته تا حدی به اطلاعات اسرائیل اعتماد کرده است. در اوایل این ماه هم گفته شد که ترامپ از احتمال حمله به ایران با مشاوران ارشد امنیت ملی خود سخن گفته و همین هفته گذشته هم مایک پومپئو، وزیر امور خارجه و برجسته ترین شاهین مخالف ایران در دولت ترامپ، با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل و رهبران کشورهای مخالف ایران در خلیج فارس به ویژه عربستان سعودی و امارات متحده عربی دیدار کرده است. به هر حال، در شرایط کنونی انجام حملات در ایران برای اسرائیل معایب اندکی دارد. ممکن است ایران با ابراز خشم خود و حمله، یک درگیری گسترده تر ایجاد کند و ایالات متحده را نیز به آن بکشاند که همان مواجهه نظامی آمریکا و ایران میشود که نتانیاهو از مدتها پیش به دنبال آن بوده است.
اگر ایران خویشتن داری پیشه کند و منتظر توافق با رئیسجمهوری منتخب جو بایدن بماند، بعید است که دولت ترامپ یک هزینه دیگر را در پی تحریکهای اسرائیلی به ایالات متحده تحمیل کند. اما در هر صورت، ترور دانشمند هستهای (و احتمال حملات آتی) میتواند موضع گیری ایران و تلاشهای گروه بایدن برای احیای دیپلماسی را دشوار و پیچیده کند و این، به نفع نتانیاهو است.
در واقع، اگر اسرائیل در ترورهای جدید در ایران دست داشته باشد، احتمال موافقت ایران با مذاکرات پسا برجام درباره موشکها و سایر موارد کاهش مییابد. دولت باراک اوباما ترورهای پیشین اسرائیل را محکوم کرد دقیقا به این دلیل که میدانست این ترورها تاثیری در پیشروی برنامه هستهای ایران نخواهند داشت و تنها هر تلاشی برای مذاکره بر سر توافقی برای جلوگیری از این پیشروی را مختل میکنند.اگر اسرائیل مسئول این ترور باشد و دولت ترامپ هم به آن رضایت داده باشد، و با در نظر گرفتن تحریکهای بیشتر اسرائیلی میتوان گفت که اکنون تا دو ماه آینده در وضعیتی به شدت خطرناک قرار داریم و این امر به ویژه اگر بایدن و گروه سیاست خارجی او نتوانند با ایران ارتباط برقرار کنند و اسرائیل هم به حملات خود در داخل ایران ادامه دهد، هزینه گزافی خواهد داشت به طور قابل پیش بینی، تشدید تنشها از آن زمان تاکنون بارها ایالات متحده و ایران را تا نزدیکی جنگ برده است. اما جنگی که بسیاری در اسرائیل و ایالات متحده به دنبال آن بودند، هنوز در نگرفته است. نفوذیهای سازمانهای جاسوسی را شناسایی كنید
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در نامهای به حسن روحانی خواستار آن شد که سازمانهای اطلاعاتی کشور موظف شوند منابع اصلی و نفوذیهای سازمانهای جاسوسی را شناسایی و شیوههای شکل گیری تیمهای ترور و سرپلهای همکاری آنها با یکدیگر را کشف و خنثی کنند. متن نامه محسن رضایی به این شرح است: هرچند شهادت دانشمند هستهای ما بیانگر آخرین دست و پا زدنهای مثلث پلید ترامپ، نتانیاهو و بن سلمان با کارگردانی پمپئو در ایجاد تنش و جنگ در منطقه است و جمهوری اسلامی ایران با صبر انقلابی، انتقام سخت خود را دنبال کرده، از افتادن در دام پلیدترین عناصر کنونی جهان خودداری نموده و به مسیر اصولی خود در راه قوی شدن ادامه خواهد داد، ولی ملت ایران از جنابعالی به عنوان رئیس شورای عالی امنیت ملی انتظار دارد که با جلوگیری از اینگونه اقدامات تروریستی، اجازه ندهید امنیت ملی کشور که به بهای خون هزاران شهید عزیز به دست آمده، خدشه دار شود. شهادت دانشمند فرهیخته و استاد برجسته دانشگاه در رشته فیزیک هستهای شهید دکتر محسن فخری زاده، پس از انفجار نطنز و ترور کارمند دولت در تهران، چندمین اقدام تروریستی دشمنان ملت ایران طی ماههای گذشته است که با قصد توقف پیشرفتهای علمی و فناورانه ایران اسلامی و با آرزوی ایجاد ترس در دل دانشمندان ما صورت گرفته و نشانگر اتحاد تروریسم دولتی شامل سازمانهای سیا، موساد و عربستان است، ضمن اینکه نشان میدهد که سازمانهای اطلاعاتی و امنیتی ما باید جدی تر از گذشته در مقابل آنها بایستند. با عنایت به موارد مذکور، مناسب است: اولاً وزارت خارجه در قبال اقدامات تروریستی این مثلث تروریسم دولتی به مجامع بین المللی شکایت نموده، متذکر گردد که تکرار کوچکترین حرکت تروریستی دیگر، جلوگیری از دسترسی ناظران بینالمللی به فعالیتهای هستهای را در پی خواهد داشت.ثانیاً سازمانهای اطلاعاتی کشور موکداً موظف شوند که منابع اصلی و نفوذیهای سازمانهای جاسوسی را شناسایی نمایند و شیوههای شکل گیری تیمهای ترور و سرپلهای همکاری آنها با یکدیگر را کشف و خنثی کنند.پر واضح است که ادامه چنین اقدامات تروریستی نشانگر ضعف سازمانهای اطلاعاتی کشور خواهد بود که باید با همتی مضاعف به آن پایان داده شود. بدیهی است کمک گرفتن از مردم و استفاده از فناوریهای پیشرفته در خنثیسازی اینگونه حرکات تروریستی، امری اجتناب ناپذیر است.
رهبر انقلاب: عاملان ترور شهید فخریزاده مجازات شوند
حضرت آیتالله خامنهای رهبر انقلاب اسلامی در پی ترور دانشمند هستهای شهید، دکتر محسن فخریزاده پیامی صادر کردند.
متن پیام به این شرح است:بسمالله الرحمن الرحیم، دانشمند برجسته و ممتاز هستهای و دفاعی کشور جناب آقای محسن فخریزاده به دست مزدوران جنایتکار و شقاوتپیشه به شهادت رسید. این عنصر علمی کمنظیر جان عزیز و گرانبها را به خاطر تلاشهای علمی بزرگ و ماندگار خود، در راه خدا مبذول داشت و مقام والای شهادت، پاداش الهی اوست. دو موضوع مهم را همه دستاندرکاران باید به جِدّ در دستور کار قرار دهند، نخست پیگیری این جنایت و مجازات قطعی عاملان و آمران آن و دیگر پیگیری تلاش علمی و فنی شهید در همه بخشهایی که وی بدانها اشتغال داشت. اینجانب به خاندان مکرم او و به جامعه علمی کشور و به همکاران و شاگردان او در بخشهای گوناگون، شهادت او را تبریک و فقدان او را تسلیت میگویم و علو درجات او را از خداوند مسألت میکنم.