محمد جواد ظریف تاکید کرد: ما تعهداتی داریم که به آنها پایبند هستیم. تمام اقدامات ما در راستای برجام است. ما قوانین کشور را که پارلمان به آن مشروعیت بخشیده، اجرا میکنیم. در آمریکا، رئیسجمهور میتواند از حق وتو برای مخالفت با هر گونه تصمیمی استفاده کند اما ما در ایران، چنین کاری نخواهیم کرد.وی با انتقاد از درز اطلاعات آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکید کرد که این اسناد باید محرمانه بماند.رئیسجمهور بایدن با سیاستهای دونالد ترامپ مخالفت میکند اما در حقیقت همان سیاست را دنبال میکند. اصطلاح مکانیسم ماشه ساخته آمریکاست و چنین چیزی در برجام وجود ندارد. آمریکاییها برای کنترل افکار عمومی این اصطلاح را ایجاد کردند.ظریف با اشاره به رویکرد دولت آمریکا درقبال برجام گفت: تفکر سلطه جویانه آنها مبنی بر این است که آنچه مال من است برای من است و آنچه برای توست، قابل مذاکره است. آنها با کلمات بازی میکنند تا متن برجام را تغییر دهند.وی با بیان این که پس گرفتن درخواست فعال شدن مکانیسم ماشه از شورای امنیت، امتیاز به ایران نیست، افزود: بلکه آنها حقیقت را پذیرفتهاند که نمیتوانند از این طریق به جایی برسند. وزیر خارجه گفت: اروپاییها به تعهدات خود در برجام عمل نکرده اند. ممکن است دولتهایشان درباره پایبندی به توافق حرف بزنند اما شرکتهایشان به حرف واشنگتن گوش میکنند. اروپاییها برای تصمیمگیری نیازمند تائید واشنگتن هستند. آنها باید از آمریکا بخواهند که به جایگاهشان احترام بگذارد و اجازه دهد که به الزامات خود عمل کنند.وی با بیان این که آمریکا پس از بازگشت به برجام باید خسارات ما را جبران کند، تاکید کرد: و باید متعهد شود که دیگر چنین رفتاری را تکرار نکند. ما درخواستهای زیادی داریم و خواهان اقدام عملی از سوی آمریکا هستیم، نه حرف. اما اکنون مشکل این است که بایدن در حال دنبال کردن سیاستهای ترامپ است، نه اوباما. وزیر خارجه کشورمان تصریح کرد: ما تنها زمانی وارد مذاکره میشویم که تحریمها لغو شود و رفتار آمریکا تغییر کند. به دلیل سیاستهای آمریکاست که داراییهای ما در کره جنوبی و ژاپن بلوکه شده اند. این رویکرد میبایست تعییر کند. اما دولت بایدن همچنان به مسدود کردن پول ایران برای خرید واکسن کووید ١٩ ادامه میدهد. ظریف با اشاره به تحولات هستهای ایران از زمان خروج آمریکا از برجام گفت که ایران اکنون ذخیره اورانیوم بیشتری دارد، هرچند که ما هیچ کس را تهدید نمیکنیم و تنها از حق خود استفاده میکنیم.به گفته وی اگر آمریکا خواهان تعامل اقتصادی با ما نیست اما باید به بقیه اجازه تجارت با ایران را بدهد.وی در پاسخ به سؤالی درباره احتمال خروج ایران از برجام تاکید کرد: ایران نیازی به این کار ندارد. آمریکا باید بداند که ما نیازی به خروج از برجام نداریم و میتوانیم از حقوق خود در توافق بهره ببریم. ما توافق نکردیم که آن را کنار بگذاریم ما مذاکره کردیم که به تعهداتمان عمل کنیم. ما طبق مفاد برجام حق داریم که از اجرای تعهداتمان عقب بنشینیم.ظریف یادآور شد: آمریکا در بازی خود و تلاش برای اعمال فشار بر ایران یک اشتباه بزرگ کرد؛ اکنون وابستگی ما به نفت به مراتب کمتر شده است.
زیباکلام: جمعیت بسیار زیادی در انتخابات ۱۴۰۰ رای نمیدهند
افتخار مذاكره با آمریكا به اصولگرایان میرسد!
گروه سیاسی:
در حالی که این روزها بر سر حضور نامزدهای نظامی در انتخابات ۱۴۰۰ بحثهای زیادی صورت گرفته و این کار مخالفان و موافقان بسیار زیادی دارد، دبیرکل حزب موتلفه گفته است که مردم به کاندیدای نظامی رای نخواهند داد.
اسدالله بادامچیان دبیرکل موتلفه در مورد حضور نظامیان در انتخابات ریاستجمهوری میگوید: «بنده مخالف نیستم اگر مقام معظم رهبری اجازه بدهند نظامیان روی چشم ما هم جای دارند. از نظر ورود چهره نظامی به انتخابات ریاستجمهوری باید گفت که مردم ما در این سالها نشان دادند که به دو گروه رأی نمیدهند آن هم برای ریاستجمهوری؛ یکی نظامیان، دیگری اطلاعاتی. چراکه میترسند کار پادگانی یا امنیتی شود. از این رو شاهدیم که افراد محترمی از جمله شخصیتی، چون آیت الله ری شهری که شخصیت کمی هم نیست نامزد انتخابات شدند، اما مردم به آن رأی ندادند به بیانی دیگر آراء او از آراء باطله عقبتر بود.» وی افزود: «بنابراین سابقه رأی مردم و روحیه آنها مشخص است مبنی براینکه به نظامیان و اطلاعاتیها رأی نمیدهند. نظامیان از فرماندهی کل قوا باید اجازه بگیرند. بازنشستگان نظامی اختیار دارند گرچه آنها هم اگر بازنشسته ارشد نظامی یا امنیتی هستند باید با اطلاع کار کنند، اما در عین حال منعی برای آنها وجود ندارد.»
یك استاد دانشگاه در مورد اظهارنظر برخی از اصولگرایان در اینکه مردم و به خصوص بدنه رای اصولگرایی به نامزد نظامی رای نخواهند داد، گفت: در این مورد باید به این نکته توجه کرد، طیفی از اصولگرایان که همواره رای میدهند همواره بر اساس وظیفه و تکلیف به زعم خود پای صندوق حاضر میشوند و اینکه بخواهیم بگوییم نامزد نظامی رای میآورد یا نه، بستگی به این دارد که حاکمیت به چه نتیجهای برسد که از چه کسی حمایت کند، به عنوان مثال در سال ۹۶ اصولگرایان در حالی که قالیباف خیلی تلاش کرد که بگوید در نظرسنجیها جلوتر است، اما اصولگرای از رئیسی حمایت کردند و او ۱۷ میلیون رای آورد.صادق زیباکلام افزود: در انتخابات نیز این موضوع بستگی به آن دارد که هسته قدرت تشخیص دهد که چه کسی نامزد بشود، حال اینکه حسین دهقان، سعید محمد و سایر نامزدهای اصولگرایی که نظامی هستند و قصد شرکت دارند، باید دید روی چه کسی نظر خواهند داشت، بنابراین اینکه فی نفسه اصولگرایان و طرفداران آنها با نامزد نظامی مخالف باشند، چنین چیزی اصلا مطرح نیست، زیرا که رای اصولگرایان سازمانی است به نوعی و اینکه حالا فردی که انتخاب میشود چه عقبهای داشته باشد، سیاسی باشد و یا نظامی، فرقی برای اصولگرایانی که بر اساس وظیفه و تکلیف رای میدهند، نخواهد کرد. زیباکلام اظهار داشت: اینکه آقای بادامچیان میگوید مردم به نامزد نظامی رای نمیدهند را باید از دو جنبه بررسی کرد، اگر از مردم بدنه رای اصولگرایی است که توضیح دادم شرایط به چه نحوی است، اما در مورد اصلاحطلبان و سایر مردم نیز طبیعتا بله، اما مشکل اینجاست که دیگر آن ۲۴ میلیون نفری که به حسن روحانی رای دادند، جمعیت بسیار زیادی از آنها به خاطر اتفاقاتی که طی این سال افتاد و قولهایی که روحانی داد، اما به آنها پایبند نبود، رای نخواهند داد و برایشان فرقی نمیکند که چه کسی از اصولگرایان رئیسجمهور شود.
این استاد دانشگاه تهران اضافه کرد: همین الان بسیاری از اصولگرایان خواهان حضور در انتخابات ۱۴۰۰ هستند، اما مشکل اینجاست به دلیل اینکه سبد رای ۲۰ تا ۳۰ درصدی آنها برای خودشان قائل هستند، حاکمیت این اجازه را نخواهد داد که چندین نفر همطراز هم در انتخابات شرکت کنند و رای اصولگرایان با توجه به این موضوع شکسته شود، به بیانی آنها به دنبال این خواهند بود که فردی از بین خودشان با رایی بین ۱۵ تا ۲۰ میلیون بتواند به پیروزی برسد و بنابراین اجازه نمیدهند که انتخابات با تعداد نامزدهای بسیاری برگزار شود. وی ادامه داد: آنها بر سر یک فرد اجماع خواهند کرد که بین ۸۰ تا ۹۰ درصد آرا را بتواند کسب کند و از این طریق نیز وجههای برای قرار گرفتن به عنوان رئیسجمهور به دست بیاورد، در مورد اینکه چه کسی نیز مورد حمایت قرار خواهد گرفت، به طور مثال از بین سعید جلیلی و باقر قالیباف، به اعتقاد بنده جلیلی از شانس بیشتری برخوردار است، از سوی دیگر قالیباف اگر بخواهد در انتخابات شرکت کند، آن زمان نیز در بین اصولگرایان برای ریاست مجلس درگیری رخ خواهد داد و آنها نمیخواهند مناقشه دیگری بر سر ریاست مجلس شکل بگیرد. اما در صورتی که ابراهیم رئیسی دوباره به مانند سال ۹۶ تصمیم بگیرد که در انتخابات حضور پیدا کند، بدون شک، تمامی اصولگرایان از او حمایت خواهند کرد و تمامی نامزدهایی که الان نیز مطرح هستند، همگی کنار خواهند رفت، زیرا که دیگر نمیتوان کوچکترین شانسی برای آنها متصور شد، بنابراین باید صبر کرد و دید که چه چهرههایی از بین اصولگرایان برای انتخابات سال ۱۴۰۰ به طور رسمی ثبت نام خواهند کرد. این کارشناس مسائل سیاسی همچنین در مورد اینکه آیا با روی کار آمدن یک دولت اصولگرا، ایران با آمریکا به توافق اولیه خواهد رسید، گفت: در این زمینه هیچ فرقی نمیکند که چه کسی رئیسجمهور باشد، اگر سیاست نظام بر مذاکره باشد، یک توافق اولیهای بین ایران و آمریکا امضا میشود و برخی از تحریمها نیز برداشته میشود، اما اگر نه سیاست نظام بر همین منوال فعلی یعنی عدم مذاکره باشد، اتفاق خاصی رخ نخواهد داد، اما استنباط شخصی بنده این است که در تابستان و یا پاییز ۱۴۰۰ و تحت لوای یک دولت اصولگرا فارغ از اینکه چه کسی رئیس دولت باشد، بالاخره دولت ایران با دولت بایدن بر سر بازگشت آمریکا به برجام مذاکره خواهد کرد و این بار اصولگرایان این افتخار را به نام خودشان خواهند زد.