کمتر کسی فکر میکرد پس از اینکه مهدی تاج به دلیل کسالت از ریاست فدراسیون فوتبال کنار رفت، برگزاری انتخابات این فدراسیون بیشتر از یک سال طول بکشد. در این مدت حیدر بهاروند سرپرستی فدراسیون را برعهده داشت، فردی که جزء نامزدهای ریاست فدراسیون فوتبال بود اما تأیید صلاحیت نشد و قرار است امروزبرگزاری مجمع را برعهده بگیرد. البته در اواخر سال گذشته قرار بود انتخابات این فدراسیون برگزار شود اما اساسنامه فدراسیون فوتبال تأییدیه فیفا را نداشت و به همین خاطر اجازه برگزاری انتخابات صادر نشد. پس از آن کمیتهای در فدراسیون فوتبال برای اصلاح اساسنامه تشکیل شد و پس از چندین ماه کار روی اساسنامه بالاخره اساسنامه مورد نظر تأییدیه فیفا را گرفت و دهم اسفندماه بهعنوان روز برگزاری انتخابات مشخص شد.
امروز همه نگاهها به سمت ریاست فدراسیون فوتبال است، جایی که ۴ نفر برای کسب صندلی ریاست با یکدیگر رقابت میکنند. علی کریمی، مصطفی آجرلو، کیومرث هاشمی و شهابالدین عزیزی خادم چهار نامزد پست ریاست فدراسیون فوتبال هستند که برخلاف پیشبینیها هیچ کدام انصراف ندادند و به همین خاطر فردا شاهد رقابت حساس بین این نفرات خواهیم بود. پیش از این حیدر بهاروند هم جزء نامزدهای ریاست فدراسیون فوتبال بود که البته او تأیید صلاحیت نشد و این روزها خبرها مبنی بر این است که بهاروند در تلاش است تا صلاحیت حضور در انتخابات بگیرد و بتواند در پست نایبرئیسی حضور داشته باشد.مجمع انتخاباتی فدراسیون فوتبال متشکل از ۸۹ عضو (فقط ۸۷ عضو در مجمع حق رأی خواهند داشت) و چهار نامزد ریاست فدراسیون فوتبال باید بتواند رأی اعتماد اعضای مجمع را کسب کنند. البته پیش از این سه نامزد فدراسیون فوتبال در برنامه فوتبال برتر حاضر شدند و برنامههای خود را ارائه دادند. علی کریمی هم از حضور در این برنامه انصراف داد و در یک برنامه اینترنتی حاضر شد که تاکنون مجوز پخش به آن داده نشده است.
نامزدهای پست ریاست فدراسیون فوتبال چه کسانی هستند؟
شهاب عزیزیخادم، عضو اسبق هیاترئیسه فدراسیون فوتبال است، او سابقه حضور در هیاتمدیره باشگاههای سایپا و پیکان را هم در کارنامه خود دارد. این مدیر ۴۳ ساله دارای مدرک کارشناسی ارشد حقوق بینالملل است.
جوانترین نامزد این دوره ریاست فدراسیون فوتبال علی کریمی است، ستاره اسبق تیم ملی و باشگاه بایرن مونیخ، شالکه، پرسپولیس، الاهلی، تراکتور و ... است، او دارای مدرک دیپلم است و بهعنوان نماینده جامعه فوتبال در انتخابات فدراسیون ورود کرده است، پیش از این افراد باید سابقه مدیریتی در کارنامه خود داشته باشند اما با طبق اساسنامه جدید این قانون برداشته شد و همین موضوع هم سبب شد که علی کریمی در انتخابات ورود کند. او سالهاست در مورد فوتبال پاک صحبت میکند و یکی از اهدافش پس از رسیدن به صندلی ریاست فدراسیون فوتبال مبارزه با فساد در فوتبال است.
پس از آن به کیومرث هاشمی میرسیم، هاشمی چهره نامآشنا در ورزش ایران است، او پیش از این رئیس کمیته ملی المپیک بوده است، هاشمی دارای مدرک کارشناسی ارشد در رشته مدیریت ورزشی است. هاشمی به مدت ۶ ماه سرپرستی فدراسیون فوتبال را در کارنامه دارد و حالا این بار برای ریاست شانس خود را امتحان میکند.
آخرین نامزد پست ریاست فدراسیون فوتبال هم مصطفی آجرلو است، او دارا مدرک تحصیلی دکترای مدیریت سیستمهاست. سردار آجرلو هم چهره نامآشنا در فوتبال ایران است، او سابقه مدیرعاملی در باشگاههای پاس تهران، تراکتور تبریز، استیل آذین تهران، پیام مشهد و فتح تهران را در کارنامه خود دارد. همچنین آجرلو پیش از این رئیس سابق هیات مدیره باشگاه ابومسلم مشهد و رئیس اتحایده فوتبال باشگاههای ایران هم بوده است. آجرلو با ۶۰ سال سن مسنترین نامزد این دوره ریاست فدراسیون است.
به جز صندلی ریاست باید تکلیف ۱۰ کرسی هیاترئیسه هم مشخص شود البته در این میان برخی نامزدهای حضور در هیاترئیسه خود را وابسته به یکی از نامزدهای ریاست معرفی کردند و در تلاش هستند تا رأی مورد نظر را کسب کنند. پس از انتخاب رئیس، نوبت به رأیگیری برای سه نامزد پیشنهادی رئیس جدید برای سمتهای نایبرئیس اول، دوم و سوم ( بانوان) است. اعضای مجمع هم به نفرات معرفی شده رأی خواهند داد و هر کسی بتواند ۵۰ درصد آرا را به دست آورد میتواند با رئیس جدید به ساختمان سئول راه پیدا کند و برای چهار سال در این پست فعالیت کند.در این ساعات باقی مانده حساس و پیشرو صحبت در مورد وعدههای نامزدهای فدراسیون فوتبال بسیار زیاد است؛ برخی وعدهها حول محور پولهای میلیاردی به هیاتها میچرخد که البته پس از انتخاب رئیس مشخص میشود، برخی نامزدها هم از مدتها قبل با اعضای مجمع وارد رایزنی شدند تا بتوانند رأی آنها را کسب کنند. قطعاً این ساعت باقیمانده تا برگزاری انتخابات فدراسیون فوتبال حساسیت بالایی دارد و حتی معاون قهرمانی وزارت ورزش و جوانان روز گذشته اعلام کرد ممکن است ائتلافهایی صورت بگیرد.به هر حال رایزنی و جمع کردن رأی از اعضای مجمع پیش از انتخابات هر فدراسیونی امری طبیعی است و باید دید در نهایت ضربه آخر را چه کسی میزند و اعضای مجمع با کدام یک از مدعیان ریاست فدراسیون فوتبال همراه میشوند. اما نکته قابل توجه این است که برگزاری انتخابات فدراسیون فوتبال خان اول است، رئیس آینده فدراسیون فوتبال کار سختی پیش رو دارد، علاوه بر بدهیهای سنگین و سرسامآوری باید برای صعود تیم ملی فوتبال به جامجهانی هم برنامهای در نظر بگیرد، صعودی که به اما و اگر کشیده شده است و نیاز دارد یک مدیر مدبر و توانمند در این شرایط حساس به تیم ملی کمک کند.
در این یک سال و دو ماه و دو روز انواع و اقسام اتفاقات گریبان فوتبال ایران را گرفت که شاید مهمترین آن پرونده مارک ویلموتس و درگیری فوتبال دنیا با ویروس کرونا بود.آنچه از هر چیزی مهمتر است، مشخص شدن تکلیف فدراسیون فوتبال است تا از این بلاتکلیفی خارج شود. فدراسیونی که نه رئیسش را میشناسد و نه هیات رئیسهاش ترکیب کاملی دارد. نفراتی که در این سالها کشتی فوتبال را به گِل نشاندند و حالا همه منتظر یک تغییر بزرگ هستند. هرچند با وجود تغییرات هم اصلاح این فوتبال نیاز به زمان زیادی دارد که بار سنگین بدهیها روی دوش رئیس و هیات رئیسه بعدی، به تنهایی کافی است تا وضعیت فوتبال از اینی هم که هست بدتر شود. با این حال، کسی که رئیس میشود از همه چیز آگاه است و آگاهانه برای این چالش بزرگ وارد فدراسیون خواهد شد. فدراسیونی که با طلب ۶.۲۵ میلیون یورویی مارک ویلموتس روبهروست، بدهیهای داخلی بسیار زیادی دارد و مشکلات عدیده دیگر هم کار را از تصورات موجود سختتر میکند.البته چالشهای پیش روی فدراسیون فوتبال فقط بحث بدهیهای مالی نیست که برآورد آن چیزی حدود ۵۰۰ میلیارد تومان است. مسئله سخت و پیچیده صعود به جام جهانی ۲۰۲۲ و وضعیت سخت تیم ملی، میزبانی از بازیهای گروه C که هنوز مشخص نشده است، مهلت یک ساله فیفا برای گرفتن تأییدیه ماده یک اساسنامه از دولت و مجلس، به ثمر رسیدن طرح نظام جامع باشگاهداری و چالشهای آن که خصوصیسازی باشگاهها در گروی آن است، همگی کار را برای رئیس و هیات رئیسه بعدی دشوار خواهد کرد.
در مورد وعدههایی که از سوی نامزدهای ریاست فدراسیون داده شده حرف و حدیثهای زیادی مطرح است که طبیعتاً هیچکدام به صورت مستند و قابل اثبات نیست اما گفته میشود یکی از نامزدها به روسای هیاتها وعده کمک میلیاردی داده است. هر چند به نظر میرسد کمک کردن رئیس آینده به هیاتها و بخشهای مختلف فوتبال امری طبیعی و روال عادی کار باشد اما مطرح شدن آن قبل از برگزاری انتخابات شائبه برانگیز است، البته در برنامه نامزدهای ریاست کمک میلیاردی به هیاتها وجود دارد اما این اتفاق مربوط به بعد از مشخص شدن رئیس است نه اینکه در نشستها و جلسات پشت پرده چنین وعدههایی داده شود و به نوعی بخواهند نظر هیاتها را با پول جلب کنند.