صندوق دولتی دارایکم و پالایشی بیشترین ارزش معاملات را به نام خود ثبت کردند.سه نماد، فملی، فولاد و فارس بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص کل بورس داشتند و معاملات مثبت عرضه اولیه اخیر اپال نیز نتوانست مانع از منفی شدن شاخص کل بورس شود.در بازار فرابورس نیز ارزش معاملات کل ۵ هزار و ۷۰۰ میلیارد ریال بود که البته اکثر آنها به دلیل معاملات اوراق مرابحه دولتی بود.
در معاملات روز شنبه بازار سرمایه شاخص کل بورس با ۱۱ هزار و ۸۵۵ واحد کاهش رقم یک میلیون و ۱۹۳ هزار واحد را ثبت کرد.شاخص کل با معیار هم وزن هم با ۱۰۱۰ واحد کاهش به رقم ۴۳۳ هزار و ۳۸۵ واحد رسید. معامله گران بازار ۳۳۷ هزار معامله به ارزش ۳۸ هزار و ۶۳۵ میلیارد ریال انجام دادند.ملی صنایع مس ایران، فولاد مبارکه اصفهان، صنایع پتروشیمی خلیج فارس، سرمایه گذاری تامین اجتماعی، معدنی و صنعتی گلگهر، سرمایه گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین و پالایش نفت اصفهان نسبت به سایر نمادها بیشترین تاثیر منفی را روی بورس گذاشتند.شاخص کل فرابورس هم با ۱۳۰ واحد کاهش به رقم ۱۶ هزار و ۹۸۶ هزار واحد رسید. در این بازار ۱۶۴ هزار معامله به ارزش ۵۶ هزار و ۹۷۸ میلیارد ریال انجام شد.هلدینگ صنایع معدنی خاورمیانه، بیمه پاسارگاد، پلیمر آریاسوسول، سرمایه گذاری صباتامین، پتروشیمی تندگویان، فولاد هرمزگان جنوب و پتروشیمی زاگرس نسبت به سایر نمادها بیشترین تاثیر منفی را روی بورس گذاشتند.
شرایط تغییر در بازار چیست؟
افت شاخص در آغاز هفته دوم اسفند ناشی از نیاز بازار به ورود پول است و اگر سهمهای بزرگ در برابر این موضوع واکنشی نشان ندهند روند منفی در بازار باقی میماند.محمد خبریزاد، کارشناس بازار سرمایه در تحلیل وضعیت روز گذشته بورس با اشاره به حجم پایین نقدینگی در بازار به تجارتنیوز گفت: این واکنش بازار در آغاز معاملات روز شنبه (۹ اسفند) بر اساس شرایط بازار در روزهای سهشنبه و چهارشنبه هفته گذشته قابل پیشبینی بود.محمد خبریزاد با بیان اینکه افزایش عرضه موجب منفی شدن شاخص شده است، ادامه داد: دامنه نوسان نامتقارن به این موضوع دامن میزند که افزایش عرضه در نمادهای بزرگ موجب افت شاخص کل شده است. حتی با وجود صف خرید بالا در عرضه اولیه اپال که در آغاز معاملات تاثیر مثبتی بر شاخص داشت، با گذشت زمان و افزایش میزان عرضه در نمادهای بزرگ شاخص روند نزولی خود را ادامه داد.
وی درباره اثر کاهش نرخهای جهانی بر بازار توضیح داد: مشکل بازار نرخهای جهانی نیست. اگر قرار بود بازار به نوسان نرخهای جهانی واکنش نشان دهد باید در هفته گذشته که با افزایش نرخهای جهانی همراه بود، شاخص بورس روند صعودی را طی میکرد اما این گونه نشد. شرکتها با قیمتهای چند هفته گذشته خرید و فروش میکنند و همین مساله موجب بیاثر بودن نوسان نرخهای جهانی بر بازار است. روزهای پایانی سال است و حجم فروش بسیار بالاست. با توجه به کمبود نقدینگی و میزان عرضه بالا در بازار یک جو هیجانی و منفی بر بازار حاکم است که فعلا با شرایط موجود تغییری ایجاد نمیشود. اگر بازار به دنبال ایجاد تغییر در شرایط ایجاد شده باشد، تزریق پول در سهمهای بزرگ باعث تحریک بازار شود تا احتمالا کمی شرایط تغییر کند.
خبریزاد با اشاره به کاهش شاخص از کانال یک میلیون و ۲۰۰ هزار، شرایط بازار را بیتاثیر از اخبار و نرخهای جهانی دانست و بر این عقیده است که اگر نقدینگی وارد بازار نشود، شرایط به همین صورت ادامه پیدا میکند.
واکنش منفی بورس به اخبار اخیر
شاخص بورس هفته دوم اسفند ماه را با یک روند نزولی آغاز کرد. با شروع معاملات شنبه ۹ اسفند میزان بالای حجم عرضه در نمادهای شاخصساز، باعث کاهش شاخص شد.با توجه به حمایتهای انجام شده در روزهای پایانی هفته گذشته و همچنین عرضه اولیه اپال در در روز چهارشنبه (۶ اسفند) انجام شد، انتظار میرفت بازار سرمایه هفته دوم اسفند را با یک روند صعودی آغاز کند، اما میزان بالای عرضه در نمادهای شاخصساز بار دیگر روند شاخص را نزولی کرد.با کاهش حدود ۸ هزار واحدی شاخص، شاخص کل بازار از کانال یک میلیون و ۲۰۰ هزار پایینتر آمد و این موجب به وجود آمدن یک موج رفتار هیجانی جدید در بازار خواهد شد.
ایمان رئیسی، کارشناس بازار سرمایه عقیده داشت اگر شاخص کل از محدوده یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحد ریزش کند سهمها قفل میشوند و نقدشوندگی بازار کاملا از بین میرود و بورس روند فرسایشی میگیرد. حالا باید منتظر واکنش بازار باشیم.در آغاز معاملات انتظار میرفت میزان تقاضا در نماد اپال کمی از روند کاهشی بازار کم کند، اما میزان عرضه بالا در نمادهای شاخصساز روند نزولی را افزایش دادند و بعد از گذشت یک ساعت از آغاز معاملات شاخص کل ۸ هزار و ۸۰۰ واحد افت کرد.
دلایل ایجاد روند نزولی در بازار سرمایه
یک کارشناس بازار سرمایه با اشاره به عوامل افت شاخص در روزهای اخیر، گفت: به سهامداران توصیه میشود که علاوه بر خرید پلهای، اقدام به نگهداری سهام در قیمتهای فعلی کنند و فروش سهام در وضعیت کنونی بازار به خصوص در سهمهای بنیادی، اشتباه خواهد بود.
هومن عمیدی با اشاره به افت دسته جمعی نمادهای بورس در نخستین هفته اسفند ماه افزود: دلایل متفاوتی باعث ایجاد روند نزولی شاخص بورس در چند روز اخیر شد، با توجه به اخبار خوبی که از توافق ضمنی دولت و آژانس بینالمللی انرژی هستهای درباره یک برنامه سه ماهه هماهنگ شده اتخاذ شده بود پیش بینی میشد که بازار سرمایه واکنش مثبتی را نسبت به این موضوع نشان دهد اما در روز بعد از این تصمیم و در لحظات ابتدایی معاملات بورس، شاهد واکنش مجلس نسبت به این ماجرا بودیم که حتی بررسی ردیف بودجه هم از دستور کار دولت مجلس خارج شد، این تقابل بین مجلس با دولت باعث افت دسته جمعی نمادها و ایجاد فضای ترس در بازار شد.
وی اظهار داشت: در کنار این موضوع، برخی از شائبهها مبنی بر اینکه سازمان بورس قصد ادامه دادن تغییر دامنه نوسان برای مدت طولانی را ندارد بر روند بازار تاثیرگذار بود و زمینه ایجاد صفهای فروش در اکثر نمادهایی که صف فروش آنها جمع آوری شده بود را فراهم کرد.عمیدی با بیان اینکه این موضوع باید مدنظر قرار گرفته شود که با توجه به کاهش دامنه نوسان در سمت منفی، افت بازار بورس نمیتواند برای مدتی طولانی منفی باشد، افزود: سطح فعلی نمادها به قدری با جذابیت همراه هستند که هر لحظه ممکن است بازار به سمت روند مثبت بازگردد و فضای بازار وارد مدار صعودی شود.
وی دیگر عامل تاثیرگذار در روند منفی شاخص بورس را فروش سنگین اوراق دانست و گفت: عدهای بر این باور بودند در فضایی که بازار منفی است بهتر میتوان این اوراق را به فروش رساند، به همین دلیل فضای بازار سرمایه توسط برخی حقوقیها در حال کنترل است تا بازار منفی بماند و این اوراقها بتوانند به خوبی فروش بروند.
وی اظهار داشت: معاملات اوراق دولتی در طول هفته گذشته و حجم بالایی که معامله شده است تا حد زیادی موید این نکته است که این تصور میتواند درست باشد و منفی ماندن بازار نمیتواند دربرگیرنده این موضوع نباشد.
عمیدی اظهار داشت: اکنون شرایط بازار سرمایه به سمتی پیش رفته است که دیگر تحلیل بنیادی و گزارش خوب شرکتها بر روی کدال نیز نتوانسته برای سهامداران اطمینان ایجاد کند و سرمایه گذاران را تشویق به خرید کند.