اعلام این سخنان از سوی رئیس دفتر رئیس جمهور با واکنشهای منفی متعددی همراه شده است اما نکته مهم در حواشی اخیر ایجاد شده توسط واعظی این بود که جمله تاریخی فعالان بازار ارز مبنی براینکه کار خودشان است با مهر تأییدی همراه شد آنهم درحالی که همواره دولت در تلاش برای تکذیب این ادعا بود. زمانی که دلار در بازار به شدت مسیر صعودی را طی میکرد و در نقطهای به ۳۲ هزار تومان هم رسید، بسیاری اعلام کردند که این گرانیها کار خود دولت است و دولتها همیشه برای جبران کسری بودجهشان در بازار ارز دستکاری میکنند.
دولت با جدیت این ادعا را تکذیب میکرد و میگفت از همه توانمان برای مدیریت بازار ارز و کاهش نرخ دلار استفاده میکنیم! هرچند فعالان اقتصادی و کارشناسان ارزی همواره گفتهاند که سود اصلی گرانی ارز به جیب دولت میرود و در این شکی نیست اما اینکه در روزهایی که مردم از افزایش قیمت ارز با فشار زیادی رو به رو شده و حتی در تأمین معاششان به مشکل خوردهاند، دولت اعتراف کند که خودش دلار را در این قیمت نگه داشته تا کشور را اداره کند، نه تنها بازی با اعصاب مردم است بلکه ظلم بزرگی به مردمی است که به لطف سیاستهای اقتصادی دولت مجبورند در روزهای کرونایی برای تأمین حداقلهای زندگی ساعات طولانی در صف خرید مرغ و روغن بایستند تا شاید از سهمیه دولتی بهره مند شوند.به لطف سیاست دولت و روش ابداعیشان برای کاهش فشار حداکثری و اداره کشور، مردم روزهایی را سپری میکنند که نه تنها خریدهای غیرضروری را حذف کردهاند بلکه برای تأمین هزینه خریدهای ضروری هم به مشکل اساسی خوردهاند و اتفاقا امیدشان به دولت و مجلس است تا گرهای از مشکلاتشان باز کنند.ولی مسئولان دولتی که این روزها بیشتر از قبل درگیر دعواهای سیاسی هستند نه تنها کاری برای رفع افتضاح پیش آمده در بازار کالاهای اساسی و... انجام نمیدهند بلکه در مقام دفاع از عملکردشان ایستاده و ادعا میکنند که کاری کردهاند که مردم در هیچ صفی نمانند و فشارها را حس نکنند!
بهتر است مروری داشته باشیم که در پی افزایش قیمت ارز و ثبت کانالهای نزدیک ۳۰ هزار تومان برای نرخ دلار، بسیاری از کالاها از سفرهای مردم پرکشیدهاند که مهمترین آن گوشت و مرغ است! افزایش سرسامآور قیمت کالاهای اساسی و میوه درحالی است که دولت مدعی است مشکلی وجود ندارد و همه چیز تحت کنترل است و کمبودی هم نداریم! با این حال اما حداقل در یک سال گذشته روغن جامد در شهرهای مختلف به کالایی نایاب تبدیل شده که قیمت آن هم به لطف نظارت دولت به نرخهای نجومیای رسیده است!نه تنها مشکل روغن جامد در یکسال گذشته حل نشد، بلکه حداقل از یکی دو ماه قبل دیگر مردم نمیتوانند روغنهای مایع را نیز از فروشگاهها خریداری کنند، چراکه طبق اعلام مسئولان فروشگاههای مختلف توزیع روغن خیلی کم شده و اگر هم سهمیه به فروشگاه برسد به هر کارت ملی یک روغن بیشتر داده نمیشود.در بازار مرغ هم که افتضاح مدیریتی حداقل در یکسال گذشته وجود داشته و موجب شده تا قیمت مرغ زیر سایه نظارت ستاد تنظیم بازار به بیش از ۳۰ هزار تومان برسد! و مردم به ناچار در صفهای طولانی فروش مرغ دولتی بایستند!این وضعیت در بازار گوشت، لبنیات، تخم مرغ، میوه و سبزی جات و... هم وجود دارد و نکته مهم اینجاست که تمام متولیان این بازارها علت گرانیها را گرانی ارز میدانند و میگویند با گران شدن قیمت دلار بازار تمام کالاها بهم ریخته است.البته که دولت محترم هم میداند که گرانی دلار به معنی گرانی تمام کالاها و خدمات است ولی حتماً پوشش کسری بودجه از محل نرخ ارز اثرات مثبتی را برای دولت داشته که ترجیح داده در جنگ اقتصادی بازهم از جیب مردم برای تأمین هزینههای خود استفاده کند و حتماً محل دیگری برای جبران کسری بودجه غیر از دلار و جیب مردم وجود نداشته است.