در روزهای گذشته بسیاری از مردم با تحلیل به قدرت رسیدن بایدن و ایجاد توافقی تازه،انتظار کاهش نرخ دلار را داشتند و حتی بسیاری از هم به همین علت معاملات خودرو و مسکن و ... عقب انداختند تا تکلیف بازارها در پی کاهش نرخ دلار مشخص شود اما در عمل این موضوع تنها در حد اخبار و تیترهای جنجالی ماند و به بازار نرسید.
سئوالی که این روزها ذهن مردم و تحلیلگران بازار ارز را به خود مشغول کرده این است که چرا با وجود خبرهای مثبت سیاسی و اقتصادی مثل آزاد شدن دلارهای بلوکه شده ایران قیمت دلار کاهش پیدا نمیکند؟ این درحالی است که انتظار کاهش قیمت در جامعه وجود داشته و به نظر غیرمنطقی هم نیست،بسیاری از دولتی ها هم وعده کاهش قیمت را میدهند اما در عمل نهایتا یکی دو ساعت نرخها نزولی میشود و مجددا رو به صعود بازمیگردد.
برخی سیگنالهای سیاسی به سود بازاراست و همین موضوع انتظار کاهش قیمت را شدت داده است.آمریکا در اقدامی تازه، اجازه آزادسازی بخشی از دلارهای بلوکه شده ایران در کره جنوبی و احتمالاً در هند، ژاپن و عراق را داده است.
بنابراین، در نتیجه اقدامات آمریکا در راستای بازگشت به برجام و با تلاشهای دولت، اراده سیاسی لازم در کشورهایی که پولهای ایران را بلوکه کردهاند برای آزادسازی آن به وجود آمده است.قرار بر این است که کره جنوبی در مرحله اول یک میلیارد دلار از پولهای ایران آزاد کند.اما سئوال این است که چرا با وجود زنجیره خبرهای مثبت در روزها و هفتههای اخیر قیمت دلار کاهش پیدا نمیکند؟ موضوع اول مقاومت برخی افراد قدرتمند در بازارهاست که تجربه نشان داده میتوانند نرخها را کنترل کنند .
یکی دیگر از این موارد، همزمان شدن سیگنال ةای منفی و اخباری است که از عدم توافق میان ایران و آمریکا خبر میدهد. اخباری که به حمله موشکی آمریکا به مرزعراق هم مربوط می َود.
مهمتر از همه اینکه با توجه به اینکه دلارهای بلوکه شده مربوط به دوران پس از خروج آمریکا از برجام است به نظر نمیرسد که بیش از ۷ میلیارد دلار بوده باشد. بر اساس اعلام بانک مرکزی، کل بدهی این کشور به ایران هفت میلیارد دلار است و اسناد دیگری که نشان دهنده بیشتر بودن این مبلغ باشد، وجود ندارد.بنابراین وقتی این موارد را کنار هم قرار میدهیم به این نتیجه میرسیم که علیرغم برخی سیگنالهای مثبت، بازار هنوز برای کاهش قیمت مجاب نشده است.
در عین حال، نزدیک شدن به روزهای پایانی سال که همیشه با افزایش قیمت دربازارها همراه بوده است مزید بر علت شده تا حتی سیگنالهای واقعی هم نتوانند تاثیر آنچنانی بر بازار ارز بگذارند وقیمتها همچنان بالاتر از پیشبینیها بمانند.