گروه اقتصادی: در روزهایی که مردم فشار اقتصادی زیادی را به دوش میکشند و قیمت کالاهای مصرفی و اساسی روز به روز افزایش پیدا میکند، گوشت مرغ نسبت به گوشت قرمز و ماهی مهمان منصفانهتری میتواند برای سفرههای مردم باشد.
این در حالی است که قیمت مرغ در یک سال گذشته نوسانات زیادی داشته و با وجود تلاش مسوولان برای تنظیم بازار و عرضه آن با قیمت مصوب، قیمت این محصول در بعضی مواقع از کیلویی ۴۰ هزار تومان نیز فراتر رفته است.
در حال حاضر ماجرای مرغ نیز چیزی شبیه به موضوع دو نرخی شدن ارز شده، مرغ با قیمت مصوب و قیمت آزاد. در بسیاری از استانها و شهرستانها از جمله در اهواز و سایر شهرستانهای استان خوزستان، برای هرکیلو مرغ باید حدودا ۳۰ تا ۳۵ هزارتومان هزینه کنید اما اگر قرار است مرغ با قیمت مصوب ۲۰ هزار و ۴۰۰ تومان خریداری کنید باید آماده باشید تا در شرایط کرونایی که امروز با آن مواجه هستیم چند ساعتی در صفهای طویل و پرازدحام مردمی که جز «مرغ» انتخاب دیگری ندارند بایستید، چراکه این محصول با قیمت مصوب تنها در چند فروشگاه محدود عرضه میشود.علاوه بر خوزستان، استان های خراسان رضوی،اردبیل، آذربایجان غربی و شرقی، البرز ، تهران و بسیاری دیگر هم چنین وضعیتی را تجربه می کنند.
چندین ماه است قصه مرغ و قیمتهای چندگانه و نایاب شدن آن در بازار همه را درگیر کرده و هر روز داستان تازهای از این حوزه مطرح میشود حتی رسانهها هم سر درگم ماندهاند دم خروس را ببینند و قبول داشته باشند یا دلخوش به وعدههای متولیان باشند. اختلاف قیمت مرغ به نرخ آزاد با نرخ مصوب اکنون در بازار به ۱۰ هزار تومان برای هرکیلوگرم میرسد. همین اختلاف قیمت باعث شده است که تشکیل صف خرید مقابل مراکز عرضه مرغ به نرخ مصوب، این روزها امری تکراری و عادی شود.
اختلاف قیمت ۱۰هزارتومانی مرغ در بازار آزاد با نرخ دولتی ۲۰۴۰۰تومانی باعث ایجاد صفهای طولانی برای خرید این محصول در مراکزی شده است که اقدام به توزیع با نرخ مصوب میکنند بدون آن که پروتکلهای بهداشتی کرونا در این مراکز رعایت شود.
توزیع مرغ بهقیمت دولتی در مراکز میادین میوه و ترهبار و برخی مغازهها انجام و به هر فرد حداکثر سه مرغ با قیمت مصوب داده میشود اما افراد برای تهیه این محصول باید سلامت خود را به خطر اندازند.
از نکات عجیب در این ارتباط عدم وجود مرغ درسته در برخی از فروشگاهها است بهطوری که مردم در صورت مراجعه به آنها با جواب «نداریم» مواجه میشوند. این واحدها قیمت مرغ را ۲۰۴۰۰ تومان اعلام میکنند اما مرغی برای عرضه ندارند و بهعوض ویترین یخچالهای آنها مملو از مرغ قطعهبندی است که بهصورت ران و سینه بهقیمتهای آزاد فروخته میشود. برخی از فروشگاهها با وجود ممنوعیت عرضه مرغ با قیمت بیشتر از هر کیلوگرم ۲۰۴۰۰ تومان این محصول را با قیمتهای ۲۷ تا ۳۳ هزار تومان و مرغ سبز را (بدون آنتیبیوتیک) نیز ۳۲ تا ۳۷ هزار تومان بهفروش میرسانند.
مردم برای مرغ ۲۰ هزارتومانی هم باید صف ببندند!
به سمت یکی از فروشگاهایی که مرغ را با قیمت مصوب عرضه میکنند می رویم و در کنار مردمی که بدون هیچ فاصله گذاری اجتماعی در صف بودند قرار میگیریم. سالمندان زیادی در صف به چشم میخورند که مثل سایر مردم ناراضی، شاکی و عصبی هستند.
زن مسنی با دو بسته مرغ در دست از فروشگاه خارج میشود از او درباره مدت زمانی که در صف ایستاده بود پرسیدیم، میگوید : یک ساعت و نیم در صف ایستادهام. خسته و هلاک شدم و حالا دو مرغ به قیمت کیلویی ۲۰ هزار و ۴۰۰ تومان خریدهام که بسیار کوچکاند و هر دوتایشان باهم شاید اندازه یک مرغ معمولی شوند. اصلا برایمان به صرفه نیست. ساعت یازده و نیم ظهر است و این صف مدام طولانیتر میشود، در این میان چشممان به یک پیرزن ناتوان خورد که با چهرهای خسته و درهم رفته در اواسط صف ایستاده بود. از او پرسیدیم « ساعت چند به این صف ملحق شدید» گفت : از ساعت ۹صبح.
پیرزنی حدودا ۶۵ ساله که توان ایستادن در صف را نداشت و روی پلهای نشسته بود و کسی جایش را در صف نگه داشته بود، با دیدن ما میگوید: من کارمند بودم، اکنون بازنشستهام، شرایط اقتصادی یک کارمند بازنشسته چگونه است؟ نمیتوانیم بخریم، باید نگاه کنیم و هر روز توان و تحملمان را برای حمل این فشار عظیم بیشتر کنیم. آنهایی که وضعشان خوب است و نانشان در روغن که غمشان نیست و فشاری را تحمل نمیکنند، فقط ما هستیم که هر روز زیر بار گرانی کالاها، ناتوانی در خرید کردن و شرمندگی در برابر نوهها و فرزندانمان، پیر و پیرتر میشویم… فعلا که ارزانترین کالای مصرفی در مقایسه با گوشت گاو و گوساله، گوشت مرغ است و ناچاریم برای خریدش در صف بایستیم.
وارد یک فروشگاه پروتئینی شده و از فروشنده میپرسم آیا مرغ دارند، ناراضی و شاکی گفت: مرغ نمیآوریم. فعلا فقط دو فروشگاه مرغ را با قیمت مصوب عرضه میکنند.کمی پایینتر بروید و در صف بایستید.
این فروشنده در ادامه افزود : روزانه به هر نفر فقط دو عدد مرغ تعلق میگیرد و هر کشتارگاه بسته به شرایط و ظرفیت مرغ میآورد، برای کشتار مرغ مقدار مشخصی تعیین نشده است.
گفتنی است،التهابات اخیر بازار مرغ و رشد قیمتی بیش از دو برابری قیمت آن از ابتدای سال جنجال زیادی پیرامون پرمصرفترین ماده پروتئینی خانوار ایجاد کرده است. مرغداران افزایش قیمت نهادهها را علت افزایش قیمت مرغ میدانند. از طرف دیگر مسئولان با استدلال تأمین ارز ترجیحی برای واردات نهادههای دامی، گرانی آن را غیرقابل قبول عنوان میکنند. قیمت مرغ طی سه سال اخیر افزایش بیش از سه برابری را تجربه کردهاست. به گفته این فعالان، ارز ترجیحی کماکان برای واردات نهادههای دامی تخصیص داده میشود اما تنها نزدیک به ۶۰ درصد از هزینههای مرغ را خوراک تشکیل میدهد که تغییر ناچیزی به خاطر افزایش قیمتهای جهانی ذرت و سویا در شرایط اپیدمیکرونا را داشته است؛ اما بقیه نهادهها از جمله ویتامینهها و واکسنها از شمول تخصیص ارز ترجیحی خارج شدهاند تا جایی که قیمت واکسن افزایشی پنج برابری را تجربه کرده است. از طرف دیگر افزایش قیمت نیروی کار، تجهیزات، کرایه حمل، کنستانتره، انرژی و جوجه یکروزه هزینه تمام شده را افزایش داده است.