عباس علی آبادی افزود: مصرف مازوت در نیروگاهها با بهینهسازی سوخت آنها در دستور کار قرار گرفته که از این طریق میتوان از ظرفیت نیروگاههای مازوت سوز نیز بدون ایجاد نگرانی برای شهروندان حداکثر استفاده کرد.
وزیر نیرو در جلسه علنی مجلس، اظهار داشت: تولید و مصرف برق در ایران با دنیا تفاوتهای اساسی دارد، به طوری که علی رغم اینکه از سال ۵۷ تاکنون رشد جمعیت جهان مشابه کشور ما بوده است، اما رشد مصرف برق در جهان ۳.۴ برابر و در ایران رشد تولید و مصرف برق ۲۳ برابر شده است. همچنین میانگین رشد مصرف پیک سالانه که طی ۱۰ سال گذشته حدود ۴.۷ درصد بوده است در سال جاری با افزایش ۶۵۰۰ مگاوات به ۸.۷ درصد یعنی حدود دو برابر رسیده است. از طرف دیگر روند افزایش ظرفیت نیروگاهها در دهه گذشته به ویژه در سالهای اخیر متناسب با رشد مصرف نبوده است. به طوری که در پیک مصرف سال جاری این کمبود تا مرز ۲۰ هزار مگاوات ناترازی هم رسیده است. با توجه به شرایط ناترازی برق در ۹۰ روز حضورم در وزارت نیرو با همت همکارانم اقدامات مهم و فوری انجام شد و ۱۴ پروژه اصلی عملیاتی شده است که عبارت است از: انجام به موقع تعمیرات نیروگاهی به صورت فشرده و آماده کردن نیروگاهها و شبکههای انتقال و توزیع برق که بحمدالله روند شرایط آنها به خوبی پیش میرود و تاکنون تعمیرات بیش از ۴۰ هزار مگاوات نیروگاه به پایان رسیده است. این رکورد بسیار خوبی برای کشور است. علاوه بر این تکمیل نیروگاههای ناتمام در این مدل در حال پیگیری است.
وزیر نیرو در ادامه میگوید: لازم است تشکر کنم از تمام زحماتی که قبلاً کشیده شده است، اما ما تلاش کردیم این نیروگاههای ناتوان را به مدار بیاوریم. تا الان ۱۵۰۰ مگاوات وارد مدار شده و امیدوار هستیم که تا پیک سال آینده هم ما بتوانیم ۱۵۰۰ مگاوات دیگر از این نیروگاه را در مدار تولید وارد کنیم. از شهریور امسال تاکنون حدود ۱۵ نیروگاه تجدیدپذیر نیز وارد مدار شده و بیش از ۳۰۰۰ مگاوات دیگر نیز تا قبل از پیک سال آینده وارد مدار خواهد شد.حدود یک میلیون و پانصد هزار کنتور هوشمند نیز قبل از پیک سال آینده نصب خواهد شد که کمک شایانی به مدیریت مصرف به ویژه مصرفکنندگان پر مصرف در واقع خواهد نمود.
صدور قطعنامه علیه ایران به افزایش ریسک، نگرانی و انتظارات تورمی منجر شد؛
معمای قیمت دلاردر روزهای پرتنش سیاسی
در پی صدور قطعنامه نشست شورای حکام علیه ایران، دلار وارد کانال ۷۰ هزار تومانی شد، اما همزمان با سیگنالهای هستهای به بازار قیمت دلار در محدوده ۶۸هزار تومان در نوسان است.
حجتالله فرزانی درباره علت بازگشت دلار به کانال ۶۸ هزار تومان به اقتصاد ۲۴ گفت: «کلیت بحث مربوط به آثار اقداماتی است که بانک مرکزی دارد، به خصوص مدیریت خوب در زمینه ارز است. با این حال هر بازار نسبت به هر خبر یا اتفاقی که در دنیای پیرامون رخ میدهد، واکنشهای خاص خود را دارد. کما اینکه قطعنامه شورای حکام علیرغم اینکه قطعنامه اقدامی نیست ولی در حال افزایش ریسک و نگرانی در جامعه است؛ در چنین شرایطی معمولا انتظارات تورمی ایجاد میشود که خود را به سرعت در داراییهایی مانند طلا، سکه و ارز نشان میدهد. برای پاسخ به این اتفاق بانک مرکزی برنامههایی تدوین کرده و متناسب با آن اقدام میکند. از جمله همزمانی این اخبار با شروع به کار بازار توافقی ارز است. بازار توافق ارز باعث میشود که افزایش عرضه ارز صادرکنندگان بیشتر شود و به نوعی یک تسهیلگری انجام میدهد و سرعت میبخشد. این امر منجر میشود که نیازهای ارزی برای واردکنندگان به سرعت در بازار تعیین شود و به افزایش عرضه ارز بیانجامد که در نهایت منجر به کاهش نرخ ارز میشود. مدیریت بانک مرکزی در زمان بحرانهای اخیر مانع پرش ارزی شده و آن را در وضعیت ثبات قرار داده است. علیرغم اینکه از ابتدای سال تاکنون نزدیک به هفت یا هشت مورد نقاط بحرانی داشتیم که میتوانسته منجر به جهش نرخ ارزی شود و تا بیش از ۵ هزار تومان رشد دهد، ولی بانک مرکزی این اجازه را نداده است.»
فرزانی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه با توجه به اینکه رئیس کل بانک مرکزی از دولت قبل تغییری نکرده است، تصمیمگیران اقتصادی دولت چهاردهم چه رویکرد اقتصادی دارند که مانع جهش نرخ ارز شدهاند؟ افزود: «در وهله اول اینکه نوع اخباری که به گوش میرسد متفاوت است. مورد دیگر اینکه هنوز زود است که درباره عملکرد کل تیم اقتصادی دولت صحبت کنیم. با توجه به اینکه هنوز زمان زیادی نگذشته است، به نظر میآید که در فضای اقتصادی به اصطلاح به دولت زمان میدهند تا عملکرد و توانمندیاش را ارزیابی کنند؛ بنابراین یک مقدار سطح واکنش نسبت به قبل شاید متفاوت باشد و نتوانیم مقایسه کنیم. به نظر میآید که یکی از آثار مثبت اقدامات دولت قبل، مدیریت بانک مرکزی به خصوص در دو الی سه سال اخیر بوده که دولت جدید را هم به ابقای ایشان قانع کرده است. سیاستهای انقباضی که بانک مرکزی در قبال بانکها پیاده سازی کرد، باعث شد که حجم نقدینگی کاهش پیدا کند. از سوی دیگر مدیریت بازار ارز نیز با کمترین تغییرات توانست بحرانها را پشت سر بگذارد.» وی در واکنش به اینکه به باور برخی از تحلیلگران، دولت تمایل دارد که قیمت دلار را بین ۶۵ تا ۷۰ هزار تومان حفظ کند و این امر مانع افزایش نرخ دلار از ۷۰ هزار تومان میشود، میگوید: «اینکه دولت تمایل داشته باشد نرخ ارز را تثبیت کند مطلوب هر دولتی است، اما نیازمند یک سری پایهها و بنیادهایی است که مشروط به برقراری شاخصهای اقتصادی محکم و با ثبات است تا بتواند نرخ ارز را مدیریت کند. درواقع در برخی موارد شرایط بازار بر سیاستها تحمیل میشود. اینکه کمترین تغییر را در نرخ ارز داشته باشیم، یکی از اهدافی است که معمولا دولتها دارند ولی مسئله این است که چه میزان توانش را دارند و شرایط بازار بسته به همان پایهها و بنیادهای اقتصادی چگونه پیش خواهد رفت.اگر رشد اقتصادی داشته باشید، نقدینگی و تورم را کنترل کنید، نرخ ارز هم ثابت میماند ولی اگر سیاستهای مالی، تجاری و سیاستهای بودجهای، برخلاف سیاستهای پولی حالت انبساطی داشته باشد و نتواند نقدینگی را کنترل کند یا به نوعی رشد واقعی اقتصادی نداشته باشیم، بالاخره خود را در نرخ ارز نشان میدهد؛ بنابراین اینکه بگوییم دولت اگر بخواهد، قطعا میتواند این نرخ را نگه دارد، شرط کافی نیست.»