مسئلهای که اکنون بیشتر شهرستانهای خوزستان با آن به طور جدی درگیر هستند، بحران آب است. بحران آب در حالی زندگی را برای مردم خوزستان سخت کرده که توام شدن آن با ریزگردها زمینه را برای خالی شدن این استان از سکنه مهیا کرده است. بی آبی، ریزگردها و خشکسالی خوزستان، پیامدهای ناگوار شیوههای غلط مدیریتی هستند که خوزستان را به این حال و روز انداختهاند و اکنون مطرح کردن بحث انتقال آب از خوزستان میتواند تصمیم نادرست دیگری برای لاپوشانی تصمیمات نادرست گذشته باشد.
شرایطی که در حال حاضر در خوزستان وجود دارد، مردم را به تنگ آورده و مطرح شدن مسائلی مانند انتقال آب از سرچشمههای کارون میتواند تبعات بسیار بدی را به دنبال داشته باشد. اینکه مسئولان درون استان عنوان میکنند که آب حتی برای مردم خوزستان وجود ندارد، اما مسئولان خارج از استان به دنبال انتقال آب از خوزستان به فلات مرکزی هستند، تضادی مدیریتی است و به نظر میرسد، تنها قربانی این تضاد، استان خوزستان و مردم آن باشند.
تغییر اقلیم آب و هوایی که در این سالها به عنوان یکی از اصلی ترین دلایل خشکسالی از سوی مسئولان و کارشناسان مطرح میشود و این مساله نباید سنگری برای پنهان شدن مدیران و مسئولانی باشد که در این سالها با تصمیمات نادرستشان باعث به وجود آمدن تنشهای آبی در استان خوزستان و کشور شدهاند. اتخاذ سیاستها و تصمیمات نادرست از سطوح بالای مدیریتی تا پایینترین ردهها در خصوص مساله آب و مدیریت منابع آبی یکی از مسائلی است که شاید برخی، چندان به بیان آن راغب نباشند.
نبود آب در خوزستان، حیات و سایر ظرفیتهای استان را به خطر انداخته است. خوزستان سالانه گندم حدود ۱۲ میلیون نفر در کشور را تامین میکند اما درگیری با بحران آب میتواند تولید این محصول استراتژیک کشور را به خطر بیاندازد. همچنین خرمای تولید شده در خوزستان که برای مصارف مختلف به کشورهای خارجی صادر میشود، اکنون با توجه به کمبود آب با کاهش کیفیت مواجه شده و بسیاری از نخلستانها از بین رفتهاند.
در همین رابطه، عضو مجمع نمایندگان استان خوزستان با انتقاد از ورود فاضلاب و پسابهای نیشکر به تالابهای خوزستان، گفت: با توجه به معضلات متعدد زیست محیطی مشخص نیست خوزستان تا ده سال آینده جای زندگی باشد. هدایتاله خادمی در گفتگو با خبرگزاری خانه ملت،با انتقاد از اینکه حفاری و فعالیتهای نفتی موجب تشدید خشکی تالاب هورالعظیم شده است، گفت: اقدامات وزارت نفت موجب خشکی تالابها، زمینهای کشاورزی و نخیلات خوزستان شده متاسفانه وضعیت تالاب هورالعظیم بحرانی و بسیار نگران کننده است. نماینده ایذه و باغملک در مجلس با انتقاد از اینکه مردم خوزستان سالها است با ریزگردهای ناشی از خشکی تالابها و سدسازیهای غیرکارشناسانه دست و پنجه نرم میکنند، افزود: متاسفانه حیات بخشی از تالابهای خوزستان به دلیل خشکسالی، تاسیسات نفتی و ورود فاضلاب و پسابهای نیشکر در معرض تهدید قرار گرفته است و این موضوع شیوع ریزگردها را به دنبال داشته است.
نابودی تالابهای خوزستان
وی با یادآوری اینکه تالابهای خوزستان از مخاطرات زیست محیطی سدسازی کشورترکیه نیز در امان نمانده است، ادامه داد:ترکیه بدون توجه به ملاحظات زیست محیطی سدهای بسیاری را بر روی دجله و فرات احداث کرده که این اقدام تاثیر بسیار منفی بر روی تالابهای ایران به ویژه هورالعظیم و هورالهویزه داشته است.
این نماینده با بیان اینکه برای احیای تالاب هورالعظیم باید اقدامات گسترده و وسیعی انجام شود، تصریح کرد: متاسفانه شاهد اقدام موثری از سوی دولت برای احیای تالاب نیستیم.
* زمینهای خوزستان تا هزار سال قابل کشت نخواهند بود
خادمی تامین حقابه را مهمترین راهکار احیای تالاب هورالعظیم دانست و گفت: سد گتوند به عنوان بزرگترین اشتباه مهندسی دنیا محیطزیست خوزستان را نابود کرده به گونهای که حتی تا هزار سال دیگر نیز زمینهای خوزستان قابل کشت نخواهند بود. بی شک با اقدامات اشتباهی و غیرکارشناسی که در خوزستان انجام شده مشخص نیست که ظرف ده سال آینده خوزستان جای زندگی باشد البته در حال حاضر نیز مهاجرتها از خوزستان افزایش یافته در گذشته تنها جنوب غرب خوزستان درگیر معضل ریزگردها بود، اما در حال حاضر به مرکز و شمال شرق خوزستان رسیده است که بی شک چند سال آینده نیز تبعات آن دامنگیر اصفهان و تهران خواهد شد.
بحران آب در خوزستان حیات و معاش را برای بسیاری از مردم دشوار کرده است به شکلی که بسیاری از مردم خوزستان یا به فکر مهاجرت از استان هستند یا مهاجرت کردهاند. اگر شرایط آبی در سالهای آینده نیز به همین شکل پیش رود و عدهای نیز آب خوزستان را به هر دلیلی از این استان به استان دیگری ببرند و ریزگردها نیز بیشتر از گذشته در خوزستان خودنمایی کند، دیگر خوزستان جایی برای زندگی نیست.با توجه به شرایط کنونی خوزستان، تنها راه نجات از بحران آب، آن است تا مسئولان اشتباهات و تصمیمات نادرست گذشته خود را در خصوص مساله آب بپذیرند و سپس به دور از هرگونه بخشی نگری و جزیرهای فکر کردن در خصوص مساله آب، در یک گفتوگوی فراگیر ملی و با مشارکت همه گروههای اجتماعی و نهادهای مدنی نسبت به جلب اعتماد جامعه اقدام کنند تا جامعه به این باور برسد که ما با بحران آب مواجه هستیم و باید برای خروج از بحران با یکدیگر همکاری کنیم و دیدگاه منطقهای نداشته باشیم.
مراسم اربعین جهانی شده است
نماینده ولی فقیه در خوزستان گفت: امروزه میبینیم که مراسم اربعین جهانی شده است و آنهایی که از هر دینی و از هر کجای دنیا طالب حق هستند در این مراسم شرکت میکنند.
آیتاله سید محمدعلی موسوی جزایری در خطبههای نماز جمعه اهواز، اظهار کرد: ابتدا بر خود لازم میدانم از همه خداجویان و مؤمنان که در این اربعین نیز نقشآفرین بودند تشکر کنم. امام جمعه اهواز گفت: مراسم اربعین تمام میشود اما یاد اربعین امام حسین (ع) همیشه زنده است و ما این مراسم را جاودان میداریم و دعا میکنیم خداوند از همه کسانی که در این مراسم مشارکت داشتهاند و پشتیبانی کردند، به شایستگی قبول کند.