به گزارش ایرنا، محمدصادق کریمیکیا در نخستین نشست سمنهای محیط زیستی خوزستان با مدیرکل جدید حفاظت محیط زیست استان گفت: خوزستان به شدت متاثر از مسائل زیست محیطی است و بخشی از تبعات سیل اخیر، حاصل بیتوجهی به تخریب محیط زیست این استان در سالهای گذشته بوده است. وی مخالفت خوزستانیها با طرحهای انتقال آب از این استان را یک مطالبه تنها ملی دانست و خواستار جلوگیری سازمان حفاظت محیط زیست از خواستههای منطقهای برای اجرای طرحهای انتقال آب از خوزستان شد. انتقال آب تنها برای تامین مصارف شرب قابل قبول است اما اجرای این طرحها بر اساس خواستههای منطقهای، در واقع قربانی کردن منافع ملی است.
وی مهمترین نگرانی در زمان وقوع توفانهای گرد و غبار را تبعات اجتماعی آن بیان کرد و گفت: توفانهای گرد و غبار اگر چه یک پدیده فیزیکی است اما دارای تبعات اجتماعی شدید است که مهمترین آن خطر مهاجرت خوزستانیها است. کریمیکیا با بیان اینکه مقصد مهاجرت بیشتر خوزستانیها در سالهای اخیر استانهای تهران، البرز و اصفهان بوده است، افزود: نگران هستیم که مهاجرت و حاشیه نشینی خوزستان به دلیل شرایط بد زیستی برای کل کشور تبعات بدی داشته باشد و انتظار داریم سازمان حفاظت محیط زیست با این نگاه اجازه ندهد که خواستههای منطقهای بر منافع ملی غلبه کند.
وی ادامه داد: خوزستان یک حوزه مخاطرهآمیز از نظر زیست محیطی شده و انتظار است افرادی که به تصمیم گیرندگان و مدیران کشور مشاوره میدهند، این موضوع را انتقال دهند. کریمیکیا با بیان اینکه ادبیات توسعه در کشور تغییر کرده، افزود: کشور سالها متاثر از طرحهای تهاجمی عمرانی بود و پروژههایی همچون سدسازی بدون توجه به تبعات آن اجرا میشد که هم اکنون نتیجهاش را شاهد هستیم.
غیبت خوزستان در شبکه ملی سمنها
مدیرکل دفتر مشارکتهای مردمی و مسئولیتهای اجتماعی سازمان حفاظت محیط زیست نیز در این نشست با انتقاد از نبود شبکه تشکلهای محیط زیستی در خوزستان گفت: فقدان شبکه تشکلهای زیست محیطی در خوزستان و غیبت آنها در شبکه ملی تشکلها، امتیاز و حق رای را از آنها سلب کرده است. ژیلا مهدی آقایی مهمترین دلیل شرکت در این نشست را مساله تشکیل نشدن شبکه تشکلهای محیط زیستی خوزستان، بیان کرد و افزود: نبود شبکه به ضرر انجمنهای خوزستان و شبکه ملی تشکلهای محیط زیستی است. وی خواستار برقراری ارتباط و حل اختلافات میان اعضای سمنهای خوزستان شد و گفت: اختلافات بین مدیران دولتی طبیعی است اما اختلاف میان اعضای انجمنها که نهادهای غیرانتفاعی و داوطلبانه است، بیمعنی و عجیب است. مهدی آقایی محیط زیست را یک حوزه تخصصی برشمرد و افزود: خوزستان یک استان بااهمیت و استراتژیک است و کسانی که در این استان فعالیت میکنند باید برای تخصصی شدن خود تلاش کنند. انتخابات شبکه تشکلهای محیط زیستی خوزستان در اوایل امسال به دلیل اختلاف و اعتراض تعدادی از انجمنها، لغو شد و هنوز انتخابات جدید برگزار نشده است.
بنبست جناحی برای سمنها
نماینده سازمانهای مردم نهاد خوزستان، انجمنها را نهادهای غیرسیاسی، غیردولتی و غیرانتفاعی دانست و گفت: مطالبات انجمنها در حوزه مسائل اجتماعی است و هر کس به دنبال طرح مطالبات اجتماعی از راههای جناحی و سیاسی باشد موفق نخواهد بود. سیروس داوودی افزود: انجمنها در هر جایی که بدون شائبه سیاسی و انتخاباتی فعالیت کردهاند، توانستهاند به خوبی پیش بروند. وی از اعضای انجمنها خواست که مطالبه گری خود را بر اساس قوانین پیگیری کنند، با قوانین بالادستی کشور آشنا شوند و در زمینه محیط زیست و منابع طبیعی اطلاعات و تخصص کافی را به دست آورند. داوودی ادامه داد: یکی از وظایف سمنها روشنگری و آگاهسازی عمومی است و اگر نتوانند تغییری در نگرش افراد ایجاد کنند، هیچ تحرکی رخ نمیدهد.
موج سواری ممنوع
مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان نیز با بیان اینکه سمنهای محیط زیستی نباید سوار موج دیگران شوند، گفت: تشکلهای مردم نهاد محیط زیستی اگر از نگاههای حزبی و جریانی و تبلیغاتی فارغ شوند، میتوانند بهترین کمک و همکار برای هر مدیر باشند. محمدجواد اشرفی سازمانهای مردم نهاد را موثرترین ابزار مدیران برای رسیدن به وضعیت مطلوب دانست و افزود: طی کردن راه توسعه پایدار تنها با همکاری و همراهی سمنها امکانپذیر است. وی تاکید کرد: به شما قول میدهم از ظرفیت حداکثری و نگاه کارشناسی و توان اجتماعی سمنها برای رسیدن به وضعیت مطلوب استفاده کنم.
اشرفی با بیان اینکه حفاظت محیط زیست یک سازمان نظارتی و حاکمیتی برای ایجاد بستر مناسب برای زندگی است، ادامه داد: در برنامه مدیریتی خود به هیچ وجه درگیر موضوعات جریانی نخواهم شد؛ به هیچ نگاه حزبی توجه نمیکنم و به هیچ جریان سیاسی وابسته نیستم.
کارنامه ضعیف محیط زیستی نمایندگان
حضور دو نفر از نمایندگان اهواز در مجلس در نخستین نشست مدیرکل جدید حفاظت محیط زیست خوزستان با سمنهای زیست محیطی، واکنش و اعتراض تعدادی از اعضای این انجمنها را به دنبال داشت. جواد الهایی فعال محیط زیست با انتقاد از نمایندگان خوزستان در مجلس شورای اسلامی گفت: هیچکدام از نمایندگان این استان در مجلس شورای اسلامی برای حل مشکلات محیط زیستی ورود نکردهاند.
وی با اشاره به اعتراضات اجتماعی نسبت به انتقال آب دریای خزر، افزود: این در حالیست که هیچکدام از نمایندگان خوزستان در مجلس در اعتراض به انتقال آب از سرشاخههای کارون و دز اقدامی نکرده و این طرحها در حال اجراست.
الهایی، آلودگی ناشی از فلرهای نفتی (مشعل ها) و تخلیه پسابهای نیشکر به تالابهای شادگان و هورالعظیم را از مهمترین چالشهای زیست محیطی خوزستان دانست و خواستار جلوگیری از ادامه روند این آلودگیها شد. ناصر عبیات دیگر فعال محیط زیست نیز گفت: عملکرد همه نمایندگان خوزستان در مجلس شورای اسلامی در حوزه محیط زیست قابل دفاع نیست. وی خواستار تشکیل کارگروه آب و تالاب در خوزستان با حضور اعضای سمنهای محیطی زیستی، مدیران و اساتید دانشگاه شد و افزود: اعضای تشکلهای مردم نهاد محیط زیستی باید در ستاد ملی گرد و غبار نیز حضور داشته باشند.
انتقال آب اجرا نشده است
همایون یوسفی نماینده اهواز نیز در این نشست، تاکید کرد: هیچ طرح انتقال آب جدیدی از سرشاخه رودخانههای خوزستان مطالعه، کلنگ زنی و یا اجرا نشده است.
وی افزود: طرح انتقال آب کوهرنگ ۳ مربوط به سال ۷۱ است و اکنون بالای ۹۰ درصد پیشرفت دارد؛ طرح انتقال آب بهشت آباد نیز اکنون متوقف شده و نمایندگان خوزستان در مجلس شورای اسلامی اجازه ندادهاند که اعتباری به این طرح اختصاص یابد و این طرح با منابع محلی اندکی آغاز شده بود.
وی با بیان اینکه مافیای آب در کشور بسیار قدرتمند است، گفت: در کشور ما موضوع آب و محیط زیست سیاسی شده و با توجه به اینکه استانهای مرکزی قدرت سیاسی بیشتری دارند، سهم بیشتری هم از این حوزه دارند. یوسفی در حالی اجرای طرحهای انتقال آب جدید از سرشاخه رودخانههای خوزستان را تکذیب میکند که اردکانیان وزیر نیرو در سفر اخیر خود به استان چهارمحال و بختیاری در اواخر شهریور از سه طرح انتقال آب از سرشاخههای کارون دیدن کرده است. عباسی استاندار چهارمحال و بختیاری نیز از فعال شدن طرحهای کوهرنگ ۳، بهشت آباد و ونک در سرشاخههای کارون خبر داده است.