سید عباس موسوی در مورد تلاش برخی از کشورها برای میانجیگری میان ایران و آمریکا از جمله تلاشهای هند در این زمینه گفت: وضعیت ایران و آمریکا در وضعیتی میانجیگری قرار ندارد. آمریکا دارای رویکرد خصمانه نسبت به ایران است و ابایی از آن ندارد آنها با موجودیت ایران و ملت ایران مشکل دارند و به نظر نمیرسد که این مشکل و موضوع با اینگونه سخنان و میانجیگری حل شود.موسوی ادامه داد: البته ما به تلاش کشورها در این زمینه احترام میگذاریم حسن نیت آنها را میستاییم ولی آنها را ارجاع میدهیم به مقامات آمریکایی. ارجاع میدهیم که بررسی کنند که ریشه این مشکلات و تنشها چیست و اگر صحبتی دارند با مقامات آمریکایی مطرح کنند. ما مواضع خود را در مورد آمریکا به صورت صریح اعلام کردهایم و تاکید بر آن داریم که آنها باید دست از خصومت خود با ایران بردارند. سخنگوی وزارت خارجه کشورمان همچنین در پاسخ به این سئوال که آیا ایران از ان پی تی خارج خواهد شد در برابر این موضوع که اروپاییها پرونده ایران در مورد برجام را به شورای امنیت ارسال کند؟ اظهار کرد: این تصمیمی است که نظام باید بگیرد و اگر به این جمعبندی برسد آن را اعلام میکند. موسوی با بیان اینکه ما اعلام کردیم که اگر اروپا بخواهد به ناحق و غیرقانونی پرونده ایران در برجام را در شورای امنیت مطرح کند ما اقداماتی که موثر باشد را در برابر این موضوع در دستور کار قرار میدهیم و از این جمله اقدامات میتواند خروج ایران از ان پی تی باشد ولی هنوز در نظام به این جمعبندی نرسیدهایم ولی به عنوان یک گزینه مطرح است. موسوی همچنین در پاسخ به این سؤال که آیا آقای ظریف و وزارت امور خارجه در جریان این پیام بودهاند، اظهار کرد: هماهنگی در سطوح مختلف نظام وجود دارد. یک ماموریت دیپلماتیک با هماهنگی دیپلماتیک و همکاری بخشهای نظامی و سیاسی انجام میشود و هر پیامی که ایشان حاملش بودند از سوی نظام جمهوری اسلامی بوده است.
وی همچنین در مورد آخرین وضعیت طرح صلح هرمز نیز گفت: این طرح هنوز در مرحله بررسی توسط کشورهای شامل طرح است اکثریت آنها با کلیات طرح موافق و چارچوبهای طرح را پذیرفتهاند. به صورت شفاف و نهایی نظرات خود را در این زمینه گفتهاند و ما منتظر این هستیم که اگر آنها واکنش و یا پیشنهاد دیگری دارند آن را دریافت کنیم.
ظریف: کانال مالی به هیچ وجه نشانه حسن نیت آمریکا نیست
وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به انجام اولین تعامل و انتقال مالی در چارچوب کانال مالی ایران و سوئیس برای انتقال اقلام بشردوستانه به ایران گفت: این اقدام نشانه حسن نیت آمریکا نیست، حتی نشانه آن نیست که ایالات متحده کوچکترین اقدام را در راستای اجرای تعهدش بر مبنای دستور موقتی دیوان دادگستری بينالمللی انجام داده باشد چه رسد به اجرای تعهداتش طبق برجام. محمد جواد ظریف درباره راه اندازی کانال مالی ایران و سوئیس برای انتقال کالاهای بشردوستانه و این ادعا که این اقدام مثبت و در راستای تنش زدایی بوده است؟ تصریح کرد: خیر. این کانال کمتر از اجرای دستور دیوان بينالمللی دادگستری است که به آمریکا دستور داد که حق ندارد از ورود غذا و دارو به ایران ممانعت کنند. سیاست آمریکا کماکان سیاست فشار به مردم ایران است. سیاست محروم کردن مردم از منابع مالی برای پرداخت هزینه های غذا و دارو و محدود کردن روش های استفاده از منابع مالی است.وی گفت: این یک قدم بسیار کوچک است دولت سوییس تلاش کرد ما از تلاش آنها قدردانی می کنیم اما این نشانه حسن نیت آمریکا نیست و حتی نشانه آن نیست که ایالات متحده آمریکا کوچکترین اقدام را در راستای اجرای تعهدش بر مبنای دستور موقتی دیوان دادگستری انجام داده باشد چه برسد به اینکه بر اساس برجام عمل کرده باشد.وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به سؤالی درباره اضافه کردن سازمانهای کمککننده به تروریسم اقتصادی علیه ایران به فهرست گروههای حامی تروریسم جمهوری اسلامی ایران، اظهار کرد: ما این طرح را در دست بررسی داریم تا کسانی که به تروریسم اقتصادی علیه جمهوری اسلامی ایران دامن می زنند را در این فهرستها اضافه کنیم. این بررسی توسط وزارت خارجه انجام می شود و به شورای عالی امنیت ملی پیشنهاد می شود و آنها تصمیم میگیرند. یکی از سازمانهایی که در این زمینه در حوزه تقویت تروریسم اقتصادی آمریکا علیه ایران فعال بوده سازمان اتحاد علیه ایران هستهای است که همه اسمش از اول تا آخر دروغ است و پیشنهاد مناسب در این زمینه می شود اما الان ما در مرحله بررسیها در وزارت خارجه هستیم.
استراتژی ترامپ درقبال ایران
نشریه آتلانتیک در گزارشی تحلیلی با بررسی سیاستهای رئیس جمهور آمریکا درخصوص ایران نوشت: استراتژی ترامپ برای ایران نه تنها اهداف او را تامین نمیکند، بلکه هزینههای گزاف امنیتی، نظامی و حیثیتی برای آمریکا داشته است. نشریه آتلانتیک در گزارش خود با اشاره به شهادت سپهبد قاسم سلیمانی و همراهانش در حمله هوایی آمریکا و پاسخ نظامی ایران که واشنگتن ادعا میکند تلفات جانی نداشته است، تاکید کرد: از میان برداشتن فرمانده نظامی ارشد ایران ممکن است این تعبیر را برای دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا ایجاد کند که استراتژیاش درقبال ایران کارساز است اما این به معنی این نیست که سیاستهای او موفقیتآمیز است. در واقع، عملکرد او آنقدرها که ترامپ و دستیارانش فکر میکنند، کارساز نیست. این نشریه در ادامه نوشت: متحدان و حامیان سپهبد سلیمانی هنوز گوش به فرمان ایران هستند. منافع آمریکا در عراق هدف قرار میگیرد. ایران برنامه هستهایاش را گسترش میدهد و غنیسازی اورانیوم در این کشور که با توافق هستهای کاهش یافته بود، افزایش یافته است زیرا آمریکا از این توافق که در دوران ریاست جمهوری اوباما در نتیجه مذاکره قدرتهای جهانی با تهران به دست آمده بود، خارج شد.به نوشته آتلانتیک، استراتژی دولت آمریکا برای ایران شش عنصر دارد: اول، خروج ترامپ از توافق هستهای چراکه شامل برنامه موشکی ایران نمیشود و تاریخ انقضا دارد. دوم، آمریکا فشار حداکثری بر ایران را آغاز کرد و تحریمهای سخت علیه این کشور را بازگرداند تا تهران تحت این فشارهای اقتصادی مجددا پای میز مذاکره برای حصول توافقی با محدودیتهای بیشتر بر ایران بیاید. سوم، دولت آمریکا میخواهد مانع موافقت اروپا با از سرگیری فعالیتهای ایران شود که در توافق هستهای محدود شده بود. چهارم، آمریکا قاسم سلیمانی فرمانده نظامی ارشد ایران را از میان برداشت. پنجم، ترامپ و تیم او اکنون به دنبال مدیریت هرگونه تشدید احتمالی اوضاع پس از حمله به قاسم سلیمانی هستند. و در آخر، آنها امیدوارند که به برخی اعتراضات در ایران دامن بزنند تا دولت را تضعیف کنند.این نشریه با اشاره به اینکه این سیاستها تاکنون ناکارآمد بوده است، افزود: دراین میان، نشانههای مشکلات در سراسر منطقه به وفور یافت میشود. پس از حمله به قاسم سلیمانی، عراق ممکن است به حضور نیروهای آمریکا در عراق پایان دهد و یا به شکلی سخت استفاده از این نیروها را محدود کند.