حسین راغفر در مورد شرایط اقتصادی کشور اظهار داشت:زمانی که آقايان برای تامین کسری بودجه به افزایش نرخ ارز متوسل شدند و این جهشهای بیسابقه را ایجاد کردند، پیامدهای آن کاملا مشخص بود. متاسفانه این تقریباً ویژگی همه دولتهای فرومانده و درمانده است که برای تامین کسری بودجه به سمت کاهش ارزش پول ملی حرکت میکنند تا هم ارزش بدهیهای خود را تقلیل دهند و هم منابع مردم را از جیب آنها به جیب دولت منتقل کنند. اما عوارض این موضوع کوتاه مدت نیست و آسیبهای جدی به اقتصاد کشور وارد میکند.وی ادامه داد:وقتی دولتها مبادرت به افزایش نرخ ارز میکنند، کسری بودجه آن در سالهای بعد بزرگتر میشود چون خود دولت بزرگترین متقاضی است. همچنین تجربه نشان داده وقتی دولت کسری بودجه دارد بانک مرکزی مبادرت به چاپ پول میکند که این اقدام نیز نقدینگی را افزایش میدهد. سپس برای هدایت این نقدینگی هم راهحلهای اشتباهی ارائه میکنند که آن نیز شرایط را پیچیده میکند، پیامدهای این سیاست در سه دهه اخیر و حداقل در ۴ جهش نرخ ارزی و نیز در افزایش حاملهای انرژی تقریباً این تاثیر را دارد. بنابراین این تصمیمهای نادرست باعث ایجاد عدم تعادل در سطح خرد، میانه و کلان اقتصاد میشود که در بازارهایی مانند سرمایه، پول، کالا و... شاهد آن هستیم.
راغفر تصریح کرد:مثلا شرکتهای دولتی و شبه دولتی با نشان دادن سودآور بودن بنگاه، سهام خود را در بازار سرمایه عرضه میکنند و این تأثیر زیادی بر زندگی مردم عادی میگذارند و زندگی فردی و خانوادگی افراد را متاثر میکند که به اشکال مختلف موجب ناهنجاریهای اخلاقی، فساد مالی و جرم و جنایت میشود. در سطح بنگاهها نیز به دلیل افزایش هزینههای تولید و نهادها مانند نیروی کار و افزایش هزینههای ارزی این بنگاهها با مشکلات زیادی روبرو شدهاند. بسیاری از این بنگاهها در ۱۵ سال اخیر ورشکسته شده و یا منابع خود را از بخش تولید و بخش سفتهبازی منتقل کرده اند.
این استاد اقتصاد دانشگاه الزهراء اظهار داشت:امروزه شاهد فساد در دستگاههای دولتی هستیم که همه اینها توانایی دولت در مواجهه با مشکلات را تقلیل داده و اعتماد عمومی آسیب خورده که همه اینها وضعیت کنونی کشور را پیچیدهتر میکند. این بیاعتمادیها باعث میشود افراد به جای تولید به فعالیتهای سفتهبازی روی بیاورند. این یک دور باطلی است که در سه دهه اخیر ایجاد شده و امواج گرداب گونهای ایجاد کرده که هر بار شعاع این گرداب گستردهتر میشود و مردم بیشتری را با خود بلعیده و فساد را گسترش میدهد. در این شرایط نیازمند یک عزم سیاسی قدرتمند و سازماندهی مجدد نظام اقتصادی کشور هستیم. البته اقدامات دولت تنها مختص مدیریت اقتصاد نیست و در همه پدیدهها شاهد آن هستیم، بطوری که در همین موضوع کرونا، دولت فرصت اسفند و فروردین را از دست داد و کماکان خطر بازگشت این بیماری وجود دارد.
این اقتصاددان با اشاره به وضعیت معیشتی خانوارها گفت:امروزه بسیاری از مردم با مشکلات معیشتی روبرو هستند و مجلس نیز با شعار نمیتواند کاری از پیش ببرد. میطلبد که شرایط کنونی بعنوان شرایط اضطراری به رسمیت شناخته و متناسب با آن سیاستهای کشور تنظیم شود.
وی تاکید کرد:ما سیاستگذاریهای هشت سال جنگ را در تجربه داریم که میتواند به ما کمک کند. حداقل دو سال است که بارها این حرفها را تکرار میکنیم که نباید ارز کشور برای کالاهای غیرضروری تخصیص یابد. حالا که میلیاردها دلار ارز کشور از دست رفته، تازه بانک مرکزی اعلام میکند که برای واردات کالاهای غیراساسی ارز تخصیص نمیدهد. سؤال این است که چرا در دو سال گذشته این اتفاق نیفتاده است که البته پاسخ روشن است؛ چون منافع گروههای زیادی در مجلس، دولت و حتی خود قوه قضاییه این اجازه را نمیدهد که شرایط اضطراری در کشور ایجاد شود.وی ادامه داد:در حال حاضر باید محدودیتهای جدی بر فعالیتهای ارزی کشور اعمال شود و این سیاستها معطوف به حفظ منافع مردم و نیروی کار باشد. سیاستهای اقتصادی کشور باید به گونهای طراحی شوند که تأمین نیازهای مردم امکانپذیر باشد بنابراین در این راستا راهی جز سهمیه بندی کالاها وجود ندارد که دیر یا زود این سیاست در کشور اجراء میشود. بنابراین سهمیهبندی یک راه ناگزیری حداقل در افق میان مدت است. تا در این بازه زمانی ظرفیت تولید ارتقاء، اشتغال کشور افزایش و هزینههای ارزی واردات مدیریت شود.
راغفر در مورد نقش سیستم بانکی کشور در شرایط دشوار اقتصادی گفت:برای تسهیلات بانکی باید قیود زیادی اعمال شود و منابع تنها به سمت تولید اقتصادی اختصاص یابد. اینگونه نباشد که تسهیلات به سمت خرید ویلا و کالاهای لوکس اختصاص یابد. امروزه شاهد سرمایهگذاریهای بانکها در بخشهای مسکن، ارز و سکه و حتی سهام هستیم که این موضوع ریشه در عدم توانایی بانک مرکزی در انجام وظیفه نظارتی خود دارد و به نوعی مجوز سرمایهگذاری در بازارهای مالی و کالایی را میدهد تا منابع به سمت بازارهای سفته بازی سوق یابند.
این استاد اقتصاد اضافه کرد:همین افزایش قیمت سکه در بازار را مشاهده کنید که عملا یک بانک در ماههای اخیر اقدام به خرید سکه با اختلاف ۷۰۰ تا ۵۰۰ تا هزار تومانی در بازار آتی میکرد که امروز باعث شده قیمت سکه به بالای ۸ میلیون تومان برسد. بانک مربوطه قیمت سکه را بالا میبرد و بانک مرکزی به خاطر اعتراض صنف طلافروشان خرید و فروش سکه در بازار آتی را ممنوع میکند اما واکنش دیگر مشاهده نمیشود. آیا مدیریت آن بانک صلاحیت لازم برای بانکداری سالم را دارد؟ آیا مدیر آن نباید عزل شود؟ این حکایت از آن دارد که گویی همه در خدمت سوداگران و منافع آنها هستند و البته منتفع نیز میشوند جزء مردم.راغفر افزود:البته این اقدامات مخرب برخی از بانکها از سالهای ۸۱ و ۸۲ تا امروز صورت گرفته که پیش از آن نیز موسسات مالی این کار را انجام میدادند. باید توجه داشت که شرایطی تورمی به ضرر خود بانکها نیز است چون ارزش مطالبات آنها نیز به نوعی کاهش مییابد. نباید فراموش کرد وقتی قیمت مسکن لوکس افزایش ميیابد، هزینه خرید سیب زمینی خانوارها هم بالا میرود. متاسفانه امروز اشکال مختلفی از طغیان مانند خودکشی نیروی کار و یا خشونتهای دیگر در جامعه را مشاهده میکنیم که تنها هر یک از آنها برای استعفای مسئولی کافی است که متاسفانه این در سنت سیاسی ما وجود ندارد.
کاهش کانالهای مذهبی پس از فیلتر تلگرام
تلاش برای کنترل فضای مجازی
گروه سياسي: بحث فیلتر اینستاگرام به بهانه ساماندهی فضای مجازی در حالی در روزهای اخیر مطرح شده که بررسیها نشان میدهد سیاست فیلترینگ در تحقق اهداف طراحانش شکست خورده، در این راستا رئیس سازمان فناوری کشور میگوید: «پس از فیلتر شدن تلگرام، کانالهای مذهبی ۳۳ درصد کاهش یافتند، اما سهم پستهای وایرال غیراخلاقی در همان سطح چهار درصد باقی ماند!»
بحث فیلتر کردن اینستاگرام از چند روز گذشته که وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات برای ارائه گزارش در مجلس شورای اسلامی حضور پیدا کرد بار دیگر قوت گرفت. انتقاد نمایندگان از مسائلی که در فضای اینستاگرام مطرح است دلیل شکلگیری این ذهنیت شد که خبرهایی در خصوص فیلتر اینستاگرام در راه است.«محمد جواد آذری جهرمی» در آن جلسه تاکید کرد که تمامی این دغدغهها را قبول دارد اما میتوان به جای مسدودکردن شبکههای اجتماعی از ظرفیتی که وجود دارد، برای بیان نظرات، صحبت از فرهنگ و مسائلی از این دست استفاده حداکثری کرد. پیرو اخبار مربوط به فیلترینگ که به گوش میرسد و اظهارنظرهای متناقضی كه در خصوص آن وجود دارد، رئیس سازمان فناوری ایران با استناد به تحلیل ماهیانه شبکههای اجتماعی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، در توئیتر خود نوشت: «بعد از فیلتر شدن تلگرام، کانالهای مذهبی ۳۳ درصد کاهش یافتند؛ در حالی که سهم پستهای وایرال غیراخلاقی در همان سطح چهار درصد باقی ماند!»«امیر ناظمی» افزود: «فیلتر تنها فرصت بیان جامعه مذهبی را از خودشان گرفت! مسدودسازی شبکههای اجتماعی، قهر کردن با فرصت بزرگ حضور و شنیدهشدن است، کاش بدانیم پویایی یعنی تصحیح.»نزدیک به سه سال از فیلترینگ دائم تلگرام میگذرد. فیلترینگ تلگرام باعث شد که عده قابل توجهی از کاربران ایرانی برای استفاده از این پیامرسان سراغ فیلترشکنها بروند. بدین ترتیب استفاده از ویپیان و سایر فیلترشکنها در ابعاد وسیعی بین کاربران ایرانی، باب شد.بر اساس آماری که مرکز ملی فضای مجازی در نوزدهم تیر ماه ۱۳۹۷ اعلام کرده، تعداد ۳۰ میلیون و ۱۰۰ هزار نفر از طریق فیلترشکن، هاتگرام و تلگرام طلایی فیلتر تلگرام را دور زدند.حضور کاربران در شبکه اجتماعی تلگرام با تمام سختیهایی که ممکن است در زمان اتصال به فیلترشکن و تهیه آن داشته باشد، نشان میدهد سیاست فیلترینگ این پیامرسان، موفق نبوده و باعث نشده که کاربران یکباره به سمت استفاده از پیامرسانهای بومی بروند.در واقع، شبکههاي اجتماعی باعث دور شدن قشر مذهبی جامعه از فضای مجازی و جولان سایرین شده است.
سه سال از فیلترینگ دائم تلگرام میگذرد
نمایندهای در مجلس اینستاگرام را قتلگاه دانسته و نماینده دیگری گفته خدا کند اینستاگرام زودتر فیلتر شود. رئیس مجلس هم از لگامگسیختگی فضای مجازی انتقاد کرده و از دولت خواسته تا دسترسی مردم به شبکهها را مدیریت کند.فیلترینگ شبکه اینستاگرام به یکی از مسائل اصلی یازدهمین مجلس شورای اسلامی تبدیل شده است. پرداختن به این موضوع اما در شبکههای اجتماعی نیز با طنز و کنایه بسیاری از کاربران روبهرو بوده است. کاربری نوشته است که در شرایطی که دلار به قیمت تاریخی ۲۰ هزار تومان رسیده، دغدغه ذهنی نمایندگان مجلس، مسدود کردن اینستاگرام است.در پی بالاگرفتن انتقادها، محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات، به مجلس شورای اسلامی آمد تا به پرسشها و انتقادهای نمایندگان پاسخ گوید. سایت جماران از پرسش و پاسخ نمایندگان با وزیر جوان تحت عنوان بگومگوی مجلسیها یاد کرده است. محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس هم از لگامگسیختگی فضای مجازی انتقاد کرد و دولت روحانی را متهم به سوءمدیریت در این عرصه کرد.سایت همشهری آنلاین نیز بگومگوی مجلسیها را تاختن ده نماینده به فضای مجازی خوانده است. این سایت نوشت: «یکی از نمایندگان اینستاگرام را قتلگاه خواند و دیگری مدعی شد که فضای مجازی موجود از کنترل دولت خارج شده است. به هر روی شدت این انتقادها باز هم ذهنیت را به این سمت و سو برد که چه بسا فیلتر دیگری در راه باشد.»گمانهزنی درباره احتمال فیلترینگ اینستاگرام از سوی مقامات یک چیز است و صراحت برخی از نمایندگان در اجرای آن چیزی دیگر. همشهری آنلاین با اشاره به جو حاکم بر مجلس یازدهم پیشبینی کرده است که انتظار گشایشی در فضای مجازی از این مجلس نمیتوان داشت. موضوع مجلس و نمایندگان اصولگرای آن اما ایجاد گشایش در فضای مجازی و رفع فیلترینگ از شبکهها نیست. آشکارا از محدود کردن بیشتر فضای مجازی سخن در بین است. یکی از نمایندگان با اعتراف به اینکه بیش از ۵۰ درصد ترافیک دادههای کل کشور به شبکه اجتماعی اینستاگرام اختصاص دارد، آن را غیرقابل قبول خواند و نماینده دیگری به مشکلات امنیتی برخاسته از استفاده از پیامرسانهای خارجی اشاره کرد.نمایندهای ناتوی فرهنگی را به میان کشید و دیگری حتی مدعی شد که اینستاگرام قتلگاه اعتقادات جوانان است. او مدعی شد که استفاده از اینستاگرام باعث فروپاشی خانوادهها و بیغیرتی میشود.غضنفرآبادی، نماینده بم در مجلس یازدهم، افزایش سرعت اینترنت در ایران را یک چاقوی دو دم دانست و وزارت ارتباطات را متهم به تیز کردن این چاقو کرد. او گفت: «فضای مجازی با سرعت اینترنت یک اتوبان امن برای حمله ضد انقلاب و دشمنان انقلاب را تا عمق ایران اسلامی به وجود آورد که بسیاری از جوانان ما در این اتوبان کشته یا مجروح شدهاند.»محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات جمهوری اسلامی نیز در پاسخ به این پرسش که چرا اینستاگرام این چنین محبوب شده، گفت: «اینستاگرام امروز به دلیل سیاستهای ما به یک قطب تبدیل شده، زیرا همه پلتفرمهای دیگر از دسترس خارج شدهاند.»حسن نوروزی، نماینده رباط کریم هم درباره احتمال فیلترینگ اینستاگرام توسط مجلس یازدهم گفت: «خدا کند این اتفاق افتد. فضای باز اینستاگرام و تلگرام تهدید برای جوانان است و این برای نظام شکنندگی دارد. کمیسیون حقوقی شکل گیرد، به جد دنبال فیلترینگ اینستاگرام خواهیم بود.» سایت جماران به نقل از یکی از کاربران در شبکه توییتر مینویسد که «اصولگرایان عاشق تجربههای شکست خورده هستند.» همین کاربر به فیلترینگ تلگرام اشاره کرده و پرسیده است که از این کار به استثنای فروش VPN چه سودی بردهاند که حال به دنبال فیلترینگ اینستاگرام هستند؟