گذشته از شیوع ویروس کرونا، دولت دوازدهم با چالشهای جدی مضاعفی مواجه است. وضعیت بازار ارز، بازار خودرو و مسکن، قطعنامه اخیر شورای حکام، انتخابات آتی در آمریکا و مجلس جدید از جمله مهمترین این چالشها است.بازار دلار و ارز روزهای پرنوسانی را سپری میکند. قيمتها در عرض یک هفته هر روز جهش میکند و پس از آن در یک روز اندکی پایین ميآید که جبرانکننده حجم بالای گرانی قبل از آن نیست.
با این حال، دلار در تلاش است تا جای پای خود را در کانال ۲۰ هزار تومانی محکم کند و در این زمینه نیز از امتناع برخی صادرکنندگان از بازگرداندن ارزهای صادراتی گرفته تا محدودیتها در دستیابی به منابع ارزی به دلیل تحریمها و شیوع کرونا به کمک آن آمده است.
علاوه بر این موضوعات، ایران از سال ۹۷ با خروج آمریکا از برجام با تحریم روبهرو است و از همان زمان نیز با مساله تامین ارز مواجه است. موضوعی که با تحریم سایر بخشهای صادراتی مانند پتروشیمیها پیچیدهتر شده است.همچنین دور زدن تحریمها و افزایش هزینه بازگرداندن ارز فروش نفت در کنار کاهش صادرات نفت، دسترسی به ارز را کاهش داده است.
دلار بیست هزار تومانی درحالی از راه رسیده و زندگی مردم را تحت شعاع قرار داده که از چندی قبل عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی وعده ثبات و کاهش قیمت دلار در بازار را ميداد، امیدی که چندان دوام نیاورد و یکباره شاهد اوج گرفتن قيمتها شدیم. حل این معضل برای دولت روحانی بسیار جدی و حیاتی است زیرا از سوی تحلیلگران و افکار عمومی متهم است به تعمد ایجاد این وضعیت به منظور تأمین هزینههای دولت. شاهد این مدعا اظهارات آلبرت بغازیان است که در گفتوگویی گفته بود: معاون اقتصادی بانک مرکزی باید پاسخ دهد که چه کسی مسئول وضع کنونی است. جالب است بدانید که هر جنسی که در دنیا به قیمت دلاریاش ارزان شده در ایران قیمتش ضرب در۲۰ میشود. شاید دولت میخواهد با بالا بردن نرخ ارز کسری بودجهاش را جبران کند درصورتی که باید بداند با این کار پیامدهای سختتری دامنش را میگیرد که مهمترینِ آن افزایش تروم و کوچکتر شدن سفره مردم است.
اوضاع در بازار خودرو و مسکن نیز بهتر از بازار ارز نیست. فقط خودور نیست و بحران در حوزه مسکن نیز همین قدر جدی است. نرخ اجارهها سر به فلک کشیده و خانه خریدن هم برای اغلب مردم رویا است. کارشناسان، یکی از رها شده ترین بازارهای اقتصادی در ایران را به بازار مسکن میدانند که هیچ نوع مالیاتی بر عایدی سرمایه و همچنین مالیاتی بر خانههای خالی وضع نمیشود. در این شرایط بازار به محلی برای هجوم سرمایههاي سرگردان و جولان دلالان تبدیل شده است.خارج شدن بازار مسکن از منطق اقتصاد در چند نمایه کاملا مشهود است. به طور مثال در حالی که معاملات در خرداد ماه ۴.۵ درصد کاهش یافته، متوسط قیمت ۱۲.۱ درصد افزایش پیدا کرده است.
بهمن آرمان استاد دانشگاه و کارشناس مسایل اقتصادی دراین باره گفت: به دلیل تنشها در روابط خارجی در یک بنبست قرار داریم، بن بست از این نظر که دارای روابط مستقیم با بازارهای مالی جهان نیستیم یعنی نه با بازار پول و نه سرمایه ارتباط نداریم و نه توانایی بازگرداندن منابع ارزی ناشی از صادرات خود را به کشور داریم. ما نمیتوانیم پول برق و گاز فروخته شده به عراق را دریافت کنیم. همچنین هزینههای مالی ما برای نقل و انتقال منابع مالی از عدد تک رقمی به رقم بیسابقه ۳۵ درصد رسیده است یعنی کالایی را که ما وارد میکنیم به دلیل وجود تحریمها و نبود یک رابطه مستقیم با سیستم مالی جهانی برای ما در مقصد ۳۵ درصد گرانتر از شرایط عادی تمام میشود. به طوری که درحال حاضر واردات پارهای از کالاها که آنچنان اساسی هم نیستند، اما مورد نیاز مردم هستند امکانپذیر نیست. ضمن اینکه رشد اقتصادی منفی و کاهش قدرت خرید مردم موجب شده که واردکنندهها نسبت به واردات پارهای از کالاها اقدام نکنند. در چنین شرایطی طبیعی است ارزش پول ملی کاهش پیدا کند. کاهش ارزش پول در شرایط عادی میتواند پدیده مثبتی تلقی شود، چون میتواند واردات را کاهش و صادرات را افزایش دهد، ولی ما از این مسئله نمیتوانیم در حال حاضر استفاده چندانی کنیم. چون وجود تحریمها حتی شرایطی را فراهم کرده که حتی نتوانستیم از کمک نهادهای بینالمللی که به همه کشورها در رابطه با مبارزه با ویروس کرونا داده شد یا سهمیه بانک توسعه اسلامی یا صندوق بینالمللی پول استفاده کنیم.
بازار داخلی طلا و سکه
به گفته یکی از اعضای هیات مدیره اتحادیه طلا و جواهر تهران، در طول یک هفته اخیر علاوه براینکه همچون روال سابق، قیمت سکه و طلای داخلی متاثر از افزایش نرخ ارز و افزایش قیمت اونس جهانی روندی صعودی داشته است.نادر بذرافشان اظهار کرد: به طور میانگین افزایش ۲۲ دلاری قیمت اونس جهانی و افزایش شدید نرخ ارز همچون روال هفتههای گذشته سبب افزایش قیمت سکه وطلا در بازار داخلی شده است. علاوه بر آن در این هفته باز شدن مجدد بازار سهام یکی از دلایل افزایش قیمت سکه بود.وی گفت: اینکه بانكها سکه را نسبت به بازار داخلی با قیمت بالاتری خریداری میکردند، تقاضا را برای خرید از بازار و سرمایهگذاری در بانک افزایش میداد؛ لذا به جهت افزایش تقاضا قيمتها نیز بالا رفت که با پیگیریهای صورت گرفته بازار بورس برای مدتی گواهی سکهها را قبول نمیکرد. اکنون یک هفته است که دوباره این کار از سر گرفته شده و بورس کالا گواهی هر قطعه سکه را حدود ۶۰ هزار تومان بالاتر از بازار خریداری میکند که منجر به افزایش تقاضا برای خرید سکه شده است.
وی با بیان اینکه این افزایش تقاضا بهجهت نگرانی مردم از تورم و پیشبینی آنها از افزایش قیمت اونس جهانی در آینده و دغدغه برای حفظ ارزش داراییها و سرمایههایشان ایجاد شده است، گفت: هر قطعه سکه تمام از ابتدای امسال تاکنون حدود دو میلیون تومان گران شده است؛ بنابراین نگرانی از افزایش بیشتر قيمتها، میزان تقاضا را با بازگشایی بازار بورس برای سکه افزایش داده است. این در حالی است که به جرائت میتوان گفت که از ابتدای سال جاری تقاضا برای خرید مصنوعات طلا به صفر رسیده است. وی افزود: به طور میانگین قیمت سکه تمام در طول هفته ۴۰۰ هزار تومان نوسان داشت. قیمت سکه اوایل هفته از هفت میلیون و ۹۰۰ تومان تا هشت میلیون تومان شروع شد، اواسط هفته به هشت میلیون و ۸۰۰ هزار تومان هم رسید اما در اواخر هفته در حدود هشت میلیون و ۳۵۰ هزار قیمت داشت.
در گفتوگو با خانوادهها؛ راز خودکشی دختر خاله و پسر خاله در سد گدار
رئيس هلال احمر مسجد سلیمان گفت: بهزاد ۲۲ ساله و زینب ۱۸ ساله از اهالی شهرستان اندیکا بودند که صبح روز دوشنبه ۲ تیرماه همراه هم به کنار رودخانه آمدند و در برابر دیدگان اهالی منطقه دست به خودکشی زدند که این ماجرا خیلی زود به هلال احمر گزارش شد و نیروهای امدادی به سرعت در محل حاضر شدند.
به گزارش سایت رکنا، حسین مولایی افزود: این دختر و پسر جوان قبل از خودکشی دستانشان را با یک طناب به هم بسته بودند و یک وصیتنامه نیز در کنار رودخانه گذاشته بودند، حتی تلاش شاهدان ماجرا برای نجات جان آنها نتیجه نداشت تا اینکه پس از یک روز جسد آنها از رودخانه بیرون کشیده شد. خبرنگار رکنا، در پیگیری از این حادثه تلخ اطلاع پیدا کرد که خواهر بهزاد و برادر زینب سالها قبل با يكديگر ازدواج کردند و مادر زینب نیز سال گذشته به خاطر مشکلات اعصاب و روان دست به خودکشی زده است. هیچ یک از اهالی این منطقه از عشق و علاقه دخترخاله و پسرخاله اطلاع نداشتند و خانوادههای این دختر و پسر جوان نیز هنوز نمیدانند چرا زینب و بهزاد دست به خودکشی زدهاند. بهزاد و زینب صبح روز دوشنبه از خانه خارج شده و روستای سدگدار که در ۵ کیلومتری محل زندگیشان است، رفته و بهزاد در تماس به برادرش میگوید که ما فرار کردیم و میخواهیم خودکشی کنیم. بهزاد با بستن یک طناب مشکی رنگ به دستان خودش و زینب به سمت سدگدار رفته و قبل از اجرای نقشهشان گوشیهاي موبایلشان را بیرون آب گذاشته و روی یک سنگ نوشت: « گناه ما پای شما اگر جنازهمان را کنار هم دفن نکنید»، بهزاد بعد از نوشتن این دست نوشته با زینب به داخل سد گدار رفته و به زندگی خودشان پایان میدهند.
ناگفتههاي پدر داغ دیده
عباس خداوردی در خصوص خودکشی پسرش گفت: هیچ یک از اعضای خانواده و بستگان در جریان اینکه بهزاد و دختر خالهاش بهم علاقه دارند، نبودند و هیچ وقت درباره ازدواج نیز با ما صحبت نکرده بودند و نمیدانیم چرا پسر و دخترخالهاش دست به این کار زدند. وی افزود: روز دوشنبه بهزاد به برادرش اطلاع داد که همراه زینب فرار کردند که فردای آن روز جسد آنها را در سد گدار پیدا شد. پدر بهزاد ادامه داد: پسرم اگر مطرح میکرد که قصد دارد با دخترخالهاش ازدواج کند هیچ مخالفتی نبود و حتی دخترمان نیز با برادر زینب که دختر خاله و پسرخاله هستند در گذشته با هم ازدواج کردهاند و رابطه خوبی بین فامیل است.
ماجرای عشق و مخالفت خانواده برای ازدواج دروغ است
جبار، پسر دایی زینب و بهزاد گفت: بهزاد به من زنگ زد و اطلاع داد ما فرار کردیم و ادعا کرد که میخواهیم خودکشی کنیم و دستانمان را به هم میبندیم و به داخل رودخانه سد میرویم، پس از آن دیگر اطلاعی از آنها نداشتیم تا اینکه جسدشان پیدا شد. وی افزود: ماجرای علاقه و مخالفت خانوادهها با ازدواجشان کاملا دروغ است چون هیچ یک از اعضای خانوادههایمان و فامیل در جریان علاقه و تصمیم آنها به ازدواج نبودند و هنوز برای خودمان جای سئوال دارد که چرا زینب و بهزاد دست به این کار زدند. اگر ماجرای ازدواج هم مطرح میکردند هیچ کسی با آنها مخالفت نمی کرد.
پسردایی زینب و بهزاد عنوان کرد: آخرین جملهای که از بهزاد شنیدم این بود که این دنیا به ما وفا نکرد. باور کنید هیچ مشکل خانوادگی نداشتند و حتی خواهر و برادرهایشان نیز از ماجرای علاقه آنها اطلاع نداشتند. جبار ادامه داد: ما میدانیم چه کسی این ادعای دروغ را مطرح کرده که از سوی مقام قضایی پیگیر ماجرا خواهیم بود چون بهزاد و زینب مثل خواهر بودند هیچ وقت درباره علاقهشان حرفی نزدند و اگر آنها ماجرای ازدواج و علاقهشان را مطرح میکردند خانوادهها هیچ مخالفتی با این ماجرا نداشتند و از مردم میخواهیم به شایعات توجه نکنند چون هنوز برای ما مشخص نشده که چرا آنها دست به خودکشی زدند و ماجرای خودکشی به خاطر مخالفت خانوادهها با ازدواج آنها کاملا دروغ است.