کد خبر: ۱۱۸۰۳۳

از دست ظریف هم كاری ساخته نیست

یك نماینده دوره دهم مجلس گفت: باید واقعیت‌ها را ببینیم، بالاخره مجموعه‌ای از عوامل داخلی و خارجی دست به دست هم می‌دهند و شرایط به وضع امروز می‌رسد و نمی‌توان ادعا کرد که درخصوص مشکلات ما، یک نفر مقصر است.

بهروز نعمتی، درخصوص اتفاقات یکشنبه گذشته و برخورد نمایندگان با وزیر امورخارجه، گفت: من فکر می‌کنم از آنجا که مجلس عصاره فضائل ملت است و باید هرچه فضیلت و ویژگی خوب است در مجلس باشد، همواره این توقع وجود داشته و دارد که همواره مجلس قداست خود را حفظ کند. البته اتفاقی که در روز یکشنبه در برخورد با ظریف رخ داد را هم نمی‌توان به کل مجلس تعمیم داد، این‌ها تعداد انگشت شماری بودند که قبلا هم در مجلس بودند و چنین کارهایی می‌کردند. وی افزود: در مجموع من فکر می‌کنم همانطور که آقای ظریف هم گفتند و تعدادی از دوستان نماینده که من با آن‌ها صحبت می‌کردم اشاره داشتند، امروز شرایط کشور نیاز دارد که همدلی، صفا و صمیمیت در میان قوا و مسئولان مختلف برقرار باشد که بشود مشکلات را حل کرد. همه هم می‌دانیم که مشکلات مربوط به آقای ظریف و سایرین نیست، مشکلاتی که الان کشور با آن مواجه است، از دست آقای ظریف هم خارج است.این نماینده مجلس دهم در ادامه با اشاره به تلاش برای تصویب لوایح مربوط به FATF بیان داشت: من در مجلس دهم، در کمیسیون درخصوصCFT و پالرمو به عنوان یکی از موافقان صحبت کردم، خب اکنون یک سری توقعات وجود دارد که این دستگاه دیپلماسی بخواهد کاری را انجام دهد، وقتی دستگاه دیپلماسی در موضوع FATF و CFT یعنی نقل و انتقال پول و مسائل مالی مشکل دارد قاعدتا این‌ها در حوزه‌های مختلف اثر می‌گذارد. نماینده سابق مجلس در ادامه به مطرح شدن طرح سؤال از رئیس‌جمهور و همچنین گرانی دلار اشاره کرد و گفت: زمانی که ما در مجلس بودیم همواره به ما انتقاد وجود داشت و حتی ما را به سخره می‌گرفتند که چرا دلار گران شده است، خب اکنون مجلس عوض شده چرا بازهم گرانی می‌شود، این نشان می‌دهد مشکلات ما عوامل متعددی دارد.وی ادامه داد: در آن مقطع که گرانی ارز اتفاق افتاد، من شاید جزو اولین نفرهایی بودم که بحث سئوال از رییس‌جمهور را مطرح کردم، به رغم اینکه ما را به عنوان وکیل‌الدوله متهم می‌کردند، اما ما وقعا نوکر مردم بودیم، هستیم و خواهیم بود. در عین حال بر اساس تشخیص موضوعات و مشکلات کنونی کشور فکر می‌کنم که باید به سمت تعامل و وحدت برای حل مشکلات کشور حرکت کنیم.

 

 

آیا پایان صبر استراتژیک ایران نزدیك است؟
عامل اصلی حادثه انفجار نطنز مشخص شد

گروه سياسي:
رئيس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت: ابعاد مختلف حادثه انفجار نطنز در حالی بررسی است و عامل آن نیز تقریبا مشخص‌شده است.
حجت‌الاسلام مجتبی ذوالنوری اظهار داشت: در خصوص حادثه‌ای که در سایت هسته‌ای نطنز رخ داد سناریوهای مختلفی وجود دارد که این موارد را در کمیسیون امنیت ملی بررسی کرده‌ایم و با نهادهای امنیتی و اطلاعاتی جلسه‌ای در همین زمینه برگزار شد. وی تصریح کرد: ابعاد مختلف در حال بررسی و عامل اصلی این حادثه تقریبا روشن‌شده است ولی از موضع کمیسیون امنیت ملی سناریوهای مختلف در حال بررسی است که خدای‌نکرده در شناسایی علت اصلی اشتباه یا انحرافی صورت نگیرد.
ادعای نیویورک‌تایمز درباره انفجار در نطنز
 روزنامه نیویورک‌تایمز در گزارشی اختصاصی به نقل از مقام‌های ناشناس آمریکایی نوشت: به نظر می‌رسد انفجارهای اخیر در مناطق نظامی و هسته‌ای ایران  کار اسرائیل و با اطلاع آمریکا بوده است و این که خسارت وارد شده به تاسیسات هسته‌ای نطنز می‌تواند برنامه هسته‌ای ایران را تا دو سال به عقب براند!دو مقام اطلاعاتی که از ارزیابی‌های جدید آمریکا و اسرائیل از تصاویر مربوط به تاسیسات خسارت دیده نطنز مطلع هستند می‌گویند ممکن است دو سالی طول بکشد تا ایران بتواند برنامه هسته‌ای خود را به مرحله قبل از این انفجارها بازگرداند.
 در گزارش نیویورک تایمز که محصول همکاری دیوید سنگر، رونن برگمن و اریک اشمیت است، با توجه به انفجارهای چند هفته اخیر ادعا شده:  مقام‌هایی که انفجار نطنز را دنبال کرده‌اند آن را به لحاظ پیچیدگی همسان حمله سایبری استاکس‌نت خوانده‌اند که طراحی آن حدود یک سال طول کشید و حدود ۱۰ سال پیش با ورود به کامپیوترهای برنامه هسته‌ای ایران به آنها آسیب جدی وارد کرد. در جریان انفجار هفته گذشته، تئوری اصلی این است که یک وسیله انفجاری در تاسیسات به شدت محافظت شده (نظنز) احتمالا در نزدیکی یک خط لوله گاز کار گذاشته شده است. اما برخی از کارشناسان دیگر این فرضیه را طرح کرده‌اند که این می‌توانسته نتیجه یک حمله سایبری باشد که تاسیسات گازی آنجا را دستکاری و موجب انفجار شده است.  نیویورک تایمز مدعی شده که چند مقام مصاحبه‌کننده با این روزنامه گفته‌اند که از نظر آنها یک استراتژی آمریکایی-اسرائیلی در حال شکل‌گیری است، چیزی شبیه یک سری حملات زیرزمینی که هدفش فرماندهان ارشد سپاه پاسداران و معیوب کردن تاسیسات هسته‌ای ایران است. شورای عالی امنیت ملی اعلام کرده علت انفجار به طور دقیق مشخص شده اما به دلایل امنیتی جزئیات آن بعدا اعلام خواهد شد.
ایران به طور رسمی هیچ گروه یا کشوری را مسئول این انفجار اعلام نکرده است اما خبرگزاری رویترز در گزارشی به نقل از مقامات ایرانی که نامی از آنها برده نشده، اسرائیل را دخیل خواند.
 کاسه صبر استراتژیک تهران لبریز مي‌شود؟
در همین خصوص پایگاه آمریكایی المانیتور نوشت: چند روز پس از انفجار قدرتمند ۲ ژوئیه که یکی از سوله‌های ارتقا سانتریفیوژ در سایت غنی سازی نطنز ایران را نابود کرد، همزمان گزارشی در اسرائیل منتشر شد مبنی بر اینکه بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر از یوشی کوهن، رئیس موساد خواسته که یک سال دیگر نیز در سمت خود باقی بماند. با این حال رئیس موساد، تنها موافقت کرده که ۶ ماه دیگر به کار خود در این سمت ادامه دهد. اندکی پس از آن، در ساعاتی پیش از طلوع آفتاب ۳ ژوئیه، اسرائیل ماهواره جاسوسی ۱۶ اوفک خود را که بر روی موشک شاویت سوار شده بود، به فضا فرستاد. این ماهواره توانایی اسرائیل را در ردیابی حوادث سراسر جهان، به ویژه ایران افزایش می‌دهد. دوربین خاص و پیشرفته سوار شده بر روی این ماهواره توانایی شناسایی اجسامی به اندازه ۵۰ سانتی متر (۱۹.۵ اینچ) تا فاصله ۴۵۰ کیلومتر (۲۸۰ مایل) را دارا است. ماهواره ۱۶ اوفک حالا به شش ماهواره شناسایی دیگر اسرائیلی که در مدار زمین بوده و داده‌های جهانی را منتقل می‌کنند، پیوسته است. در ادامه این مطلب آمده است: مقامات اطلاعاتی بر این باورند که ایران احتمالا در سیاست صبر استراتژیک خود تجدید نظر کند. خود ایرانی‌ها نیز این امر را قبول دارند. به عنوان مثال خبرگزاری دولتی ایرنا در ایران درباره این صبر استراتژیک گفت: «ایران تاکنون سعی کرده از تشدید بحران و ایجاد شرایط و موقعیت‌های غیرقابل پیش بینی اجتناب کند، اما عبور از خطوط قرمز جمهوری اسلامی ایران توسط کشورهای متخاصم، به ویژه رژیم صهیونیستی و آمریکا، به معنای آن است که این استراتژی نیازمند تجدید نظر است.»
در حال حاضر به نظر می‌رسد که ایرانی‌ها در حال بحث در مورد واکنش مناسب به اتفاق اخیر از جمله انفجار نطنز هستند. ظاهرا آنها نیز دیگر متقاعد شده‌اند که صبر و شکیبایی مشهور آنها در راستای اهداف هسته‌ای نظامی‌شان و انتظار برای نتایج انتخابات ریاست جمهوری نوامبر آمریکا دیگر بس است. سری انفجارهای اسرارآمیز در ایران از اواخر ماه ژوئن با انفجار در تاسیسات ساخت اسلحه در پارچین آغاز شد. سپس متعاقب آن یک بیمارستان در منطقه غرب تهران و سپس انفجاری در نطنز رخ داد که توجهات را به سوی خود جلب نمود. انفجار نطنز باعث تخریب شدید و آسیب رسیدن به بخش‌هاي قابل توجهی از تاسیسات شد که در آن ایران به تولید سانتریفیوژهای غنی سازی آی‌آر-۶ و آی‌آر-۸ اقدام می‌کرد.یک سرلشکر سابق اطلاعات نظامی ارتش به المانیتور گفت: من تردید ندارم كه ایرانی‌ها این روزها مشغول بازنگری در سیاست صبر استراتژیک خود هستند.
براساس گزارشی در اسرائیل، ایران اخیراً سعی كرده بود به منافع اسرائیل، مانند سفارتخانه‌ها و سایر امکان دیپلماتیک در سراسر جهان از جمله در قاره  اروپا حمله کند که البته این طرح با همکاری موساد و شرکای غربی‌اش خنثی شد. یک منبع ارشد امنیتی اسرائیل که نخواست نامش فاش شود به المانیتور گفت: اسرائیل در حال آماده شدن برای هرگونه واکنش احتمالی ایران است. احتمالا دارد ایران به وسیله یکی از گروه‌های نیابتی‌اش دست به اقدام بزند یا اینکه مثل هفته‌های گذشته متوسل به حملات سایبری شود.با این حال، حتی یک واکنش آشکار از سوی ایران که نشان‌دهنده پایان صبر استراتژیک این کشور باشد، اسرائیل را از هدف نهایی‌اش یعنی خنثی کردن تمام تلاش‌های احتمالی ایران در توسعه توانایی تسلیحات هسته‌ای باز نمی‌دارد. منابع اطلاعاتی غربی ارزیابی می‌کنند که انفجار در نطنز ۲ سال برنامه تسلیحات هسته‌ای ایران را عقب بیاندازد. یادلین، مدیر موسسه مطالعات امنیت ملی در گفتگو با المانیتور مدعی شد که تهران در حال تکمیل ساخت سانتریفیوژهای پیشرفته در نطنز بوده است. او با ذکر این موضوع افزود: این سانتریفیوژها قرار بود به شدت زمان دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای را تسریع کند. آنها شش تا هشت برابر سریعتر از سانتریفیوژهای قدیمی هستند که در قسمت زیرزمینی همان محل کار می‌کنند. هر کس در پشت حمله نطنز بود دقیقاً می‌دانست که چه می‌کند. یادلین از گمانه زنی در مورد گزارش‌های خارجی مبنی بر خرابکاری اسرائیل در این تاسیسات خودداری کرد.تنش ایران و اسرائیل طی ۲ سال گذشته عملا تبدیل به یک جنگ شده است. براساس گزارش منابع خارجی، این دو در دو ماه گذشته بارها علیه یکدیگر دست به حمله سایبری زده‌اند.یک دیپلمات غربی که این تحولات را رصد می‌کند، گفت: انتظار می‌رود که در ماه‌های آینده این تنش‌ها افزایش یابد چرا که هر دو آن‌ها مشغول آماده کردن خود برای ماه نوامبر یعنی انتخابات ریاست جمهوری آمریکا هستند. ایران امیدوار است که جو بایدن بتواند با رسیدن به ریاست‌جمهوری دوباره به توافق هسته‌ای بازگردد. همزمان اسرائیل نیز در حال آماده سازی خود برای چنین اتفاقی است.اسرائیل نگران این است که ایران دائماً زمان دستیابی خود به سلاح هسته‌ای خود را کاهش دهد. منابع اطلاعاتی غربی به المانیتور گفتند که از زمانی که ترامپ آمریکا را از توافق قدرت‌های جهانی با ایران در ماه مه سال ۲۰۱۸ خارج کرد، تهران با افزایش سانتریفیوژهای پیشرفته خود به موفقیت چشمگیری در غنی‌سازی دست یافت. اکنون نیز همین منابع می‌گویند که با انفجار در نطنز اختلال بزرگی در چرخه تولید اورانیوم ایران ایجاد شده است.اسرائیل مسئولیت انفجار نطنز و سایر حوادثی که در روزهای اخیر در ایران رخ داده را به عهده نگرفته، اما یک منبع امنیتی خاورمیانه در گفتگو با نیویورک تایمز مدعی شد که بمب‌گذاری در این تاسیسات کار اسرائیل بوده است. این گزارش خشم عده‌ای در اسرائیل را برانگیخت، تا جایی که آویگدور لیبرمن، وزیر دفاع پیشین از بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر خواست تا جلوی دهان یک عده را بگیرد. ظاهراً مقصود لیبرمن از یک عده رئیس موساد کوهن بوده است. با این وجود، بعید است که نتانیاهو کوهن را ساکت کند و احتمالا این خود او بوده که به رئیس موساد مجوز ابراز چنین نظراتی را داده است.
نتانیاهو با توجه به بحران عمیق اقتصادی که اسرائیل را دربر گرفته، به شدت تحت فشار است. نتایج نظرسنجی این هفته حاکی از آن است که اعتماد عمومی نسبت به نتانیاهو برای حل بحران‌های کشور به ویژه در عرصه اقتصاد، به شدت کاهش یافته است. امروز تنها کارت نتانیاهو برای بازی، در حوزه امنیتی است. اسرائیل و شاید آمریکا بتوانند مانع از دستیابی ایران به موفقیت جدید هسته‌ای شوند، اما این اقدام همزمان می‌تواند باعث پایان صبر استراتژیک ایران شود.
در همین حال روزنامه الاخبار، چاپ بیروت نوشت: پس از ترور سردار قاسم سلیمانی، نماد ایران برای پرونده نفوذ منطقه ای، این کشور در معرض اتفاقات جدیدی در نمادهای دیگر پرونده‌های جدال برانگیزش، به ویژه برنامه‌های هسته‌ای و موشکی قرار گرفته است. موجی که به نظر می رسد هنوز تمام نشده است، به این دلیل که اطلاعات رسیده از تهران حاکی از آن است که در نیمه شب جمعه، صدای انفجاری در منطقه نزدیک به کرج شنیده شده و به دنبال آن جریان برق این مناطق قطع شده است.
 در ادامه این مطلب آمده است: ایالات متحده می‌خواهد پشت اسرائیل پیامهای جدیدی را متوجه تهران کرده و آن را وادار به عقب نشینی از پذیرش مذاکره در زمانی نزدیک کند. در زمان حاضر، «حزب جنگ» در دولت آمریکا تلاش می کند تا حد امکان در ماه‌های آینده مانع از تکمیل برنامه‌های هسته ای و موشکی ایران شده و فشار سختی به آن وارد کند. در تهران، همچنان شاهد «سرپوش گذاری سازنده» هستیم و نگاه‌ها متوجه آن است که گزارش های شورای عالی امنیت ملی ایران در این باره به کجا می انجامد. ایران حتی اگر مقابله مستقیمی را که به نفع «حزب جنگ» در آمریکاست انتخاب نکند، بعید نیست که به انجام واکنش هایی از نوع «پیچیده» روی بیاورد، یعنی ضرباتی حساس و نمادین بدون هیچ نشانی. در این میان، به دلیل خطر پاسخ ایران، اسرائیل وارد حالت آماده باش شده است.چند سال پیش، دولت عبری در جلسه‌ای به بررسی میزان عقلانیت نظام ایرانی پرداخت، که در آن وزیر امنیت وقت اسرائیل، ایهود باراک، بنی گانتس و رئیس موساد، مئیر دغان، حضور داشتند و همگی بر عقلانیت نظام ایران شهادت دادند. در آن زمان دغان تاکید کرد که نظام ایران یک نظام عقلانی است، اما مقصود از آن، عقلانیت و تفکر غربی نیست، بلکه عقلانیتی است که بایدها و قید‌هایی را مشخص کرده و بین بایدها و نبایدها توازن برقرار می کند. از دیدگاه مسئولان اسرائیلی، نظام ایران شرایط را به دقت بررسی می‌کند و در این مسیر، رهبری، شورای عالی امنیت ملی و شخصیت‌های بلند پایه دیگری، تصمیم‌گیری کرده و در اجرای تصمیمات خود به غایت جدی هستند.این نظر مسئولان اسرائیلی در مورد نظام ایران است، که قطعا در ارزیابی احتمالات اقدام ایران در پاسخ به هدف گرفته‌ شدن نطنز، مفید است. می توان گفت زیان های زیادی متوجه تاسیسات نطنز شده است، که البته منحصر به یک ساختمان واقع در روی زمین می شود و دیگر ساختمان هایی که در زیر زمین واقع هستند، آسیبی ندیده اند. در نتیجه، برنامه های هسته ای ایران همچنان ادامه دارد و این مساله ای است که تل آویو بر آن تاکید می کند.

 

 

 

ارسال دیدگاه شما

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیر سیستم منتشر خواهند شد
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهند شد
  • پیام هایی که به غیر از زبان پارسی باشد منتشر نخواهند شد
1399/4/22 -  شماره 4687
جستجو
جستجو
بالای صفحه
کد خبر: ۱۱۸۰۳۳

از دست ظریف هم كاری ساخته نیست

یك نماینده دوره دهم مجلس گفت: باید واقعیت‌ها را ببینیم، بالاخره مجموعه‌ای از عوامل داخلی و خارجی دست به دست هم می‌دهند و شرایط به وضع امروز می‌رسد و نمی‌توان ادعا کرد که درخصوص مشکلات ما، یک نفر مقصر است.

بهروز نعمتی، درخصوص اتفاقات یکشنبه گذشته و برخورد نمایندگان با وزیر امورخارجه، گفت: من فکر می‌کنم از آنجا که مجلس عصاره فضائل ملت است و باید هرچه فضیلت و ویژگی خوب است در مجلس باشد، همواره این توقع وجود داشته و دارد که همواره مجلس قداست خود را حفظ کند. البته اتفاقی که در روز یکشنبه در برخورد با ظریف رخ داد را هم نمی‌توان به کل مجلس تعمیم داد، این‌ها تعداد انگشت شماری بودند که قبلا هم در مجلس بودند و چنین کارهایی می‌کردند. وی افزود: در مجموع من فکر می‌کنم همانطور که آقای ظریف هم گفتند و تعدادی از دوستان نماینده که من با آن‌ها صحبت می‌کردم اشاره داشتند، امروز شرایط کشور نیاز دارد که همدلی، صفا و صمیمیت در میان قوا و مسئولان مختلف برقرار باشد که بشود مشکلات را حل کرد. همه هم می‌دانیم که مشکلات مربوط به آقای ظریف و سایرین نیست، مشکلاتی که الان کشور با آن مواجه است، از دست آقای ظریف هم خارج است.این نماینده مجلس دهم در ادامه با اشاره به تلاش برای تصویب لوایح مربوط به FATF بیان داشت: من در مجلس دهم، در کمیسیون درخصوصCFT و پالرمو به عنوان یکی از موافقان صحبت کردم، خب اکنون یک سری توقعات وجود دارد که این دستگاه دیپلماسی بخواهد کاری را انجام دهد، وقتی دستگاه دیپلماسی در موضوع FATF و CFT یعنی نقل و انتقال پول و مسائل مالی مشکل دارد قاعدتا این‌ها در حوزه‌های مختلف اثر می‌گذارد. نماینده سابق مجلس در ادامه به مطرح شدن طرح سؤال از رئیس‌جمهور و همچنین گرانی دلار اشاره کرد و گفت: زمانی که ما در مجلس بودیم همواره به ما انتقاد وجود داشت و حتی ما را به سخره می‌گرفتند که چرا دلار گران شده است، خب اکنون مجلس عوض شده چرا بازهم گرانی می‌شود، این نشان می‌دهد مشکلات ما عوامل متعددی دارد.وی ادامه داد: در آن مقطع که گرانی ارز اتفاق افتاد، من شاید جزو اولین نفرهایی بودم که بحث سئوال از رییس‌جمهور را مطرح کردم، به رغم اینکه ما را به عنوان وکیل‌الدوله متهم می‌کردند، اما ما وقعا نوکر مردم بودیم، هستیم و خواهیم بود. در عین حال بر اساس تشخیص موضوعات و مشکلات کنونی کشور فکر می‌کنم که باید به سمت تعامل و وحدت برای حل مشکلات کشور حرکت کنیم.

 

 

آیا پایان صبر استراتژیک ایران نزدیك است؟
عامل اصلی حادثه انفجار نطنز مشخص شد

گروه سياسي:
رئيس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت: ابعاد مختلف حادثه انفجار نطنز در حالی بررسی است و عامل آن نیز تقریبا مشخص‌شده است.
حجت‌الاسلام مجتبی ذوالنوری اظهار داشت: در خصوص حادثه‌ای که در سایت هسته‌ای نطنز رخ داد سناریوهای مختلفی وجود دارد که این موارد را در کمیسیون امنیت ملی بررسی کرده‌ایم و با نهادهای امنیتی و اطلاعاتی جلسه‌ای در همین زمینه برگزار شد. وی تصریح کرد: ابعاد مختلف در حال بررسی و عامل اصلی این حادثه تقریبا روشن‌شده است ولی از موضع کمیسیون امنیت ملی سناریوهای مختلف در حال بررسی است که خدای‌نکرده در شناسایی علت اصلی اشتباه یا انحرافی صورت نگیرد.
ادعای نیویورک‌تایمز درباره انفجار در نطنز
 روزنامه نیویورک‌تایمز در گزارشی اختصاصی به نقل از مقام‌های ناشناس آمریکایی نوشت: به نظر می‌رسد انفجارهای اخیر در مناطق نظامی و هسته‌ای ایران  کار اسرائیل و با اطلاع آمریکا بوده است و این که خسارت وارد شده به تاسیسات هسته‌ای نطنز می‌تواند برنامه هسته‌ای ایران را تا دو سال به عقب براند!دو مقام اطلاعاتی که از ارزیابی‌های جدید آمریکا و اسرائیل از تصاویر مربوط به تاسیسات خسارت دیده نطنز مطلع هستند می‌گویند ممکن است دو سالی طول بکشد تا ایران بتواند برنامه هسته‌ای خود را به مرحله قبل از این انفجارها بازگرداند.
 در گزارش نیویورک تایمز که محصول همکاری دیوید سنگر، رونن برگمن و اریک اشمیت است، با توجه به انفجارهای چند هفته اخیر ادعا شده:  مقام‌هایی که انفجار نطنز را دنبال کرده‌اند آن را به لحاظ پیچیدگی همسان حمله سایبری استاکس‌نت خوانده‌اند که طراحی آن حدود یک سال طول کشید و حدود ۱۰ سال پیش با ورود به کامپیوترهای برنامه هسته‌ای ایران به آنها آسیب جدی وارد کرد. در جریان انفجار هفته گذشته، تئوری اصلی این است که یک وسیله انفجاری در تاسیسات به شدت محافظت شده (نظنز) احتمالا در نزدیکی یک خط لوله گاز کار گذاشته شده است. اما برخی از کارشناسان دیگر این فرضیه را طرح کرده‌اند که این می‌توانسته نتیجه یک حمله سایبری باشد که تاسیسات گازی آنجا را دستکاری و موجب انفجار شده است.  نیویورک تایمز مدعی شده که چند مقام مصاحبه‌کننده با این روزنامه گفته‌اند که از نظر آنها یک استراتژی آمریکایی-اسرائیلی در حال شکل‌گیری است، چیزی شبیه یک سری حملات زیرزمینی که هدفش فرماندهان ارشد سپاه پاسداران و معیوب کردن تاسیسات هسته‌ای ایران است. شورای عالی امنیت ملی اعلام کرده علت انفجار به طور دقیق مشخص شده اما به دلایل امنیتی جزئیات آن بعدا اعلام خواهد شد.
ایران به طور رسمی هیچ گروه یا کشوری را مسئول این انفجار اعلام نکرده است اما خبرگزاری رویترز در گزارشی به نقل از مقامات ایرانی که نامی از آنها برده نشده، اسرائیل را دخیل خواند.
 کاسه صبر استراتژیک تهران لبریز مي‌شود؟
در همین خصوص پایگاه آمریكایی المانیتور نوشت: چند روز پس از انفجار قدرتمند ۲ ژوئیه که یکی از سوله‌های ارتقا سانتریفیوژ در سایت غنی سازی نطنز ایران را نابود کرد، همزمان گزارشی در اسرائیل منتشر شد مبنی بر اینکه بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر از یوشی کوهن، رئیس موساد خواسته که یک سال دیگر نیز در سمت خود باقی بماند. با این حال رئیس موساد، تنها موافقت کرده که ۶ ماه دیگر به کار خود در این سمت ادامه دهد. اندکی پس از آن، در ساعاتی پیش از طلوع آفتاب ۳ ژوئیه، اسرائیل ماهواره جاسوسی ۱۶ اوفک خود را که بر روی موشک شاویت سوار شده بود، به فضا فرستاد. این ماهواره توانایی اسرائیل را در ردیابی حوادث سراسر جهان، به ویژه ایران افزایش می‌دهد. دوربین خاص و پیشرفته سوار شده بر روی این ماهواره توانایی شناسایی اجسامی به اندازه ۵۰ سانتی متر (۱۹.۵ اینچ) تا فاصله ۴۵۰ کیلومتر (۲۸۰ مایل) را دارا است. ماهواره ۱۶ اوفک حالا به شش ماهواره شناسایی دیگر اسرائیلی که در مدار زمین بوده و داده‌های جهانی را منتقل می‌کنند، پیوسته است. در ادامه این مطلب آمده است: مقامات اطلاعاتی بر این باورند که ایران احتمالا در سیاست صبر استراتژیک خود تجدید نظر کند. خود ایرانی‌ها نیز این امر را قبول دارند. به عنوان مثال خبرگزاری دولتی ایرنا در ایران درباره این صبر استراتژیک گفت: «ایران تاکنون سعی کرده از تشدید بحران و ایجاد شرایط و موقعیت‌های غیرقابل پیش بینی اجتناب کند، اما عبور از خطوط قرمز جمهوری اسلامی ایران توسط کشورهای متخاصم، به ویژه رژیم صهیونیستی و آمریکا، به معنای آن است که این استراتژی نیازمند تجدید نظر است.»
در حال حاضر به نظر می‌رسد که ایرانی‌ها در حال بحث در مورد واکنش مناسب به اتفاق اخیر از جمله انفجار نطنز هستند. ظاهرا آنها نیز دیگر متقاعد شده‌اند که صبر و شکیبایی مشهور آنها در راستای اهداف هسته‌ای نظامی‌شان و انتظار برای نتایج انتخابات ریاست جمهوری نوامبر آمریکا دیگر بس است. سری انفجارهای اسرارآمیز در ایران از اواخر ماه ژوئن با انفجار در تاسیسات ساخت اسلحه در پارچین آغاز شد. سپس متعاقب آن یک بیمارستان در منطقه غرب تهران و سپس انفجاری در نطنز رخ داد که توجهات را به سوی خود جلب نمود. انفجار نطنز باعث تخریب شدید و آسیب رسیدن به بخش‌هاي قابل توجهی از تاسیسات شد که در آن ایران به تولید سانتریفیوژهای غنی سازی آی‌آر-۶ و آی‌آر-۸ اقدام می‌کرد.یک سرلشکر سابق اطلاعات نظامی ارتش به المانیتور گفت: من تردید ندارم كه ایرانی‌ها این روزها مشغول بازنگری در سیاست صبر استراتژیک خود هستند.
براساس گزارشی در اسرائیل، ایران اخیراً سعی كرده بود به منافع اسرائیل، مانند سفارتخانه‌ها و سایر امکان دیپلماتیک در سراسر جهان از جمله در قاره  اروپا حمله کند که البته این طرح با همکاری موساد و شرکای غربی‌اش خنثی شد. یک منبع ارشد امنیتی اسرائیل که نخواست نامش فاش شود به المانیتور گفت: اسرائیل در حال آماده شدن برای هرگونه واکنش احتمالی ایران است. احتمالا دارد ایران به وسیله یکی از گروه‌های نیابتی‌اش دست به اقدام بزند یا اینکه مثل هفته‌های گذشته متوسل به حملات سایبری شود.با این حال، حتی یک واکنش آشکار از سوی ایران که نشان‌دهنده پایان صبر استراتژیک این کشور باشد، اسرائیل را از هدف نهایی‌اش یعنی خنثی کردن تمام تلاش‌های احتمالی ایران در توسعه توانایی تسلیحات هسته‌ای باز نمی‌دارد. منابع اطلاعاتی غربی ارزیابی می‌کنند که انفجار در نطنز ۲ سال برنامه تسلیحات هسته‌ای ایران را عقب بیاندازد. یادلین، مدیر موسسه مطالعات امنیت ملی در گفتگو با المانیتور مدعی شد که تهران در حال تکمیل ساخت سانتریفیوژهای پیشرفته در نطنز بوده است. او با ذکر این موضوع افزود: این سانتریفیوژها قرار بود به شدت زمان دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای را تسریع کند. آنها شش تا هشت برابر سریعتر از سانتریفیوژهای قدیمی هستند که در قسمت زیرزمینی همان محل کار می‌کنند. هر کس در پشت حمله نطنز بود دقیقاً می‌دانست که چه می‌کند. یادلین از گمانه زنی در مورد گزارش‌های خارجی مبنی بر خرابکاری اسرائیل در این تاسیسات خودداری کرد.تنش ایران و اسرائیل طی ۲ سال گذشته عملا تبدیل به یک جنگ شده است. براساس گزارش منابع خارجی، این دو در دو ماه گذشته بارها علیه یکدیگر دست به حمله سایبری زده‌اند.یک دیپلمات غربی که این تحولات را رصد می‌کند، گفت: انتظار می‌رود که در ماه‌های آینده این تنش‌ها افزایش یابد چرا که هر دو آن‌ها مشغول آماده کردن خود برای ماه نوامبر یعنی انتخابات ریاست جمهوری آمریکا هستند. ایران امیدوار است که جو بایدن بتواند با رسیدن به ریاست‌جمهوری دوباره به توافق هسته‌ای بازگردد. همزمان اسرائیل نیز در حال آماده سازی خود برای چنین اتفاقی است.اسرائیل نگران این است که ایران دائماً زمان دستیابی خود به سلاح هسته‌ای خود را کاهش دهد. منابع اطلاعاتی غربی به المانیتور گفتند که از زمانی که ترامپ آمریکا را از توافق قدرت‌های جهانی با ایران در ماه مه سال ۲۰۱۸ خارج کرد، تهران با افزایش سانتریفیوژهای پیشرفته خود به موفقیت چشمگیری در غنی‌سازی دست یافت. اکنون نیز همین منابع می‌گویند که با انفجار در نطنز اختلال بزرگی در چرخه تولید اورانیوم ایران ایجاد شده است.اسرائیل مسئولیت انفجار نطنز و سایر حوادثی که در روزهای اخیر در ایران رخ داده را به عهده نگرفته، اما یک منبع امنیتی خاورمیانه در گفتگو با نیویورک تایمز مدعی شد که بمب‌گذاری در این تاسیسات کار اسرائیل بوده است. این گزارش خشم عده‌ای در اسرائیل را برانگیخت، تا جایی که آویگدور لیبرمن، وزیر دفاع پیشین از بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر خواست تا جلوی دهان یک عده را بگیرد. ظاهراً مقصود لیبرمن از یک عده رئیس موساد کوهن بوده است. با این وجود، بعید است که نتانیاهو کوهن را ساکت کند و احتمالا این خود او بوده که به رئیس موساد مجوز ابراز چنین نظراتی را داده است.
نتانیاهو با توجه به بحران عمیق اقتصادی که اسرائیل را دربر گرفته، به شدت تحت فشار است. نتایج نظرسنجی این هفته حاکی از آن است که اعتماد عمومی نسبت به نتانیاهو برای حل بحران‌های کشور به ویژه در عرصه اقتصاد، به شدت کاهش یافته است. امروز تنها کارت نتانیاهو برای بازی، در حوزه امنیتی است. اسرائیل و شاید آمریکا بتوانند مانع از دستیابی ایران به موفقیت جدید هسته‌ای شوند، اما این اقدام همزمان می‌تواند باعث پایان صبر استراتژیک ایران شود.
در همین حال روزنامه الاخبار، چاپ بیروت نوشت: پس از ترور سردار قاسم سلیمانی، نماد ایران برای پرونده نفوذ منطقه ای، این کشور در معرض اتفاقات جدیدی در نمادهای دیگر پرونده‌های جدال برانگیزش، به ویژه برنامه‌های هسته‌ای و موشکی قرار گرفته است. موجی که به نظر می رسد هنوز تمام نشده است، به این دلیل که اطلاعات رسیده از تهران حاکی از آن است که در نیمه شب جمعه، صدای انفجاری در منطقه نزدیک به کرج شنیده شده و به دنبال آن جریان برق این مناطق قطع شده است.
 در ادامه این مطلب آمده است: ایالات متحده می‌خواهد پشت اسرائیل پیامهای جدیدی را متوجه تهران کرده و آن را وادار به عقب نشینی از پذیرش مذاکره در زمانی نزدیک کند. در زمان حاضر، «حزب جنگ» در دولت آمریکا تلاش می کند تا حد امکان در ماه‌های آینده مانع از تکمیل برنامه‌های هسته ای و موشکی ایران شده و فشار سختی به آن وارد کند. در تهران، همچنان شاهد «سرپوش گذاری سازنده» هستیم و نگاه‌ها متوجه آن است که گزارش های شورای عالی امنیت ملی ایران در این باره به کجا می انجامد. ایران حتی اگر مقابله مستقیمی را که به نفع «حزب جنگ» در آمریکاست انتخاب نکند، بعید نیست که به انجام واکنش هایی از نوع «پیچیده» روی بیاورد، یعنی ضرباتی حساس و نمادین بدون هیچ نشانی. در این میان، به دلیل خطر پاسخ ایران، اسرائیل وارد حالت آماده باش شده است.چند سال پیش، دولت عبری در جلسه‌ای به بررسی میزان عقلانیت نظام ایرانی پرداخت، که در آن وزیر امنیت وقت اسرائیل، ایهود باراک، بنی گانتس و رئیس موساد، مئیر دغان، حضور داشتند و همگی بر عقلانیت نظام ایران شهادت دادند. در آن زمان دغان تاکید کرد که نظام ایران یک نظام عقلانی است، اما مقصود از آن، عقلانیت و تفکر غربی نیست، بلکه عقلانیتی است که بایدها و قید‌هایی را مشخص کرده و بین بایدها و نبایدها توازن برقرار می کند. از دیدگاه مسئولان اسرائیلی، نظام ایران شرایط را به دقت بررسی می‌کند و در این مسیر، رهبری، شورای عالی امنیت ملی و شخصیت‌های بلند پایه دیگری، تصمیم‌گیری کرده و در اجرای تصمیمات خود به غایت جدی هستند.این نظر مسئولان اسرائیلی در مورد نظام ایران است، که قطعا در ارزیابی احتمالات اقدام ایران در پاسخ به هدف گرفته‌ شدن نطنز، مفید است. می توان گفت زیان های زیادی متوجه تاسیسات نطنز شده است، که البته منحصر به یک ساختمان واقع در روی زمین می شود و دیگر ساختمان هایی که در زیر زمین واقع هستند، آسیبی ندیده اند. در نتیجه، برنامه های هسته ای ایران همچنان ادامه دارد و این مساله ای است که تل آویو بر آن تاکید می کند.

 

 

 

ارسال دیدگاه شما

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیر سیستم منتشر خواهند شد
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهند شد
  • پیام هایی که به غیر از زبان پارسی باشد منتشر نخواهند شد