در این پیام آمده است: در این ایام، بسیاری از مردم نسبت به گرانی روزافزون کالاها که برخی چندین برابر شده است، بهشدت اعتراض دارند.پیام حاکی است: دیگر، اجاره مسکن، خرید جهیزیه و مایحتاج زندگی جز با وامهای سنگین ممکن نیست. از سوی دیگر، برخی بیان میکنند که چرا مراجع تقلید در برابر این وضع سکوت کردهاند؟! ما نهتنها سکوت نکردهایم، بلکه بارها دراینباره سخن گفتهایم و بازهم میگوییم.مساله مهم، خونسردی مسئولان است! که با وعده حل مشکلات و مسئولیتی که دارند، اکنون حتی اظهار شرمندگی هم نمیکنند! و غالباً با پرداختن به مسائلی همچون برخی دستاوردها یا افتتاح پروژهها، کشف داروهای جدید، تأمین آب و برق برای برخی مناطق و... که در جای خود قابلتقدیر است، عملاً خود را از زیر بار مسئولیت سنگین گرانی سرسامآور، کنار میکشند.پیام میافزاید: مشکل مهم دیگر این است که این گرانیهای لجامگسیخته متوقف نمیشود و همچنان افزایشها ادامه دارد و مجلسیان محترم نیز جز انتقاد، چندانکه لازم است، راهکارهای عملی ارائه نداده و حتی بعضاً به امور حاشیهای میپردازند. در این میان، برخی سودجویان نیز از این وضع سوءاستفاده کرده و سیلی به روی هموطنان ضعیف خود میزنند.بهیقین، این مشکل تنها با اعتراض و انتقاد حل نمیشود بلکه باید قوای سهگانه عوامل گرانی را پیداکرده، با توجه به محدودیتهای موجود همچون تحریمهای ظالمانه، با ارائه راهکارهای مناسب، جلوی این وضع نابسامان را بگیرند و تا آنجا که امکان دارد در حل این مساله اجتماعی که خداینکرده ممکن است منشأ سوءاستفاده دشمنان و ضدانقلاب گردد، بیاندیشند و بهجای سخن، بر عمل بیافزایند.
علیرغم رکود شدید و نبود خریدار و فروشنده؛
قيمتها در بازار مسکن همچنان رو به افزایش است
در حالی که اخبار رسیده از مجلس و دولت دلالت بر دریافت مالیات از خانههاي خالی در تابستان سال ۱۳۹۹ دارد، برخی فعالان بازار ميگویند هنوز کسی در این بازار داستان را جدی نگرفته است.
بازار مسکن حالا با شرایطی تازه روبروست، دریافت مالیات از خانههای خالی و تعیین سقف برای افزایش اجارهبها؛ این دو عامل دست به دست هم داده است تا بازار مسکن در روزهای شیوع کرونا تابستان متفاوتی را پشت سر بگذارد. یکی از فعالان بازار مسکن در پاسخ به این سئوال که آیا عرضه مسکن برای اجاره یا فروش طی روزهای اخیر با افزایش روبروست؟ میگوید: اتفاقا تا ۱۰ روز پیش رونقی در این بازار ایجاد شده بود و تعداد فایلهایمان رو به افزایش میرفت اما این روزها کمتر کسی خانه را فایل میكند و مالکانی که درخواست فروش ميدهند نیز قیمت اعلام نمی کنند بلکه میگویند به قیمت روز. وی با اشاره به اینکه قیمت روز محدوده متفاوتی را در بر میگیرد، تاکید کرد: هر خانهای در منطقه فروش برود مبنای قیمتی برای دیگر خانهها ميشود. البته بلافاصله مالکان یکی دو میلیون بالاتر از قيمتهای فروش رفته، قیمت میگذارند.
فعالان بازار مسکن میگویند کشش افزایش قیمت در این مناطق بسیار بالاست و کسانیکه قصد سرمایهگذاری در بازار ملک را دارند سرازیر این مناطق شدهاند چرا که قيمتها هنوز شرایط برای خرید را باقی گذاشته اما در بسیاری از مناطق دو رقمی شدن قیمت هر متر مربع واحد مسکونی وضعیت را برای سرمایهگذاران نیز پیچیده کرده است.
ارز چقدر موثر است؟
رشد شدید قیمت ارز در ماههاي گذشته از نظر بسیاری از فعالان بازار محرک اصلی رشد قیمت مسکن بوده است. در حقیقت افزایش نرخ مسکن نه به دلیل عرضه و تقاضا بلکه تحت تاثیر رشد انتظارات تورمی و افزایش نرخ دلار رخ داده است.
بسیاری از فعالان بازار معتقدند عقب نشینی قيمتها زمانی ميتواند محقق شود که بازار ارز در ایران به ثبت برسد. شاید از این روست که قيمتها در بازار ملک هر روز در حال تغییر هستند متناسب با تحولات دیگر بازارها قيمتهای پیشنهادی نیز تغییر میکند. این وضعیت البته انجام معامله را مشکل کرده است بسیاری از خریداران ترجیح ميدهند به جای طی دوره یک ماهه تا چهل روزه برای رفتن به محضر، بخش مهم پول را یک جا پرداخت کرده و بار دریافت وکالت بلاعزل، تا زمان آماده شدن اسناد عوارض و مالیات و... برای سند زدن در محضر معطل شوند. بر این اساس به نظر میرسد تاثیر بازارهای موازی با مسکن، در حال ته نشین شدن در بازار ملک است بسیاری از معامله گران ميگویند کاهش قيمتها منوط به برقراری ثبات در سایر بازارها از یک سو و افزایش عرضه از وی دیگر است.
سیاستهای جدید چقدر تاثیر دارند؟
بررسیها نشان میدهد نزدیک به ۳ میلیون و ۴۰۰ هزار واحد مسکونی خالی در ایران وجود دارد که از این تابستان مشمول پرداخت مالیات خواهند شد. هر چند برخی فعالان معتقدند این اقدام در عرضه واحدهای مذکور به بازار موثر خواهد بود اما برآوردها نشان ميدهد مهار تورم به صورت عمومی بیش از هر اقدام دیگری در ایجاد ثبات در بازار مسکن موثر خواهد افتاد.