در این بیانیه آمده است:اوضاع در افغانستان عزیز بسیار مایه نگرانی شده و چشمانداز صلح و امنیت در این کشور را به شدت تیره و نومیدکننده ساخته است. چگونه میتوان بازگشت دوباره جریانی تندرو و افراطی به قدرت را نظاره کرد، که با تفسیری خشن از اسلام و برداشتی گذشتهگرا و متصلب از شریعت، پیشینه و کارنامهای تاریک در محروم ساختن شهروندان از حقوق و آزادیهای اساسی و بنیادین داشته و از خشونت، سرکوب و کشتار در دستیابی به اهداف خود هیچ پروایی نداشته است؟
وال استریت جورنال: ایران میتواند کلاهک هستهای نصب کند
پیشرفت هستهای ایران مانع احیای برجام
گروه سیاسی:
روزنامه آمریکایی وال استریت جورنال در گزارشی نوشت که ایران شاید تا سه سال آینده قادر به سوار کردن کلاهک هستهای بر موشکهایش باشد.
در این گزارش با اشاره به دشواریهای پیش آمده در جریان مذاکرات احیای برجام، به نگرانیهای کشورهای اروپایی در این زمینه و همچنین نگرانی درباره تکنولوژی ساخت سانتریفیوژهای پیشرفته که میتواند سرعت ایران در دستیابی به اورانیوم غنیشده را افزایش دهد، اشاره شده است. کارشناسان و دیپلماتها به این روزنامه گفتهاند دولتهای اروپایی طرحی برای بازگرداندن همه سانتریفیوژهای پیشرفته ایران به انبار، از بین بردن زیرساختهای فنی برای جلوگیری از نصب دوباره آنها و کاهش ظرفیت ایران برای ساخت سانتریفیوژهای جدید را ارائه دادهاند ولی ایران مخالف از بین بردن همه سانتریفیوژهای پیشرفته خود است.
بر اساس این گزارش، حتی اگر توافق برجام فورا حاصل شود، ایران کمتر از یک سال زمان برای گریز هستهای، یعنی نقطه غیرقابل بازگشت برای تولید بمب اتمی نیاز دارد و نرسیدن به توافق، میتواند این زمان را کاهش دهد.ششمین دور مذاکرات هستهای که در شهر وین برگزار شد، ۳۰خرداد به اتمام رسید، اما هنوز معلوم نیست دور جدید مذاکرات ایران با کشورهای عضو برجام و آمریکا که باید توسط دولت ابراهیم رئیسی پیگیری شود، چه زمانی برگزار میشود. طرفین در شش دور مذاکرات قبلی توافق کرده بودند که در صورت احیای کامل برجام، ایران صرفا مجاز به «استفاده از حداکثر ۶۱۰۴ دستگاه سانتریفیوژ آیآر۱» خواهد بود و استفاده سانتریفیوژهای پیشرفته را باید به انبار برگرداند ولی این توافق هنوز مکتوب و نهایی نشده است.ایران همچنین ماههاست که غنیسازی اورانیوم در سطح ۶۰درصد آغاز کرده است. بر اساس برخی جزییات منتشر شده از توافق اولیه در مذاکرات وین، در صورت توافق، سطح غنیسازی اورانیوم در ایران نیز به «حداکثر ۳/۶۷ درصد» کاهش خواهد یافت. در قبال این توافق نیز قرار است علاوه بر رفع بخش مهمی از تحریمهای نفتی و بانکی، «بیش از هزار شخص حقیقی و حقوقی و همچنین نهادهای زیر نظر دفتر رهبر جمهوری اسلامی از فهرست تحریمهای آمریکا خارج میشوند و سپاه پاسداران نیز از فهرست گروههای تروریستی حذف شود.با این حال هنوز طرفین میگویند برای نهایی کردن این توافق نیاز به گامهای تکمیلی دارند.
دیپلماتهای اروپایی به وال استریت جورنال گفتهاند ایران تا یک ماه آینده نمیخواهد مذاکرات از سر گرفته شود تا مطمئن شود دولت جو بایدن واقعا تحریمها را لغو خواهد کرد. چند دیپلمات دیگر اما دیگر گفتهاند که هدف ایران از طولانی کردن مذاکرات، خریدن زمان برای رسیدن به تکنولوژی ساخت اورانیوم فلزی، سانتریفیوژهای پیشرفتهتر و افزایش غلظت اورانیوم است.اروانیوم فلزی در تولید بمب هستهای نیز کاربرد دارد، اما ایران مدعی است که به دنبال برنامه هستهای صلحآمیز است و این ماده را برای رآکتور هستهای تهران بهکار خواهد برد.
ایران همچنین در شروع مذاکرات احیای برجام اعلام کرده بود که خواهد برچیده شدن تحریمهای هستهای است، اما دیپلماتها میگویند ایران اکنون بر لغو تحریمهای حقوق بشری و تروریستی نیز تاکید دارد و خواهان جبران اثرات مخرب تحریمها و همچنین گرفتن تضمین از آمریکا برای عدم خروج دوباره این کشور از برجام در آینده است.دیپلماتهای اروپایی و آمریکایی میگویند این خواستهها قابل تحقق نیست و باعث طولانی و پیچیدهتر شدن مذاکرات خواهد شد.به نوشته والاستریت جورنال پیشرفتهای هستههای ایران، تلاشهای جو بایدن برای احیای معاهده هستهای سال ۲۰۱۵ را پیچیده کرده است . طی یک سال گذشته، ایران پیشرفت قابل توجهی در غنیسازی اورانیوم به دست آورده که این مسئله تلاش دولت بایدن را برای احیای معاهده برجام که با هدف مهار جاهطلبیهای اتمی تهران در سال ۲۰۱۵ امضا شد، پیچیدهتر میکند.ایالات متحده آمریکا در سال ۲۰۱۸ توسط دونالد ترامپ، از توافقنامه کشورهای ۵ به علاوه ۱ با ایران که به برجام موسوم است خارج شد و ایران نیز پس از چندی در مراحل مختلف اقدام به کاهش تعهدات خود در این معاهده کرد. پس از روی کار آمدن دولت جدید در آمریکا زمزمههایی مبنی بر بازگشت هر دو کشور ذیل معاهده برجام شکل گرفت و از بهار امسال مذکرات غیرمستقیمی در شهر وین برای احیای برجام آغاز شد که پس از شش دور مذاکره همچنان بدون نتیجه مانده است. والاستریت جورنال از قول مقامات آمریکایی نوشته در صورتی که توافق با ایران نیز حاصل شود، باز یک سال زمان میبرد تا توافق به مرحله اجرایی برسد.راب مالی، مسئول میز ایران در وزارت خارجه آمریکا به سیانان گفته است که ممکن است زمانی به توافق نزدیک شویم، اما در حال حاضر چنین نیست و اگر ایران به پیشبرد برنامه خود ادامه دهد و هیچ توافقی در کار نباشد، در این صورت رسیدن به توافق بسیار سخت اما غیر ممکن نخواهد بود.به گفته مالی برای نرسیدن به چنین وضعیتی توافق جدید باید در آینده قابل پیشبینی منعقد شود.به نوشته والاستریت جورنال پیشبینی زمان رسیدن ایران به فناوری هستهای به شاخصههای مختلفی بستگی دارد، از جمله تجهیزات این کشور، توانایی در استفاده از تجهیزات و سرعت گسترش مذاکرات ایران و کشورهای ۱+۴ در وین در حالی متوقف شده که به گفته مقامات مذاکره کننده ایرانی تنها تصمیمات سیاسی برای رسیدن به توافق باقی مانده است که با توجه به آخرین اعلام ایران، پس از به قدرت رسیدن ابراهیم رئیسی این روند مجددا از سر گرفته خواهد شد. چهار روز پیش ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت که کشورش برای دور هفتم مذاکرات وین با هدف احیای توافق هستهای ۲۰۱۵ ضربالاجل تعیین نمیکند، اما این تهران است که باید برای از سر گرفتن مذاکرات تصمیم بگیرد.سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت: ما برای این گفتوگوها ضربالاجل تعیین نمیکنیم، اما... آگاهیم که گذشت زمان و پیشرفتهای هستهای ایران، در دیدگاه ما در مورد بازگشت نهایی به برجام تاثیر خواهد داشت. ند پرایس تاکید کرد: مهلت تعیین شده برای مذاکرات وجود ندارد و آمریکا آماده است تا به دور هفتم گفتوگوهای غیرمستقیم بازگردد.
آمریکا مصمم به بازگشت متقابل به برجام
معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که کشورش مصمم به بازگشت متقابل به تعهدات برجامی است. جالینا پورتر گفت هنوز به دور هفتم مذاکرات نرسیده ایم اما همانطور که وزیر امور خارجه (بلینکن) خاطر نشان کرده است، مصمم به بازگشت متقابل به تعهدات برجامی از سوی ایالات متحده آمریکا و ایران هستیم. وی تصریح کرد اگر موفق به انجام این کار (بازگشت به برجام) شویم، قصد داریم با استفاده از ابزارهای مختلف سیاسی بعنوان بخشی از رویکردی جامع برای پرداختن به مسایل هسته ای و سایر موارد نگران کننده ، آن را توسعه ببخشیم. جن ساکی سخنگوی کاخ سفید نیز اظهار داشت ما این گفتوگوها و مسیر دیپلماسی را که فکر میکنیم سازنده و در راستای منافع مان است، ادامه خواهیم داد. سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت خارجه ایران گفته است: مواضع ما از ابتدای مذاکرات هیچگونه تغییری نکرده است و خواهان رفع تحریمها، راستیآزمایی آنها و سپس از سرگیری اجرای تعهدات از سوی کشورمان هستیم.وی تصریح کرد كه از سوی دیگر آمریکا به عنوان ناقض برجام باید تضمینهای لازم را بدهد. ما در مذاکرات وین، چارچوب منافع ملی، صرفا اهداف مشخص شده از سوی مسئولان عالیه نظام را دنبال میکنیم.
چرا همه مسئولان این کشور میخواهند بجنگند؟
یاسر عرب
ادبیات مدیران مختلف را کنار هم بچینید. حیرتآور است. هیچ معلوم نیست چرا در این کشور همه میخواهند بجنگند. وزیر ارشادش "سرباز جنگ فرهنگی"ست. وزیر داراییاش در میدان "جنگ اقتصادی" دارد "شمشیر" میزند.
مسئولان فدراسیون میگویند تمام افایسی به "پیکار همهجانبه" با ایران دست زدهاند. مسئولان وزارت علوم دارند در عرصه "جنگ علمی" با جهان مقابله میکنند.مسئولان درمانی میگویند پزشکان "جانبرکف" در "خط مقدم" در حال "نبرد" با کرونا هستند.نمکی هم حالا میگوید من از روزی که در "میدان مین" آمدهام آماده "تکهتکه شدن" هستم.ماندهام این چه روحیه غریبیست که تا بن استخوان یک نسل رسوب کرده. چرا کمتر کسی میخواهد مثل آدمیزاد سرش را پایین بیندازد و فقط "کار" کند. کار متخصصانه بر اساس شرح وظایف. "کار". همین و بس! این از کی در ادبیات ما وارد شد که هر کاری را به نیت زدن "مشت محکم" بر دهان این و آن انجام دهیم. چرا هر موفقیتی باید حتمن و لزومن یک "سیلی سخت" بر گوش دیگری باشد. چرا هرکسی در هر ردهای، حتی ورزش، هست برای تشریح وضعیتش دارد از ادبیات نظامی بهره میبرد. این چه روحیهای است که حتی در مقابله با یک بیماری هم میخواهد روی "مین" برود، با آن "پنجه" بیندازد، با آن برخورد کند و روی نیروهای "منحوس" و "اجنبی" کرونا رگبار ببندد، و در آخر یا ویروس را "مقتل" ببرد یا خودش را تکهتکه کند. متاسفم اما ما سالهاست در وضعیت آمادهباش گیر افتادهایم. به همین دلیل است که این واژگان میلیتاریستی هنوز در سپهر سیاسی کشور خریدار دارد. گویی زندگی چیزی جز نبرد با خودی و بیگانه نیست. هرکس رزمجوتر است لایقتر به شمار میرود و آنکه بهجای کار کردن مجروح و تنزخمی از رزمگاه برگردد اجرش عظیمتر است. من یکی که تخصص شما آقایان را ندارم. اما بهگمانم در این مورد خاص کافی بود آن شمشیر مرصع را برای مدت کوتاهی غلاف میکردید، در عوض مقدار بالاتری واکسنِ نیمدلاری تا سهدلاری موجود در جهان را میخریدید و با الکل و پنبه تولید داخل به بازوی مردم میزدید. کاری که همه دنیا دارند میکنند. آنوقت نه عزت ملتی را لب مرز ارمنستان حراج میکردید، نه داغ مرگ عزیزان مردم را به دلشان مینشاندید، نه مجبور بودید آن دهانهای معطرتان را باز کنید تا با نجاستی به این غلظت آلوده شود. میدان مینی که هربار نمایش رزمندگی در آن را میدهید، روزانه دارد دویستسیصدنفر از قبیله ما را منفجر میکند. مرگی که مثل کلامهای پرطمطراقتان هرگز حماسی نیست. که مرگیست خشمآگین و دردناک....