دیدار احتمالی بنت و ولادیمیر پوتین رئیسجمهوری روسیه در ۲۲ اکتبر حول محور ایران و دیگر مسائل استراتژیک منطقه خواهد بود. با این وجود، به نظر میرسد هنوز تاریخ سفر بنت به مسکو نهایی نشده و ممکن است با تعویق همراه باشد. پیش از او، لاپید وزیر خارجه اسرائیل در تاریخ ۹ سپتامبر به مسکو سفر کرد و در آنجا با اوروف همتای روس خود دیدار کرد. لاپید در این سفر به لاوروف گفت که گزارشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی نشان میدهند که ایران در برنامه هستهای خود دروغگویی و فریبکاری آشکاری داشته و سرعت پیشرفت برنامه هستهای ایران باید همگان را نگران کند چرا که به ادعای او ایران درصدد دستیابی به سلاح هستهای است.(مقامات ایران بارها تلاش برای دستیابی به سلاح هسته ای را رد کردهاند.) همچنین، لاپید قرار است در تاریخ ۱۲ تا ۱۴ اکتبر به دعوت آنتونی بلینکن وزیر خارجه امریکا به واشنگتن سفر کند. انتظار میرود لاپید در واشنگتن با دیگر مقامهای ارشد امریکایی از جمله جیک سولیوان مشاور امنیت ملی امریکا و کامالا هریس معاون رئیسجمهوری امریکا نیز دیدار داشته باشد. منابع آگاه اشاره کردهاند که سفر لاپید به واشنگتن بر روی موضوع ایران متمرکز است. اسرائیل اخیرا امریکا را تحت فشار قرار داده تا گزینههای دیگری را به جای مذاکره با ایران در نظر گیرد. از دید اسرائیل گزینههای دیگر باعث فشار بر ایران میشوند و خاصیت بازدارندگی دارند. یکی از گزینهها میتواند مجموعه تازهای از تحریمهای اقتصادی و تحریم علیه مقامات ایرانی و گزینه دوم میتواند ژستهایی باشد که به تهران نشان دهد تهدید نظامی امریکا علیه آن کشور جدی است.احتمالا دو نگرانی اسرائیل که در دیدار لاپید با مقامهای امریکایی مطرح خواهد شد، فعالیتهای ایران در منطقه و گسترش برنامه پهپادی ایران و احتمالا رسیدن پهپادها به دست گروههای ضداسرائیلی در منطقه خواهند بود.همچنین، قرار است آنگلا مرکل صدراعظم آلمان در تاریخ ۱۰ اکتبر به اسرائیل سفر کند. هر چند که مرکل در آستانه ترک مقام خود قرار دارد و گفته میشود از قدرت سیاسی کمتری نسبت به سالیان گذشته در اروپا و در عرصه بینالمللی برخوردار است اما سفر او به اسرائیل به بنت و لاپید این فرصت را میدهد تا پیام خود را در مورد ایران تکرار کنند. آنان میتوانند مطمئن باشند که مرکل پیامشان را به همکاران اروپاییاش انتقال دهد. فشار اخیر فرانسه در مورد از سرگیری مذاکرات با ایران برای اسرائیل اهمیتی کمتر از سفر مرکل ندارد.
همچنین گروه مشاورهای و تحقیقاتی اوراسیا در مقالهای تازه نوشت: در حالی که ایران و امریکا مذاکرات هستهای را از سر خواهند گرفت با این وجود، احتمالا این مذاکرات به نتیجهای نخواهد رسید و تهران به پیشرفت در برنامه هستهای خود ادامه خواهد داد. هنری روم و جفری رایت تحلیلگران گروه مشاوره اوراسیا در مقالهای در این باره نوشتند: حتی اگر مذاکرات از سر گرفته شود، شانس زیادی برای دستیابی به توافق هستهای با ایران در سال جاری وجود ندارد. با توجه به سرعت پیشرفتهای هستهای ایران، آن کشور به نقطهای بیبازگشت نزدیک شده است. انتصاب باقریکنی بجای عراقچی، نشان میدهد علیرغم آنکه تهران به احتمال زیاد در ماههای آتی به مذاکرات باز خواهد گشت اما چشمانداز مذاکرات در آینده نزدیک به آرامی به سمت مبهمشدن و تیرگی پیش میرود. احتمالا بدون ایجاد تغییرات اساسی در توافقنامه، تهران آن را رد میکند چرا که مزایایی از توافق هستهای عایدش نخواهد شد.
این گروه مشاورهای در ادامه مینویسد: اگر تهران بخواهد با حسن نیت به مذاکرات بازگردد چین از موضعی انتقادی وارد خواهد شد. چین بزرگترین خریدار نفت از ایران است و در معادلات نقش مهمی خواهد داشت. توپ برای از سرگیری مذاکرات در زمین ایران است اما واشنگتن نیز میتواند کارهای بیشتری را انجام دهد.
عبداللهیان: نگاه به شرق به معنای کنار گذاشتن غرب نیست
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر این که نگاه به شرق به معنای کنار گذاشتن غرب نیست و ما حتما نمیخواهیم کشور را به روسیه و چین گره بزنیم، اظهار کرد: مذاکرات وین و احیای برجام را با اتکا به خرد جمعی به پیش خواهیم برد.
حسین امیرعبداللهیان در پاسخ به این سئوال که شما به تازگی به مسکو سفرکردید و دیدارهایی را با مقامات این کشور داشتهاید. با توجه به نگاه دولت سیزدهم به تعامل با کشورهای آسیا از جمله کشورهای شرق آیا این به این معناست که تعامل با غرب در سیاست خارجی دولت سیزدهم دارای چندان جایگاهی نیست، اظهار کرد: ما کلید واژه هایی که برای سیاست خارجی دولت سیزدهم به کار میبریم ،سیاست خارجی متوازن ذیل دیپلماسی فعال، پویا و هوشمند است. وی با بیان اینکه نگاه به همسایگان و نگاه به آسیا و تعامل با کشورهای این منطقه برای ما در عرصه سیاست خارجی دارای اولویت اول است،تصریح کرد: نگاه به آسیا به این معنا نیست که به مناطق دیگر از جمله غرب توجه نداشته باشیم.یکی از ویژگیهای سیاست خارجی متوازن این است که ضمن توجه به اولویتها ، از هر فرصتی در سایر حوزههای جهان برای تامین حداکثری منافع ملیمان استفاده کنیم. وی در بخشی دیگر از سخنان خود در این زمینه با بیان این که در جریان سفر به نیویورک با ۱۸ وزیر خارجه کشورهای اروپایی دیدار و رایزنی داشتم، افزود: این موضوع نشان میدهد که نگاه به شرق به معنای کنار گذاشتن غرب نیست، اما غربیها باید بدانند و ما نیز به صراحت به غربیها گفتهایم که با کشورهای چین، روسیه و هند در یک حوزه هستیم و در جغرافیای آسیا قرار داریم و شما به خاطر سیاستهای دنبال شده از سوی آمریکا و عدم اجرای تعهداتتان در برابر ایران ، روز به روز ضرر میبینید و از برنامههای سرمایهگذاری و تعامل با ایران در حوزههای مختلف تجاری و اقتصادی دور میشوید. ما به آنها گفته ایم که به هر حال ایران دست بسته باقی نمیماند و در راستای منافع خود تصمیم میگیرد و پیش میرود. وزیر امور خارجه با بیان اینکه سیاست خارجی متوازن به این معناست که در تعامل با شرق و غرب عالم سیاست خارجی فعالی را دنبال کنیم و دیپلماسی پویایی داشته باشیم، ادامه داد: حتما نمیخواهیم کشور را به روسیه و چین گره بزنیم، بلکه در راستای منافع دو طرف سیاست خارجی را پیگیری و تنظیم میکنیم و هر مقدار که چین، روسیه، هند و یا هر کشور دیگری در جهان در راستای منافع مشترک طرفینی ایدهها و ابتکاراتی داشته باشند و ما احساس کنیم که منافع مان در سطح خیلی خوبی تامین میشود از این ایدهها حتما استقبال میکنیم و حتما این فرصت برای تمام کشورها در قارهها و مناطق مختلف وجود دارد، چه در آمریکای لاتین، چه در آفریقا و غرب و یا هر حوزه دیگری که ممکن است، باشد.
اسلامی: بنا داریم به هیاهوهای هستهای پایان دهیم
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفت: اساس دعوا و علت تمایل نداشتن و جلوگیری استکبار از رسیدن کشور ما به فناوریهای پیشرفته این است که این پیشرفتها تحت بیرق جمهوری و انقلاب اسلامی در حال رخ دادن است و آنها میخواهند مانع این پیشرفتها شوند. محمد اسلامی افزود: فعالیتهای صلح آمیز هستهای با منع گسترش سلاحهای هسته ای، جزو مواردی است که تعهد مشترک کشورهاست و در قالب ضوابط و مقررات آژانس بین المللی انرژی هستهای بر قرار شده است و دولتها به آن متعهد هستند. مجلس کشور ما در پیش و پس از انقلاب، مصوباتی درباره معاهدات بین المللی دارد و مکلف به رعایت این ضوابط هستهای هستیم. وی گفت: بنا داریم به هیاهوهای هستهای پایان دهیم، زیرا دلیلی ندارد ما را بی جا متهم کنند، ما باید پیشرفت انرژی هستهای را شتابان کنیم جلوهها و تأثیرات آن را در زندگی مردم پدیدار کرده و گسترش دهیم، جلوههای اقتدار ملی متأثر از انرژی هستهای را هم نمایان کنیم. اسلامی درباره روابط سازمان انرژی اتمی کشورمان با آژانس بین المللی انرژی اتمی هم گفت: دشمنان به آژانس بسیار فشار میآورند و منافقین مزدور با گستردگی تلاشهایشان به همراه صهیونیست ها، مرتب تغذیه اطلاعات فریب دهنده با آژانس، انجام میدهند و همواره آژانس را علیه کشور ما تحریک و برای او اطلاعات تولید میکنند و آژانس آن را بررسی میکند و ما مرتب پاسخ میدهیم.رئیس سازمان انرژی اتمی ادامه داد: از آژانس خواستیم برای مسائل سیاسی و نفوذ این سیستمهای مخرب صهیونیستی و جریان ضد انقلاب، حد توقفی را تعریف کند، زیرا این شیوه قابل ادامه نیست، اما آنها پاسخی ندادند.