پاشنه این بازار روی کالاهای خارجی میچرخد، ولی این روزها که فصل گرما شروع شده بازار خرید و فروش کولرهای گازی داغ است. کولرهای با گارانتی و بدون گارانتی با مارکها و برندهای مختلــف از جملــه اجنرال، میتسوبیشی، گــری، سوپرجنرال، مدیا، ایوولی ، فوجی و... با قیمتهای متفاوت بازار اهواز را گرم کرده اند. کرمیاز فروشندگان این بازار با اذعان به افزایش قیمتها و کاهش قدرت خرید مردم میگوید: «ممنوعیت واردات و کالاهای نه چندان با کیفیت داخلی باعث شده قیمتها بالا رود، و از طرفی کالاهای قاچاق که به اسم بدون گارانتی عرضه میشود تمام بازار را قبضه کرده است.»
قهوه رخی رئیس اتحادیه صنایع برودتی نیز میگوید: «وقتی کولری کمیاب میشود که دلایل مختلفی هم میتواند داشته باشد، طبیعتا قیمت بالا میرود، چرا که تقاضا زیاد است و کالا کم.» وی اکثر کولرهای بازار را کولرهای ته لنجی و قاچاق عنوان میکند که به دلیل اینکه از کالاهای گارانتی دار ارزانتر هستند، مورد توجه مشتریان قرار میگیرند و اضافه میکند: «البته اجناس بدون گارانتی که از بانه تهیه میشوند نسبت به دیگر مناطق کشور ارزانتر هستند.» قهوه رخی در خصوص نظارت کارشناسان سازمان صنعت معدن و تجارت میگوید: «وقتی کارشناسان تخصصی نباشند، قطعا توان نظارت و تعیین قیمت ندارند! کارشناسان این سازمان باید بازار را بشناسند و بدانند نرخی که این کالا دارد منطقی است یا خیر ؟!» در همین رابطه محمدرضا جهانی نایب رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی اهواز، با اشاره به گرانفروشیهایی که گاها از سوی فروشندگان مشاهده میشود، میگوید: «به بیش از ۲ هزار پرونده شکایت رسیدگی شده که اغلب مربوط به مشکلات کولر، گرانفروشی و خدمات بوده است.» وی کولر را از شاخصههای حیاتی مردم خوزستان میداند و تاکید میکند: «قیمت کولر در بازار از حالت تورم گذشته و به درجه بحران رسیده به طوری که کولر ۳۶ هزار ایستاده در بازار ۵۹ میلیون تومان است و کولر ۳۰ هزار معمولی کمتر از ۲۵ میلیون تومان نیست...و این قیمتها برای مردم خوزستان، فاجعه است.» به گفته او تا دو ماه پیش از عید، کولر ۱۲ هزار در رنج ۶ تومن بود اما امروز نرخ این کولر به ۱۲ تومن رسیده است!» جهانی با بیان اینکه بیش از ۲۰۰ هزار دستگاه کولر گازی مورد نیاز استان است میگوید: «ورود و یا تولیدات کولر جوابگوی نیاز مردم استان نیست؛ هرچه واردات و تولید کولر کمتر باشد تقاضا بیشتر و قیمت بالاتر میرود. » وی با تاکید بر اینکه شاهرگ حیاتی کولرها در خوزستان کولرهای قاچاق است، ادامه میدهد: «اگر جلوی کولرهای قاچاق گرفته شود کولر ۳۰ هزار به قیمت ۶۰ میلیون تومان خواهد رسید که برای رفع این معضل دخالت دولت و ساماندهی شرایط عرضه کولر گازی به ویژه در خوزستان ضروری است؛ خوزستان با داشتن بنادر متعدد در حالی که خاک، گرما و بوی نفت برای مردمان آن است از حداقل امتیازات برخوردار است و در زمینه کولر گازی حداقل امتیاز این است که کولر بدون گارانتی آزاد شود یا در چارچوبی زیر نظر سازمان صمت به دست مصرف کننده برسد.» به گفته نایب رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی اهواز از اواخر خرداد ماه که به اوج گرما نزدیک شویم و تقاضای مردم بالاتر رود، با شرایط بحرانی تری روبرو خواهیم شد، براین اساس باید برای تامین کولر مورد نیاز مردم برنامه ریزی شود.» او تاکید میکند: «گفته میشود قاچاق و ورود کالاهای بدون گارانتی، دولت و صنایع داخلی را متضرر میکند اما باید پرسید کدام صنایع از ورود کولرگازی متضرر میشوند؟ کدام تولید داخلی توان تامین نیاز داخلی استان را دارد در حالی که هیچ کارخانه ای با شرایط آب و هوایی استان تولید ندارد! در واقع علت گرانی لجام گسیخته کولر گازی عدم تولید و عدم واردات است و اگر این کالاهای قاچاق در بازار نباشند فاجعه رخ خواهد !»
به هر حال کولرهای گران صدای خیلیها را درآورده است، اما پیامدهای سوء این گرانی بیشتر دامن اقشار فقیرتر و آسیبپذیرتر را میگیرد، آنهایی که به کولرهای قدیمیخود که حتی وقتی روبروی آن بایستی هم نمیتوانی خنک شوی بسنده میکنند تا متحمل هزینه بیشتری نشوند. برخی هم عطای خرید کولر جدید را به لقایش میبخشند و کولرهای فرسوده و قدیمیخود را دستی میکشند و تعمیر میکنند تا شاید این تابستان هم به خیر بگذرد؛ که این هم قصه ای دیگر دارد. در کنار قیمت کولر هزینه تعمیر، سرویس و حتی نصب کولر هم داد مردم را درآورده است؛ هزینه ای که به گفته فعالان این صنف باز هم به دلیل نوسانات ارزی و عدم وارد کردن قطعات مورد نیاز است.
گفتنی است تلاش ما برای تماس با مسئولان سازمان صنعت معدن و تجارت استان برای پاسخگویی در این زمینه بی نتیجه ماند. در انتها اینكه گرانی در بازار کولر گازی در آستانه تابستان در حالی به مشتریان شوک بزرگی وارد کرده که هیچ گونه برنامه ریزی از سوی مسئولان ذی ربط برای کاهش قیمتها و افزایش توان قدرت خرید مردم صورت نگرفته و گرانفروشیهای بی حد و مرز از سوی هیچ ارگانی متوقف نشده است. در نبود واردات رسمی، بازار خرید و فروش کولرهای خارجی که به صورت غیر رسمیوارد کشور میشوند، حسابی داغ است و از سویی ۴ کارخانه ای که در کشور کولرگازی تولید میکنند در حالی قیمت عرضه محصولات آنها از قیمت کالاهای خارجی بیشتر است که به اذعان کارشناسان محصولات آنها از کیفیت و تکنولوژی بالایی برخوردار نیست.