موضوعی که تحلیلگران از آن به عنوان قدرت دیپلماسی در بازار نام میبرند ودیدگاههای شفاف رئیسجمهور در نیویورک و سازمان ملل را یکی از دلایل آن عنوان میکنند. تحلیلگران اقتصادی در این خصوص اشاره کردند که قیمتها در بازار به دلایل مختلفی دچار نوسان کاهشی شدهاند.یکی از دلایل اصلی که به آن اشاره شد، سیگنالها و مباحث سیاسی مثبت اخیر بود. اظهارات دکتر مسعود پزشکیان در سازمان ملل گواه این ادعاست. رئیسجمهور در این نشست بر اهمیت برجام تأکید کرد و گفت که در جریان توافق برجام، بالاترین سطح نظارتهای هستهای را پذیرفتیم، اما خروج ترامپ از برجام و اعمال تحریمهای یکجانبه، مردم را هدف قرار داد و هدف این اقدامات، امنیتیسازی ایران است که نتیجهاش ناامنی برای همه خواهد بود. پزشکیان همچنین تأکید کرد که ایران آماده تعامل با اعضای برجام است و اگر تعهدات برجامی به طور کامل و با حسننیت انجام شود، میتوان درخصوص سایر مسائل نیز وارد گفتوگو شد.دومین موضوعی که توجه فعالان بازار ارز را به خود جلب کرد، اظهارات اخیر رافائل گروسی درباره ایران بود. مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، گروسی، اعلام کرد که ایران نشاندهنده تمایل بیشتری برای همکاری با آژانس است و ابراز امیدواری کرد که به زودی پیشرفتهایی در مذاکرات فنی با ایران به دست آید. او همچنین برنامهریزی کرده است که در ماه اکتبر به تهران سفر کند و با رئیسجمهور ایران، مسعود پزشکیان، دیدار نماید. گروسی همچنین اشاره کرد که ایران به فعالیتهای خود ادامه میدهد، اما بدون شتابزدگی و با سرعتی ثابت پیش میرود.با وجود این شرایط، برخی همچنان بر این باورند که تنشهای اخیر در منطقه یکی از عوامل مهم و تأثیرگذار بر قیمتهاست و این رویداد ممکن است بار دیگر انتظارات را دستخوش تغییر کند.در کنار عوامل سیاسی، برخی افراد دلایل دیگری را برای نوسانات کاهشی قیمت دلار مطرح کردند. به گفته آنها، درهم فرمان صعود داد و دستور عقبنشینی را صادر کرد. برخی نیز مدعی بودند که بازارساز اقدام به تزریق درهم کرده تا از ادامه نوسانات صعودی قیمتها جلوگیری کند. نرخ درهم با کاهش ۱۳۰ تومانی به محدوده ۱۶ هزار و ۴۶۰ تومان رسید، همچنین بازار ارز هرات شاهد کاهش قیمت دلار بود. طبق گفته معاملهگران، اسکناس آمریکایی وارد کانال ۶۰ هزار تومان شد، اما تنها یک روز در این سطح باقی ماند و به سرعت کاهش یافت. قیمت دلار هرات به کانال ۵۹ هزار تومان بازگشت و در حال نوسان در نزدیکی این سطح بود.
این اتفاقات در بازار ارز در حالی رخ داد که بازار طلا و سکه، اولین هفته مهرماه را با تنش و گسترش دامنه قیمت آغاز کرد و به این ترتیب، بازار سکه در همه انواع خود کانالهای تازهای را تجربه کرد. عبور سکه از کانال ۴۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و سکه از مرز ۲۵ میلیون تومان، همگی شاید در کمتر از چند روز در بازار طلا و سکه ایران تجربه شد. کما اینکه در آغاز روز چهارشنبه، ۴ مهر ماه هر گرم طلا ۱۸ عیار معادل سه میلیون و ۸۸۵ هزار تومان معامله شد. اکنون به نظر میرسد که شرایط موجود در بازار طلا به طور کامل دستخوش اتفاقاتی است که در خاورمیانه در حال وقوع است و رخدادهای خاورمیانه بر روی قیمت انس جهانی و قیمتهای داخلی حتما تاثیرگذار خواهد بود.
کارشناسان در خصوص قیمت جهانی اونس طلا میگویند بر اساس تحلیل کارشناس اقتصادی رسیدن به سقف قیمتی سه هزار دلار تا پایان سال میلادی جاری پیشبینی شده است. اکنون شاهد این هستیم که بعد از گذشت هشت ماه از سال میلادی روند قیمت اونس جهانی صعودی است و در چند روز گذشته حدود ۱۱۵ دلار افزایش قیمت را ثبت کرده است.این در حالی است که در هفته گذشته برای اولین بار در تاریخ قیمت گذاری، اونس طلا به رکورد قیمت گذاری ۲۶۵۶ دلار رسید و این رکورد تاکنون سابقه نداشته است. کارشناسان میگویند این رشد قیمت طلا به دو علت اصلی بوده است؛ یکی از دلایل اصلی موضوع کاهش نرخ بهره در آمریکا و دوم مسائل ژئوپلتیکی جهانی با توجه به تحولات و اتفاقات سیاسی جهانی و مسائل تنشزا در منطقه و خاورمیانه است که همگی از عوامل تشدیدکننده افزایش قیمت طلا هستند.