«گرانی» و «تورم» کلیدواژههای اصلی این روزهاست؛ روزهایی که در همزمانی ماه مبارک رمضان و عیدباستانی نوروز باید بیشترین شور و نشاط و رونق را به بازارها بیاورد با آه و حسرت فروشندگان و خریداران همراه شده است.
نوسان قیمت کالاهای اساسی که فراتر از انتظار است، تأثیر مستقیمی بر قدرت خرید خانوادهها گذاشته و نگرانی خانوادههای ایرانی را برانگیخته است. در هفتههای گذشته و در پی جهشهای پیدرپی ارزی شاهد افزایش قیمت برنج، روغن، گوشت قرمز، حبوبات و سیب زمینی بودیم که هر یک از این اقلام به تنهایی نقش بسیار مهمی در تامین سبد خانوار دارد و وضعیت فعلی فشار قابل توجهی را به مصرفکنندگان وارد میکند. کسبه بازار و فعالان اقتصادی سایه سنگین رکود و گرانی بر بازار «شب عید» و از به حداقل رسیدن تقاضا در ایام پایانی سال خبر میدهند.در شرایطی که دولت برای سال آینده قیمت ارز واردات کالاهای ضروری را افزایش داده و این مسئله افزایش متوسط ۳۵درصدی کالاهای اساسی را به همراه خواهد داشت. گزارشها نشان میدهد روند صعودی قیمت خوراکیها تشدید شده که به طور حتم از دلایل مهم آن افزایش نرخ ارز و حذف ارز نیمایی است؛ جایی که در انتقاد به گرانی عجیب برخی خوراکیها از جمله مربا و حلوا ارده که حذف آن آسیبی جدی به سفره خانوار نیز وارد نمیکند، گفته میشود که حذف ارز نیمایی عامل آن است و «تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل» که گرانی ارز در کالاهای اساسی چه تأثیری خواهد گذاشت.
این گرانیها در شرایطی است که چشمانداز مشخصی در خصوص وضعیت یارانههای نقدی برای امسال و سال آینده وجود ندارد، هر چند دولت اعلام کرده است حذف سه دهک بالا را در دستور کار قرار میدهد، اما هنوز منابع شناسایی دهکها مشخص نیست و این مسئله در کنار گرانی کالاهای اساسی وضعیت مبهمی را برای خانوارهای ایرانی ترسیم میکند.
در کنار سیاست کنترل نرخ ارز و تورم انتظار میرود دستگاههای نظارتی دولت اهتمام جدیتری بر نظارت بر بازار از جمله بازار کالاهای اساسی داشته باشند.