افزایش یکباره نرخ ارز در کنار بی ثباتی قیمتها و اعلام ارز تک نرخی ۴۲۰۰ تومانی از سوی دولت، دست به دست هم داد تا بازار ایران شرایطی متفاوت از گذشته را تجربه نماید. هر چند بنا بر اعلام مقامات دولتی جریان تخصیص و تامین ارز در کشور طی دو ماه اخیر نه با اختلال که با کندی مواجه است اما همین نکته کافی بود تا برخی دست به افزایش قیمتها زده و تلاش کنند از آب گل آلود موجود برای خود ماهی دست و پا کنند. تورم جزء جدایی ناپذیر اقتصاد ایران در دهههای گذشته بوده است از این رو اقتصاد و افکار عمومی همواره انتظار رشد قیمتها را داراست. برای اولین بار در چهل سال اخیر اما نرخ تورم در ایران برای دو سال پیاپی تک رقمی مانده است. با این حال برخی با استناد به آشفتگی بازار ارز در ماههای پایان سال و افزایش قیمت ارز نگرانی هایی را در خصوص بازار کالاهای اساسی طرح میکردند. بررسیها نشان میدهد در میان اقلام لبنی، کره افزایش قیمت قابل توجهی را نسبت به سال گذشته تجربه کرده است و هر کیلو از آن قیمتی در حدود ۳۵ هزار تومان را داراست. بهای هر کیلو کره نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش نزدیک به ۲۴ درصد را نشان میدهد. بهای هر قالب پنیر پاستوریزه ۴۵۰ گرمی در بازار در حدود ۵۲۰۰ تومان است که نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد۶ درصدی را نشان میدهد. هر لیتر شیر نزدیک به ۲۹۵۰ تومان است، ۱. ۷ درصد افزایش را داراست. قیمت هر کیلو قند و شکر اما در بازار تغییر چندانی را نشان نمیدهد. هر کیلو قند قیمتی در حدود ۴ هزار تومان و هر کیلو شکر نیز به طور متوسط بهایی در حدود ۳۲۰۰ تومان دارد. قیمت هر بسته چای ۵۰۰ گرمی نیز در بازار به طور متوسط حدود ۲۵ هزار تومان است. برای ماه رمضان غالبا خانوارهای چهار نفره به یک تا دو بسته چای ۵۰۰ گرمی نیاز دارند. هر بسته خرما نیز بین ۵ تا هشت هزار تومان قیمت داشته و هر کیلو سبزی خوردن نیز حدود ۳۵۰۰ تومان به فروش میرسد. این اقلام در کنار خرما، زولبیا و بامیه و البته خوراکیهای پرمصرفی نظیر آش و حلیم و سبزی خوردن و نان سفره خانوار را میسازد. بر اساس اعلام قیمت هر کیلو زولبیا و بامیه ۱۴ هزار تومان است در حالی که بسیاری از شیرینی فروشیها قیمت را به استناد ممتاز بودن بیش از این رقم تعیین میکنند. بر این اساس قیمت هر پرس آش و حلیم ساده از سوی اتحادیه کباب، حلیم، آش و غذاهای سنتی برابر با ۸ هزار تومان تعیین شده است. قیمت هر کیلو از این خوراکی نیز به حدود ۱۳ تا ۱۵ هزار تومان میرسد.
هزینه سفره افطار
با در نظر چهار پرس آش که اگر در خانه تهیه شود، بهایی کمتر از هشت هزار تومان برای هر نفر را دارد و میتوان قیمت تمام شده آن را حدود ۵ هزار تومان در نظر گرفت در کنار یک لیتر شیر، یک بسته خرما، نیم کیلو سبزی خوردن، چای و شکر و قند و نیم کیلو زولبیا و بامیه، میتوان قیمت را به طور حدودی محاسبه کرد. در عین حال باید قیمت کره و پنیر را نیز به این رقم اضافه کرد. در این صورت هر وعده افطار در حدود ۴۰ تا ۶۰ هزار تومان به طور متوسط تمام میشود. البته این قیمت با توجه به توان خانوار ایرانی و قرار گرفتن انواع حلوا و خوراکیهای رنگارنگ این ماه قابل افزایش است.