حجت الاسلام حسن روحانی در مراسم آغاز سال تحصیلی دانشگاهها و مراکز پژوهشی و فناوری کشور، اظهار کرد: من خودم را فرزند حوزه و دانشگاه ميدانم. خوشحالم درسهای حوزویام در حوزه علمیه قم که بالاترین مرکز دینی حال حاضر است و درس علمیام در دانشگاه تهران که همواره یک مرکز علمی با اعتبار است را در کنار اساتید دانشگاهی ممتاز خواندهام. روحانی گفت: بی تردید دانشگاههای ما مسئولیت بسیار سنگینی را امروز بر دوش دارند و متقابلا دولت و جامعه هم در برابر دانشگاه مسئول است. اینکه خدمات دولت کافی هست یا نیست، اینکه از لحاظ علمی و ورزشی و رفاهی به اندازه کافی امکانات را فراهم کردیم یا نه باید اعتراف کنم نقصهایی هست و باید برای رفع آن تلاش کنیم.زمین ورزشی فوتبالی که ما ميآمدیم ورزش میکردیم، الان به محل نماز تبدیل شده است؛ الحمداله برای نماز یک مصلی خوب درست شده است. البته تاکید ميکنم به وزرای مربوطه به همان اندازه که برای علم جوانها وقت ميگذاریم برای ورزش آنها هم باید وقت بگذاریم. باید همه این موارد برای دانشجو در کنار هم قرار بگیرد تا ما هم بتوانیم بگوییم به وظیفه خود به خوبی عمل کردیم.رئيسجمهور گفت: گسترش فضای دانشگاه بدون کیفیت، مطلوب ما نیست. فضای کمی و کیفی باید در کنار هم قرار بگیرد. دانشگاه در رشتههای مختلف به وظایف و رسالت خودش به خوبی عمل کرده است. نسبت به دنیا خیلی عقب نیستیم و حرکت های خوبی داشتیم.روحانی یادآور شد: چند نمونه دیدم که فردی که پزشک متخصص است و در کشور پیشرفته آلمان بخشی از مسئولیت را بر عهده دارد وقتی یکی از اقوامش به جراحی نیاز دارد به تهران برای عمل ميآمد. من پرسیدم چرا اینجا؟ وقتی هر دوی شما آلمان هستید. گفت که ایران به لحاظ درمان و رسیدگی کمتر نیست. او گفت که از لحاظ بهداشتی مراکز درمانی ما بهتر است. حالا این جمله را هم فراموش کنیم؛ مهم این است که آن فرد ترجیح ميدهد به ایران بیاید. نشان ميدهد کشور ما یک کشور پیشرفته است و برای ما جای افتخار است.
روحانی با بیان اینکه دانشگاه ما باید به دانشگاه مهارتمحور تبدیل شود، گفت: علم پایه مهارت و پیشرفت است در تمام امور، اما علم باید در کنار مهارت و نیازمندیهای جامعه برای به دوش گرفتن بار مسئولیت و اشتغال باشد.رئيسجمهور گفت: باید دانشجویان مان را برای فردایی که بسیار متفاوت است آماده کنیم. در گذشته با اسب و شتر مسافرت ميکردیم الان ماشین داریم. جای اسب تندرو را ماشین گرفته که خوراکش هم ینجه نیست، بنزین ميخواهد. جای کارگرها را رباتها ميگیرد. من در ژاپن یک کارخانه مهم دیدم همه کارگرانش ربات بودند. مهندسان هم در یک اطاق با کامپیوترهایشان کار ميکردند. تحولات بسیار سریع است و بار مسئولیت ما بسیار سنگین شده است.در برخی دانشگاه های اروپا مهارت استفاده از فضای مجازی را اولین اولویت گرفتن دانشجو ميدادند. ز گهواره تا گور دانش بجوی شعری است که امروز بیش از دیروز به درد ما ميخورد. اینکه ده سال پیش چه یاد گرفتیم کافی نیست. آن ها یک پلت فرم است که ما را پیش ميبرد.
وی با بیان اینکه به انتخابات مجلس شورای اسلامی نزدیک ميشویم، افزود: فضای دانشگاه هست که انتخابات را گرم میکند. عمدتا در زمان انقلاب هم دانشگاه و حوزه فضا را گرم ميکردند. سرنوشت آینده کشور ما را انتخاباتها روشن ميکند. با همه نقص و اشکال بهترین کار صندوق است. برای اصلاح، شایستهسالاری و حاکم شدن افکار بهحق مردم به صندوق نیاز داریم. ما راه دیگری جز فضای پرشکوه انتخابات نداریم ولو اینکه بگویید اشکال و ایرادی هست. علی رغم همه آنها تنها راه آینده کشور انتخابات است. هر کسی عاقل تر و فهیم تر است و برای کشور آماده فداکاری است مرد یا زن، برگزینیم. هر کسی که خودش را شایسته ميداند خودش را کاندیدا کند، چه انتخاب شود و چه نشود، چه بگویند تو صالحی و چه بگویند صالح نیستی. وی تصریح کرد: اگر یک انتخابات باشکوه و پر رونق با حضور اکثریت مردم را شاهد باشیم قدرت سیاسی ما بالا میرود. دشمنان ميفهمند مردم به کشور و نظام و آینده امید دارند. همه چیز ما با امید درست ميشود. رئيسجمهور در بخش دیگری از این سخنرانی گفت: در کشور مسائلی داریم که خیلی حل و فصل اش طول نمیکشد. مشکل آب، محیط زیست، راه و امثال آنها با چند سال تلاش برطرف میشود، اما یکسری مسائل داریم بلند مدت است و اساتید و دانشگاهها در آن نقش بیشتری دارند و آن استراتژی پیشرفت کشور است.