بنا به روایت تازه فارس، ماشین ضدگلوله حامل شهید فخری زاده و همسر وی، صبح جمعه به همراه ۳ ماشین تیم حفاظت از شهر رستم کلای مازندران به سمت آبسرد دماوند حرکت میکند. ماشین پیشرو تیم حفاظت چند کیلومتر مانده به محل حادثه، اسکورت را برای چک و خنثی محل مقصد ترک میکند.در همین لحظات، صدای ناشی از اصابت چند گلوله به ماشین، موجب جلب توجه دکتر فخریزاده و متوقف کردن ماشین میشود. شهید فخریزاده به تصور اینکه صدا ناشی از برخورد با مانع خارجی یا اشکال در موتور خودرو بوده از ماشین پیاده میشود.در همین لحظه از خودرو نیسانی که در فاصله ۱۵۰ متری ماشین شهید متوقف بوده، از یک دستگاه تیربار اتوماتیک کنترل از راه دور، شلیکهای متعددی به سمت شهید صورت میگیرد. دو گلوله به پهلو و یک گلوله به پشت شهید برخورد میکند که منجر به قطع نخاع وی میگردد. در این اثنا سرتیم حفاظت بدن خود را حائل پیکر شهید میکند و چند تیر نیز به بدن وی اصابت میکند. لحظاتی بعد همان نیسان متوقف شده نیز منفجر میشود. پیکر مجروح شهید به درمانگاه و از آنجا با هلیکوپتر به بیمارستانی در تهران منتقل میشود که متاسفانه بعد از مدتی به شهادت میرسد. گفتنی است طبق اطلاعات در این عملیات که حدود ۳دقیقه طول کشیده است، هیچ عامل انسانی در محل ترور حضور نداشته و تیراندازیها تنها توسط سلاح خودکار انجام شده است و به جزء محافظ شهید که مجروح میشود، هیچ فرد دیگری در این حادثه آسیب نمیبیند. در همین رابطه بررسی هویت مالک خودروی نیسان، نشان دهنده خروج وی در ۸ آبان ماه سال جاری از کشور است.
واکنش ایران به ترور شهید فخریزاده چیست؟
شرایط حساسی بر منطقه حکمفرماست
گروه سیاسی:
بعداز به شهادت رسیدن محسن فخری زاده از دانشمندان صنعت هستهای کشورمان، برخی از مسئولان داخلی خواستار واکنش فوری و قاطع ایران شدند، اما از سوی دیگر رئیسجمهور واکنش متفاوتی نشان داد.
حسن روحانی در این باره گفت: «همه اتاقهای فکر و همه دشمنان ایران به خوبی بدانند ملت ایران و مسئولان کشور شجاعتر و غیورتر از آن هستند که این اقدام جنایتکارانه را بیپاسخ بگذارند. به موقع و مناسب، مسئولان مربوطه پاسخ این جنایت را خواهند داد.» این ترور در آمریکا نیز بازتاب ویژهای داشته و نگرانیهایی را بر انگیخته است. بیشتر این واکنشها از سوی چهرههای دموکرات است. بنرودز معاون مشاور امنیت ملی باراک اوباما رئیسجمهور پیشین ایالات متحده، ترور شهید محسن فخری زاده را اقدامی هولناک توصیف کرد و نوشت: ««این اقدامی هولناک با هدف تضعیف دیپلماسی میان دولت آینده آمریکا و ایران است. زمان آن رسیده است که تشدید بیوقفه (تنشها) متوقف شود.»جان برنان رئیس سابق سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا موسوم به «سیا»، درتوییتر خود نوشت: «این اقدام بسیار بی پروا و مجرمانه بود. این اقدام خطر تلافی مرگبار و دور جدیدی از درگیری منطقهای را بوجود میآورد. برای سران ایران عاقلانه است که منتظر بازگشت رهبر آمریکایی مسئولیت پذیر در عرصه جهانی بوده و در مقابل اصرار برای واکنش علیه عاملان این حادثه مقاومت کنند.» در همین حال یك کارشناس مسائل خاورمیانه با اشاره به اینکه هر نوع حق پاسخگویی برای ایران در رابطه با شهادت دانشمند هستهای کشورمان؛ محسن فخری زاده وجود دارد، گفت: انجام چنین اعمال رذیلانهای توسط گروههای مزدور و تروریستی و همچنین رژیمهای شرور در منطقه انجام شده که در این رابطه حق هرگونه پاسخگویی برای ایران محفوظ است، در این باره قبلا نیز چنین جنایتهای از سوی دشمنان کشورمان انجام شده که پاسخ درخور به آنها نیز در زمان مقتضی داده شده است، الان نیز به وقت مناسب انتقام این ترور ناجوانمردانه گرفته خواهد شد. صباح زنگنه افزود: گاهی پاسخ به چنین جنایتها مستقیم و آشکار داده میشود و گاهی نیز به صورت غیر مستقیم و غیرآشکار، اما نکته مهم این است که مقامات کشورمان اجازه مظلوم واقع شدن شهدای ترور را نخواهند داد و به موقع انتقام خون پاک آنها را خواهند گرفت. این در حالیست که هم بر اساس قوانین داخلی و هم قوانین شرعی و همچنین مقررات بینالمللی این حق برای جمهوری اسلامی وجود دارد که بر هر اساسی که میداند، نسبت به عمل متقابل اقدام کند.
زنگنه با اشاره به اینکه ایران قطعا نسبت به این مسئله واکنش مناسب و قاطع را خواهد داد، اظهارداشت: ایران در هر حجم، سطح، زمان و مکانی میتواند نسبت به این موضوع واکنش نشان دهد، در این راستا اقدام کشورمان میتواند چند وجهی باشد، در وهله اول انعکاس وسیع این رویداد به عنوان عمل تروریستی در سطح رسانهای و بسیج افکار عمومی جهانی در این راستا میتواند اقدام شود، در وهله دوم نیز پیگیری این موضوع از طریق مجامع بینالمللی و شکایت از دولتهایی که در این زمینه دخیل بودند، از جمله رژیم صهیونیستی میتواند اقدام بعدی باشد. این کارشناس مسائل منطقه بیان داشت: دست آخر نیز اقدام متقابل علیه آمران و عاملان این جنایت است که میتواند انجام گیرد، اما این مسئله بسته به نظر مقامات کشورمان دارند و آنها هستند که تعیین میکنند، این انتقام سخت به چه شکل و در چه زمان و مکانی صورت خواهد گرفت. از سویی با توجه به اینکه شهید فخری زاده از برجستهترین دانشمندان و متخصصان حوزه دفاعی و هستهای کشور بود و از جایگاه ویژهای برخوردار بود، این حق برای ایران وجود دارد که در اقدام متقابل همسطح این جنایت انتقام خود را بگیرد.زنگنه با بیان اینکه بر اساس مستندانی که وجود دارد، رژیم صهیونیستی عامل اصلی این جنایت است، اضافه کرد: بعد از دیدار سه جانبه پمپئو، بنسلمان و نتانیاهو در عربستان این عمل دهشتناک صورت گرفت که این مسئله نشان دهنده آن است که رژیم فعلی آمریکا و در راس آنها ترامپ و همچنین رژیم سعودی در این جنایت نقش داشتند در کنار صهیونیستها که آنها نیز باید بهای این خبط بزرگ خود را بپردازند.مصیب نعیمی، کارشناس مسائل خاورمیانه هم با اشاره به اینکه به طور حتم باید پاسخ صهیونیستهای جنایتکار داده شود، گفت: اگر پاسخ کوبندهای به این جنایت داده نشود، آنها باز هم قدر مسلم به اعمال شنیع خود ادامه خواهند داد، از سوی دیگر با توجه به اینکه عکسالعمل سریع و قاطع نسبت به این ترور مطالبه مردم است، باید این کار انجام شود.نعیمی اظهارداشت: ایران باید نسبت به اقداماتی که صهیونیستها علیه منافع ملی کشورمان انجام میدهند، یک پاسخ کوبنده و قاطع دهد، تا این افراد بفهمند که دیگر دوران زدن و فرار کردن تمام شده، این در حالیست که شهید فخری زاده یک مقام رسمی دولت ایران بوده و آمران این موضوع که دولتهای متخاصم جمهوری اسلامی هستند، مرتکب تروریسم دولتی شده اند و باید در محاکم بینالمللی از جمله دیوان بینالمللی کیفری لاهه و شورای امنیت محاکمه شوند. این کارشناس مسائل خاورمیانه اضافه کرد: شرایط حساسی الان بر منطقه حکمفرما است و با توجه به اهداف شوم و پلیدی که صهیونیستها و برخی از مرتجعین عرب برای ایران در سرشان میپرورانند، اگر اقدام مناسب و درخوری نسبت به اقداماتی که آنها انجام میدهند، داده نشود، آنها باز هم به خباثت و دسیسههایی که علیه کشورمان انجام داده اند، همچنان ادامه خواهند داد، بنابراین باید مقابل آنها محکم و با اقتدار ایستاد و جواب قاطعی به آنها داد، تا حساب کار را بکنند و سر جایشان بنشینند.
عوامل ترور شهید فخریزاده و
حادثه نطنز یکی است
سخنگوی سازمان انرژی اتمی تغییر در دسترسی بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی را نیازمند تصمیمگیری در سطوح عالی دانست و تاکید کرد: در ارتباط با بحث دسترسیها این مراقبت را داریم که دسترسیها در حدود تعریف شده و متعارف خودش باشد. «بهروز کمالوندی» در گفت و گویی درباره ترور شهید محسن فخریزاده گفت: شهید فخریزاده فوقلیسانس و دکترای فیزیک هستهای داشتند ولی کار اصلی ایشان در وزارت دفاع، متمرکز بر سازمان پژوهشها و نوآوریهای صنایع دفاع بود که در همه حوزهها متنوع است.وی با اشاره به جوسازی رسانهای اظهار داشت: شیطنتی که رسانههای صهیونیستی و غربی داشتند، این است که پروندهای درست کنند و ایران را متهم کنند که به دنبال سلاح هستهای است و در این خصوص مرتبا ایشان را مطرح میکردند. اگر یادتان باشد، زمانی که نتانیاهو نمایش اسناد را ارائه کرد، از ایشان نام برد در حالی که به هیچ وجه کشور درگیر مسائل نظامی هستهای نبوده و فتوای مقام معظم رهبری در این خصوص کاملاً واضح و مشخص است. کمالوندی با بیان اینکه دشمن فقط در حوزه هستهای به ما اتهام وارد نمیکند، تصریح کرد: البته آنها راه به جایی در این زمینه نمیبرند. ردپای آنها در حوادث مختلف کاملا دیده میشود. در حادثه نطنز هم میتوان گفت عواملشان با اتفاق اخیر یکی است و به نظر میرسد رژیم صهیونیستی در این قضایا نقش دارد.وی درباره تلاش اسرائیل برای متوقف کردن پیشرفتهای هستهای ایران خاطرنشان کرد: آنچه که به نقاط قوت ما مربوط میشود، امروز هدف دشمن است. یکی از اهداف آنها این است که ما را از این مسیر مایوس کنند. این مسیر سخت و ناهمواری است ولی با عزم و اراده و با اتکا به حول و قوه الهی ما انشاءالله به نتیجه خواهیم رسید.به گفته سخنگوی سازمان انرژی اتمی، حتماً در فضای صنعتی باید کارمان را مضاعف کنیم و در حوزههای امنیتی هم حتما باید پاسخ قاطعی به این اقدامات داده شود.کمالوندی در پاسخ به سئوالی درباره دسترسی بازرسان آژانس به مجتمعهای مورد نظر سازمان انرژی اتمی ابراز داشت: اینها را نباید خیلی به هم مرتبط کرد؛ اگرچه ممکن است در بعضی موضوعات بیارتباط نباشد ولی در مورد خاص اینها مسائلی نیست که یک سازمان بخواهد رأساً تصمیم بگیرد یا تحلیل داشته باشد. سخنگوی سازمان انرژی اتمی یادآورشد: ما در ارتباط با بحث دسترسیها این مراقبت را داریم که در حدود تعریف شده و متعارف خودش باشد.وی ادامه داد: البته غیر از بحثهای پادمانی و پروتکلی، دو، سه مورد برجامی هم داریم که اینها در حوزههای حساس نیستند؛ به طور مثال در حوزه معادن است. اگر قرار است دسترسیها دست بخورد حتماً باید در سطوح بالا درباره آنها تصمیمگیری شود و سازمان انرژی اتمی هم مجری تصمیمات مقامات ارشد کشور خواهد بود.
باید واکنش قوی به دشمنان نشان داد
رئیس مجلس گفت: شهادت «محسن فخریزاده» نشان داد که دشمنان، از افزایش قدرت ایران به هراس افتاده اند و باید به آنان واکنش قوی نشان دهیم. محمدباقر قالیباف در واکنش به شهادت محسن فخری زاده، تصریح کرد: با شهادت ناجوانمردانه یکی از اندیشمندان هستهای کشورمان، دلِ مردم به درد آمد و دشمنان مردم ایران باز هم با استفاده از حربه ترور نشان دادند که از افزایش قدرت ایران به هراس افتاده اند.قالیباف تأکید کرد: تجربه ثابت کرده است که مردم ما توانسته اند راه شهدا را قوی تر ادامه دهند و باز هم ثابت خواهند کرد که با شهادت فخری زاده پنجره جدیدی بر روی پیشرفت کشور باز خواهد کرد.وی گفت: باید واکنش قوی به دشمنان نشان داده و از عاملان و آمران شهادت فخری زاده انتقام گرفته شود.
دیپلماسی، بهترین مسیر حرکت به جلو است
برنی سندرز، سناتور مستقل آمریكایی در توییتی نوشت : ترور شهید محسن فخریزاده،عملی نابخردانه، تحریک آمیز و غیرقانونی بود. این ترور آشکارا با هدف تضعیف دیپلماسی آمریکا-ایران، در آستانه روی کار آمدن دولت جدید آمریکا بود.سناتور سندرز اضافه کرد: ما نباید اجازه دهیم این اتفاق بیفتد. دیپلماسی، نه قتل، بهترین مسیر حرکت به جلو است.
ابراز نگرانی بریتانیا از اوضاع ایران و منطقه
وزیر خارجه بریتانیا، در واکنش به شهادت محسن فخریزاده، دانشمند هستهای ایران گفت: نگران اوضاع در ایران و به طور گستردهتر منطقه است.دومینیک راب گفت: بریتانیا خواهان کاهش تنشهاست و نگران اوضاع در ایران و منطقه. وزیر خارجه بریتانیا اضافه کرد که برای پرداختن به آنچه در ایران اتفاق افتاده، منتظریم تا شواهد و واقعیتها را به طور کامل ببینیم؛ اما تاکید میکنم که بسیار واضح است که ما در مورد هدف قرار دادن غیرنظامیان باید به قوانین بشردوستانه بینالمللی پایبند باشیم.