بر اساس اعلام مرکز آمار ایران، نرخ ماهانه تورم در بهمنماه ۱۴۰۳ به ۴.۱ درصد رسید که بالاترین نرخ تورم ماهانه از اسفند ۱۴۰۱ تاکنون محسوب میشود و رکوردی دو ساله به جا گذاشته است.
نرخ تورم ماهانه در بهمن ماه امسال در مقایسه با نرخ تورم ماهانه دیماه که ۲.۹ درصد اعلام شده بود، افزایش ۱.۲ واحد درصدی را تجربه کرد که در سطح تورمهای ماهانه رقم بسیار بالایی است.مرکز آمار، نرخ تورم نقطه به نقطه بهمن امسال را نیز ۳۵.۳ درصد گزارش کرده که بالاترین نرخ تورم نقطه به نقطه در ۱۲ ماه گذشته به حساب میآید. در واقع خانوارهای ایرانی در بهمنماه امسال برای خرید سبد یکسانی از کالا و خدمات، نسبت به ماه مشابه پارسال، باید ۳۵.۳ درصد بیشتر هزینه میکردند. براساس گزارش مرکز آمار، از آذرماه تورم نقطه به نقطه به طور مستمر و بیوقفه افزایش یافته است.بررسی تغییرات شاخص کل قیمت کالاها و خدمات نیز نشان میدهد، این شاخص از ابتدای امسال تا پایان بهمنماه، ۳۲.۷ درصد افزایش داشته است. افزایش کمسابقه نرخ تورم ماهانه در بهمن ماه را میتوان ناشی از رشد تورم گروه عمده «خوراکی، آشامیدنیها و دخانیات» دانست. بر اساس این گزارش نرخ تورم ماهانه این گروه عمده ۶.۷ درصد اعلام شده که بیانگر بازگشت نرخهای تورم بالا در این بخش است.مشابه دی ماه در بهمن ماه نیز تورم ماهانه و نقطه به نقطه این گروه عمده بالاتر از تورم عمومی بود.
نرخ تورم ماهانه خوراکیها در دی ماه سال جاری، ۳.۲ درصد بود که در بهمن بیش از دو برابر شده است. همچنین، تورم نقطه به نقطه خوراکیها نیز در ماه مورد گزارش به ۳۶.۴ درصد رسیده که تقریبا ۹واحد درصد نسبت به دی بالاتر است. به عبارت دیگر، تورم نقطه به نقطه خوراکیها که در دی ماه از کانال ۳۰ درصد خارج شده بود، اکنون به کانال ۳۶ درصد رسیده است.بیشترین افزایش در میان زیرگروههای تشکیل دهنده گروه خوراکیها، به زیر گروه «سبزیها و حبوبات» مربوط میشد که در این ماه ۱۶.۹ درصد افزایش را تجربه کرد. نرخ تورم نقطه به نقطه این زیرگروه ۱۰۶ درصد گزارش شده است. افزایش شدید قیمت سیبزمینی در هفتههای اخیر میتواند مهمترین عامل جهش شاخص بهای این زیرگروه باشد.پس از آن زیر گروه «میوه و خشکبار» با تورم ۸.۷ درصدی قرار گرفت اما نکته مهم تورم ماهانه شاخص بهای زیر گروه «نان و غلات بود که در بهمنماه افزایش ۷.۴درصدی را به ثبت رساند که در ۲ سالونیم گذشته سابقه نداشت.افزایش نرخ تورم غذایی از بابت سهم بزرگ این گروه در سبد هزینه خانوارهای کمدرآمد و همچنین ضریب بالاتر در محاسبه نرخ تورم این گروههای درآمدی، اهمیتی دو چندان دارد، چراکه وضعیت معیشتی خانوارهای کم درآمد را به شدت تحت تاثیر قرار میدهد.
در تمام این سناریو ها، نرخ تورم نقطه به نقطه اسفند ماه ۱۴۰۳ بیشتر از تورم اسفند ماه سال ۱۴۰۲ خواهد بود که مرکز آمار ایران آن را ۳۲.۲درصد اعلام کرده بود، نرخ تورم متوسط پایان سال نیز پایینتر از ۳۳درصد نخواهد بود و این به معنای ناکامی دولت و بانک مرکزی در کنترل نرخ تورم است.