از اول ماه مه، حدودا به مدت دو هفته، اوضاع منطقه خاورمیانه به شکل کمسابقهای تنشآلود شده است. ایالات متحده آمریکا در روزهای اخیر، با ادعای اینکه جمهوری اسلامی ایران و نایبان منطقهای آن، خود را برای حمله به اهداف آمریکایی آماده کردهاند، تدابیری اتخاذ کرد که سطح تنشها را به شکل قابل توجهی بالا برد.آمریکا، اخیرا، برای ارسال پیام به ایران، تجهیزات نظامی متعددی، نظیر ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن و بمب افکنهای بی ۵۲ را، به خاورمیانه اعزام کرد. علاوه بر این، نیروهای خود را در عراق به حالت آماده باش درآورد و بعضی از دیپلماتهای غیرضروری خود را از عراق خارج کرد.در جدیدترین تحول، آمریکا و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس، درباره استقرار مجدد نیروهای آمریکایی در این کشورها به توافق رسیدهاند. منابع آگاه عربی به روزنامه فرامنطقهای الشرق الاوسط گفتهاند که عربستان و تعدادی از کشورهای شورای همکاری خلیج فارس با درخواست آمریکا برای استقرار مجدد نیروهای نظامی خود در آبهای خلیج فارس و خاک کشورهای عربی موافقت کردند. منابع عربی ادعا میکنند این استقرار با هدف بازداشتن ایران از اتخاذ هرگونه اقدام نظامی محتمل علیه کشورهای عربی و منافع آمریکا انجام شده است.
پیش از این، روزنامه نیویورکتایمز و دیگر رسانههای غربی اعلام کرده بودند که پنتاگون طرحهایی برای جنگ با ایران تهیه کرده است. نیویورکتایمز مدعی شد که پاتریک شاناهان، سرپرست وزارت دفاع آمریکا، طرحی تهیه کرده که متضمن ارسال ۱۲۰ هزار نیروی آمریکایی به خاورمیانه است. این خبر البته توسط کاخ سفید تکذیب شد، اما باعث موجی از ابراز نگرانیها در غرب شد؛ به طوری که بسیاری از مقامات پیشن آمریکایی و ناظران غربی درباره احتمال وقوع جنگ میان تهران و واشنگتن هشدار دادند. حتی در منطقه نیز، برخی مقامات بلندپایه، وقوع نزاع مسلحانه در خلیج فارس را بسیار محتمل دانستند. به عنوان نمونه، دیروز نمایندگانی از دولت کویت در پارلمان این کشور درباره تنشهای منطقه، جلسه سری برگزار کردند. پس از این جلسه، مرزوق الغانم، رئیس پارلمان کویت، اعلام کرد اوضاع خاورمیانه نامطمئن است و احتمال وقوع جنگ بالا است.
اعمال تحریم بر ایران، مهمترین بخش سیاست کاخ سفید برای تسریع فروپاشی اقتصادی ایران است. از یک سال پیش تاکنون، طیف گستردهای از تحریمها علیه ایران اعمال شد که برای نابودی اقتصاد ایران و ایجاد ناآرامی در ایران طراحی شدهاند. دولت ترامپ علنا از سیاست تغییر رژیم در ایران حمایت نمیکند، اما محافل اندیشکدهای نزدیک به کاخ سفید معتقدند که اگر تحریمها به درستی اجرا شوند، تغییر رژیم محقق خواهد شد. در همین رابطه، دوبوویتز، به روزنامه دیلیبیست گفته است که همانگونه که دولت رونالد ریگان معتقد بود که شوروی به زبالهدان تاریخ خواهد پیوست، دولت ترامپ هم چنین دیدگاهی درباره ایران دارد. در بحبوحه تنشهای ایران و آمریکا، دوبوویتز و تیمش هفته گذشته با مقامات دولت ترامپ درباره ایران جلسه داشته است.مضاف بر این، اخیرا، در یک جلسه خصوصی، پومپئو، به مایکل مورل، سرپرست پیشین سازمان سیا، گفته است که بعید است که سیاست دولت ترامپ، موضع ایران را در برابر آمریکا دوستانه کند.واقعیت این است که نه ترامپ در آستانه انتخابات ریاست جمهوری خواهان جنگ با ایران است و نه هیئت حاکمه آمریکا، که چین و روسیه را رقیب اصلی خود میداند، به جنگ با ایران فکر میکند. آمریکا، خصوصا پس از روی کار آمدن ترامپ، درگیر رقابت با ابرقدرتهای چین و روسیه شده است. از این رو، مایل است مسئله ایران را به شکل کمهزینه و به نحوی که توجهش را از سایر ابرقدرتها منحرف نکند، حل و فصل کند. به همین دلیل، راهبردی را طراحی کرده است که بر مبنای آن، ایران زیر فشارهای خردکننده له شود، بدون آنکه بتواند بازدارندگی نظامی روزافزون آمریکا در منطقه را به چالش بکشد. اما آیا این استراتژی موفق میشود؟ تاکنون، تحریمهای آمریکا، زندگی بسیاری از ایرانیان را سختتر از همیشه کرده است.