گردشگری به مثابه یک صنعت موثر و طلایی در حوزه اقتصاد میتواند بسیاری از گرهها را باز کند.خوزستان با داشتن جاذبههای تاریخی و طبیعی بسیار یکی از قطبهای گردشگری کشور است. به طوری که از ۲۷ اسفند۹۷ تا ۱۶ فروردین ۹۸، ۱۴میلیون و ۳۲۱ هزار و ۸۳۴ نفر گردشگر وارد استان شده و از مراکز تاریخی، تفریحی و گردشگری خوزستان دیدن کردند.
متاسفانه بیش از این ظرفیت ها، هر زمان که صحبت از سفر به خوزستان میشود گرما و نفت را به خاطر میآوریم و زمینی تفتیده و آتشهایی را در ذهن ترسیم میکنیم که در بالای دکلهای نفتی شعلهور هستند.متاسفانه این تصویری است که به دلیل تعریف غلط از جاذبههای استان از خوزستان در ذهنها القا شده و این موضوع را به ویژه میتوان در فیلمهای ساخته شده در دوران قبل از انقلاب دید.
بسیاری از نکاتی که به عنوان مشکل مطرح می شود می تواند به یک ظرفیت تبدیل شود.گرمای خوزستان تا همین نفت میتواند در نقش یک جاذبه عمل کند. تعدد اقوام که رنگین کمانی از آداب و سنتی را در خوزستان شکل دادند می تواند هر علاقمندی را مجذوب خود سازد.
جاذبههای طبیعی منحصر به فرد
جاذبههای طبیعی خوزستان در جای خود منحصر به فرد است. وجود ۱۸ هزار کیلومتر نهر، مسیل، رود و رودخانه فصلی و دائمی و ۵ دریاچه بزرگ پشت سد و ۶۸۰ کیلومتر ساحل دریا از دیگر ظرفیتها بالقوه برای جذب گردشگر و درآمدزایی است.
بیابانهای ماسهای در کنار جنگل و رودخانه؛ بهترین محل برای بیابانگردی به شمار میآید. این استان دارای مناطق حفاظت شده فراوانی است که بعضیها همچون کرخه تنها پناهگاه گوزن زرد است.
این استان از تالاب هویزه وشادگان، بامدژ و میانگران برخوردار است که هم پناهگاه پرندگان مهاجر و هم مخزن ماهیان بومی هستند در واقع حیات گیاهی متنوعی دارد که فقط در تالابهای استان وجود دارد. روستاهای سرسبز خوزستان با محصولات کاملا ارگانیک بانخلستانهایش با جنگلهای بلوط اقامتگاههای بومگردی آن ظرفیتی دائمی برای روستاگردی است.
جاذبههای تاریخی که دیده نمیشود
خوزستان از سه اثر ثبت جهانی برخوردار و بافتهای تاریخی با ارزش در شهرهای آن هر بازدید کنندهای را ساعتها مجبور به گردش در آن میکند. وجود بناهای تاریخی با ارزش و محوطه های باستانی با آثار تاریخی رو زمینی و زیرزمینی با قدمت چند هزار ساله و سایتهای گردشگری فراوانی در دشت و ساحل دریا و یا در کوهستان و کنار رودخانه نشان از قدمت بالای تاریخی و فرهنگی خوزستان است.
گردشگری سلامت، جاذبه ای تازه
خوزستان در بخش صنایع دستی از استانهای پرظرفیت است که در قالب پوشاک سنتی اقوام و مصنوعات با پایه گیاهی و جانوری میتواند علاقمندان فراوانی را وارد ایران کند.از حوزه های جدید گردشگری، حوزه توریسم سلامت است. ظرفیتهای پزشکی خوب و امکانات مناسب بیمارستانهای استان و داشتن اشتراکهای فرهنگی و دینی با کشور همسایه زمینه بسیار مناسب برای توسعه گردشگری سلامت است.پدیده جنگ و دفاع مقدس در خوزستان یک ظرفیت بالا برای گردشگری است. گردشگری جنگ هم رسالت تبادل فرهنگی بین نسلی در سطح ملی و هم بین جوامع در سطح بینالمللی را بر عهده دارد.بنابراین ضرورت دارد در کنار توسعه گردشگری داخلی به مقوله گردشگری جنگ نیز توجه ویژه تری شود. ضمن آنکه آمار و ارقام مخاطبان این نوع سفرها در کشور کم نیستند و در مقاطعی همچون تعطیلات عید، بسیاری از جوانان با سفر به مناطق جنگی درصدد تجربه این نوع از گردشگری برمیآیند.
مدیران از گردشگر استقبال نمیکنند
عضو هیئت علمی دانشگاه در خوزستان در نشست هماندیشی نقش جاذبههای فرهنگی و تاریخی شهر اهواز در توسعه گردشگری اظهار داشت: نیاز به تغییر نگاه مدیران در حوزه تصمیمگیری در بخش گردشگری هستیم.منوچهر جوانمردی افزود: بسیاری هر وقت بحث گردشگری میشود نگران فرهنگ و ترویج بیبند و باری میشوند. در حالی که گردشگرانی که وارد ایران میشوند با شناخت از فرهنگ و قواعد فرهنگی کشور وارد ایران می شوند.نباید از ورود گردشگر به کشور نگران بود. گردشگری میتواند زمینه پیشرفت اقتصادی را فراهم آورد.کشور توانایی لازم برای پیشی گرفتن از کشورهای همسایه در حوزه گردشگری را دارد.
همچنین معاون گردشگری ادارهکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان اظهار داشت: مدیران از گردشگری استقبال میکنند و اینکه نگران ورود گردشگر به کشور هستیم، حرف درستی نیست.غلام شجاعی ادامه داد: در حوزه گردشگری باید همه نهادها و دستگاه ها احساس مسئولیت کنند و نباید آن را مختص یک سازمان بدانیم و خود را از زیر بار مسئولیت این حوزه خالی کنیم.وی تصریح کرد: گردشگری علاوه بر درآمدزایی بالا، هیچ گونه آسیبی به محیط زیست وارد نکرده و یک صنعت پاک محسوب میشود. از طرفی نگاه ایدئولوژیک در کشور پشتیبان گردشگری و تسهیلگر این بخش است.
در ادامه این هم اندیشی مشاور استاندار خوزستان در حوزه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی افزود: اکنون بزرگترین معضل کشور بیکاری جوانان است و اگر نتوانیم سرمایه داران خارجی و داخلی را برای ورود به مناطق توریستی استان جذب کنیم، قطعا در آینده با مشکلات جدی مواجه خواهیم شد. محمد برون با بیان اینکه خوزستان در زمینه میراث فرهنگی پتانسیل بالایی در حد استان های فارس و اصفهان و شاید بالاتر دارد، تصریح کرد: باید نسبت به جذب بخش خصوصی در این زمینه اقدام کنیم و دولت به عنوان ناظر همکاری کند تا شاهد ایجاد اشتغال در این حوزه باشیم.