پس از سقوط هواپیمای بویینگ ۸۰۰-۷۳۷ اوکراینی در حوالی فرودگاه امام خمینی (ره) که با خطای انسانی توسط پدافند ایران سرنگون شده بود، بازسازی و بازخوانی جعبه سیاه هواپیما و چگونگی آن به یکی از مهمترین موضوعات در این زمینه تبدیل شد. در همان روزهای اولیه مسئولان مختلف بر این باور بودند که به احتمال زیاد جعبه سیاه هواپیمای اوکراینی قابلیت بازخوانی در کشور را دارد اما آنها این نکته را اعلام کرده بودند که اگر این جعبه سیاه قابلیت بازسازی و بازخوانی در ایران را نداشته باشد، دو مقصد احتمالی برای این کار وجود دارد که یکی از آنها اوکراین و دیگری فرانسه است.
گرچه این سناریو تا حدی به حاشیه رفت و وزرای مختلف از جمله محمد جواد ظریف -وزیر امور خارجه- اعلام کردند جعبه سیاه هواپیمای اوکراینی را به کشور ثالثی نمیدهیم اما به نظر میرسد احتمالا بازسازی و بازخوانی جعبه سیاه این هواپیما در کشور ثالث انجام میشود چرا که نه تنها مسئولان سازمان هواپیمایی به گفته خودشان نتوانستند تجهیزاتی برای بازسازی و بازخوانی جعبه سیاه آسیب دیده از کشورهای دیگر دریافت کنند، بلکه محمد اسلامی -وزیر راه و شهرسازی- هفته گذشته اعلام کرد که اوکراینیها مدارک هواپیما را تحویل ما دادند که ممیزی میشود. همچنین شواهد موجود روی زمین و دیگر موارد را بررسی میکنیم و اگر نتوانیم جعبه سیاه را بخوانیم با هماهنگی کشور اوکراین در کشور ثالث این کار انجام میشود.
در این زمینه رضا جعفرزاده -سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری- درباره آخرین وضعیت جعبه سیاه هواپیمای اوکراینی و چگونگی بازسازی و بازخوانی آن گفت: همچنان بررسیها ادامه دارد و چیزی متوقف نشده است.وی با بیان اینکه توضیحات وزیر راه و شهرسازی کامل بوده و نیازی به تفسیر بیشتر ندارد، افزود: مسلما طبق قوانین و مقررات بینالمللی عمل خواهیم کرد و از آن عدول نمیکنیم.
واریز سود سهام عدالت تا پایان اسفند
مدیر کل تعاونی سهام عدالت البرز با بیان اینکه برخی سایتهای کلاهبرداری از افرادی که موفق به ثبت نام سهام عدالت نشدهاند به بهانه خرید و فروش سهام و یا ثبت نام جدید پول دریافت میکنند، گفت: با توجه به اینکه امسال هیچ ثبت نامی انجام نمیشود، مردم نباید فریب این افراد را بخورند و پولی پرداخت کنند.
اکبر حیدری گفت: واریز سود سهام عدالت برای مشمولان از سوم اسفند آغاز شده و تا پایان همین ماه ادامه دارد.وی با اشاره به مبالغ سود سهام عدالت ادامه داد: برای مشمولانی که سهام عدالتشان یک میلیون تومان است ۲۰۵ هزارتومان و برای کسانی که ارزش سهامشان بین ۴۰۰ تا۶۰۰ هزار تومان بوده، ۱۰۰ هزار تومان واریز میشود، تمامی واریزها تا پایان اسفند ماه انجام میگیرد. افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و بهزیستی که از تخفیف ۵۰ درصدی برخوردار و افرادی که مابهالتفاوت سهام خود را پرداخت کرده بودند با سهام یک میلیون تومانی معادل ۲۰۵ هزار تومان سود دریافت خواهند کرد.
افقه: حل مشکلات اقتصادی در گرو ارتباط با اقتصادهای پیشرفته جهان
مشکلات اقتصادی ریشههای غیر اقتصادی دارد
یک کارشناس اقتصادی با بیان اینکه مشکلات اقتصادی فعلی، ریشههای غیر اقتصادی دارد، تصریح کرد: اقداماتی همچون تغییر ارزشها و اولویتهای حاکم بر نگرش تصمیمگیران، برقراری ارتباط با اقتصادهای پیشرفته و مبادلات تجاری بین کشوری لازم است.
مرتضی افقه در گفتگو با ایسنا، با بیان اینکه در شرایط فعلی کشور، اگر چه مشکلات برجسته فعلی نمودی اقتصادی دارند، اما اغلب آنها ریشههای غیراقتصادی دارند، گفت: برای حل دائمی مشکلات اقتصادی ابتدا باید بسترهای غیراقتصادی لازم برای رشد و رفاه اقتصادی را فراهم کرد، در غیر اینصورت هیچ مکتب اقتصادی یا تئوری و فرمول اقتصادی قادر به حل مشکلات اقتصادی، حداقل در میان مدت و بلندمدت نخواهد بود. وی ادامه داد: بعد از وقوع انقلاب اسلامی تاکنون، مجموعهای از مکاتب و تئوریهای متعدد و متنوع اقتصادی مورد آزمون قرار گرفتهاند که حاصل این چهار دهه، پیچیدهتر، مزمنتر و لاعلاجتر شدن معضلات اقتصادی و به تبع آن مشکلات اجتماعی، فرهنگی و سیاسی بوده است.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه تا بسترهای فکری_نگرشی حاکم بر کشور و جامعه، توسعهگرا و هموار کننده رشد و رفاه اقتصادی ایجاد نشوند هیچ فرمولی قادر به پیشبرد اهداف اقتصادی یا حل مشکلات اقتصادی نخواهد بود، اظهار کرد: در تمامی مکاتب، فرمولها و تئوریهای اقتصادی موجود در ادبیات اقتصادی، وجود این بسترهای فکری - نگرشی هموارکننده پیشرفت و رفاه، پذیرفته شده هستند و با وجود چنین فضایی، نظریه پردازان اقتصادی، به ارائه راه حل اقدام کردهاند. آنچه در کشور ما تا کنون اتفاق افتاده، صرف میلیاردها دلار از درآمدهای نفتی و غیرنفتی کشور (همچون بذر کشاورزی)، در فضاهای فکری - نگرشی ضدتوسعهای (زمینهای نامرغوب) بوده که حاصلی جز شاخصهای اقتصادی اجتماعی نامطلوب این روزها نداشته است. وی افزود: بسیاری از دیدگاههای حاکم بر تصمیمات کشور، اولویتها و ارزشهایی غیر از رشد، رفاه و بهبود معیشت جامعه را هدف گرفتهاند؛ بنابراین، آنچه در شرایط فعلی کشور جاری است، امری غیرعادی نیست و کاملاً بازتابی است از دیدگاههای فکری فلسفی حاکم بر نظام تصمیمگیری کشور که شواهد این ادعا را میتوان در تخصیص منابع بودجه و نیز در گفتهها، سخنرانیها و تلاشهای تصمیمگیران به وضوح ملاحظه کرد؛ بنابراین تا ارزشها و اولویتهای حاکم بر نگرش تصمیمگیران تغییر نکند، حتی اگر مشکلات تحریمی رفع شوند، در بهترین شرایط به شاخصهای اقتصادی اواخر دهه هفتاد و اوایل دهه ۸۰ باز خواهیم گشت.
وی در پاسخ به اینکه حذف کامل یا ایجاد محدودیت در روابط اقتصادی با سایر کشورها چه تبعاتی دارد، بیان کرد: محال است بتوان مشکلات اقتصادی را بدون ارتباط با اقتصادهای پیشرفته جهان، حداقل در میان مدت حل کرد. وی ادامه داد: تحمیل انبوه فشارهای ناشی از تحریمهای فعلی، گواهی است بر این ادعا که تلاشهای چهاردهه گذشته مسیری غیر از اتکاء به فروش نفت را طی کردهاند و امروز بدون تداوم آن مسیر یعنی ارتباط با جهان خارج به قصد فروش نفت و تأمین نیازهای تولیدی و مصرفی داخلی حداقل تا زمان تغییرات اساسی در ساختارهای نگرشی، راهی برای حل معضلات معیشتی رفاهی جامعه وجود ندارد. وی خاطر نشان کرد: با وجود ساختارهای فکری، فلسفی، اجتماعی و فرهنگی ضد توسعه موجود، که نمود آن را میتوان در تمامی سطوح تصمیمگیری و اجرائی مشاهده کرد؛ امکان حتی کاهش ارتباط سیاسی و به تبع آن اقتصادی با کشورها و اقتصادهای پیشرفته امری نشدنی است مگر آنکه حاکمیت تغییرات اساسی در نظام ارزشی حاکم بر تصمیمگیری را بپذیرد.