به گزارش ایرنا، بیآبی یک بار دیگر فریاد مردم خوزستان را بلند کرده است. مردم بخش غیزانیه سوم خرداد ماه جاری در اعتراض به وضعیت بد آب آشامیدنیشان و نیز انجام نشدن طرح آبرسانی به این بخش پر جمعیت اقدام به مسدود کردن جاده ترانزیتی اهواز به رامهرمز کردند که با دخالت پلیس به پایان رسید. ویدیوها و تصاویر تجمع روستاییان و مجروح شدن تعدادی از آنها در درگیری با پلیس، در روزهای اخیر بازتاب زیادی در فضای مجازی داشته است. مردم خوزستان در مناطق مختلف استان با داشتن پنج رودخانه دائم همیشه از کمبود آب شرب رنج میبرند. چند روز پیش نیز قطع شدن آب ۴۴ روستا شهرستان ایذه که در میان سدهای کارون ۳ و کارون ۴ قرار داشتند، مشکل ساز شده بود.این در حالیست که میدانی معاون سابق وزیر نیرو در دی ماه ۹۶ گفته بود: حق مسلم همه هموطنان است که آب مطمئن، سالم و پایدار با استانداردهای بالا را از وزارت نیرو مطالبه کنند و یکی از آرزوهای وزارت نیرو عملی کردن مطالبات مردم است و تلاش میکند تا به بهترین شکل ممکن این خواستهها را برآورده کند.اکنون طرحهای بزرگ انتقال آب از سرشاخههای رودخانه کارون، آب این رودخانه را کیلومترها دورتر تا فلات مرکزی میرساند. آخرین آنها طرح انتقال آب بهشت آباد برای تامین آب اصفهان، یزد و کرمان است که راه اندازی مجدد آن در روزهای قرنطینه کرونا با واکنش خوزستانیها و چهار محالیها مواجه شده بود. عضو شورای روستای غیزانیه میگوید: امروز تعدادی از اهالی روستاهای بخش غیزانیه دوباره در مقابل تاسیسات آبرسانی روستایی تجمع کردند، زیرا بعد از اعتراض اولیه، فقط دیروز تانکرها به مردم آبرسانی کردند و از امروز دوباره کار آنها متوقف شده است.سید محمد غرابی میافزاید: سالهاست که روستاهای بخش غیزانیه و از جمله روستای غیزانیه بزرگ با مشکل آب روبه رو هستند اما در ماههای گرم سال از اسفند تا مهر ماه این مشکل تشدید شده و به بحران تبدیل میشود، به طوری که آب روستاها قطع میشود و نه برای شرب و نه برای شستشو هیچ آبی نداریم.
وی اضافه میکند: پیش از این هم مردم از بیآبی شکایت میکردند اما بیش از ۱۰ روز پیش آبرسانی با تانکر تقریبا متوقف شد و تنها یک تانکر برای روستای غیزانیه میآمد که با کمبود شدید آب مواجه شدیم، از سوی دیگر این روستا به دلیل بیماری کرونا در قرنطینه است و مردم برای شستشو در تنگنا بودند که باعث شد فشار مضاعفی به مردم وارد شود.
۶ مجروح برای آب
عضو شورای روستای غیزانیه درباره تجمع اعتراضی مردم در روز سوم خرداد توضیح میدهد: تجمع به صورت خودجوش بود و بدون برنامه قبلی اتفاق افتاد و ما هم خبر نداشتیم، مرد و زن و کودک به تدریج در مقابل بخشداری جمع شدند که بعد از تیراندازی پلیس تعداد آنها زیاد شد، روستای غیزانیه بزرگ حدود چهار هزار نفر جمعیت دارد که حدود یک سوم جمعیت آن در تجمع حاضر بودند، در این تجمع کسی بازداشت نشده اما ۶ نفر از مردان معترض با تیراندازی پلیس، مجروح شدند (چهار نفر از ناحیه پا و ۲ نفر از ناحیه سر) که یک نفر از آنها پسر بچه بوده، اما تعداد دیگری هم در این تیراندازی مجروح شده بودند که به دلیل ترس از بازداشت مجروحیت خود را اعلام نکردهاند. غرابی تصریح میکند: پلیس مدعی شده که تیراندازی به سوی مردم بعد از این اتفاق افتاد که مردم به سمت آنها حمله کرده و قصد بردن اسلحه مامور پلیس را داشتند اما ما این را قبول نداریم، کسی در روستا جسارت نمیکند که به ماموران نیروی انتظامی حمله کند، ما مسدود کردن جاده را از سوی مردم تایید نمیکنیم و با آن موافق نیستیم اما آنها برای مطالبه حقشان و مشکل آب شرب تجمع کرده بودند و هیچ قصد دیگری نداشتند، مسئولان خودشان را به جای مردم بگذارند، آیا میتوانند چند روز بدون آب زندگی کنند که چنین انتظاری از مردم دارند؟وی میافزاید: در اطراف روستای غیزانیه چند لوله بزرگ نفتی عبور میکند، ما میبینیم که برای دکلهای حفاری و چاههای نفت، ظرف چهار روز لولهکشی آب انجام میشود، اما برای آب شرب روستا سالهاست که نتوانستهاند آبرسانی کنند، این ظلم در حق مردم است. غرابی می گوید: دیگر از مسئولان محلی انتظاری نیست و پیگیری آنها نتیجه بخش نبوده، از وعدههای مسئولان رده بالای استان، چند سال میگذرد و دیگر نمیتوانیم از جانب مسئولان به مردم دروغ بگوییم.
همسایههای تشنه کارون
بخش غیزانیه محل تمرکز بزرگترین تولیدکنندگان نفت است. شرکتهای نفت و گاز کارون، نفت و گاز مارون، پتروشیمی مارون واحد اهواز، واحدهای نمکزدایی و شرکت سیالات انگیزشی وابسته به شرکت ملی حفاری در غیزانیه فعالیت میکنند اما این بخش جزو محرومترین مناطق خوزستان است. طرح آبرسانی به بخش غیزانیه از مصوبات استاندار خوزستان در بازدید از این بخش در دی ماه ۹۵ بوده و مقرر بود این روستاها تا پایان آن سال، از آب شرب بهره مند شوند اما این وعده محقق نشد. پس از تجمع مردم غیزانیه در سوم خرداد ۹۸ و بستن جاده ترانزیتی، طرح آبرسانی که متوقف شده بود دوباره فعال و مقرر شد تا اول آبان ۹۸ این طرح به بهره برداری برسد. اما این وعده نیز به سرانجام نرسید و اسفند ۹۸ به عنوان زمان اتمام طرح اعلام شد. این در حالیست که هنوز ۳۰ تا ۴۵ روستای بخش غیزانیه به دلیل نداشتن شبکه آب شرب به وسیله تانکر آبرسانی می شوند و در بقیه روستاها نیز آب به دلیل افت فشار به صورت سهمیه بندی است.
رئيس شورای روستای نزهه و عضو شورای بخش غیزانیه در همین رابطه میگوید: این مردم ولایتمدار هستند و تنها چیزی که میخواهند آب است، اما برخی قصد دارند اتهامات دیگری به مردم بزنند که ما آنها را قبول نداریم، ما هیچوقت نمیگوییم مردم بروند جاده را مسدود کنند، اما وقتی مردم روستاها میبینند که مشکلشان با نامه نگاری و اعتراض مسالمت آمیز حل نمیشود و مسئولان اهمیتی به خواسته آنها نمیدهند، ناگزیر این راه را در پیش می گیرند.جعفر مجدمی با اشاره به گذشت ۲ سال از وعده استاندار، میافزاید: مردم اعتمادشان را به مسئولان از دست دادهاند، مسئولان میگویند که مردم در روستاها بمانند و در حاشیه شهرها ساکن نشوند، اما به این سئوال پاسخ نمیدهند که بدون آب و مدرسه و کشاورزی مگر میشود در روستا زندگی کرد؟ آنهایی که تا الان در روستاها ماندهاند هنر کردهاند.وی با انتقاد از فراموشی زودهنگام وعدههای مسئولان، میافزاید: تجمع دو روز پیش با حضور تعدادی از اهالی روستاهایی بود که با مشکل بیآبی مواجه هستند، بعد از اعتراض و تجمع مردم، مسئولان قول ارسال روزانه ۱۵ تانکر آب را داده بودند، یک روز بعد از تجمع این کار انجام شد و امروز که روز دوم است، هیچکدام از تانکرها نیامده و فقط یک تانکر ارسال کردهاند، تعدادی از مردم برای اعتراض به خانه من مراجعه کردهاند و دوباره داریم پیگیری میکنیم.
حل مشکل آب اهواز تا دو هفته آینده
کم آبی در برخی روستاهای استان خوزستان مشکلاتی را با توجه به افزایش دمای هوا برای مردم این مناطق ایجاد کرده که به گفته مسئولان تا دو هفته آینده برطرف خواهد شد. بروز کم آبی در برخی روستاهای توابع شهر اهواز در استان خوزستان موجب نارضایتی مردم این مناطق شده است.این نارضایتی که با توجه به افزایش دمای هوا و نیاز بیشتر به آب دامنه وسیع تری به خود گرفته، موجب شد تا رئيسجمهوری با جدیت پیگیر ماجرا شود و بر همین اساس در تماس تلفنی با وزیر نیرو و استاندار خوزستان بر برطرف شدن مشکل تاکید کرد.
در واقع مشکل اصلی این است که مردم این روستاها که بیشتر امرار معاش خود را از طریق دامداری میگذرانند امسال با توجه به افزایش دمای هوا و نبود منابع آب سطحی، نگران از دست رفتن دامهای خود هستند و با توجه به طرحهایی آبرسانی که نیمهکاره مانده خواستار رسیدگی به این موضوع شدهاند و این روزها این پرسش مطرح است که آیا آب به روستاهای غیزانیه میرسد؟