در حالی که این روزها بسیاری از کشورهای جهان با موج دوم و سوم ویروس نکبت کرونا دست وپنجه نرم میکنند و هر روز هزاران نفر در گوشه کنار جهان قربانی این ویروس منحوس میشوند و باز درحالی که اقتصاد کشورها هر روز کوچکتر میشوند و بسیاری از صنایع ورشکست شده و میلیونها نفر بیکار و سرگشته شدهاند اما از جولان این ویروس درچین یعنی محل تولدش خبری نیست.
ماههاست که مردم از طریق رسانههای جمعی و به مدد شبکههای اجتماعی اخبار کرونا را دنبال میکنند.هر روز در خبرها اسامی کشورهای زیادی از جمله امریکا، انگلیس، هند، برزیل، ایران، فرانسه، اسپانیا، روسیه، ترکیه، ژاپن، ایتالیا و اسم دهها کشور دیگر با اعلام تعداد روزانه افراد مبتلا و تعداد جان باختگان کرونا به گوش میرسد اما در بین این اسامی چین غایب بزرگ است. همانکشوری که ایالت ووهانش کابوس وحشتناکی برای انسان قرن حاضر به ارمغان آورد، کابوسی که بوی مرگ و نکبت میداد اکنونمدتهاست که نه از تعداد مبتلایان چینی به کرونا خبری به گوش میرسد و نه آماری از قربانیان کرونا در پرجمعیتترین کشور جهان.
معادله عجیبی است که مجهولات آن زیاد است. یک فرض این است که چین با دروازه بانی شدید اخبار و اطلاعات مربوط به کرونا، از رسانهای شدن آنجلوگیری میکند اما فرض دیگر با رصد اخبار رونق کسب وکار،گردشگری و از سرگیری روند عادی زندگی روزمره در چین،مبین این واقعیت است که چین به طرز موفقیت آمیزی بر هیولای کرونا غلبه کرده است،هیولایی نامریی که درباره دست ساز یا طبیعی بودن بروز و ظهور مرگ بار آن همچنان اما و اگرهای فراوانی وجود دارد.
برای مثال آمریکا که چین را بزرگترین رقیب خود میداند و چندین ماه است درگیر مبارزه با کروناست، در حالی بیش از هشت میلیون مبتلا دارد و نزدیک به ۲۵۰هزار نفر از اتباع خود را از دست داده که چین اوضاع را نهتنها کنترل کرده؛ بلکه در جشنهای دوگانه چین در ماه اکتبر سال ۲۰۲۰ نشان داده که از کرونا رهایی یافته و صرفا پنج هزار قربانی داده است.نکته شگفت انگیز این که در این اعیاد ۶۳۰ میلیون چینی به سفر رفتند. این رقم معادل ۸۰ درصد تعدادی است که سال گذشته اقدام به سفر کردند. شگفتانگیزتر این که درآمد توریسم چین در این مدت ۷۰ درصد سطح سال گذشته بوده و به رقم ۷۰ میلیارد دلار رسیده است و این در حالی است که در سایر نقاط جهان این بخش از اقتصاد ورشکسته، یا به کل تعطیل شده است.علاوه بر این در هفته طلایی سینما، چین ۵۸۰ میلیارد دلار درآمد داشته است.این گزارهها نشان میدهند ظاهرا در چین خبری از کرونا نیست و زندگی کاملا به دوران قبل از کرونا برگشته است.
با این خبرها مجهولات بزرگ این معادله همچنان به قوت خود باقیست، آیا این ویروس آگاهانه برای به زانو در آوردن اروپا، آمریکا و ژاپن بوجود آمد و تکثیر شد و یا چین با هوشمندی موفق شده از وضعیت پیش آمده به نفع افزایش و تثبیت جایگاه خود در معادلات قدرت بین المللی بهره برداری نماید. هر کدام از این فرضیات درست باشند یا غلط ازیک نکته نبایستی غافل بود و آن انتظار جامعه جهانی از چین است.
اکنون مردم کشورهای مختلف گرفتار کرونا، به تجربه چین در شکست این ویروس نیاز دارند و چین به لحاظ اخلاقی مسئولیت دارد تجربه خود را در اختیار کشورهای در حال مصاف با کرونا قرار دهد و فراتر از آن دارو و حتی در صورت موفقیت در ساخت واکسن کرونادر عرصه درمان نیز میبایست به یاری جهانیان بشتابد.
*تحلیلگر مسایل سیاسی و رسانه