این روزها در بحبوبه کرونا و گرانی ارز، سفره بسیاری از مردم بسیار کوچکتر از ماهها و سالهای گذشته شده است و بسیاری از مواد غذایی که پیش از این برای همه اقشار قابل دسترس بود کم کم دارد به آرزوی همان اقشار فرودست تبدیل میشود؛گوشت قرمز و ماهی که سالهاست مهمان سالی یکی دو دفعه بسیاری از مردم است، منظور قابل دسترسترها از جمله گوشت مرغ و تخممرغ و پنیر است که کم کم دارد از سفره کارگران و اقشار کم درآمد برای همیشه حذف میشود!
بر اساس آمارهای رسمی تورم نقطه به نقطه مهرماه به بیش از ۴۰ درصد افزایش پیدا کرده است، این بدان معناست که خانوارها برای یک سبد غذایی نسبت به سال گذشته حدود ۴۰ درصد بیشتر پول پرداخت کردهاند. البته این در حالی است که بسیاری از کارشناسان و فعالان اقتصادی هم آن را این آمار را تنها تا حدودی درست میدانند و مردم هم گرانی را بسیار بیشتر از ۴۰ درصد حس میکنند. به گفته کارشناسان این نرخ اعلامی متوسط قیمت بیش از ۱۰۰ قلم کالا بوده، در حالی که مایحتاج ضروری مردم که عمده هزینههای آنها را شامل میشود بین ۱۰ تا ۱۵ قلم کالا است و تورم اینها در حال حاضر بالای ۱۰۰ درصدی است، در چنین وضعیتی دولت نیز هیچگونه راهکاری برای کنترل این وضعیت ندارد، در واقع دولت در این شرایط توانی برای مقابله با وضعی که ایجاد شده ندارد.
با این حال حتی اگر فرض را بر همین ۴۰ درصد گرانی آمار رسمی بگیریم، یعنی قشر متوسط در جامعه به شدت تحت فشار است.
تورمی که امروز مردم با تمام وجود آن را در زندگی خود لمس میکنند، سوغات سالها سوء مدیریت و ناکارآمدی است. در طول تمام این سالها انواع و اقسام اشتباهات، قصورها و توزیع انواع رانتها برای نورچشمیها به بهای اینچنین سنگین انجام شد و نه تنها با این مسائل هیچگونه برخوردی نشد، بلکه این بیتدبیریها تا امروز ادامه پیدا کرد و نتیجه اش این گرانی افسار گسیخته است و این وضعیتی که اقتصاد کشوردر آن گرفتار شده است.
اما دولت در این میان چه می کند؟ مقامات دولتی مدام میگویند تحریمهایی که آمریکا بر علیه ایران وضع کرده، علت اصلی وضع امروز اقتصادی کشور است اما این تنها پاک کردن صورت مسئله است، اینکه ما تنها به این امید باشیم که بایدن به عنوان رئیسجمهور آینده ایالات متحده آمریکا انتخاب شود و به برجام بازگردد، تا ما بتوانیم نفت بفروشیم و اوضاع را درست کنیم، چنین اتفاقی چیزی را حل نخواهد کرد.درحالی که دولت به دلیل تحریمها با کسری بودجه بسیار جدی روبرو است،کارشناسان از سال گذشته پیشنهاد کردند باید ساختار بودجه (حداقل در این شرایط بغرنج) تغییر پیدا کند و بسیاری از هزینههایی که واقعا اضافه است و به فلان شخصیت و یا موسسه داده میشود، باید قطع شود اما این اتفاق نیفتاد و دولت به جای اصلاح امور، با چاپ پول و استقراض از بانک مرکزی وضعیت را به اینجایی رساند که هماکنون در آن قرا داریم.