پایگاه خبری lawfair در تحلیلی نوشت: به نظر میرسد تهران از بازگشت سریع دولت بایدن به توافق هستهای استقبال میکند اما همزمان نیز سیگنال هایی ارسال میکند که فرصت اقدام کوتاه خواهد بود و اگر ایالات متحده فورا مطابقت با مفاد تعهد را از سرنگیرد، این پنجره به سرعت و شاید برای همیشه بسته شود. بنابراین بهترین استراتژی بایدن پیگیری همزمان استراتژیهای مکمل کوتاه مدت و بلند مدت است. در ادامه این تحلیل آمده است: در این میان صحبتهای رهبر ایران مهم ترین گفته هاست که بازگشت دولت بایدن منوط به تسکین اقتصادی است. در نتیجه، اظهارات مقامات ایران را باید تصدیق این دانست که اگر ایالات متحده تعهدات خود را انجام دهد، ایران با شرایط اصلی خود به برجام خواهد پیوست. این پایگاه علاوه بر این نوشت: اما شواهد نشان میدهد ممکن است بازه زمانی بازگشت به برجام محدود باشد. پس اگر دولت بایدن قبل از انطباق تعهداتش، در تلاش برای مذاکره مجدد در خصوص مفاد برجام یا مذاکره توافق نامه جدیدی باشد، احتمالا از کل توافق دور میشود. با وجودی که رئیسجمهور، اعتدالگرایان و حتی رهبر ایران ترجیح میدهند، برجام بماند و تحریمها برداشته شود، اما این را یک اولویت میدانند نه یک ضرورت. ایران پیش از این به مدت سه سال در برابر تحریمها مقاومت کرده، بدون آنکه به خواستههای دولت ترامپ تن دهد و اگر تنها گزینه خود را موافقت با شرایط غیرقابل قبول ببیند، ممکن است آماده مقاومت طولانی تر شود. در بخش دیگری از این تحلیل مطرح شد: اول و مهمترین کار این است که دولت جدید باید در مورد بازگشت سریع به شرایط اولیه برجام مذاکره کند و برخی اظهارات خود برای دستیابی به توافقی جدید را کنار بگذارد. اولین نیازآمریکا این است که با بازگشت به توافق هستهای ایران را نیز ملزم به تعهداتش کند. همچنین این کار بهترین روش برای تغییر روایت سیاهی از آمریکا به عنوان کشوری سرکش و یاغی است که ترامپ آن را ایجاد کرده است. تحلیل این پایگاه خبری در پی این مطرح میشود که جو بایدن وعده داده است «در صورت بازگشت ایران به پایبندی به تعهدات هستهای اش» به توافق هستهای بازگردد. دولت دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا در سال ۲۰۱۸ با ناقص تلقی کردن توافق هستهای از آن خارج شده و تحریمهای متعددی بر ایران اعمال کرد. ایران هم یک سال پس از خروج آمریکا از توافق هستهای و تعلل کشورهای اروپایی در عمل به تعهداتشان در راستای ارائه راهکارهایی برای کاهش تاثیر تحریمهای ایران، اعلام کرد که در پنج گام تعیین شده تعهدات داوطلبانه اش در توافق را کاهش میدهد. اما مقامات ایران تاکید کردهاند این اقدامات بازگشت پذیرند و به محض پایبندی کامل سایر اعضای برجام به تعهداتشان، به حالت اول باز میگردند.
هیچ زمینهای برای شروع جنگ وجود ندارد
خاورمیانه در هفتههای گذشته روزهای پرتلاطمی را به چشم دید به طوری که روزبهروز شائبه جنگ در این منطقه پررنگتر میشد. در همین خصوص یك دیپلمات پیشین، اظهار کرد: احتمال حمله آمریکا به ایران ۲ بُعد دارد که عبارت است از بعد نظامی و بعد سیاسی. از منظر سیاسی هیچ زمینهای برای شروع جنگ بین ایران و آمریکا وجود ندارد. گواه این مدعا هم آن است که اولاً آمریکاییها آغازگر جنگی خواهند بود که ممکن است شروع شود، اما معلوم نیست تمامکنندهاش چه کشوری باشد؛ چون چنین احتمالی حتماً ابعاد منطقهای و بینالمللی خواهد داشت. نصرتالله تاجیک در ادامه گفت: از منظر نظامی، نظامیها شرایط را رصد میکنند و با فرمول و روشهای خودشان آماده مقابله با هر تحرک تهاجمی میشوند. در این بحث ۲ احتمال هم وجود دارد که احتمال اول حمله مستقیم به ایران است که این احتمال تقریباً منتفی است. اما اینکه آمریکا یا اسرائیل بخواهند منافع ایران را هدف قرار دهند، میتواند یکی از احتمالات جدی باشد؛ یعنی فضا رو به تنش برود و نیروهای آمریکایی احتمالاً اقدامهایی علیه منافع ایران در منطقه انجام دهند. بنابراین آنچه که آمریکا از منظر سیاسی انجام میدهد بیشتر خاصیت بازدارندگی دارد تا با فشار روانی و روشهای سختافزاری ایران را از هرگونه اقدامی علیه کشورشان منصرف کند. در واقع ترامپ پیشدستی کرد تا ایران در سالگرد شهید سلیمانی هیچ کاری انجام ندهد. این کارشناس مسائل خاورمیانه اضافه کرد: بنابراین میتوان تحرکات این روزهای ایالات متحده را روانی قلمداد کنیم و بدانیم که هیچ نشانهای از عملیاتی بودن اقدامشان مشاهده نمیشود. البته به برخی از رسانهها درز کرده بود که رژیم صهیونیستی برنامههای ضدایرانی تدارک دیده که عملاً در انجامش ناکام ماندند.
سفیر اسبق ایران در اردن سپس توضیح داد: در کل باید چنین اقداماتی را از جمله آثار خلع ترامپ از قدرت به شمار آوریم؛ یعنی او در روزهای آخر میکوشد قبل از خروج از کاخ سفید کاری کند تا کشورش از ایران ضربه آخر را نخورد. به همین دلیل تصمیمگیران آمریکایی دست و پا زدند بلکه از هر اقدام جمهوری اسلامی جلوگیری کنند تا در پایان دولتش لکه سیاهی به کارنامه پرحرف و حدیثی که بر جای گذاشته اضافه نشود. تاجیک در پایان گفت: مختصات حاکم بر نظام بینالملل مؤید این قضیه است که حمله آمریکا به ایران بعید است.
طرحهای نمایندگان نارضایتی را در کشور بیشتر میکند؛
فریاد مرگ برآمریکا شان مجلس را بالا نمیبرد
گروه سیاسی: یك نماینده مجلس ششم گفت: صداوسیما با اصولگرایان همراه است به بیانی دیگر همچنان برخی شخصیتهای اصلاحطلب ممنوعالتصویر هستند چراکه هیچ گاه اجازه ندادهاند، خاتمی در صداوسیما ۵ کلمه سخن بگوید.
«ناصر قوامی»، در رابطه با قانون گذاری در مجلس یازدهم گفت: نمایندگان منشی شورای نگهبان هستند. قانون گذاری در مجلس تحقق پیدا نمی کند در واقع قانون گذاران در کشور، شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام هستند. مجلس یازدهم با رای ناچیز مردم و رد صلاحیتهای گسترده بر سر کار آمد، بیش از این انتظار نمی رود که نمایندگان با طرح ها و لوایح خود تحول اقتصادی، سیاسی و اجتماعی در کشور ایجاد کنند.قوامی ادامه داد: قوانین باید جهت اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و بینالمللی داشته باشد تاکنون چنین طرحی در مجلس یازدهم ارائه نشده و فقط با برخی از لوایح دولت موازیکاری شده است. مجلس یازدهمی نه تنها قوانین مصوب شان مفید نبوده بلکه برای کشور زیان آور است؛ دولت را به برخی موضوعات مکلف کردن منفعتی در پی ندارد.
نماینده قزوین در مجلس ششم مطرح کرد: نمایندگان شعارهایی میدهند که اصلا در راستای وظایف آنها نیست، ادعاهایی را مطرح میکنند که در مورد آن هیچ دلیلی نمیآورند. مشت گره کردن و فریاد مرگ برآمریکا سر دادن در مجلس که به معنای بالا بردن شان و جایگاه مجلس و مقام نمایندگی نیست. در رابطه با بالا رفتن شان و جایگاه مجلس، مردم باید نظر دهند که آیا مجلس در راس امور است یا خیر. متاسفانه جایگاه مجلس در هر دوره تنزل پیدا میکند. او با اشاره به طرحهای نمایندگان افزود: طرحهای نمایندگان هیچ تاثیری در شرایط، زندگی و سفره مردم و اوضاع مملکت ندارد و فقط روز به روز نارضایتی را در کشور بیشتر میکند. اگر رضایتمندی مردم افزایش پیدا کرد در آن زمان میتوان گفت که مجلس توانسته تا حدودی موفق عمل کند. او درباره بحث پایگاه اجتماعی اصولگرایان و اصلاحطلبان و اینکه چرا اخیرا اصولگرایان نگران پایگاه اجتماعی رقبای اصلاحطلب شدهاند؟ گفت: مردم از اصلاحطلبان ناراحت و مایوس نشدهاند بلکه از مشکلاتی که در کشور به وجود آمده و تحریمهای که ترامپ علیه کشور اعمال کرده، ناراضی هستند. بخشی از مردم که طرفدار جدی اصلاحطلبان هستند بحث اصلیشان این است که فرضا اگر رئیسجمهوری، تعیین شود رئیسجمهور کارهای نیست از این رو خاتمی هم گفته که رئیسجمهور فقط یک تدارکاتچی است. او افزود: بنابراین اگر افرادی نسبت به اصلاحطلبان صحبتی میکنند بدین معنا نیست که پایگاه اجتماعی اصلاحطلبان ضعیف شده است. اگر در کشور مردم جناحی را قبول داشته باشند باز هم اصلاحطلبان را قبول دارند اما اصولگرایان چون همراه با قدرت و نهادهای قدرت هستند با همراه بودن نهادهای قدرت با خودشان ممکن است، ۱۰ درصد جمعیت را با خود همراه کنند. قوامی با تاکید بر اینکه فکر نمیکنم پایگاه اجتماعی اصولگرایان، قوی تر از پایگاه اجتماعی اصلاحطلبان است، عنوان کرد: اصلا چنین چیزی نیست ممکن است تعدادی از اصولگرایان تا حدودی از استقبال برخوردار باشند اما تعدادی دیگر همراهی بخشی از حاکمیت و صداوسیما را با خود دارند.او اضافه کرد: صداوسیما با اصولگرایان همراه است به بیانی دیگر همچنان برخی شخصیتهای اصلاحطلب ممنوعالتصویر هستند چراکه هیچ گاه اجازه ندادهاند، خاتمی در صداوسیما ۵ کلمه سخن بگوید. بنابراین فکر نمیکنم این اظهارات اصولگرایان درباره ضعیف شدن پایگاه اجتماعی اصلاحطلبان به منزله هو کردن رقیب و شانتاژ باشد چراکه پایگاه اجتماعی اصلاحطلبان، پایگاه اجتماعی محکمی است اما در انتخابات، شرط اصلی این است که گزینه اصلاحطلبان، مورد تایید قرار بگیرد. گزینهای که اجماع اصلاحطلبان روی آن است اگر در انتخابات ریاستجمهوری مورد تایید قرار بگیرد و در عین حال گزینههای شاخص اصلاحطلبان نیز حاضر شوند ثبت نام کنند، وضعیت به گونه دیگری رقم خواهد خورد.قوامی با بیان اینکه شخصیتی چون خاتمی حاضر نیست در انتخابات ریاستجمهوری شرکت کند، ادامه داد: همچنین شخصیتهای این چنینی حاضر نیستند در انتخابات ریاستجمهوری ثبت نام کنند.او در پایان اظهار کرد: بنابراین پایگاه اجتماعی اصلاحطلبان به مراتب از اصولگرایان بالاتر است. به بیانی دیگر اصولگرایان درها را میبندند بعد میگویند پایگاه اجتماعی اصولگرایان بیشتر از اصلاحطلبان است. به عنوان مثال در استان قزوین، در انتخابات مجلس ۹۸ دو کاندیدای رأی آور را ردصلاحیت کردند.