دیوید ساسولی، رئیس پارلمان اروپا شروع زمامداری جو بایدن را سرآغاز فصلی جدید در مناسبات آمریکا و اروپا دانست. او در بیانیهای که در همین رابطه منتشر کرده، گفته است: «جهان به مناسبات گسترده و اتحاد قوی بین اروپا و آمریکا نیاز دارد.» ساسولی گفته است که مشکلات جهان و از آن جمله تغییرات اقلیمی و گذار جهان تکنیک به فنآوری دیجیتال و مقابله با شکافهای اجتماعی و بیعدالتی تنها از طریق یک همکاری گسترده قابل رفع شدن هستند. رئیس پارلمان اروپا از جوبایدن دعوت کرده است که به اروپا آمده و با شرکت در پارلمان اروپا برای نمایندگان سخنرانی کند.بوریس جانسون، نخستوزیر بریتانیا نیز با انتشار یک پست توییتری بر اهمیت نقش آمریکا در حل مشکلات عمده جهان تاکید ورزیده است.
جانسون با اشاره به مشکلاتی که به همه مردم جهان مربوط میشود و از جمله به شیوع ویروس کرونا و تغییرات اقلیمی گفته است که این مشکلات تنها در همراهی و مشارکت با آمریکا میتوانند از سر راه برداشته شوند. نخستوزیر بریتانیا نیز از همکاری با جو بایدن ابراز خشنودی کرده است. دولت اسرائیل نیز برای جو بایدن و کامالا هریس، معاون او پیام تبریک فرستاده است. بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل از دولت جدید آمریکا درخواست کرده که در راستای تقویت پیوند و اتحاد آمریکا و اسرائیل گام بردارد.نتانیاهو از همکاری با بایدن ابراز خشنودی کرده و نوشته است: در سایه این اتحاد و همکاری امکان «گسترش توافقهای صلح بین اسرائیل و کشورهای عربی فراهم میشود و آمریکا و اسرائیل میتوانند به طور مشترک در برابر چالشها عمل کرده و جلوی تهدیدهای ایران را بگیرند.» دولت روسیه از جو بایدن و دولت او خواسته است به طور سازنده در راستای پیشبرد مذاکرات ناظر بر تمدید توافق کاهش سلاحهای هستهای نیو استارت گام بردارند.
وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرده است که این کشور بر پایه اصل حق مشترک و همچنین در نظر گرفتن منافع هر دو طرف آماده است در عرصه کاهش زرادخانه هستهای با آمریکا همکاری کند.در حال حاضر قرار است دو کشور آمریکا و روسیه بر سر تمدید توافق کاهش تسلیحات هستهای نیو استارت با یکدیگر گفتوگو و مذاکره کنند. پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان نیز جو بایدن را فراخوانده است تا در رویارویی با بحرانهای انسانی هیچگاه عدالت حقیقی و آزادی را از مد نظر دور ندارد. رهبر کاتولیکهای جهان همچنین بر لزوم احترام به حقوق و کرامت انسانها تاکید کرده است. او از رئیسجمهوری آمریکا درخواست کرده است در تصمیمات خود به خصوص به وضعیت تهیدستان، اقشار ضعیف اجتماعی و کسانی که صدایشان به گوش کسی نمیرسد، توجه مبذول کند. پاپ ابراز امیدواری کرده که خداوند به جو بایدن در عرصه برقراری تفاهم، آشتی و صلح در آمریکا و همچنین در بین سایر ملتهای جهان یاری رسانده و رئیسجمهور جدید آمریکا بتواند در راستای رفاه عمومی مردم در جهان گام بردارد.
بایدن برخی از سیاستهای ترامپ را لغو کرد
رئیسجمهور جدید آمریکا در روز اول کاری خود در کاخ سفید، بعد از برگزاری مراسم تحلیف، روند برچیدن برخی از سیاستهای کلیدی دونالد ترامپ را آغاز کرد. جو بایدن درحالی که راهی کاخ سفید بود در توییتی نوشت که برای رسیدگی به بحرانهای حاضر وقتی برای تلف کردن وجود ندارد.دستورات اجرایی رئیسجمهور جدید آمریکا مسائل مختلف از همهگیری کرونا تا تغییر اقلیم را در برمیگیرد. بایدن ۱۵ فرمان اجرایی امضا کرد.او از جمله فرمانی را برای لغو منع سفر شهروندان چندین کشور عمدتا مسلمان از جمله ایران که ترامپ اعمال کرده بود لغو کرد.کاخ سفید در بیانیهای گفت: هدف این اقدامات نه فقط برچیدن برخی از سیاستهای خسارت بار دولت ترامپ بلکه همچنین پیش بردن منافع کشور است، همچنین یک رشته تدابیر به منظور رسیدگی به همهگیری کرونا که جان بیش از ۴۰۰ هزار نفر را در آمریکا گرفته است امضا شد. بایدن از جمله دستور داده است پوشیدن ماسک و فاصله گیری اجتماعی در کلیه ساختمانهای دولت فدرال اجباری شود.دفتر تازهای برای هماهنگ کردن واکنش دولت به همهگیری راه اندازی میشود و دولت جدید فرآیند خروج آمریکا از سازمان بهداشت جهانی که ترامپ کلید زده بود را متوقف میکند. آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد از تصمیم آمریکا برای همکاری مجدد با سازمان بهداشت جهانی استقبال کرد و گفت: هماهنگی بیشتر جهانی در واکنش به کرونا بسیار حیاتی است. بایدن همچنین قول داد مقابله با تغییر اقلیم را در صدر کار قرار دهد.او دستوری را برای شروع فرآیند بازگشت آمریکا به توافق ۲۰۱۵ پاریس امضا کرد، توافقی که ترامپ سال پیش رسما از آن خارج شد. بایدن همچنین مجوزی که برای پروژه خط لوله نفتی کی استون اکس ال صادر شده بود را لغو کرد. فعالان محیطزیست و گروههایی از آمریکاییان بومی برای یک دهه با اجرای این پروژه مخالفت کردهاند.
این خط لوله متعلق به بخش خصوصی که هزینه آن حدود ۸ میلیارد دلار تخمین زده میشود روزانه حدود ۸۳۰ هزار بشکه نفت سنگین را از آلبرتا در کانادا به نبراسکا منتقل خواهد کرد. باراک اوباما در سال ۲۰۱۵ یک لایحه مربوط به احداث این خط لوله را وتو کرده بود اما ترامپ از آن تصمیم برگشت. در زمینه مهاجرت بایدن اعلامیه اضطراری دولت قبلی که به تامین هزینه ساخت یک دیوار در مرز مکزیک کمک میکرد را لغو کرد.جن ساکی سخنگوی کاخ سفید در اولین کنفرانس خبری بعد از روی کار آمدن جو بایدن با این سؤال خبرنگاران روبرو شد که آیا اولویت او پیش بردن منافع جو بایدن است یا ارائه حقیقت بدون هیچ گونه پیرایشی.او در جواب گفت: من احترام عمیقی برای نقش مطبوعات مستقل و آزاد قائلم. مسلما در برخی لحظات اختلاف نظر خواهیم داشت... اما هدف مشترکی داریم، که همان ارائه اطلاعات دقیق به مردم آمریکا خواهد بود. او گفت که در بازگرداندن شفافیت و حقیقت به دولت با جو بایدن هم نظر است.
دموکراتها کاخ سفید و کنگره را
در اختیار گرفتند
با ادای سوگند سه سناتور جدید دموکرات کنترل هر دو مجلس نمایندگان و سنا در کنگره آمریکا، به همراه کاخ سفید، پس از حدود یک دهه بار دیگر در اختیار حزب دموکرات قرار گرفت. رافائل وارناک و جان اوساف در دور دوم انتخابات کنگره در ایالت جورجیا موفق شدند به کنگره راه یابند و آلکس پدیا نیز از سوی فرماندار کالیفرنیا جانشین کامالا هریس در سنا شد. از مجموع ۱۰۰ کرسی سنا، ۵۰ کرسی در اختیار دموکراتها و ۵۰ کرسی در اختیار جمهوریخواهان است، و با توجه به این که ریاست سنا بر عهده معاون رئیسجمهوری است، اکثریت این مجلس را حزب دموکرات دارد.به این ترتیب از سناتور چاک شومر، نماینده ایالت نیویورک و رهبر دموکراتهای سنا، اکنون با عنوان «رهبر اکثریت سنا» یاد میشود. دموکراتها در مجلس نمایندگان نیز با ۲۲۱ نماینده در برابر ۲۱۱ نماینده جمهوریخواه در اکثریت هستند و نانسی پلوسی، نماینده دموکرات ایالت کالیفرنیا نیز همچنان ریاست مجلس نمایندگان آمریکا را بر عهده دارد. سه کرسی این مجلس هنوز خالی است.کاخ سفید نیز در اختیار جو بایدن رئیسجمهوری و معاون او کامالا هریس از حزب دموکرات است. آخرین بار که دموکراتها کنترل هر دو مجلس کنگره و همچنین کاخ سفید را همزمان در اختیار داشتند، ژانویه ۲۰۱۱ بود.
انتقاد دولت بایدن از اقدام چین در تحریم پومپئو
یک سخنگوی شورای امنیت ملی دولت جو بایدن گفت که تصمیم چین برای تحریم کردن مقامهای دولت قبلی آمریکا «غیرسازنده و بدبینانه» است. امیلی هورن همچنین از هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه خواست تا این اقدام چین را محکوم کنند. دولت چین مایک پومپئو، وزیر امور خارجه دولت ترامپ، را «دروغگو و فریبکار» نامید و اعلام کرد که علیه او و ۲۷ تن از دیگر مقامات دولت ترامپ تحریمهایی را اعمال میکند.بنا بر این گزارش، وزارت خارجه چین گفته است که پومپئو و آن مقامات دیگر، اقداماتی را «برنامهریزی کرده، ترویج داده و به اجرا گذاشتند» که باعث دخالت در امور داخلی چین شده است.تحریم جدید چین، پومپئو و ۲۷ نفر دیگر را از ورود به خاک چین منع میکند و شرکتهای وابسته به آنها نیز حق دادوستد با چین را نخواهند داشت.امیلی هورن، سخنگوی شورای امنیت ملی بایدن، در بیانیهای گفت: «اِعمال این تحریمها در روز تحلیف ظاهراً تلاشی برای ایجاد اختلافات حزبی است.» او افزود که «آمریکاییها از هر دو حزب باید از این اقدام غیرسازنده و بدبینانه انتقاد کنند و بایدن مشتاق همکاری با رهبران هر دو حزب برای تثبیت جایگاه آمریکا و پیشی گرفتن در رقابتها با چین است.»مایک پومپئو، در هفتههای پایانی دوره کاری خود، رشته اقداماتی را علیه چین اعلام کرد و ازجمله گفت که رفتار چین با اقلیت مسلمانان این کشور «نسلکشی و جنایت علیه بشریت» است. یک سخنگوی وزیر امور خارجه چین که نامش ذکر نشده در پاسخ گفته است که «این بهاصطلاح عزم پومپئو [علیه چین]، چیزی جز کاغذبازی نیست.» چین بدرفتاری با اقلیت مسلمان خود را تکذیب میکند و این در حالی است که طبق برآوردهای سازمان ملل متحد، دستکم یک میلیون نفر از جامعه اقلیت اویغور و دیگر اقلیتهای مسلمان در سینکیانگ بازداشت شده و در مراکزی نگهداری میشوند که پکن آن را «مرکز مقابله با افراطیگری» مینامد.
دولت بایدن اخراج مهاجران را معلق کرد
دولت جو بایدن اخراج بخشی از مهاجران غیرقانونی از خاک آمریکا را به مدت ۱۰۰ روز به حال تعلیق درآورد.وزارت امنیت داخلی آمریکا با صدور بخشنامهای نوشت: دولت بایدن قصد دارد در این مدت روند جاری اخراج مهاجران را بررسی کند تا ببیند آیا عادلانه و کارآمد است و امنیت همگانی را تأمین میکند یا خیر.این بخشنامه همچنین مینویسد که طی این مهلت قانونی، منابع دولتی فرصت مییابند بر مشکلات جاری در مرز با مکزیک تمرکز کنند و به تطبیق قوانین پناهندگی و مهاجرتی آمریکا با حقوق بشر اقدام کنند.این مهلت ۱۰۰ روزه شامل افرادی که پس از اول نوامبر، سه ماه پیش، به آمریکا آمدهاند یا مظنون به تروریسم یا جاسوسی هستند نمیشود.دادن چنین مهلتی یکی از قولهای جو بایدن در جریان کارزار انتخاباتی او بود.