۲۴ آگوست این دوره به پایان رسیده و خطر وقفه در جمع آوری دادهها را افزایش میدهد که میتواند از امکان بازسازی پرونده فعالیتهای هستهای ایران توسط آژانس، جلوگیری کند.همچنین شکاف قابل توجهی در جمعآوری دادههای فعلی وجود دارد. این گزارش اشاره میکند که ایران در ماه ژوئن پس از حادثه ای، چهار دوربین را از یک مرکز تولید سانتریفیوژ خارج کرده است.
رئیسی: مشکل حلنشدنی در کشور وجود ندارد
رئیسجمهور در جلسه شورای اداری استان خراسان جنوبی گفت: دولت بدهی بالایی به دستگاههای مختلف دارد که ما وارث این بدهی هستیم.
سیدابراهیم رئیسی ، با اشاره به گزارشهای ارائهشده از سوی مدیران در مورد توسعه خراسان جنوبی تاکید کرد: به برکت انقلاب اسلامی اقدامات و کارهای خوبی در استان انجام شده اما همچنان کارهای زیادی باید در این منطقه انجام شود. او اظهار داشت: پایبندبودن به تعهدات و پرداخت مطالبات پیمانکارانی را که با دولت کارکردهاند، ضروری میدانیم و دولت اولین جایی است که باید نسبت به تعهدات و پیمانهایی که منعقد میکند، پایبند باشد. رئیسجمهوری با بیان این که همه عزیزان دولت و دستگاههای اداری در همه سطوح باید به تعهدات خود پایبند باشند، گفت: هرگز تعهدات را نقض یا کمرنگ نکنید که این کار نه شرعی است و نه اخلاقی.رئیسی با تاکید بر این که توزیع منابع در کشور باید عادلانه باشد، گفت: بهترین راه برای توزیع عادلانه منابع در کشور بودجهریزی بر اساس آمایش سرزمینی است. رئیسجمهور در ادامه سخنان خود با اشاره به مشکلات کارگران پیمانی که در بازدید از معدن زغال سنگ طبس مطرح شده است، گفت: نظام پیمانکاری در کشور نیازمند یک تجدید نظر جدی است و نباید اجازه دهیم به هیچ عنوان حق کارگران ضایع شود. نظام پیمانکاری باید در ارتباط با کارگر کاملا عادلانه تعریف شود و از جمله مواردی که باید پیوست عدالت داشته باشد ارتباط کارگر و کارفرما است و ما باید نسبت به کارگران احترام و توجه جدی قائل باشیم.رئیسی با اشاره به نیاز استان به کریدور ریلی و راههای مواصلاتی اظهار داشت: وزیر راه و شهرسازی در جلسهای با بانکهای عامل مشکل استان در این زمینه را مورد بررسی قرار دهند و برای مشکلات استان در این زمینه چارهاندیشی شود.رئیسجمهوری خاطرنشان کرد: باید برای استانهایی همانند خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان که جاذبههای لازم برای سرمایهگذاری را ندارند، جاذبههای خاص تعریف کنیم تا سرمایهگذاران نسبت به فعالیت در این استانها تشویق شوند.او با اشاره به این که اقتصاد استان باید در حوزههای مختلف معدن، گردشگری، کشاورزی، صنعت و صادرات از طریق بازارچههای مرزی تقویت شود، اظهار داشت: استان خراسان جنوبی از نیروی کارآمد انسانی بهویژه جوانان تحصیلکرده، وحدت و یکپارچگی بین شیعه و سنی، امنیت پایدار و فرهنگ اصیل دینمداری و پایبندی به ارزشهای انقلاب برخوردار است و این پشتوانهها در کنار ظرفیتهای مادی فراوانی که استان دارد میتواند زمینه توسعهیافتگی و پیشرفت استان را فراهم کند. رئیسی با بیان این که معتقدم هیچ مشکل حلنشدنی در کشور وجود ندارد، گفت: از وقتی که به دستگاه اجرایی وارد شدهام نسبت به این موضوع بیشتر اعتقاد پیدا میکنم و بهشدت باور دارم که تمام مشکلات به دست جوانان و مردم با ایمان ایران حلشدنی است و هر چقدر اتکا به خداوند و اعتماد به داشتههای خودمان بیشتر میشود راههای بیشتری پیش رویمان گشوده میشود. رئیسجمهوری گفت: آمریکا و غربیها تاکنون هیچ گرهی از مشکلات ملتها باز نکردهاند و باز هم باز نخواهند کرد؛ همچنان که ۲۰ سال مردم شریف افغانستان را به بدبختی کشاندند و جز قتل و کشتار هیچ ارمغانی برای این مردم نداشتند.
امید به احیای برجام در حال محو شدن است؛
مذاکرات هستهای در معرض خطر قرار دارد
گروه سیاسی: روزنامه الاخبار چاپ لبنان نزدیک به حزبالله در گزارشی با اشاره به ناامیدی ایجاد شده درباره امکان حصول توافق هستهای میان ایران و قدرتهای جهانی نوشت: "ابهام در سرنوشت مذاکرات مرتبط با برنامه هستهای ایران در سایه تشدید حملات لفظی غرب علیه ایران به دنبال انتشار گزارش اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی ادامه دارد.
رایزنیهای دیپلماتیک با هدف از سرگیری مذاکرات هستهای برای احیای توافق هستهای با ایران در جریان است. با این وجود، اختلافات میان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به عنوان یک نهاد بینالمللی و ایران به دلیل گزارش اخیر آژانس بالا گرفته است. رابرت مالی فرستاده ویژه امریکا در امور ایران در مسکو با مقامهای روس و پس از آن در پاریس با مقامهای فرانسوی، بریتانیایی و آلمانی و نمایندگان اتحادیه اروپا دیدار و گفتوگو کرد.این سفر پس از آن انجام شد که آمریکا اعلام کرده نمیتواند بهطور نامحدود منتظر تصمیم ایران برای بازگشت به میز مذاکره باقی بماند. رافائل گروسی رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفته است که فعالیتهای هستهای ایران نگرانکننده شده چرا که تهران از تعهداتاش نسبت به همکاری با بازرسان آژانس انرژی اتمی سرباز میزند. همچنین، در روزهای اخیر زمزمههایی درباره احتمال صدور قطعنامه علیه ایران در شورای حکام آژانس بینالمللی مطرح شده است. با این وجود، ایران نمیتواند هزینه ناشی از تصمیمگیری برای صدور قطعنامه ضدایرانی در آژانس را بپذیرد و قصد دارد از طریق رویههای دیپلماتیک و فشارهای سیاسی از بروز این اتفاق خودداری نماید. به احتمال زیاد هیئت ایرانی در حاشیه نشست شورای حکام با نمایندگان امضاکنندگان توافق هستهای دیدار خواهد کرد که ممکن است باعث از سرگیری مذاکرات شود. این روزنامه در ادامه میافزاید: اولین موضوع بحثانگیز بین ایران و آژانس، توقف اجرای پروتکل الحاقی توسط تهران در واکنش به خروج آمریکا از توافق هستهای است. آژانس اکنون تنها امکان دسترسی به مراکز تعیین شده توسط ایران را برای بازرسی دارد. دومین موضوع آن است که بازرسان آژانس بر اساس اسناد تحویل داده شده از سوی اسرائیل خواستار بازدید از تاسیساتی در ایران هستند که ادعا میشود در آن فعالیتهای مشکوک هستهای صورت گرفته است که ایران اجازه بازرسی از این تاسیسات را نمیدهد. سومین موضوع مورد مناقشه میان ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی موضوع سانتریفیوژهای پیشرفته است که میتواند میزان غنیسازی اورانیوم را تا چندین برابر افزایش داده و مدت زمان توان ایران برای دستیابی به سلاح هستهای را کاهش دهد. اروپایی در جلسه پیشین خواستار صدور قطعنامهای علیه ایران بودند. احتمال آن وجود دارد که اروپاییها و آمریکاییها به ایران فرصت دیگری برای مذاکره به منظور حصول توافق ارائه دهند. مذاکره بعدی احتمالا در ماه نوامبر خواهد بود. با این وجود، اگر در نشست هفته آینده آژانس قطعنامهای علیه ایران صادر شود، انگیزه تهران برای بازگشت به میز مذاکره کاهش مییابد و رفتار شدیدتر و غیرقابل انعطافتری از خود خواهد داشت. در مورد چشمانداز مذاکرات، ایران خواستار کسب منفعت اقتصادی است. مذاکرات به دلیل عدم سازش امریکا در لغو برخی از تحریمها به بنبست رسیده است. تهران و واشنگتن از طریق ابزارهایی که در اختیار دارند به دنبال راههایی برای افزایش قدرت چانهزنی خود هستند. پنجره حصول اجماع میتواند حداکثر تا پنج یا شش ماه باز بماند. به دلیل تشدید اختلافات و قرار گرفتن دولتهای ایران و امریکا در برابر فشارهای داخلی بازگشت به توافق هستهای سخت و پرهزینه میشود.
امید به احیای برجام در حال محو شدن است
نشریه پولیتیکو نیز در گزارشی با اشاره به کمرنگ شدن امید به امکانپذیری حصول توافق هستهای میان ایران و قدرتهای جهانی، مینویسد: مذاکرات وین متوقف شده و این خبر بدی است که باعث افزایش بدبینی میشود. به نظر میرسد پنجره امکانپذیری احیای توافق هستهای ۲۰۱۵ در حال بسته شدن است. منابعی آگاه به پولیتیکو گزارش دادهاند که ایران از ارائه پاسخی اقناعکننده به آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره فعالیتهای هستهای گذشتهاش خودداری کرده است. این منابع اشاره میکنند که ایران موانعی جدی برای کار بازرسان آژانس به منظور بازرسی از تاسیسات هستهای آن کشور ایجاد کرده است.این نشریه در ادامه میافزاید: مذاکرات هستهای در ماه ژوئن متوقف شد و اکنون با قدرتگیری رئیسجمهوری محافظهکار و بدبین به توافق هستهای در ایران، امکان حصول توافق بین ایران و قدرتهای جهانی کمرنگتر از هر زمانی شده است. یک دیپلمات غربی میگوید گزارش آژانس درباره فعالیتهای هستهای ایران حاوی مواردی منفی درباره عملکرد ایران است. آژانس از عدم همکاری ایران در مورد ارائه تصاویر دوربینهای نظارتی در تاسیسات هستهای و سایر تجهیزات نظارتی برای بررسی توسط بازرسان آن نهاد انتقاد کرده است. دوربینها فعالیتهای هستهای ایران را تصویربرداری کرده و اطلاعات در کارتهای حافظه ذخیره میشوند و برای بررسی توسط بازرسان آژانس حیاتی هستند. بازرسان اژانس نیاز به دسترسی به تصاویر تا ماه آگوست را دارند، اما ایران از ارائه آن خودداری کرده است. ابهامات زمانی افزایش مییابند که زمانی نیز برای از سرگیری مذاکرات هستهای تعیین نشده است.
نباید به ادبیات قطعنامه، کاغذ پاره است، برگردیم
یک تحلیلگر سیاست خارجی و هستهای گفت: هر نوع خدشهای در مناسبات ایران و آژانس موجب بهره برداری دشمنان ایران خواهد شد تا مجددا فعالیتهای صلح آمیز ایران را زیر سئوال ببرند. حسن بهشتیپور، در خصوص بیانیه آژانس بینالمللی انرژی اتمی مبنی بر عدم حل و فصل مسائل پادمانی در مورد چهار مکان اعلام نشده به آژانس توسط ایران در پاسخ به این سئوال که با توجه به نشست شورای حکام آژانس در هفته آینده چه افقی پیش روی همکاری ایران با این نهاد بینالمللی وجود دارد، گفت: آژانس در چهارچوب تعهدات ایران ذیل برجام قادر بود اقداماتی را در راستای راستیآزمایی فعالیتهای هستهای کشورمان انجام دهد که این تعهدات در پی عدم اجرای تعهدات متقابل غرب کم کم کاهش پیدا کرده و فعالیتهای آژانس را در ایران محدود کرد. یکی از مهمترین این تعهدات دسترسی این نهاد به دوربینهای آفلاین تاسیسات هستهای بود که در مرحله آخر و پس از مصوبه مجلس از دسترس بازرسان آژانس خارج شد و امروز عمده اعتراض مدیرکل آژانس نیز به همین مساله است که امروز تهران خود را تنها متعهد به پادمان هستهای میداند. وی ادامه داد: روز چهارشنبه نیز در تازهترین اظهارات، آقای گروسی اعلام کرده که سئوالاتی مربوط به چهار سایت اعلام نشده از سوی ایران همچنان بی پاسخ مانده به این معنا که پاسخ ایران برای این نهاد قانع کننده نبوده است. به عبارت دیگر آژانس مدعی است که ایران باید در قبال کشفیات موجود در سایتهایی که پیش از این اعلام نشده بود پاسخگو باشد. البته موارد مورد بحث بسیار ناچیز و حتی یک مورد آن مربوط به فعالیتهای در سالهای پیش از ۲۰۰۳ بوده یعنی موضوعی که خود آژانس قبول دارد مربوط به سال ۲۰۰۳ و اورانیوم کمتر از ۵ درصد بوده، حالا مجددا مطرح شده است. این تحلیلگر سیاست خارجی در خصوص خبر منتشر شده مبنی بر عدم موافقت تهران با سفر مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران نیز گفت: این خبر در عین مهم بودن نمیتواند منجر به این شود که آژانس بخواهد واکنش تندی نشان دهد اما اینکه تهران با سفر آقای گروسی مخالفت کرده برای من هم سئوال است چرا که به نفع ایران است که همکاری خود را با آژانس ادامه دهد زیرا هر نوع خدشهای در مناسبات ایران و آژانس موجب بهرهبرداری دشمنان ایران خواهد شد تا مجددا فعالیتهای صلح آمیز ایران را زیر سئوال ببرند؛ بنابراین معتقدم مادامی که در حال همکاری با آژانس هستیم، نباید چنین بهانهای به دست آنها بدهیم. وی افزود: قطع همکاری یا خدشه دار شدن این همکاری در درجه اول به زیان ایران خواهد بود و حتی میتواند موجبات صدور یک قطعنامه جدید را مهیا کند که صدور قطعنامه نیز شروع یک سلسله پروندهسازی علیه برنامه هستهای ایران است و این به نفع تهران نیست به ویژه اگر بخواهند با این مستمسک پرونده ایران را به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع دهند. ما نباید تجربه سالهای ۸۵ و ۸۶ را مجددا تکرار کنیم. وی ادامه داد: در این راستا کار اصلی آژانس هم در چهارچوب اساسنامه نظارت بر فعالیتهای هستهای که اصطلاحا به آن بخش فنی اطلاق میشود و تطبیق آن با مقررات این نهاد که بخش حقوقی است یعنی آژانس تعیین میکند فعالیتهای هستهای کشورها تا چه میزان بر قوانین این نهاد منطبق است؛ اما اگر آژانس بخواهد از این دو بخش فاصله گرفته و وارد بازی سیاسی شود از چهارچوب فعالیت اصلی خود خارج و به ابزار فشار علیه کشورها مبدل میشود و این جا است که مدیرکل باید وارد عمل شود تا آژانس به بازیچه دست چند بازیگر این نهاد تبدیل نشود.