کد خبر: ۱۲۷۵۳۱
وعده عشقی به بورسی‌ها

بورس پلکانی ریزش کرد!

شاخص کل بورس در معاملات روز دوشنبه به مرور کاهش یافت؛ به طوری که کار خود را از یک میلیون و ۴۴۲ هزار واحد آغاز کرد و در رقم یک میلیون و ۴۱۶ هزار واحد به پایان برد.

 شاخص کل بورس با ۲۶ هزار و ۱۷۴ واحد کاهش رقم یک میلیون و ۴۱۶ هزار واحد را ثبت کرد.شاخص کل با معیار هم وزن هم ۴۱۱۴ واحد کاهش یافت و به رقم ۳۸۴ هزار و ۸۸۵ واحد رسید.معامله گران این بازار ۵۱۰ هزار معامله به ارزش ۴۱ هزار و ۳۰۹ میلیارد ریال انجام دادند.فولاد مبارکه اصفهان، صنایع پتروشیمی خلیج فارس، ملی صنایع مس ایران، سرمایه‌گذاری تأمین اجتماعی، صنعتی و معدنی چادرملو و پالایش نفت اصفهان نسبت به سایر نمادها بیشترین تأثیر منفی و در مقابل بورس نسبت به سایر نمادها بیشترین تأثیر مثبت را روی بورس گذاشتند.در آن سوی بازار سرمایه، شاخص کل فرابورس هم ۲۴۲ واحد کاهش یافت و تا رقم ۲۰ هزار و ۲۸۷ واحد نزول کرد.معامله گران این بازار ۲۳۶ هزار معامله به ارزش ۶۸۵ هزار و ۲۲۲ میلیارد ریال انجام دادند.
درحالی که تصمیمات اخیر درمورد قیمت گذاری خودروها معاملات بازار سرمایه را در دو روز گذشته تحت تاثیر قرار داد، رئیس سازمان بورس از بررسی دوباره اصلاح قیمت خودرو خبر داده است.چهارشنبه هفته گذشته گروه صنعتی ایران‌خودرو در حالی بیست و پنجمین طرح فروش فوق‌العاده چهار محصول خود را آغاز کرد که افزایش قیمت‌های جدید را برای چهار محصول عرضه شده در این طرح اعمال کرده بود. البته عمر این اتفاق کمتر از ۴۸ ساعت بود و روز جمعه بود که در پی دستور رئیس‌جمهور مبنی بر لغو افزایش قیمت خودروهای داخلی، گروه صنعتی ایران‌خودرو در اطلاعیه‌ای از بازگشت قیمت‌ محصولات مشمول افزایش به نرخ‌های پیش از آبان خبر داد‍.اتفاقی که معاملات بازار سرمایه را تحت تاثیر قرار داد و باعث شد این بازار پرنوسان شود، چراکه شرکت‌های بورسی که نرخ مصوب دارند، از جمله شرکت‌های خودرویی که محصول را با قیمت مصوب می فروشند، از بازار آزاد تاثیر نمی‌پذیرند و باید مجوز افزایش قیمت داشته باشند. درواقع مهم نیست قیمت خودرو در بازار آزاد چند است، بلکه قیمت در صورت مالی و روند سود و زیان قیمت کارخانه مهم است. با این حال به نظر می‌رسد هنوز پرونده قیمت گذاری خودروها بسته نشده است، چراکه رئیس سازمان بورس از بررسی مجدد اصلاح قیمت خودرو خبر داده است.مجید عشقی اعلام کرده که با پیگیری‌‌های سازمان بورس و وزیر اقتصاد و در جلساتی که با حضور وزیر صمت و رئیس‌جمهور برگزار و مقرر شد اصلاح قیمت خودرو مجدد در ستاد تنظیم بازار بررسی شود که به زودی نتیجه آن اعلام می‌شود.وی درباره نمادهای بسته شده خودروها نیز گفته که این نمادها تا زمانی که اطلاعیه شفافی درباره اثرات این تصمیم‌‌ها بر روی سودآوری شرکت‌‌ها اعلام نکنند، بسته می‌مانند. 

 

 

لزوم تسریع در انجام واکسیناسیون کرونا ویروس در خوزستان؛
چرا خوزستان در رده‌های آخر واکسیناسیون کشور است؟

 معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با بیان اینکه مخالفین عنود و لجوجی که تحت هیچ شرایطی واکسن را قبول ندارند باید ملزم به واکسیناسیون شوند، گفت: می‌توان با وضع مقررات و شرایطی، این گروه را به تبعیت از واکسیناسیون ملزم کنیم.
دکتر سیدمحمد علوی با اشاره به قرار گرفتن استان خوزستان در رده‌های آخر پوشش واکسیناسیون در کشور، اظهار کرد: در حال حاضر پوشش واکسیناسیون جمعیت کشور ۶۵ درصد است که از ۵۲ درصد متوسط جهانی بالاتر است اما مقداری پوشش واکسیناسیون در خوزستان پایین است؛ میانگین پوشش واکسیناسیون در استان خوزستان حدود ۷ تا ۸ درصد از متوسط کشوری پایین‌تر است.وی افزود: پوشش واکسیناسیون در کل جمعیت خوزستان حدود ۵۷ درصد و در گروه سنی هدف یعنی افراد بالای ۱۲ سال حدود ۷۶ درصد است. البته پوشش واکسیناسیون در برخی نقاط استان خوزستان مانند بهبهان، دهدز، اهواز، آغاجاری، گتوند، اندیمشک، امیدیه و شوشتر بالاتر از متوسط کشوری و در برخی شهرها تا ۹۰ درصد است اما در برخی شهرهای دیگر مانند اندیکا، باوی، خرمشهر، شادگان و حمیدیه پایین‌تر از ۶۵ درصد است.
وی بیان کرد: علت مقاومت و واکسن‌گریزی گروهی از مردم را می‌توان در تنوع فرهنگی، پایین بودن سواد سلامت، باورهای غلط، نبود اعتماد، ساده‌انگاری، تحت تاثیر شایعات قرار گرفتن و باور مطالب شبه علم و تبلیغات مسموم افرادی که سلامتی و آسایش مردم را مانعی برای کاسب کاری خود می‌دانند، تلقی کرد.
علوی تصریح کرد: افراد مختلفی که تاکنون واکسن دریافت نکرده‌اند به سه دسته تقسیم می‌شوند. گروهی از این افراد، تحصیلکرده‌اند و معتقد هستد اما هنوز به اقناع کامل نرسیده‌اند که واکسن برای حفظ سلامتی آن‌ها مفید است، دسته دیگر افرادی هستند که به طب سنتی بیشتر از ظرفیت آن بها می‌دهند و دستاوردهای علم پزشکی مدرن و کلاسیک را نپذیرفته‌اند که راضی کردن این افراد اگر چه سخت است اما مانند گروه اول، با آموزش و ارتقای سواد سلامت اقناع آن‌ها نیز امکان‌پذیر است.
وی افزود: گروه سوم، مخالفین عنود و لجوجی هستند که تحت هیچ شرایطی واکسن را قبول ندارند و حاضر به دریافت واکسن نیستند که می‌توان با وضع مقررات و شرایطی، این گروه را به تبعیت از واکسیناسیون ملزم کنیم.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی دزفول بر لزوم ورود جدی و فعالانه برای تزریق واکسن کرونا در مناطق مورد نیاز این شهرستان تاکید کرد.
علی قمیشی گفت: جلسه بررسی بیماری کرونا ویروس برگزار شد و از نظر شیوع این بیماری اکنون در وضعیت باثباتی قرار داریم.
وی با اشاره به لزوم تزریق واکسن کرونا ویروس برای مردم، بیان داشت: مسئله میزان کم واکسیناسیون مورد بحث قرار گرفت این امر به دلیل استقبال نامناسب مردم از واکسیناسیون کرونا ویروس است قرار شد به صورت فعالانه در مناطق مورد نیاز اقدام شود.

 

 

عراق و افغانستان بیشترین گردشگران خارجی در ایران
سفربه تهران از عمان تنها با ۹۵ ریال! 

اگرچه سفر ایرانیان به کشورهای دیگر از جمله به حوزه خلیج فارس هزینه‌بر است اما شهروندان عمانی تنها با پرداخت ۹۵ ریال یک هفته به تهران سفر می‌کنند!
مدیر انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هواپیمایی و جهانگردی می‌گوید: گردشگری ایران در حال رونق گرفتن است. در یک سال گذشته بیشترین گردشگران خارجی در ایران از عراق و افغانستان تحت عنوان گردشگری سلامت و درمان بود.  به گزارش تجارت‌نیوز، با توجه به تورم روزافزون و ارزش پایین پول ملی ایران برای بسیاری از ایرانیان سفر به کشورهای دیگر سخت و نشدنی است. اما به نظر می‌رسد گردشگران خارجی با هزینه کمی نسبت به درآمد خود می‌توانند چند روزی به ایران سفر و گردش داشته باشند. اگر یک گردشگر عمانی بخواهد یک هفته در تهران اقامت و تفریح داشته باشد با ایرلاین داخلی و ارزان‌ترین پرواز و هتل حدود ۹۵ ریال برایش هزینه دارد، یعنی حدود ۳۰ درصد از کمترین دستمزد یک شهروند عمانی.
سفر به تهران با ۹۵ ریال!
در حال حاضر هیچ پرواز مستقیم از مسقط (پایتخت عمان) به تهران وجود ندارد. اما گردشگران عمانی با ایرلاین‌هایی عربی مانند قطرایر و فلایت دبی می‌توان به صورت غیرمستقیم به تهران سفر کنند.البته گردشگران عمانی می‌توانند با ایرلاین ایرانی با هزینه کمی به تهران سفر کنند. قیمت بلیت رفت و برگشت یک هفته‌ای از مسقط به تهران و برعکس برای مثال در تاریخ رفت ۲۴ آبان ماه و برگشت اول آذرماه حدود سه میلیون و ۳۴۰ هزار تومان می‌شود، یعنی حدود ۴۵ ریال عمان. البته گاهی بلیت برایشان ارزان‌تر هم می‌شود. ( تا این لحظه هر ریال عمان آنطور که در سایت طلا و ارز نوشته حدود ۷۵ هزار تومان است.)
حداقل دستمزد شهروند عمانی حدود ۳۰۰ ریال است. به عبارتی یک گردشگر عمانی با حدود ۱۵‌درصد از درآمد خود می‌تواند به ایران سفر کند. هزینه‌های هتل هم متفاوت است. برای یک هفته اقامت از حدود سه میلیون تومان تا حدود ۱۱ میلیون می‌توان رزرو کرد. یعنی حدود ۴۰ تا ۱۴۶ ریال عمان.بنابراین یک گردشگر عمانی با ارزان‌ترین پرواز و هتل با حدود ۹۵ ریال عمان می‌تواند یک هفته به تهران سفر کند. به عبارتی حدود ۳۰ درصد از کمترین دستمزدشان. البته با باقیمانده پول خود در شهر سیاحتی کند و هزینه غذا و… را هم پرداخت کند.اگر پرواز در تاریخ‌های دیگر و با قیمت بالاتر باشد، مثلا به تاریخ ۲۴ آبان رفت و ۳۰ آذرماه برگشت حدود ۱۴ میلیون تومان و ۱۹۱ ریال عمان می‌شود.
هزینه سفر با ایرلاین عربی چقدر است؟
اما گردشگران عمانی با ایرلاین‌های عربی چقدر باید پرداخت کنند؟ ایرلاین‌‌های عربی هنوز پرواز مستقیم به تهران ندارند و با یک توقف به تهران می‌آیند. هزینه بلیت پرواز عمان ایر رفت و برگشت به تاریخ ۲۴ آبان و اول آذر حدود ۲۰۰ ریال عمان می‌شود، یعنی ۱۵ میلیون تومان و باز هم ۱۰۰ ریال دیگر برای هزینه اقامت هتل و غذا و گشت و‌گذاری در شهر دارند.
بلیت رفت و برگشت به عمان ۶ برابر دستمزد وزارت کار!
این در حالی است که حداقل حقوق وزارت کار در سال ۱۴۰۰، دو میلیون و ۶۵۵ هزار تومان است. با در نظر گرفتن این میزان دستمزد شاید گردشگر ایرانی بتواند فقط بلیت رفت به مسقط را بگیرد، آنهم بلیت لحظه آخری. در غیر این صورت حتی بلیت رفت را هم نمی‌تواند بگیرد.
اگر در سایت‌های خرید و فروش بلیت از تهران به مسقط را انتخاب کنید، شاید بلیت لحظه آخری  پیدا شود، در غیر این صورت در تاریخ رفت و برگشت به فاصله یک هفته باید حدود ۱۶ میلیون تومان پرداخت کند، معادل ۶ برابر کمترین دستمزد وزارت کار! اخیرا هم در شبکه‌های اجتماعی تصویری از یک تبلیغ گردشگری به شمال ایران در عمان منتشر شده که بر اساس آن یک گردشگر عمانی تنها با ۲۵ ریال می‌تواند یک هفته به شمال ایران سفر و تفریح کند.
حرمت‌الله رفیعی، رئیس هیأت مدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هواپیمایی و جهانگردی ایران به تجارت‌نیوز می‌گوید: «سفر از عمان به ایران و گردش چند روزه با چنین قیمت‌هایی صحت ندارد. درست کردن چنین آگهی‌هایی و انتشار آن در فضای مجازی کار آسانی است. چنین تبلیغاتی به گردشگری ایران آسیب می‌زند و در شان ایران نیست. بلیت سفر از عمان به ایران چندین برابر این قیمتی است که در فضای مجازی منتشر شده است.»
رفیعی درباره وضعیت گردشگری در ایران می‌گوید: « گردشگری ایران دوباره در حال پیدا کردن جایگاه خود است. مرزها کم کم باز می‌شود و گردشگری رونق می‌گیرد.» مدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هواپیمایی و جهانگردی ادامه می‌دهد: «در یک سال گذشته بیشترین حجم گردشگر خارجی در ایران تقریبا بیش از ۵۰ درصد از کشور عراق بوده است. بعد از عراق هم از کشور افغانستان بیشترین گردشگر خارجی را در ایران داشتیم.» او می‌گوید:  این گردشگران تحت عنوان گردشگری سلامت و درمان ویزا می‌گرفتند و به ایران آمدند.

 

ارسال دیدگاه شما

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیر سیستم منتشر خواهند شد
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهند شد
  • پیام هایی که به غیر از زبان پارسی باشد منتشر نخواهند شد
1400/8/25 -  شماره 5026
جستجو
جستجو
بالای صفحه
کد خبر: ۱۲۷۵۳۱
وعده عشقی به بورسی‌ها

بورس پلکانی ریزش کرد!

شاخص کل بورس در معاملات روز دوشنبه به مرور کاهش یافت؛ به طوری که کار خود را از یک میلیون و ۴۴۲ هزار واحد آغاز کرد و در رقم یک میلیون و ۴۱۶ هزار واحد به پایان برد.

 شاخص کل بورس با ۲۶ هزار و ۱۷۴ واحد کاهش رقم یک میلیون و ۴۱۶ هزار واحد را ثبت کرد.شاخص کل با معیار هم وزن هم ۴۱۱۴ واحد کاهش یافت و به رقم ۳۸۴ هزار و ۸۸۵ واحد رسید.معامله گران این بازار ۵۱۰ هزار معامله به ارزش ۴۱ هزار و ۳۰۹ میلیارد ریال انجام دادند.فولاد مبارکه اصفهان، صنایع پتروشیمی خلیج فارس، ملی صنایع مس ایران، سرمایه‌گذاری تأمین اجتماعی، صنعتی و معدنی چادرملو و پالایش نفت اصفهان نسبت به سایر نمادها بیشترین تأثیر منفی و در مقابل بورس نسبت به سایر نمادها بیشترین تأثیر مثبت را روی بورس گذاشتند.در آن سوی بازار سرمایه، شاخص کل فرابورس هم ۲۴۲ واحد کاهش یافت و تا رقم ۲۰ هزار و ۲۸۷ واحد نزول کرد.معامله گران این بازار ۲۳۶ هزار معامله به ارزش ۶۸۵ هزار و ۲۲۲ میلیارد ریال انجام دادند.
درحالی که تصمیمات اخیر درمورد قیمت گذاری خودروها معاملات بازار سرمایه را در دو روز گذشته تحت تاثیر قرار داد، رئیس سازمان بورس از بررسی دوباره اصلاح قیمت خودرو خبر داده است.چهارشنبه هفته گذشته گروه صنعتی ایران‌خودرو در حالی بیست و پنجمین طرح فروش فوق‌العاده چهار محصول خود را آغاز کرد که افزایش قیمت‌های جدید را برای چهار محصول عرضه شده در این طرح اعمال کرده بود. البته عمر این اتفاق کمتر از ۴۸ ساعت بود و روز جمعه بود که در پی دستور رئیس‌جمهور مبنی بر لغو افزایش قیمت خودروهای داخلی، گروه صنعتی ایران‌خودرو در اطلاعیه‌ای از بازگشت قیمت‌ محصولات مشمول افزایش به نرخ‌های پیش از آبان خبر داد‍.اتفاقی که معاملات بازار سرمایه را تحت تاثیر قرار داد و باعث شد این بازار پرنوسان شود، چراکه شرکت‌های بورسی که نرخ مصوب دارند، از جمله شرکت‌های خودرویی که محصول را با قیمت مصوب می فروشند، از بازار آزاد تاثیر نمی‌پذیرند و باید مجوز افزایش قیمت داشته باشند. درواقع مهم نیست قیمت خودرو در بازار آزاد چند است، بلکه قیمت در صورت مالی و روند سود و زیان قیمت کارخانه مهم است. با این حال به نظر می‌رسد هنوز پرونده قیمت گذاری خودروها بسته نشده است، چراکه رئیس سازمان بورس از بررسی مجدد اصلاح قیمت خودرو خبر داده است.مجید عشقی اعلام کرده که با پیگیری‌‌های سازمان بورس و وزیر اقتصاد و در جلساتی که با حضور وزیر صمت و رئیس‌جمهور برگزار و مقرر شد اصلاح قیمت خودرو مجدد در ستاد تنظیم بازار بررسی شود که به زودی نتیجه آن اعلام می‌شود.وی درباره نمادهای بسته شده خودروها نیز گفته که این نمادها تا زمانی که اطلاعیه شفافی درباره اثرات این تصمیم‌‌ها بر روی سودآوری شرکت‌‌ها اعلام نکنند، بسته می‌مانند. 

 

 

لزوم تسریع در انجام واکسیناسیون کرونا ویروس در خوزستان؛
چرا خوزستان در رده‌های آخر واکسیناسیون کشور است؟

 معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با بیان اینکه مخالفین عنود و لجوجی که تحت هیچ شرایطی واکسن را قبول ندارند باید ملزم به واکسیناسیون شوند، گفت: می‌توان با وضع مقررات و شرایطی، این گروه را به تبعیت از واکسیناسیون ملزم کنیم.
دکتر سیدمحمد علوی با اشاره به قرار گرفتن استان خوزستان در رده‌های آخر پوشش واکسیناسیون در کشور، اظهار کرد: در حال حاضر پوشش واکسیناسیون جمعیت کشور ۶۵ درصد است که از ۵۲ درصد متوسط جهانی بالاتر است اما مقداری پوشش واکسیناسیون در خوزستان پایین است؛ میانگین پوشش واکسیناسیون در استان خوزستان حدود ۷ تا ۸ درصد از متوسط کشوری پایین‌تر است.وی افزود: پوشش واکسیناسیون در کل جمعیت خوزستان حدود ۵۷ درصد و در گروه سنی هدف یعنی افراد بالای ۱۲ سال حدود ۷۶ درصد است. البته پوشش واکسیناسیون در برخی نقاط استان خوزستان مانند بهبهان، دهدز، اهواز، آغاجاری، گتوند، اندیمشک، امیدیه و شوشتر بالاتر از متوسط کشوری و در برخی شهرها تا ۹۰ درصد است اما در برخی شهرهای دیگر مانند اندیکا، باوی، خرمشهر، شادگان و حمیدیه پایین‌تر از ۶۵ درصد است.
وی بیان کرد: علت مقاومت و واکسن‌گریزی گروهی از مردم را می‌توان در تنوع فرهنگی، پایین بودن سواد سلامت، باورهای غلط، نبود اعتماد، ساده‌انگاری، تحت تاثیر شایعات قرار گرفتن و باور مطالب شبه علم و تبلیغات مسموم افرادی که سلامتی و آسایش مردم را مانعی برای کاسب کاری خود می‌دانند، تلقی کرد.
علوی تصریح کرد: افراد مختلفی که تاکنون واکسن دریافت نکرده‌اند به سه دسته تقسیم می‌شوند. گروهی از این افراد، تحصیلکرده‌اند و معتقد هستد اما هنوز به اقناع کامل نرسیده‌اند که واکسن برای حفظ سلامتی آن‌ها مفید است، دسته دیگر افرادی هستند که به طب سنتی بیشتر از ظرفیت آن بها می‌دهند و دستاوردهای علم پزشکی مدرن و کلاسیک را نپذیرفته‌اند که راضی کردن این افراد اگر چه سخت است اما مانند گروه اول، با آموزش و ارتقای سواد سلامت اقناع آن‌ها نیز امکان‌پذیر است.
وی افزود: گروه سوم، مخالفین عنود و لجوجی هستند که تحت هیچ شرایطی واکسن را قبول ندارند و حاضر به دریافت واکسن نیستند که می‌توان با وضع مقررات و شرایطی، این گروه را به تبعیت از واکسیناسیون ملزم کنیم.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی دزفول بر لزوم ورود جدی و فعالانه برای تزریق واکسن کرونا در مناطق مورد نیاز این شهرستان تاکید کرد.
علی قمیشی گفت: جلسه بررسی بیماری کرونا ویروس برگزار شد و از نظر شیوع این بیماری اکنون در وضعیت باثباتی قرار داریم.
وی با اشاره به لزوم تزریق واکسن کرونا ویروس برای مردم، بیان داشت: مسئله میزان کم واکسیناسیون مورد بحث قرار گرفت این امر به دلیل استقبال نامناسب مردم از واکسیناسیون کرونا ویروس است قرار شد به صورت فعالانه در مناطق مورد نیاز اقدام شود.

 

 

عراق و افغانستان بیشترین گردشگران خارجی در ایران
سفربه تهران از عمان تنها با ۹۵ ریال! 

اگرچه سفر ایرانیان به کشورهای دیگر از جمله به حوزه خلیج فارس هزینه‌بر است اما شهروندان عمانی تنها با پرداخت ۹۵ ریال یک هفته به تهران سفر می‌کنند!
مدیر انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هواپیمایی و جهانگردی می‌گوید: گردشگری ایران در حال رونق گرفتن است. در یک سال گذشته بیشترین گردشگران خارجی در ایران از عراق و افغانستان تحت عنوان گردشگری سلامت و درمان بود.  به گزارش تجارت‌نیوز، با توجه به تورم روزافزون و ارزش پایین پول ملی ایران برای بسیاری از ایرانیان سفر به کشورهای دیگر سخت و نشدنی است. اما به نظر می‌رسد گردشگران خارجی با هزینه کمی نسبت به درآمد خود می‌توانند چند روزی به ایران سفر و گردش داشته باشند. اگر یک گردشگر عمانی بخواهد یک هفته در تهران اقامت و تفریح داشته باشد با ایرلاین داخلی و ارزان‌ترین پرواز و هتل حدود ۹۵ ریال برایش هزینه دارد، یعنی حدود ۳۰ درصد از کمترین دستمزد یک شهروند عمانی.
سفر به تهران با ۹۵ ریال!
در حال حاضر هیچ پرواز مستقیم از مسقط (پایتخت عمان) به تهران وجود ندارد. اما گردشگران عمانی با ایرلاین‌هایی عربی مانند قطرایر و فلایت دبی می‌توان به صورت غیرمستقیم به تهران سفر کنند.البته گردشگران عمانی می‌توانند با ایرلاین ایرانی با هزینه کمی به تهران سفر کنند. قیمت بلیت رفت و برگشت یک هفته‌ای از مسقط به تهران و برعکس برای مثال در تاریخ رفت ۲۴ آبان ماه و برگشت اول آذرماه حدود سه میلیون و ۳۴۰ هزار تومان می‌شود، یعنی حدود ۴۵ ریال عمان. البته گاهی بلیت برایشان ارزان‌تر هم می‌شود. ( تا این لحظه هر ریال عمان آنطور که در سایت طلا و ارز نوشته حدود ۷۵ هزار تومان است.)
حداقل دستمزد شهروند عمانی حدود ۳۰۰ ریال است. به عبارتی یک گردشگر عمانی با حدود ۱۵‌درصد از درآمد خود می‌تواند به ایران سفر کند. هزینه‌های هتل هم متفاوت است. برای یک هفته اقامت از حدود سه میلیون تومان تا حدود ۱۱ میلیون می‌توان رزرو کرد. یعنی حدود ۴۰ تا ۱۴۶ ریال عمان.بنابراین یک گردشگر عمانی با ارزان‌ترین پرواز و هتل با حدود ۹۵ ریال عمان می‌تواند یک هفته به تهران سفر کند. به عبارتی حدود ۳۰ درصد از کمترین دستمزدشان. البته با باقیمانده پول خود در شهر سیاحتی کند و هزینه غذا و… را هم پرداخت کند.اگر پرواز در تاریخ‌های دیگر و با قیمت بالاتر باشد، مثلا به تاریخ ۲۴ آبان رفت و ۳۰ آذرماه برگشت حدود ۱۴ میلیون تومان و ۱۹۱ ریال عمان می‌شود.
هزینه سفر با ایرلاین عربی چقدر است؟
اما گردشگران عمانی با ایرلاین‌های عربی چقدر باید پرداخت کنند؟ ایرلاین‌‌های عربی هنوز پرواز مستقیم به تهران ندارند و با یک توقف به تهران می‌آیند. هزینه بلیت پرواز عمان ایر رفت و برگشت به تاریخ ۲۴ آبان و اول آذر حدود ۲۰۰ ریال عمان می‌شود، یعنی ۱۵ میلیون تومان و باز هم ۱۰۰ ریال دیگر برای هزینه اقامت هتل و غذا و گشت و‌گذاری در شهر دارند.
بلیت رفت و برگشت به عمان ۶ برابر دستمزد وزارت کار!
این در حالی است که حداقل حقوق وزارت کار در سال ۱۴۰۰، دو میلیون و ۶۵۵ هزار تومان است. با در نظر گرفتن این میزان دستمزد شاید گردشگر ایرانی بتواند فقط بلیت رفت به مسقط را بگیرد، آنهم بلیت لحظه آخری. در غیر این صورت حتی بلیت رفت را هم نمی‌تواند بگیرد.
اگر در سایت‌های خرید و فروش بلیت از تهران به مسقط را انتخاب کنید، شاید بلیت لحظه آخری  پیدا شود، در غیر این صورت در تاریخ رفت و برگشت به فاصله یک هفته باید حدود ۱۶ میلیون تومان پرداخت کند، معادل ۶ برابر کمترین دستمزد وزارت کار! اخیرا هم در شبکه‌های اجتماعی تصویری از یک تبلیغ گردشگری به شمال ایران در عمان منتشر شده که بر اساس آن یک گردشگر عمانی تنها با ۲۵ ریال می‌تواند یک هفته به شمال ایران سفر و تفریح کند.
حرمت‌الله رفیعی، رئیس هیأت مدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هواپیمایی و جهانگردی ایران به تجارت‌نیوز می‌گوید: «سفر از عمان به ایران و گردش چند روزه با چنین قیمت‌هایی صحت ندارد. درست کردن چنین آگهی‌هایی و انتشار آن در فضای مجازی کار آسانی است. چنین تبلیغاتی به گردشگری ایران آسیب می‌زند و در شان ایران نیست. بلیت سفر از عمان به ایران چندین برابر این قیمتی است که در فضای مجازی منتشر شده است.»
رفیعی درباره وضعیت گردشگری در ایران می‌گوید: « گردشگری ایران دوباره در حال پیدا کردن جایگاه خود است. مرزها کم کم باز می‌شود و گردشگری رونق می‌گیرد.» مدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هواپیمایی و جهانگردی ادامه می‌دهد: «در یک سال گذشته بیشترین حجم گردشگر خارجی در ایران تقریبا بیش از ۵۰ درصد از کشور عراق بوده است. بعد از عراق هم از کشور افغانستان بیشترین گردشگر خارجی را در ایران داشتیم.» او می‌گوید:  این گردشگران تحت عنوان گردشگری سلامت و درمان ویزا می‌گرفتند و به ایران آمدند.

 

ارسال دیدگاه شما

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیر سیستم منتشر خواهند شد
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهند شد
  • پیام هایی که به غیر از زبان پارسی باشد منتشر نخواهند شد