خشکسالیهای امسال در خوزستان که به دلیل پیشبینیهای نادرست تنشهای آبی را رقم زد، همچنان موجب نگرانی است چرا که هنوز هم بارش ها به میزان نرمال نرسیده است.
خوزستان مدتهاست درگیر مشکل سوءمدیریت منابع آبی است،کمبود شدید آب در خوزستان ناشی از خشکسالی و کمی آورد سدهای استان، علاوه بر افزایش شوری آب رودخانهها در پایین دست، کشت پاییزه کشاورزان خوزستانی را که تامین کننده عمده محصولات کشاورزی در کشور هستند را نیز با مشکل جدی روبه رو کرده است به طوری که با گذشت ۲ ماه از پاییز هنوز زمین آنها به دلیل کمبود آب به زیر کشت نرفته است.
استاندار خوزستان گفت: منابع آبی استان خوزستان به شدت کاهش یافته و استان به هیچ وجه در شرایط مناسب آبی قرار ندارد.صادق خلیلیان ضمن اشاره بر تأثیر خشکسالی بر وضعیت منابع آبی استان خوزستان گفت: بخشی از شهرهای استان از آب شیرینکن برای آب آشامیدنی استفاده میکنند و در بخشهای شمالی استان با وجود سدها، آب آشامیدنی برخی روستاها دچار مشکل شده که آبرسانی از طریق تانکر انجام میشود.وی وضعیت سدهای استان خوزستان را نگران کننده دانست و گفت: تراز سدها در خوزستان منفی شده و بخش عمده کشاورزان استان خوزستان از تابستان تا کنون موفق به کشت خود نشدهاند.استاندار خوزستان با اشاره به ممنوعیت کشت چغندر و کلزا به خاطر شرایط آبی در مهر و آبان گفت: امیدواریم وضعیت بارشها در روزهای آتی مناسب باشد تا آذرماه بتوانیم کشت گندم را داشته باشیم.
یک کارشناس منابع آبی در گفتگو با فارس مسئله آب خوزستان را یک مسئله مدیریتی در حوزه منابع آبی عنوان کرد و گفت: عمده مشکلی که در خوزستان وجود دارد ربطی به افزایش سدها یا کاهش باران و ... ندارد. اصل ایراد در مدیریت منابع آبی است که به صورت منطقهای و گاهی به صورت غیر علمی انجام میشود.
رحمانی معتقد است: اگر سدهای خوزستان به درستی مدیریت میشدند بسیاری از مشکلات فعلی خوزستان حل میشد. این کارشناس مسائل آب، مشکل دیگر در مسائل پیش آمده در خوزستان را در عدم اتمام پروژههای نیمه تمام انتقال آب مخصوصا عدم تکمیل پروژه غدیر دانست.
گفت: مفهوم آب منطقهای اساسا یک مفهوم غلط است. اگر ما بخواهیم مشکلات آبی حل شود نباید مسائل ملی را در سطح مدیریت منطقهای محدود کنیم. آبهای جاری در خوزستان کم نیستند و این استان توانایی تامین آب خود را به طور کامل دارد اما باید مدیریت منابع آبی به طور ملی و در راستای اهداف کلان سیاستگذاری شده قرار دهیم.
وزیر نیرو:مشکل فاضلاب اهواز به حداقل میرسد
وزیر نیرو گفت: با اقدام صورت گرفته برای اصلاح و اجرای شبکه فاضلاب اهواز امیدواریم مشکل فاضلاب اهواز در فصل بارندگی امسال به حداقل کاهش یابد.
علی اکبر محرابیان در نشست برخط با مدیر عامل آبفای خوزستان با موضوع بررسی آخرین وضعیت طرحهای شرکت آب و فاضلاب خوزستان و اهواز گفت: اقدامهای موثری برای جلوگیری از آبگرفتگی در نقطههایی که در بارش سالهای قبل در اهواز دچار مشکل میشدند از سوی آبفای خوزستان انجام شده است.
وی ادامه داد: علاوه بر شناسایی و اصلاح این نقطه ها، پمپهای اضافه نصب و پمپهای معیوب موجود اصلاح شده است که با این اقدام ها، امیدوار هستیم که مشکل آبگرفتگی معابر اهواز در بارندگی امسال کاهش یابد.محرابیان با تاکید بر اینکه با اقدامهای انجام شده نباید در بارشهای اهواز مشکل جدی داشته باشیم، ادامه داد: طرحهای فاضلاب اهواز به خوبی فعال شده است و باید همزمان طرح فاضلاب در شهرهای جنوبی استان مانند خرمشهر، آبادان، بندر امام، ماهشهر و مسجد سلیمان نیز که با مشکل جذب آب مواجه هستند، به سرعت فعال شود.
وزیر نیرو با اشاره به تعهد قرارگاه خاتم برای سرعتبخشی به اجرای طرحهای فاضلاب اهواز گفت: قرارگاه خاتم متعهد شده است که اجرای طرح فاضلاب بخش غربی اهواز را از ۳۶ ماه به ۲۴ ماه کاهش دهد که تا کنون روند کاری این قرارگاه بر اساس همان زمان بندی ۳۶ ماهه است و این روند باید تغییر کند.با اقدامهای صورت گرفته تصفیه خانه شرق اهواز راه انداری شده است و به زودی مناقصه تصفیه خانه غرب اهواز نیز انجام میشود که باید در برگزاری این مناقصه سرعت داده شود.
محرابیان با اشاره به نشست جمع بندی مصوبههای سفر رئیسجمهور به خوزستان ادامه داد: برای تخصیص و عملیاتی کردن این مصوبهها باید مکاتبههایی انجام شود تا این اعتبارها را در قالب مصوبه دریافت کنیم.اجرای شبکه فاضلاب اهواز که از سال ۱۳۷۲ آغاز شده تا کنون حدود ۴۱ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است. تکمیل نشدن شبکه فاضلاب، فرسودگی و ریزش این شبکه در نقطههای مختلف، وضعیت خاص و شیب صفر زمین اهواز موجب شده است تا این شهر در فصل بارش با مشکل بالازدگی فاضلاب و آبگرفتگی معابر به صورت بحرانی مواجه شود.