آمار چهار ماهه اول سال که از سوی منابع رسمیاعلام شده، نشان میدهد درآمدهای نفتی حدود ۵۸۰ درصد افزایش داشته است. این یعنی درآمدی نزدیک به ۸۰ هزار میلیارد تومان، اما کارشناسان اشاره میکنند که طبق قانون ۱۴۰۱ قرار بود در یک سوم سال حدود ۱۶۰ هزار میلیارد تومان از این محل درآمد نصیب دولت شود. امری که خود را به شکل کسری بودجه پنهان بروز میدهد.
به گفته کارشناسان دولت برای جبران کسری بودجه، احتمالا به سراغ منابع پولی و مالی میرود و کسری را از طریق مالیاتِ تورمیتامین میکند. این امر یعنی قرار است فشار زیادی بر مردم تحمیل شود. ترس از تکرار کسری بودجه عظیم، تورم افسارگسیخته و دیگر معایب بودجهنویسی تقویت شده است. بزرگترین مشکل کسری بودجه روش دولت برای پوشش دادن هزینههایش است که مستقیما بر نقدینگی و تورم تاثیر دارد؛ استقراض از بانک مرکزی. هر چند رییس سازمان برنامه و بودجه که عنوان کرده استقراض از بانک مرکزی جزو خط قرمزهای دولت است، اما کارشناسان میگویند دولت به ظاهر استقراض نمیکند، اما از طریق شرکتهای شان از بانکهای دیگر استقراض میکنند و در واقع به صورت غیرمستقیم از بانک مرکزی استقراض میکنند.
در حال حاضر دولت با مشکلات زیادی از جمله وضعیت اقتصادی نامطلوب، جامعه ملتهب، افزایش هزینهها، عدم افزایش حقوق و دستمزد متناسب با نرخ تورم، مشکلات زیست محیطی فراوان، ورشکستگی صندوقهای بازنشستگی و غیره دست به گریبان است. در این شرایط، این نگرانی وجود دارد که آیا دولت میتواند هزینههای خود را تامین کند؟ در پاسخ به این پرسش مهم باید گفت با وجود حل نشدن موضوع برجام و تحریمها و نارضایتی مردم از اوضاع اقتصادی، بعید به نظر میرسد این انتظار، انتظار به حقی باشد.