سلطان فقید عمان هیچگاه ازدواج نکرد و همواره بحث و گمانهزنی پیرامون جانشینی او وجود داشت . بعد از درگذشت سلطان قابوس، هیثم بن طارق، وزیر میراث و فرهنگ عمان، ۶۵ ساله پسرعموی سلطان قابوس به عنوان جانشین وی پادشاه جدید عمان شد.سلطان جدید عمان در مراسم انتصاب رسمی خود اعلام کرد، رویکرد سلطان قابوس را در سطح سیاست خارجی ادامه میدهیم. هیثم بن طارق تاکید کرد: همان سیاست سلطان قابوس را در سطح سیاست خارجی ادامه میدهیم که مبتنی بر همزیستی مسالمتآمیز بین ملتها و حسنهمجواری است.سلطان هیثم بن طارق تاکید کرد: سلطان قابوس کشوری مدرن و نهضتی استوار را بنیان نهاد.پادشاه جدید عمان تصریح کرد: ما بر عدم مداخله در امور کشورهای دیگر اصرار داریم.سلطان هیثم بن طارق تاکید کرد: با برادران خود در کشورهای حوزه خلیج فارس به مسیر همکاری و همبستگی ادامه میدهیم و با کشورهای عربی تلاش میکنیم تا منطقه را از تنشها دور نگه داریم.وی اضافه کرد: ما اساس روابط خود با کشورهای جهان را طبق رویکرد سلطان راحل میچینیم و روابط دوستانه با تمام کشورها را حفظ میکنیم.
دو کشور در استراحت تاکتیکی به سر میبرند؛
آینده روابط ایران و آمریکا بعد از یک هفته پر تنش
گروه سياسي:
بعد از یک هفته پر تنش در روابط ایران و آمریکا ، مهمترین مسئلهای که مطرح میشود این است که آینده روابط دو کشور به چه سمت و سویی خواهد رفت و اینکه سطح تنش آیا دوباره افزایش خواهد یافت.
آمریکا قصد دارد علیه کشورمان تحریمهای بیشتری را وضع کند تا به زعم خود رفتار ایران تغییر کند، اما تا به اینجای کار و با اعمال بیسابقه ترین تحریمها علیه ایران، تاثیر این تحریمها از سوی کارشناسان بینالمللی زیر سؤال رفته است. بسیاری این سؤال را میپرسند که آیا دیگر چیزی برای تحریم مانده است؟ و اینکه اگر تحریمهای آمریکا کارساز بود تا اینجا باید منجر به تغییر رفتار ایران میشود. در همین خصوص یك کارشناس مسائل آمریکا با اشاره به اینکه ایران و آمریکا در یک قدمی جنگ قرار داشتند، اظهار داشت: اما با توجه به شرایطی به وجود آمد تا اطلاع ثانوی خطر جنگ دور شد، اما اینکه با توجه به اظهارات ترامپ بخواهد بین دو کشور مذاکره و یا توافقی صورت گیرد، نشانههایی که وجود دارد چنین چیزی را تصویر نمیکند. امیر علی ابوالفتح افزود: ترامپ در سخنرانی خود هر چند از مواضع ابتدای هفته خود عقبنشینی کرد، اما این را هم گفت که فشارهای اقتصادی به ایران را از طریق تشدید تحریمها افزایش خواهد داد، بنابراین کسی که میخواهد مذاکره کند، باید اول دست از فشار بردارد و بعد حرف از توافق جدید بزند، از سوی دیگر مقامات کشورمان نیز در دو سال گذشته و بعد از خروج آمریکا از برجام اعلام کردند، هر زمانی که آمریکا به برجام بارگشت و تحریمها را کنار گذاشت، آن زمان مذاکره مجدد معنا دارد. این کارشناس گفت: ترامپ همچنین از طرفهای باقیمانده در برجام نیز خواست که از این معاهده خارج شوند، اما هیچکدام از طرفین این را قبول نکردند، این درحالیست که ترامپ نه تنها به برجام بر نخواهد گشت، بلکه میخواهد یک توافق جدیدی را از دید خود دنبال کند، اما هیچ یک از طرفین برجام مایل به انجام این کار نیستند و میخواهند در غالب همین برجام همچنان ادامه دهند.
ابوالفتح در پاسخ به این پرسش که آیا تا زمان انتخابات رياستجمهوری آمریکا ترامپ همین رویکرد فعلی را حفظ خواهد کرد و ممکن است بعد از آن سطح تنشها افزایش پیدا کند، بیان داشت: این امر تنها به عملکرد ترامپ مربوط نمیشود، در این راستا صبح همان روزی که ترامپ انتخاب شد، نمیتواند هر کاری را انجام دهد، بلکه این یک بازی یكطرفه است و ایران نیز طی این یک سال سعی میکند جایگاه خود را در منطقه مستحکمتر کند و از نظر نظامی نیز بر تواناییهای خود بیفزاید، بنابراین این موضوع چیزی نیست که فقط در اختیار آمریکاییها باشد.
وی اضافه کرد: از سوی دیگر برعکس ممکن است برخلاف مطلبی که خیلیها اعتقاد دارند که ترامپ در دور دوم رياستجمهوری خود رفتار خصمانه تری از خود بروز دهد، به اعتقاد بنده این امکان وجود دارد که زمینه برای توافق جدید بین ایران و آمریکا ایجاد شود، هرچند که الان خیلی زود است درباره این موضوع حرف زد.این کارشناس بينالملل همچنین در پاسخ به این پرسش که در صورت انتخاب شدن یک دموکرات به عنوان رئیس جمهور آمریکا آیا امکان تغییر رویکرد این کشور در قبال ایران وجود دارد، اظهار داشت: طی چهل سال گذشته روابط ایران و آمریکا با فراز و نشیبهای زیادی روبرو بوده، اگر فرض بگیریم یک دموکرات انتخاب شود، هرچند ممکن است که وی به برجام برگردد، اما با توجه به خروج آمریکا از برجام آنها نیز ممکن است شروطی را برای بازگشت مطرح کنند، از سوی دیگر به غیر از مسائل هستهای، دموکراتها در سایر مسائل حتی رویکرد رادیکالتری نسبت به جمهوریخواهان دارند و در این درباره نباید زیاد انتظار داشت که تغییری در رویکرد آمریکا ایجاد شود. محسن جلیلوند کارشناس روابط بينالملل نیز با اشاره به اینکه نباید زیاد به اظهارات ترامپ دل بست، گفت: وی در طول سه سال گذشته سخنان ضد و نقیض بسیاری را انجام داده است و صبح یک حرفی را در جمع خبرنگاران زده، اما دوباره چند ساعت بعد با یک توئیت ۱۸۰ درجه حرف خود را عوض کرده است، با توجه به چنین شرایطی نباید به اظهارات او اطمینان کرد. وی افزود: کماکان تقابل استراتژیک ایران و آمریکا ادامه پیدا خواهد کرد و به نوعی بازی ادامه دارد، در حال حاضر دو کشور در استراحت تاکتیکی به سر میبرند و به اعتقاد بنده اقدامات خصمانه آمریکا علیه ایران ادامه پیدا خواهد کرد، از سوی دیگر وزیر امور خارجه آمریکا در هفته گذشته یک سخنرانی انجام داد که حاوی یک نکته تازه در رابطه با اقدامات آمریکا علیه ایران است.جلیلوند با اشاره به اینکه پمپئو اعلام کرد فشار در سه حوزه علیه ایران ادامه پیدا میکند، بیان داشت: در گذشته فشار در دو حوزه سیاسی و اقتصادی وجود دارد، آمریکا با خروج از برجام فشار سیاسی را آغاز کرد و با تشدید کردن تحریمها نیز فشار اقتصادی بیشتر شد، اما نکته مهم فشار امنیتی بود که آمریکاییها تا الان از آن صحبتی به میان نیاورده بودند. این کارشناس با اشاره به اینکه فشار امنیتی با به شهادت رساندن سردار سلیمانی آغاز شده است، اذعان داشت: با توجه به چنین رویکردی باید گفت آمریکاییها به شدت به دنبال تقابل با کشورمان هستند و در این رابطه نباید فریب اظهارات ترامپ را خورد چرا که وی با یک برنامهریزی درصدد است هرچه بیشتر به کشورمان ضربه بزند و ایران را تضعیف نماید، بنابراین باید هوشیار بود و در مقابل آمریکاییها آماده بود.
جاوید قربان اوغلی دیپلمات ارشد پیشین وزارت امور خارجه و تحلیلگر مسائل بينالملل هم گفت: خروج نیروهای آمریکایی از عراق در درجه اول بسته به تصمیم دولت این کشور دارد. مصوبهای هم که در پارلمان عراق تصویب شد آنچنان محکم نبود. به این دلیل که دو نیروی اصلی پارلمان یعنی نمایندگان اهل سنت و کرد، هیچکدام در این جلسه حاضر نشدند و عدم حضورشان به این معنا بود که آنها مخالف این طرح هستند. وی ادامه داد: اگر اجرای این مصوبه جدی شود، طبیعی ست که این دو جریان فعال و اصلی عراق به میدان خواهند آمد. کردهای عراق که متحد اصلی آمریکاییها هستند ونیرویهای اهل سنت هم در شرایطی که اکثریت کشور در دست نیروهای شیعه است، آنها به شکل طبیعی این گونه تصور میکنند که در غیاب یک قدرت منطقهای که بتوانند به آن تکیه کنند، مجبورند که به یک قدرت بينالمللی اتکا کنند که آمریکاییها هستند و در منطقه حضور دارند.