به گزارش ایلنا، فرشاد مومنی در نشست هفتگی موسسه دین و اقتصاد اظهار داشت: یک تمایل ریشهدار و قدرتمند وجود دارد تا هیچ یک از موارد اساسی ساز و کار کسب درآمد از سوی دولت و هزینهکرد آن شفاف نشود. وقتی در برابر شفافسازی و واقعیسازی مقاومتهای قدرتمند وجود داشته باشد اثر عملی این است که ما دائماً در معرض مواجهه با نقطه عطفهای جدید در تاریخ اقتصادی قرار میگیریم اما به واسطه عدم شفافیتها حتی این نقطهعطفهای خطیر مورد اعتنای بایسته قرار نمیگیرند.
وی تصریح کرد: وقتی ما در فضای عدم شفافیت حرکت میکنیم یک دفعه چشم باز کرده و فاجعه بزرگی را مشاهده میکنیم. در سال ۹۷ دوباره شاهد بودیم که نقطه عطفهای جدید پدیدار شدند که در آن زمان هشدار داده شد اما حتی تا امروز توجهی به آنها نشده است. این شیوه اداره اقتصاد به بنبست کامل رسیده و تداوم آن جز افزایش هزینه و خسارت، دستاورد دیگری ندارد. ما به تغییر پارادایم در کشور نیاز داریم و مسئولان با نادیده گرفتن نظر کارشناسان هزینه فرصت اصلاح را بالاتر خواهد بود.
این اقتصاددان با اشاره به گزارش بانک جهانی در سال ۱۳۹۵ (۲۰۱۶) گفت: این گزارش عملکرد اقتصادی کشورها در ۵۰ سال اخیر را بررسی کرده بود که بر اساس آن در سطح دنیا به جز چند استثنا همه کشورها کارنامه درخشانتری نسبت به کشورمان ارائه کرده بودند. یعنی در دوره ۵۰ ساله ۱۹۶۵ تا ۲۰۱۴ عملکرد هندیها در مقایسه با ایران دو برابر، مالزی ۵ برابر، کره جنوبی ۷ برابر و چین بیشتر از ۱۰ برابر جهش را تجربه کرده بود. این نشان میدهد وقتی بیشتر از همه کشورها هزینه میکنیم و کمتر از آنها دستاورد داریم پس ایران با کمبود منابع مواجه نیست، بلکه نرمافزاری که از پایان جنگ تحمیلی مبنای قاعده گذاری اقتصاد بوده به بن بست رسیده است و هر روز که در به رسمیت شناختن آن تاخیر داشته باشیم هزینههای بالاتری را باید بپردازیم.
مومنی متذکر شد: ما به یک بازنگری بنیادی در شیوه اداره کشور، تخصیص منابع و به ویژه در مسئولیتگریزی دولت در امور حاکمیتی نیاز داریم. در شرایطی که کشور چه از نظر داخلی و چه از نظر بینالمللی شرایط خاصی را تجربه میکند، امور ملی و حس ملی قربانی مطامع رانتی و غیرمولدها شده است و این میتواند کشور را در مسیر بدون بازگشت قرار دهد. بنابراین این شیوه اداره کشور چسبهای تمامیت ارضی و حس ملی را شل میکند که در کادر امور حاکمیتی میتواند برای کشور خطرناک باشد.
استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به گزارش منتشر شده از سوی معاون سازمان ملی بهرهوری گفت: این گزارش شرافتمندانه نشان داده است که روند نزولی سرمایهگذاری در کشور در سال ۱۳۹۸ به نقطه عطف خود رسیده است یعنی میزان سرمایه گذاری سالانه در سال ۹۸ حتی جبران استهلاک سرمایههای موجود را نمیکند. بنابراین نقطه عطف بزرگی است که نشان میدهد اگر این مسئله سرنوشتساز بهاندازه اهمیتش درک نشود کشور در مسیری است که خلق فرصتهای شغلی برای جوانان به سمت امتناع کامل میرود و وابستگی به دنیای خارج برای تامین حداقل نیازهای اداره کشور غیرممکن میشود و این بزرگترین نیروی محرکه نابرابریهای فسادهای گسترده و عمیق است.
۲۱ استعلام برای یک حرفه؛
دغدغههای بانوان کارآفرین خوزستانی
جمعی از بانوان کارآفرین و موفق خوزستان به مناسبت روز زن، در نشستی با حضور تعدادی از مدیران و مسئولان خوزستان در سرسرای شهرک صنعتی استان، دغدغههای خود را بیان و خواستار رسیدگی به آنها شدند.
به گزارش ایرنا، یک تولید کننده محصولات چرم در خوزستان در این نشست بیان کرد: صاحبان کار و شغل و مهارت در خوزستان با مشکلات متنوعی روبه رو هستند که یکی از آنها اجازه نداشتن جذب کارورز بالای ۲۷ سال است.
زهرا حسنی بیان کرد: محدودیت سنی در جذب کارورز به ویژه فردی که آموزش لازم را کسب کرده است مشکلاتی را برای واحدهای تولیدی و صنعتی ایجاد کرده است. متاسفانه واحدهای تولیدی برای جذب نیرو به ناچار باید افرادی را آموزش دهند به همین دلیل واحدهای تولیدی تبدیل به کارگاههای آموزشی شدهاند و بسیاری از افرادی که آموزش میبینند پس از پایان دوره محل کار راترک میکنند.
عضو هیات رئیسه اتاق تعاون خوزستان و بانوی کارآفرین نیز گفت: تعاونیهای صنایع دستی زیر فشارهای مختلف قرار دارند با این وجود اداره کل کار خوزستان موفق شد برای فعالان در این بخش چندین تسهیلات با کارمزد چهار درصد دریافت کند. افسانه صالح خواه بیان کرد: یکی از مشکلات کارآفرینان پرداخت نکردن تسهیلات است. بانک ها، حکومتی مستقل دارند و دستورات هیچ دستگاه و مسئولی را قبول ندارند. به دلیل حمایت نکردن از واحدهای تولیدی، بسیاری از سرمایه گذاران و کارآفرینان کار خود را در استانهای دیگر اجرا میکنند.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خوزستان نیز در این نشست بیان کرد: شرایط کنونی کشور در بخش اقتصادی و اشتغال به دلیل وجود تحریم و فشارهایی که وجود دارد مناسب نیست. سید نوراله حسن زاده افزود: رتبه خوزستان در سال ۸۶ در بحث امنیت سرمایه گذاری ۲۶ بود که اکنون این رتبه با ۱۰ پله صعود در جایگاه ۱۶ کشور قرار گرفته است. وی با بیان اینکه گرفتن استعلام برای کارآفرینان در خوزستان بسیار دشوار است گفت: در خوزستان هر سرمایهگذار و یا کارآفرین برای اینکه حرفه خود را راهاندازی کند باید ۲۱ استعلام از دستگاههای مختلف دریافت کند این در حالی است که در استانهای دیگر تعداد استعلامها تا هفت مورد بیشتر نیست. وی با اشاره به همکاری نکردن بسیاری از بانکها در کمک به کارآفرینان ادامه داد: بانوان کارآفرین زیادی در خوزستان با علاقمندی خواستار راهاندازی یک حرفه و یا صنعت هستند اما متاسفانه بانکها در کمک به کارآفرینان بسیار ضعیف کار میکنند.
لزوم حذف برخی از بانکهای عامل
حسن زاده ادامه داد: تعدادی از بانکها به عنوان بانک عامل برای پرداخت تسهیلات به بخش تولید و کارآفرینان تعیین شدهاند اما متاسفانه برخی از این بانکها همکاری لازم را با کارآفرینان ندارند و باید تعدادی از بانکها از فهرست بانک عامل خارج شوند. مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی خوزستان نیز در این نشست بیان کرد: اگر امروز بانوان در عرصههای مختلف کارآفرینی و اشتغال فعال هستند نشان دهنده ارتقای جایگاه زنان در کشور است. اخلاق محمدیان ادامه داد: بانوان زیادی در عرصههای مختلف اجتماعی و صنعتی در حال فعالیت هستند و هیچگونه محدودیتی برای کار آنها وجود ندارد. وی گفت: شرکت شهرکهای صنعتی خوزستان در بخشهای مختلف در شهرکها و نواحی صنعتی این استان ۶۰ فقره قرارداد با کارآفرینان خانم منعقد کرده است. وی با اشاره به اشتغال بانوان زیادی در شهرکهای صنعتی خوزستان افزود: شهرکهای صنعتی به دلیل قوانینی که وجود دارد باید از حوزه شهری خارج باشند به همین دلیل بیشتر شهرکها از جاده و شهر فاصله دارند و بانوان در این مورد با مشکلاتی روبه رو هستند. محمدیان با اشاره به مطالبه بیشتر بانوان شاغل در شهرکهای صنعتی در خصوص ایجاد مهد کودک در فضای شهرکها ادامه داد: شهرکهای صنعتی امکان راهاندازی مهد کودک در محدوده شهرکها را ندارند اما در صورتی که سرمایه گذار برای راهاندازی مهد کودک در شهرکهای صنعتی اعلام آمادگی کند شرکت شهرکهای صنعتی امکان تحویل زمین را دارد.
نقش زنان در اقتصاد
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری خوزستان نیز در این نشست با اشاره به نقش مهم بانوان در اقتصاد بیان کرد:اکنون کشور به دلیل تحریم و فشار اقتصادی با مشکلاتی روبه رو است و بانوان در حوزه اقتصاد میتوانند بسیار کمک کنند. سیده فرانک موسوی ادامه داد: امروز بانوان جایگاه اجتماعی خوبی دارند اما انتظار میرود که سهم بیشتری در مشارکت اقتصادی در خوزستان به این قشر داده شود. تلاش داریم در خوزستان سند ارتقای جایگاه بانوان در حوزه اقتصاد را تدوین کنیم و اعتبار مورد نیاز به این بخش نیز مشخص خواهد شد. باید بستر فعالیت بانوان در حوزههای مختلف اقتصادی و اجتماعی فراهم شود تا راه برای پیشرفت آنها هموار شود.
آغاز به کار سامانه کارا از سال آینده
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خوزستان نیز در این نشست بیان کرد: تلاش داریم که سامانه کارا (سامانه ارائه طرح سرمایهگذار و کارآفرین برای دریافت تسهیلات) تا سال آینده باز شود تا کارآفرینان طرحهای خود را در این سامانه برای دریافت تسهیلات ارائه دهند. اکنون این سامانه بسته است. ارسلان غمگین ادامه داد: یک کارآفرین واقعی باید خلاق و ایده پرداز باشد و توانایی حل مشکلات خود را داشته باشد. کارآفرینان باید پیش از راهاندازی یک کسب و کار با قوانین کار و بیمه آشنا شوند تا با مشکلی در این زمینه روبه رو نشوند. متاسفانه بانکها همکاری لازم را با کارآفرینان برای ایجاد اشتغال ندارند. کارآفرینان و سرمایه گذاران، دستگاهها و متولیان حوزه کسب و کار در خوزستان را نقد سازنده کنند تا شرایط برای عملکرد بهتر آنها فراهم شود.
۲۶ بهمن ماه سالروز ولادت فاطمه زهرا (س) روز زن نامگذاری شده است که به مدت یک هفته برنامهها و نشستهای مختلفی با بانوان برگزار خواهد شد.
یک استاد علوم آب مطرح کرد:
درمان مقطعی سدگتوند با مدیریت مخزن
گروه دیار کارون: سال ۹۰ زمانی که آبگیری این سد آغاز شد، اینقدر برایش فایده میشمردند که شکل گیری دومین دریاچه مصنوعی بزرگ کشور و جذب گردشگر به آن، شاید آخرینش بود؛ اما هماکنون اینقدر شور این پروژه درآمده که مجبورند برای این سد سه ساله در کمیته بحران دور هم بنشینند و راه های فرار از اشکالات و بلایای آن را در بررسی طرحهای عجیب و غریب جستوجو کنند!
تنها دستاورد این سد برای خوزستان، از بین رفتن زمینهای کشاورزی منطقه و افزایش ۲۵ درصدی شوری آب کارون است.
یک استاد علوم آب گفت: EC خروجی مخزن سد گتوند به پایین دست آن در طول سه سال گذشته حدود ۹۰۰ تا ۱۱۰۰ میکروموس بر سانتیمتر بوده و صحبتهای مطرحشده از سوی مدیران این سد در خصوص کاهش EC خروجی این سد صحیح است.
مهدی قمشی در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به آخرین شرایط رخداده در سد گتوند و اعمال مدیریت مخزن در این سد، اظهار کرد: با مدیریت مخزن میتوان میزان EC آب خروجی از مخزن سد را کنترل کرد اما در این زمینه باید میزان صدمهای که این مساله به پایین دست سد وارد میکند را نیز لحاظ و پس از آن با توجه به بررسی شرایط نسبت به مدیریت مخزن اقدام کنیم. وی افزود: در سالهای سیلابی وترسالیها مانند سال گذشته میتوانیم مقداری از شوری آب را به پاییندست هدایت کنیم و این کار را به شکلی انجام دهیم که کمترین صدمه به پایین دست مخزن سد وارد شود و در پایین دست با آبی با EC پایین مواجه شد. در سالهای آبی نرمال و یا در زمانهایی که شرایط بارندگیها کمتر از نرمال باشد، رها کردن شوری آب مخزن سدها به پایین دست ضررهای بسیاری را برای مردم و همچنین اراضی منطقه خواهد داشت.
بررسی نتایج مصرف آب با EC بالا
قمشی ادامه داد: زمانی که آب با شوری بالا از مخزن سد رهاسازی شود، این آب صرف کشاورزی، شرب، بهداشت و صنعت میشود و لطمههای بسیاری را به این بخشها وارد میکند. این مساله باید از نظر اقتصادی مورد بررسی قرار بگیرد و نتایج آن ارزیابی شود. وی بیان کرد: اگر در سالهای پیش رو شاهدترسالی و شرایط مطلوب آبی باشیم، مدیریت مخزن میتواند راهکار خوبی برای حل مشکل شوری آب در سد گتوند باشد. این کار باید به موقع و با دقت انجام بگیرد تا بتوان شوری آب این سد را کنترل کرد.
مدیریت مخزن راهکار بلندمدت علاج سد گتوند نیست
عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز عنوان کرد: مدیریت مخزن، برای بلندمدت نمیتواند راهکار مناسبی برای حل مشکل شوری آب در سد گتوند باشد و راهکاری مقطعی و برای سالیان محدود است. برآوردها در خصوص انتقال شوری از سازند آغاجاری-گچساران به مخزن حداقل حدود ۲۰ تا ۲۵ سال پیشبینی شده است و از این رو باید گفت که بحث مدیریت مخزن راهکاری کوتاه مدت برای حل مشکل شوری آب در سد گتوند است و احتمال اینکه بتواند در بلندمدت مساله سد گتوند را حل کند بسیار کم است.
قمشی با اشاره به آخرین شرایط اعلام شده از سوی مدیران سد گتوند در خصوص کاهش EC آب خروجی از مخزن این سد گفت: EC خروجی مخزن سد گتوند به پایین دست آن در طول سه سال گذشته حدود ۹۰۰ تا ۱۱۰۰ میکروموس بر سانتیمتر بوده و صحبتهای مطرحشده از سوی مدیران این سد در خصوص کاهش EC خروجی این سد صحیح است. البته این آب زمانی که به شهر اهواز میرسد به دلیل ورود پسابهای مختلف به درون آن به حدود ۲۵۰۰ میکروموس بر سانتیمتر میرسد.
EC خروجی سد گتوند کاهش داشت
وی ادامه داد: در زمان بهرهبرداری از این سد EC خروجی این سد ۱۴۰۰ میکروموس بر سانتیمتر بود اما اکنون با مدیریت انجام گرفته در مخزن این سد، شاهد کاهش شوری آب در این سد هستیم. این مدیریت مخزن انجامشده اقدام خوبی برای کاهش شوری آب بوده که البته یکی دیگر از دلایل موثر بودن این راهکار، بحثترسالی در طول سالهای اخیر است که به این موضوع کمک شایانی کرده است. مدیریت مخزن وترسالی و پرآبی سالهای اخیر در کنار یکدیگر عامل کاهش EC آب در سد گتوند هستند. همچنین در طول سالهای گذشته تلاش شده تا شوری در پشت سد نگه داشته شود و رهاسازی نشود. این مساله نیز دیگر عاملی است که باعث کاهش شوری آب در خروجی مخزن شده است. قمشی با اشاره به اینکه نگه داشتن شوری آب در پشت سد در طول بلند مدت کار صحیحی نیست، هشدار داد: حجم شوری که در پشت سد دپو میشود، در درازمدت میتواند مشکلات بسیاری را برای آب خروجی از سد به وجود بیاورد. این مساله میتواند شرایطی را رقم بزند تا دیگر نتوان EC آب خروجی سد را کنترل کرد.
آخرین وضعیت سد گتوند از زبان مدیرعامل آب و نیرو
مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران در مورد آخرین وضعیت سد گتوند، روز گذشته به ایسنا گفت: چند سال پیش دانشگاه تهران به عنوان یک دانشگاه بیطرف در حوزه سد گتوند تحقیقاتی را انجام داد که نتیجه آن نیز به ما دیکته شد و از آن زمان تاکنون مدیریت مخزن صورت گرفته است و در پی اقدامات انجام شده میزان شوری آب تا حد قابل توجهی کاهش یافته است. بهروز مرادی با بیان اینکه قرارداد دیگری را نیز منعقد کردهایم که مدیریت کل مخزن در بحث شوری مورد توجه است که اطراف دریاچه کار میشود و تا کنون مورد خاصی مشاهده نشده و به راحتی مخزن کنترل میشود، افزود: با اقدامات انجام شده EC خروجی از ۱۳۰۰ به ۱۱۰۰ میکروموس بر سانتیمتر کاهش یافته است، حتی در برخی مواقع این عدد به ۸۰۰ یا ۹۰۰ میکروموس بر سانتیمتر نیز میرسد و آب کاملا کنترلشده به پایین دست منتقل میشود.