سید ابراهیم رئیسی در جلسه ستاد بزرگداشت دهه فجر با گرامیداشت یاد امام بزرگوار و شهدای عالیقدر انقلاب اسلامی و با قدردانی از فعالیتهای شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی تا کنون به ویژه تلاشهای مستمر آیتالله جنتی در این شورا، اظهار داشت: امروز لازم است با خلاقیت و ابتکار عمل، گامهای بلندی در جهت بالندگی هر چه بیشتر این شورا برداشته شود و در این مسیر دوره ۴۰ سال گذشته، تجربه ارزشمندی برای گامهای آتی خواهد بود.
رئیسجمهور ضروت ایجاد تحول در همه دستگاهها و نهادهای کشور از جمله شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی را مورد تأکید قرار داد و گفت: امروز تحول در همه دستگاهها یک نیاز ضروری است.رئیسی افزود: مأموریت اصلی و محوری همه دستگاههای کشور ایجاد تحول و تلاش در جهت تبیین دستاوردها در راستای نشاط و امیدآفرینی در جامعه است. رئیسی اولین الزام برای ایجاد تحول را «تحول شناختی» دانست و اظهار داشت: در تحول شناخت، باید نگرش کسانی که در مجموعه حضور دارند، متحول شود؛ در غیر این صورت نتیجهای حاصل نمیشود.رئیسجمهور خاطرنشان کرد: جریان تحریف و شایعهساز با فضاسازیهای کاذب به دنبال ایجاد انحراف در مسیر اصلاح و تحول هستند و شرط موفقیت در این میدان صلابت، ایستادگی وحرکت براساس برنامهریزی دقیق و آگاهانه است.رئیسی با تأکید بر دعوت و تبیین خوبیها و نهی از زشتیهای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی درمقابل صحنهسازی، شایعهپراکنی و فضاسازیهای تحریفآمیز، اظهار داشت: امروز دشمن به دنبال ادامه تحریم با تحریف است. در مقابل تحریف و برای غلبه بر آن باید تبیین درست انجام شود و در این راستا شورای هماهنگی از جایگاه حساس و مهمی برخوردار است.رئیسجمهور «تحول در فرآیند» را به عنوان دومین الزام در ایجاد تحول موفق برشمرد و گفت: لازم است بازنگاهی در فرآیند تصمیمگیری تا اجرا شود و تأثیر آن بر روی مخاطبین مختلف بررسی گردد. در تحول فرآیندی باید نوع مأموریتها و نقاط مثبت و منفی فعالیتهای شورای هماهنگی مورد بررسی قرار گرفته و مبتنی بر نتایج به دست آمده برای اقدامات آتی برنامه ریزی شود.
رئیسی با تأکید بر اهمیت و ضرورت استفاده از دانش ارتباطات در حوزه تبلیغات، اظهار داشت: امروز ارتباطات، علم بسیار مهمی است و استفاده از این علم در کنار تجربیات اندوختهشده، میتواند در تاثیر فعالیتها مفید باشد.
رئیسجمهور سومین الزام برای ایجاد تحول را «تحول نهادی» دانست و اظهار داشت: بیتردید ساختار شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی نیازمند تغییر و تحول است و در این مسیر باید نوع مأموریتها با ساختار و سازوکار موجود شورا تناسب و هماهنگی داشته باشد، لذا متناسبسازی ساختار با نوع مأموریت از اهمیت زیادی برخوردار است. رئیسی افزود: شورای هماهنگی در کنار انجام وظیفه ذاتی از وظیفه همافزایی و جمعی نیز برخوردار است و حرکت هماهنگ در این مسیر در دستیابی به موفقیت بسیار مؤثر است.رئیسجمهور در ادامه با تأکید بر ضرورت حرکت در مسیر نورانی خط امام(ره)، اظهار داشت: بهترین تبیینکننده خط امام(ره)، رهبری عزیز هستند. خط امام(ره) نجاتبخش کشور است و هر کجا به این خط نورانی و شاخصها توجه شده، آنجا حوزه موفقیت ما بوده است.
یك نماینده مجلس: چین پول زیادی از ایران را بلوکه است
بازی مبهم پکن با ایران در عرصه بینالمللی
گروه بینالملل: وزیر امور خارجه چین و حسین امیرعبداللهیان از «آغاز اجرای» توافقنامه همکاری راهبردی بیست و پنج ساله که در مارس ۲۰۲۱ بین دو کشور امضا شد، خبر دادند.
پکن در مورد افزایش گسترش هستهای موضع مبهمی را حفظ میکند.این مشارکت که «پیمان شیر – اژدها» نامیده میشود، حوزههای مختلفی مانند انرژی، امنیت، زیرساختها و ارتباطات را پوشش میدهد. اما شامل بخشی از همکاری نظامی، تمرینهای مشترک، توسعه سیستمهای تسلیحاتی و مشارکت اطلاعاتی است. بردلی بومن و زین زواک، دو کارشناس بنیاد دفاع از دمکراسیها، یک نهاد نومحافظهکار آمریکایی، در مقالهای که اخیراً در وبسایت فارین پالیسی منتشر شده است، تحکیم این محور چین – ایران را تهدیدی بسیار مستقیم برای نفوذ آمریکا در خاورمیانه میدانند.ایران تا سال ۲۰۱۴ حتی به سومین مشتری صنایع نظامی چین تبدیل شده بود. با این حال، پکن تمایلی به تحویل برخی تجهیزات حساس مانند هواپیماهای جنگی به تهران ندارد تا روابط خود با سایر کشورهای منطقه به ویژه عربستان سعودی و امارات متحده عربی را به خطر نیندازد و خود را در معرض تحریمهای آمریکا قرار ندهد. امانوئل ورون، استاد و پژوهشگر آکادمی نیروی دریایی و مؤسسه ملی زبانها و تمدنهای شرقی در این باره میگوید: «گفتمان دیپلماتیک چین از منع گسترش سلاحهای هستهای حمایت میکند، اما در واقع چین در حال تقویت زرادخانه هستهای خود است و تا حدی از برنامه هستهای ایران حمایت میکند. این ابهام راهبردی به پکن اجازه میدهد تا خود را به عنوان یک بازیگر کلیدی در خاورمیانه قرار دهد.»روابط بین چین و ایران اساساً نامتقارن باقی مانده است. ازدیدگاه پکن، «مشارکت راهبردی» با تهران بخشی از یک سیاست عملگرایانه برای تنوع بخشیدن به منابع انرژی این کشور است. از دیدگاه ایرانی، جمهوری اسلامی برای خروج از انزوای دیپلماتیک و اقتصادی بر روابط خود با جمهوری خلق امید بسته است. با وجود تحریمهای امریکا، چین در ماههای اخیر خرید نفت از ایران را به ۷۰۰ هزار بشکه در روز افزایش داده است. این واردات در آمارهای رسمی دیده نمیشود، اما نفت ایران از طریق شبکهای از واسطهها در کشورهایی مانند عمان، امارات یا مالزی وارد چین میشود. کلمان ترمه، مدرس علوم سیاسی و کارشناس خاورمیانه توضیح میدهد: «این کالا به طور عمده مبادلهای یعنی کالاهای چینی در برابر نفت ایران با تخفیفهای قابل توجه فزاینده است. چین بسیار عملگرایانه از ضعف ایران استفاده میکند. از دیدگاه ایران، ایدئولوژیک است و آخرین چاره برای بقای رژیم، در یک موقعیت نابرابراست.»
برخلاف سیاست فشار حداکثری که در دوره ریاستجمهوری ترامپ اعمال میشد، دولت بایدن چشم خود را بر این خریدهای نفت خام ایران بسته است. واشنگتن روی همکاری پکن در مذاکرات هستهای ایران به وضوح حساب باز کرده است. در صورت بن بست در وین، احتمال دارد که آمریکا به اعمال بسیار دقییق تحریمهای فراسرزمینی خود بازگردد. رئیس دیپلماسی چین تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران را با عنوان «دستکاری سیاسی» در حقوق بشر و «مداخله در امور داخلی» محکوم کرد. بحران هستهای روابط تجاری ایران با اروپا و آمریکا را تقریباً به هیچ کاهش داده و جای خود را به چین، اولین شریک تجاری از سال ۲۰۰۹، داده است. در همین حال یك عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس درباره اینکه گفته میشود بحث اینترنت ملی هم جزو مفاد این قرارداد است، عنوان کرد: «چین یک سری قابلیتها از نظر فناوری و تکنولوژی دارد که قرار است ما از آن استفاده کنیم. متقابلا چین هم به یک سری منابع ما مثل گاز، نفت و میعانات گاز نیازمند است که در کشور ما تامین میشود.» شهریار حیدری در پاسخ به این سئوال که چرا پولهای بلوکه شده ایران در چین آزاد نمیشود، گفت: «چین هم تحت تاثیر تحریمهاست اما انتظار میرفت چین همکاری بیشتری داشته باشد. انشاالله در راستای توافق ایران و چین این مشکل حل و فصل میشود. یکی از موضوعاتی که دستگاه دیپلماسی باید پیگیری کند همین آزادسازی پولهای بلوکه شده ایران نه فقط در چین بلکه نزد دیگر کشورها است. چراکه در چند کشور دیگر پولهای ما بلوکه شده است. دولت گذشته یک سری اقداماتی انجام داد و این دولت هم انشاءالله پیگیری میکند.» او در مورد میزان بدهی چین به ایران، اظهار کرد: «عددش تعرفه خاصی پیدا میکند. رقمش ثابت است ولی باتوجه به قوانین بینالمللی افزایش پیدا میکند. ایران از چین، کره، انگلیس، عراق و برخی کشورهای دیگر طلبکار است و امیدواریم دستگاه دیپلماسی در این زمینه موفق باشد.»حیدری درباره اینکه آیا بدهی ۲۰ میلیاردی چین به ایران صحت دارد یا خیر، گفت: «عددش مشخص نیست ولی عدد بالایی است.» این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در خصوص چرایی محرمانه بودن قرارداد ایران و چین، اظهار کرد: «متنش شفاف است؛ در سر فصلهای مشخص اقتصادی، فرهنگی، سیاسی، اجتماعی، سرمایهگذاری همه ذکر شده است. کلیاتش استفاده از ظرفیتهای دو طرف است. هم ما از ظرفیتهای چین استفاده میکنیم و هم چین از ظرفیتهای کشور ما. یک قرارداد کاملا برد-برد است و این نیست که به ضرر یک طرف باشد. بنابراین این قرارداد خوب و راهبردی است. از آن طرف هم کشور چین یک کشور قدرتمند است همچنین نقش جمهوری اسلامی هم برای چین کاملا مشخص است. به نفع دو کشور است که این قرارداد اجرایی و عملیاتی شود چراکه از ظرفیتهای دو کشور به نفع ملتها و دولتها استفاده میکنند.» حیدری در مورد انتقاد برخی نمایندگان مجلس نسبت به بی خبری از متن این قرارداد، گفت: «در کمیسیون امنیت ملی، وزیر خارجه چند بار آمدند و از جزئیات و کلیات این قرارداد صحبت کردند.کلیاتش این است که به سود دو طرف است، جزئیاتش هم به زودی به مردم اطلاع رسانی میشود چرا که بناست بخشهای دولت و خصوصی بیایند و سرمایهگذاری کنند.»
آزاد ارمکی: درد مسئولان درد نفهمی است!
یک جامعه شناس و عضو هیات علمی دانشگاه تهران میگوید: به نظر بنده جامعه به سمت یک شرایط ویژه و استثنایی پیش میرود یعنی بدین صورت که مشکلات اجتماعی جنبه بحرانی به خود گرفته اند.
تقی آزاد ارمکی افزود: مشکل این است که همه این مشکلات بر روی هم انباشته شده و شرایط را به سمت سختی پیش میبرد. انباشته شدن فقر، خودکشی، آلودگی هوا، مشکلات معیشتی و اقتصادی و صدها مشکل دیگر باعث شکلگیری یک جامعه «قراضه» میشود. جامعهای که هیچکدام از کارهایش یک قدم هم به جلو نمیرود و هیچ چیزی در این کشور رو به بهبودی حرکت نمیکند. تنها اتفاقی که در کشور در حال افتادن است، این است که هیچکس هیچ اعتراضی نسبت به وضع موجود از خود نشان نمیدهد. رسانهها تعطیل شده و همهجانبه و یکسو کار میکنند، در مجلس، دولت، قوهقضائیه و دانشگاه هیچ صدایی شنیده نمیشود؛ این یک اتفاق عجیب و خطرناک است. آزاد ارمکی ادامه داد: اینکه وضعیت همه افراد جامعه بد شده میتواند یک چیزهای دیگری را به ما نشان دهد، این روند در جامعه میتواند نشاندهنده، نوعی اعتراض مردم باشد که از ارزشهای متعالیاش فاصله گرفته است. هنوز ما به مرحله رسیدن به جامعه سکولار نرسیدهایم اما در حال نزدیک شدن به جامعه سکولار هستیم. زنگ خطر نزدیک شدن جامعه ایرانی به سکولار به صدا در آمده و ممکن است در این مرحله اقدامات خطرناکی صورت گیرد. وی افزود: جامعه ما نسبتاً در حال نزدیک شدن به سمت بحرانی شدن است. چرا میگویم بحرانی؟ چون وضعیت حال حاضر جامعه ما مثل آتش زیر خاکستر است یعنی در حال حاضر با وجود این همه مشکلات هیچکس هیچ اعتراضی از خود نشان نمیدهد، هیچکس هیچ حرفی نمیزند؛ این خطرناک است و این سکوت ممکن است با وزش یک باد آتش آن شعلهور شده و اتفاقات بزرگی در کشور رقم بزند. آزاد ارمکی اظهار داشت: برخی مسئولان دولتی ما صبح تا شب در حال ترویج ادبیات دینی هستند. از طرفی هر چیزی که زیاد گفته شود، واکنش عکس و افراطی به خودش میگیرد. جامعه ما دچار یک دلزدگی دینی شدهاند. یکی از اشتباهات جمهوری اسلامی این بود که از همان آغاز حکومتاش تا به الان شروع به گزینش و آموزش دینی به مردم کرد. همین مردم بودند که انقلاب کردند، گروهی که از بیرون نیامدند انقلاب کنند یعنی چی به آنها آموزش دینی میدهید! رسانهها صبح تا شب مشغول دادن آموزش دینی به مردمی است که خودشان انقلاب دینی کردند! این روند بسیار توهینآمیز است. به همین دلیل است که جامعه روحانیت و دینداران در جامعه ما مشروعیت و مقبولیت خود را از دست داده است. در حال حاضر در جامعه ما دین به شدت مورد انتقاد قرار گرفته شما همین الان به فضای مجازیمان نگاه کنید؛ پر از نقد و به سخره گرفتن دین و دینداران است! ریشه بیدینی جامعه ما به دلیل عملکرد برخی مسئولان و حکومت دینی است. به گفته وی، جامعه ما تغییر کرده دیگر نیازی به تغییر ندارد. وقتی جامعه تا این اندازه میل به خودکشی و مصرف مخدر و الکل پیدا کرده، این خودش تغییر است. یک اتفاق و تغییر خوب در یک فرآیند فرهیختگی صورت میگیرد. به اعتقاد بنده جامعه ایرانی در حال یک تغییر بزرگ و پنهان ساختاری است. هنوز هم برای حاکمیت فرصت بازگشت به جامعه وجود دارد بدین معنا که هنوز فرصت برای همراه شدن با جامعه وجود دارد.
وی ادامه داد: جامعه دیگر چگونه اعتراض کند؟ اعتراض یعنی مردم به سمت مواد مخدر و مشروبات الکلی میروند. هر کاری که برخی در حاکمیت میگویند، مخالف آن را انجام میدهد! راهحل بازگشت جامعه این است که کسانیکه معضلات را میشناسند، حکومت کنند. مردم صبح تا شب در حال تظاهرات و اعلام اعتراضات خود هستند! وقتی کسیکه مریض است بهجای اینکه نزد پزشک برود، خودش سر خود دارو مصرف میکند، این نوعی نافرمانی اجتماعی است. بهجای اینکه عبادت کند، برای عبور روحی- روانی از مشکلاتش تریاک مصرف میکند، این نوعی اعتراض است. چون مسئولان ما عقلشان نمیرسد. چون مسئولان و حاکمان ما باوری به وجود «مردم» ندارند! شما وقتی باور به وجود «مردم» ندارید طبیعتاً مقاومتهای مردم را هم جدی نمیگیرید. این جامعه شناس اظهار داشت: مسئولان ما هر جور که دوست دارند رفتار میکنند و حرف میزنند و اساساً مردم را به رسمیت نمیشناسند. وقتی شما مردم را به رسمیت بشناسید، الزامها به میان میآید، در این صورت شما درست عمل میکنید وحرف میزنید. درد مسئولان ما درد «نفهمی» است. نفهمی از بابت احترام نگذاشتن و عدم رسمیت بخشیدن به مردم است. طبیعتاً وقتی مردم چنین رفتاری را از مسئولان میبینند ترجیح میدهند که فرار کنند!