افزایش تقاضا برای خرید نان در ماههای اخیر صف نانواییها را طولانی کرد. در حالی که مسئولان امر نسبت به این موضوع اظهار بیاطلاعی میکنند، اما کارشناسان روند صعودی نرخ سایر اقلام را علت این موضوع برمیشمارند.
بسیاری از مردم به دلیل ارزان بودن نانهای سنتی ناچار به خرید نان هستند. این در حالی است که پیش از این نانهای فانتزی بخشی از نیاز خانوارها را تأمین میکردند و اگر خانوادهای به نان خارج از ساعت کاری نانوایان سنتی احتیاج داشت از این واحدها تأمین نیاز میکرد. اما بعد از افزایش نرخ گندم و افزایش قیمت نان فانتزی، بخشی از نیاز مردم که با این نانها تأمین میشد به سمت نانهای سنتی سرازیر شد.از سوی دیگر، اقلامی نظیر برنج، ماکارونی و روغن چنان جهشی داشتند که برخی شهروندان نان را جایگزین این اقلام کردهاند.
هر چند گفته میشود تعدادی از نانواییها هم اقدام به توزیع آرد خارج از شبکه میکنند که این موضوع نیز باعث کاهش عرضه شده است. اخیرا رئیس اتحادیه نانوایان کشور از افزایش تقاضا برای خرید نان خبر داد. محمد سلیمانی عنوان کرد: اگر دولت آرد را مجانی در اختیار نانوایان قرار بدهد، باز هم کفاف تأمین هزینههای نانواییها را نمیدهد. از اینرو تعدادی از نانوایان مجبورند یا کمفروشی یا گرانفروشی کنند.
اما از همه عجیبتر این است که این مقام مسئول اعلام کرد که دلیل ایجاد صفهای طولانی نانواییها هنوز برای فعالان این حوزه روشن نیست.با بالا رفتن قیمت مولفههای تاثیرگذار در نرخ نان ازجمله اجاره ملک، خمیر مایه، افزودنیها، دستمزد کارگران، قیمت حاملهای انرژی و نانوایان درخواست افزایش قیمت نان را داشتند؛ اما بنا بر اعلام رئیس مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان تهران این درخواست در کارگروه استان تصویب نشد.
از سوی دیگر، با توجه به اینکه تجهیز نانواییها به دستگاههای هوشمندسازی یارانه گسترده نشد، همچنان تخلف نانواییها بهرغم اینکه سازمان تعزیرات جریمه نانوایان را پنج تا ۱۰ برابر کرد، ادامه دارد.هر چند نانواییهایی که به این دستگاه مجهز شدهاند چندان خشنود به نظر نمیرسند. زیرا این کارتخوانها به دلیل اینکه بسیاری از مردم هنوز با نحوه کار کردن با آن آشنا نشدهاند عاملی برای ایجاد صفهای نانواییها شدهاند. از سوی دیگر نانواها هم میگویند که ما نمیتوانیم یک شخص خاص را بالای سر این کارتخوانها بگذاریم.
وقتی تخم مرغ از ۱۰۰ هزار تومان
هم گرانتر میشود!
نوسان در بازار تخم مرغ شرایط خرید را برای مصرف کننده نهایی سختتر کرده است.پس از گرانی مواد پروتئینی مردم بیشتر متقاضی خرید تخم مرغ شدند، اما امروز با تغییرات روزانه در قیمت کمتر مصرف کننده نهایی به سمت خرید تخم مرغ میرود.هر شانه تخم مرغ ۳۰ عددی در میادین میوه و تره بار با قیمت ۷۶ هزار تومان به فروش میرسد در حالی که در برخی مغازههای سطح شهر قیمت هر شانه تخم مرغ به ۱۰۵ هزار تومان رسیده و در برخی مناطق این شانه تخم مرغها ۱۳۰ هزار تومان فروخته میشود.مدتهاست موضوع آزاد سازی قیمتها از سوی تولید کنندگان مطرح و بر اجرای هر چند سریعتر آن تأکید دارند، اما گرانی شدید قیمتها،خرید تخم مرغ و سایر محصولات پروتئینی را برای مصرف کننده نهایی بسیار سخت و غیر جبران کرده است.
تورم ماهانه در ایران ۴ برابر ونزوئلا شد
طبق اعلام بانک مرکزی، تورم ماهانه ایران در خرداد ۱۴۰۱ بیش از ۱۲ درصد بود که حدود ۳ الی ۴ برابر ونزوئلا است.احمد عزیزی، معاون اسبق بانک مرکزی و از مدیران باسابقه اقتصادی به مسئله تورم و ریشههای آن پرداخت. به باور عزیزی و برخلاف ادعای دولت سیزدهم، استقراض از بانک مرکزی از راههای دیگری انجام میشود. این نکته دقیقا باعث زمینهساز تداوم و تشدید نرخ تورم درکشور است.
وی با مقایسه آمار تورم ماهانه ایران با ونزوئلا در ماه گذشته، وضعیت اقتصادی کشور را بسیار نگران کننده ارزیابی کرد.
از بهبود معیشت مردم گفتند،
حالا آن را به خدا واگذار کردند!
یك فعــــال سیاسی درباره پیشبینی عملکرد دولت سیزدهم تا ۱۴۰۴ گفت: خیلی نمیخواهم درباره مسئله تورم صبحت کنم ولی به نظر میآید که وضعیت زیستی و اجتماعی مملکت به لحاظ تولید و کشاورزی رو به پایین است و در حوزه زیست محیطی نیز نه تنها تقریبا کاری نمیشود بلکه حتی حرفش را هم نمیزنند.
مصطفی هاشمی طبا با بیان اینکه خیلی نگاه مثبتی به ۳ سال آینده کشور ندارم، درباره احتمال ناتمام ماندن دولت سیزدهم، افزود: مهم نیست که این دولت بماند یا نماند، مهم این است که مملکت بماند و شاداب باشد.وی با اشاره به وضعیت نامطلوب ژئوپلیتیک ایران، گفت: امروز میبینیم همسایگان ایران نوعا با رژیم صهیونیستی وارد تعامل شدند و مرزهای ما کاملا در خطر است. در مجموع چندان چشم انداز خوبی را نمیبینم. هاشمیطبا با اشاره به اوضاع نامساعد اقتصادی افزود: مسئله تورم و پایین آمدن ارزش پول خیلی سرعت گرفته است. فرد وقتی خرید میرود میفهمد پولش خیلی بیارزش شده است و این وضعیت متأسفانه ادامه دارد. گرچه پیش از این صحبت میشد که معیشت مردم قدری بهتر شود اما الان دیگر صحبتی از این مسئله هم نمیشود. ائمه جمعه که همیشه درباره معیشت مردم اظهار نگرانی میکردند حالا این موضوع را به خدا واگذار کردند یا عامل پدید آمدن وضعیت کنونی را فسق و فجور خود مردم میدانند.