فیلترینگ اینستاگرام که حالا دیگر به بستری برای درآمدزایی بسیاری تبدیل شده، نگرانی جدی کسبوکارهای فعال در این شبکه اجتماعی را به دنبال داشتهاست. طبق آماری که در سال گذشته منتشر شد، بالغ بر ۱۰ میلیون کسبوکار خرد در بستر این شبکه اجتماعی فعالیت دارند.برآورد نتبلاکس از خسارت اقتصادی هر ساعت قطعی و اختلال اینترنت در ایران، بیش از ۱.۵ میلیون دلار است.
از ساعت ۱۶ روز جمعه اول مهرماه، اینترنت موبایل (همراه اول و ایرانسل) در تمام تهران قطع و صرفا دسترسی به سایتهای داخلی ممکن بود. این در حالی است که از روز ۳۰ شهریور ماه اختلالات گسترده اینترنت در فضای مجازی آغاز شده بود.گزارشها حاکی است مشاهدات و تجربه شخصی کاربران نشان میدهد که از ۳۰ شهریور ۱۴۰۱ اینترنت در تهران و دیگر شهرها دچار قطعی و اختلالات زیادی است. از صبح چهارشنبه در حاشیه جلسه هیات دولت که عیسی زارعپور از احتمال اختلال و محدودیت در شبکه سراسری اینترنت در ایران به دلیل برخی تصمیمات امنیتی سخن گفت تا چند ساعت بعد که این محدودیتها آغاز شدند ، فاصله زیادی نبود. فاصلهای که در این میان یک بار وزارت ارتباطات اعلام کرد از صحبتهای آقای وزیر برداشت اشتباه شده است. همزمان البته توئیتهایی از موافقان طرح صیانت منتشر شد چون روح الله مومننسب که عدم اجرای طرح صیانت را حاصل این ناآرامیهای روزهای اخیر نامید.بعضی کارشناسان معتقدند که ممکن است این قطعیها دائمی باشد. «این بزرگترین اختلال در اینترنت ایران از سال ۲۰۱۹ است.» این بخشی از توئیت نت بلاکس با توجه به دادههای سی ام شهریورماه رصد اینترنت ایران بود که منتشر شد.پادرو بهتازگی در گزارشی اعلام کرده بود بیش از یک میلیون شغل به واسطه اینستاگرام در ایران وجود دارد و بازاری بیش از ۴۰ هزار میلیارد تومان در سال را ایجاد کرده است. نوینهاب هم یک میلیون و ۷۰۰ هزار کسبوکار در اینستاگرام برآورد کرده بود و آمارهای مرکز آمار میگویند که درآمد حدود ۱۰میلیون نفر به اینستاگرام وابسته است. کسب و کارهای بسیاری به صورت بومی و خانگی اداره میشوند که ازطریق اینستاگرام و واتساپ با بازار در ارتباطند و مشتریانی برای کالاها و خدماتشان پیدا میکنند و با آنها در ارتباط هستند.
اما قطعی اینترنت فقط محدود به این دو پلتفرم نبود و علاوه بر اینها اپلیکیشنهای لینکدین، گوگلپلی و اپاستور، همچنین سایت استارلینک هم در ایران فیلتر شدهاند. خسارتهای ناشی از قطعی اینترنت هم فقط محدود به کسبوکارهای اینستاگرامی نخواهد بود. با این وجود وزیر کشوردرباره ادامه پیدا کردن این محدودیتها گفت: «اغتشاشگران موجب اعمال چنین محدودیتهایی میشوند. طبیعتا اگر دستگاه امنیتی و اطلاعاتی مطمئن شوند که دیگر چنین موقعیتی نیست، این محدودیتها برداشته میشوند.»
در این رابطه عضو کمیسیون کسبوکارهای دانش بنیان اتاق ایران خاطر نشان کرد: قطعی اینترنت ۳۰ تا ۴۰درصد بر روند فعالیت بنگاههای اقتصادی تاثیر میگذارد و باعث افت فعالیت اقتصادی آنها میشود.به گزارش ایلنا،منوچهر توسطی افزود: زندگی بشر امروز وابسته به اینترنت شده و به نظر میرسد این فضا بخش قابل توجهی از اقتصاد جهان را در قبضه خود گرفته است.وی با بیان اینکه شبکههای اجتماعی باعث شدند بسیاری از شرکتها ابزار ارتباطیهای گذشته مانند فکس را جمعآوری کنند، اذعان کرد: در دنیای مدرن مدارک و مستندات بسیاری از شرکتها از طریق واتساپ جابهجا میشوند. قطعی اینترنت در روزهای گذشته باعث شد بسیاری از کارها قفل شوند. به دلیل تعطیلی کسبوکارها در روزهای پایانی هفته چندان قطعی اینترنت خود را نشان نداد اما با آغاز هفته و شروع کار به نظر میرسد که بسیاری از کسبوکارها نتوانند کارهای خود را دنبال کنند.
عضو کمیسیون کسبوکارهای دانش بنیان اتاق ایران ادامه داد: تبعات قطعی اینترنت و فیلترشدن واتساپ امروز مشخص نخواهد شد و در روزهای آینده اثرات آن نمود بیشتری خواهد داشت. توسطی با اشاره به تاثیر قطعی اینترنت بر کسبوکارهایی که در فضای واقعی کار میکنند، تاکید کرد: این شرکتها نیز اطلاعات مربوط به پرداخت و بازاریابی و ... را از طریق اینترنت انجام میدهند و با قطعی این فضا فعالیت آنها نیز مختل میشود.
به گفته وی، قطعی اینترنت صددرصد بر کسبوکار شرکتهایی که در این فضا کار میکنند تاثیر گذاشته و فعالیت آنها را مختل کرده است.وی افزود: من به عنوان یک شهروند میگویم مسیری که امروز دولت میخواهد طی کند در کشورهای دیگر نیز تجربه شده است و آنها نتوانستند از این مسیر نتیجه بگیرند. ما بخشی از جامعه جهانی هستیم و باید جامعه را آموزش بدهیم که از امکانات روز دنیا درست استفاده کنند، نمیتوانیم مردم را محدود کنیم، همه باید از سازوکارهای مدرن استفاده بهینه کنند.ایران با داشتن یک درصد جمعیت و یک درصد خاک دنیا را دارد و بدون توجه به در نظر داشتن منابع موجود در این کشور ما باید حداقل سالیانه ۴۰۰ میلیارد دلار صادرات داشته باشیم این در حالیست که عدد صادرات ما حدود ۵۰ میلیارد دلار است پس این آمار نشان میدهد که ما با دنیا ارتباط خوبی نداریم و قطعی جایگاه ما را در اقتصاد جهانی خدشهدار خواهد کرد.توسطی در پاسخ به این پرسش که آیا قطعی اینترنت باعث تعطیلی کسبوکارهایی که در فضای اینترنت کار خود را دنبال میکند خواهد شد؟ گفت: کسب و کارها در دنیا با سرعت جلو میروند و دیگر حضور فیزیکی برای خرید به حداقل رسیده است ما اگر این مهم را از مردم دریغ کنیم وقت و عمر مردم را هدر میدهیم. در بخش خصوصی یک فاکتور قیمت و کیفیت در رقابت اهمیت ویژه دارد، تصمیمات این چنینی باعث خواهد شد که قیمت تمام شده محصولات و کالای داخلی بالا و قدرت رقابت ما در بازار جهانی کاهش پیداکند.