بازار ارز هفته را با افزایش قیمت دلار آغاز کرد و عرضه سنگین بازارساز هنوز نتوانسته مانع افزایش قیمت این ارز شود.قیمت صعودی دلار از هفته گذشته آغاز شد و دلار روز پنج شنبه به ۳۲ هزار تومان رسید و روز شنبه و در آغاز حدود ۵۰۰ تومان گران شد ودر لحظه تنظیم این گزارش به ۳۲ هزار و ۷۰۰ تومان و ساعاتی بعد به ۳۳ هزار تومان رسید. پیش از این عنوان شده بود که اگر قیمت دلار مرز ۳۲ هزار و ۲۰۰ تومان را رد کند، روند افزایشی آن ادامهدار است. دلار روز شنبه این مرز را رد کرد و حالا پیشبینیها بیانگر این است که روند قیمت افزایشی است. مگر اینکه بازارساز قویتر از گذشته حاضر شود.
ورود دلار به کشور سخت شد؟
اگرچه روند قیمت دلار در روزهای گذشته صعودی بود، اما به گفته یک کارشناس اقتصادی لیست جدید تحریمهای آمریکا علیه شرکتهای پتروشیمی سیگنال افزایشی به قیمت دلار داده و سبب افزایش آن شد. حمیدرضا جیهانی گفت: تحریمهای جدید آمریکا شرکتهایی را نشانه گرفته که محصولات پتروشیمی ایران را به چین، هند و امارات صادر میکردند. یکی از مهمترین شرکتهای ارزآور ما یعنی شرکت «صنایع شیمیایی ایران» که زیرمجموعه بانک صنعت و معدن است، در این لیست قرار دارد و این مساله نشان میدهد که روند ورود ارز به کشور با مشکل بیشتری مواجه میشود و همین مساله به بازار سیگنال افزایش قیمت داده است.اما به گفته وی افزایش تحریمها تنها عامل افزایشدهنده قیمت دلار نیست چون بازار ارز ما از چندین مولفه اثر میگیرد. یکی دیگر از این مولفهها، تراز تجاری است. تراز تجاری شش ماهه ایران هفته گذشته منتشر شد. این گزارش نشان میدهد که میزان واردات از صادرات پیشی گرفته است و تعادل منابع ارزی بر هم خورده است. البته این کارشناس میگوید الان به لحاظ ارزآوری و منابع بلوکه شده قبلی وضعیت به گونهای است که ما مشکلی در تامین ارز نداریم و حتی بانک مرکزی توانسته قیمت دلار را مهار کند.
او میگوید مجموع سیگنالهایی که به بازار ارز میرسد به گونهای است که نشان میدهد ورود دلار به کشور احتمالا با مشکل مواجه میشود و قیمت دلار تحت تاثیر این اخبار آماده جهش بود. اما بازارساز با تزریق سنگین ارز به بازار مانع این جهش شده است. فعلا منابع ارزی بانک مرکزی در شرایط خوبی است و با کمک این منابع جلوی افزایش قیمت دلار را گرفته است.این کارشناس تاکید میکند که از منظر تکنیکال کانال ۳۲ هزار تومانی برای ادامه روند صعودی قیمت دلار در نیمه دوم سال کانال بسیار مهمی است. کارشناسان معتقدند منابع ارزی بانک مرکزی در شرایطی نیست که در نیمه دوم سال جاری آماده ارزپاشی قوی در بازار باشد و برای همین این احتمال وجود دارد که قیمت دلار در نیمه دوم سال مسیر متفاوتی با نیمه اول طی کند.
دلار به بالای ۴۰ هزار تومان میرسد
دیگر کارشناس بازارهای مالی میگوید: یکی از شاخصهایی که در نوسان قیمت دلار تاثیرگذار است، رشد تولید ناخالص ملی و مقایسه آن با رشد حجم نقدینگی است. در حال حاضر تولید ناخالص ملی در شرایط مناسبی قرار ندارد. حجم نقدینگی پنج هزار و ۳۰۰ میلیارد تومانی نیز نشاندهنده وضعیت نامطلوب در بازار ارز است.فردین آقابزرگی ادامه داد: با توجه به تورم ۵۰ درصدی در کشور از ابتدای سال، پتانسیل رشد قیمت دلار در ادامه سال را تقویت میکند. برای مثال، اگر سامانه نیما قیمت دلار در ابتدای سال را ۲۸ هزار تومان اعلام کرده باشد، با روند تورمی که در کشور وجود دارد، دلار باید خود را تطبیق بدهد تا فنر نرخ دلار فشردهتر نشود. درصورت فشردهتر شدن فنر دلار، در ادامه قیمتها به صورت جهشی افزایش پیدا میکند و دلار در بازه زمانی کوتاهی به بالای ۴۰ هزار تومان، یعنی به قیمت واقعی خود خواهد رسید.
سکه در مرز ۱۵ میلیون تومان
بعد از افزایش قیمت دلار، طلا و سکه هم گران شد و سکه به مرز ۱۴ میلیون و ۹۵۰ هزار تومان رسید. با ا افزایش قیمت دلار، قیمت طلا و سکه هم افزایشی شد.
این در حالی است که قیمت طلا روز چهارشنبه به کانال یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان بازگشته بود.حباب سکه تمام به دو میلیون و ۱۰۰ هزار تومان رسید. حباب نیم سکه هم یک میلیون و ۸۵۳ هزار تومان بود. بالاترین حباب هم طبق معمول به ربع سکه تعلق دارد که دو میلیون تومان است.
علیرغم کاهش قیمت جهانی، طلا در ایران گران شد. این مساله به این دلیل است که قیمت طلا بیش از آنکه تحت تاثیر قیمت جهانی آن باشد، تحت تاثیر قیمت دلار بازار آزاد است.قیمت دلار در بازار آزاد در حال افزایش است. رسانهها گزارش دادهاند که بازار ساز حدود ۱۰۰ میلیون دلار با نرخ توافقی به بازار تزریق کرده تا بتواند قیمت دلار را مهار کند؛ اما موفق نبوده است. اگرچه کارشناسان میگویند بازار آماده رشد قیمت بیشتری بود و دولت مانع آن است، اما با توجه به قیمت دلار روند قیمت طلا هم افزایشی به نظر میرسد.
کارشناسان بازار طلا میگویند اگر روند قیمتی دلار ادامه داشته باشد، سکه برای معاملهگران جذاب میشود اما برخی دیگر به حباب دو میلیونی سکه تمام اشاره میکنند و میگویند با توجه به حباب ۱۸درصدی بازار، احتمال ورود معاملهگران به این بازار کم است چراکه خرید سکه تنها زمانی جذاب است که حباب یک رقمی شود و به زیر ۱۰ درصد برسد.
تحریمها گریبان بورس را هم گرفت
شاخص کل بورس روز گذشته هم با افت قابل توجهی همراه شد، از همینرو بسیاری از سهامداران با این پرسش مواجهند که دلیل افت بورس چیست؟
دیروز، شاخص بورس با افت بیش از ۱۵ هزار واحدی به روند نزولی خود ادامه داد و در محدوده یک میلیون و ۳۳۱ هزار واحدی تثبیت شد. وضعیت بازار به گونهای رقم خورد که تنها ۵۷ نماد مثبت و ۵۸۳ نماد منفی در پایان معاملات به ثبت رسید. ارزش معاملات نیز ۲ هزار و ۲۲۰ میلیارد تومان بود که در مقایسه با هفتههای گذشته نشانهای نگرانکننده برای سرمایهگذاران بورسی محسوب میشود.
به باور کارشناسان، افت بورس در پی وضع تحریمهای جدید نفتی از سوی وزارت خزانهداری آمریکا رقم خورده است البته دلایل ریشهایتری نیز برای وضعیت کنونی بورس ذکر میشود اما به باور تحلیلگران بازار سرمایه، موضوع تحریم جدید نفتی به صورت مقطعی تاثیر منفی روی بازار داشته است. ظاهرا همین امر نیز موجبات افت بیش از یک درصدی شاخص کل را نیز فراهم کرده است.
اهالی بازار سهام معتقدند دولت سیزدهم با اعمال سیاستهای غلط اقتصادی زمینه را برای ایجاد بحران در بورس فراهم کرده است. به اعتقاد این گروه از کارشناسان اعضای تیم اقتصادی دولت سیاستهایی را اتخاذ کردند که اغلب در راستای تحکیم اقتصاد دستوری بوده است. این عده تاکید دارند که همین سیاست باعث شده تا بازار سهام وارد فاز نزولی و فرسایشی شود.