رئیس اتحادیه مشاوران املاک مشهد گفت: هم اکنون با توجه به محلات و خواست مالکان واحدها اجاره مسکن در شهر مشهد بین ۱۰ تا ۱۰۰ درصد افزایش داشته است.
علی اصغر مرادزاده با اشاره به بالا رفتن قیمت تمام شده ساخت و ساز مسکن، تأکید کرد: این مسئله سبب شده که عرضه و تقاضا با هم هماهنگی نداشته باشند و در نتیجه قیمت اجاره آپارتمانها و منازل ویلایی افزایش یابد. وی با تأکید بر اینکه هیچ قانون واضحی برای تعیین اجاره بها وجود ندارد، خاطرنشان کرد: هم اکنون قیمت اجاره بر اساس خواسته مالک تعیین میشود برخی از مالکها ادعا میکنند که چند سال است اجاره واحد خود را بالا نبردهاند به همین علت حالا یکباره این کار را انجام میدهند.
شهرهای کوچک هم گران شدند
البته اجارهنشینی مشکلات عدیدهای را با خود بههمراه داشته و دارد، مشکلاتی که باعث کاهش رفاه در سطح جامعه شده و شور و نشاط را بهصورت کامل از جامعه پاک میکند. اجاره خانه این روزها علاوه بر کلان شهرها، در شهرهای کوچک و محروم نیز مشکلات فراوانی برای مردم ایجاد کرده است. شهرستان کهگیلویه و شهر دهدشت با جمعیت ۱۳۵ هزار نفری خود روز به روز در حال افزایش جمعیت است و این میزان افزایش، میزان تقاضا برای اجاره خانهها را بالا برده است و در مقابل با کاهش عرضه و ساخت و ساز خانههای جدید روبرو هستیم.
میزان نرخ کرایه خانهها در شهر دهدشت از تابستان گذشته تاکنون بهصورت ۱۰۰ افزایش یافته و هیچ حساب و کتاب درستی ندارد و میزان اجارهبها بهصورت چشمبسته تصاعدی افزایش مییابد و هیچ سازوکار مناسبی برای نظارت بر آن وجود ندارد.
جواد ۳۳ ساله در این باره گفت: کمتر از یکماه دیگر به پایان قرارداد اجاره خانهام زمان باقی مانده است و الان بیش از ۲ ماه است که به دنبال پیداکردن خانه هستم.
این شهروند دهدشتی گفت: صاحبخانه برای تمدید قرارداد مشکلی ندارد و تا هر زمانی که بخواهم میتوانم قراردادم را تمدید کنم اما مبلغ بیشتری برای اجاره میخواهد که واقعأ در توانم نیست. وی با اشاره به شغل و میزان درآمد ماهیانه خود گفت: شغل ثابت و خاصی ندارم و در واقع کارگری میکنم و با وضعیت کاری این روزها، نمیتوانم ماهیانه ۳۵۰ هزارتومان اجاره بپردازم.
عباس ۲۸ ساله نیز گفت: الان بیش از ۳ ماه است که دنبال پیداکردن خانه هستم، به تمام بنگاههای شهر دهدشت سر زدم و تمام کوچهها و خیابانهای شهر را پیاده گشتم و به همه دوستان و آشنایانم نیز سپردم اما تا الان خانهای پیدا نکردم. اجاره خانهها و میزان سپردهها بالا است، من میخواهم در وسط شهر رهن کامل کنم اما خانه مناسبی که با شرایطم مناسب باشد پیدا نکردم. وی افزود: حقیقتأ در شهر دهدشت یک خانهتروتمیز برای اجاره کردن پیدا نمیشود و میزان اجارهها اصلأ با کیفیت خانهها هماهنگی ندارد و صاحبخانهها چشم بسته قیمتها را بالا میبرند.
ابراهیم ۵۷ ساله در این باره گفت: خانهای دوطبقه در کوی جانبازان دهدشت دارم، به همراه خانوادهام در طبقه اول آن زندگی میکنیم و طبقه بالا را به یک خانواده کمجمعیت اجاره دادیم، بهصورت فصلی کار میکنم و حقوق کمی دریافت میکنم و در واقع این خانه دوطبقه تنها سرمایهام است.
وی افزود: یک پسر دانشجو و یک پسر دبیرستانی به همراه دو دختر کوچکتر دارم و برای تأمین مخارج زندگی ناچار هستم خانهام را اجاره داده و از مستأجرم اجاره بالا بگیرم تا بتوانم چرخ زندگی را بچرخانم. ابراهیم با اشاره به میزان پول رهن ادامه داد: نمیتوانم خانهام را رهن کامل بدهم چون پول رهن دردی از من دوا نمیکند و همین مبلغی که ودیعه گرفتم نیز برای این است که اگر مستأجرم اجاره را پرداخت نکرد بتوانم از آن استفاده کنم.
وزیر از مردم بی خبر!
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه قرار نیست وام خرید مسکن افزایش یابد، گفت: بررسیهای ما نشان میدهد تحولات در بخش مسکن و التهابات قیمتی هیچ تناسبی با تقاضای مسکن ندارد بلکه نوسانات ارزی سبب شد تا مردم کالای خود را به قیمت ارز تجدیدارزیابی کنند که عمدتاً برای حفظ ارزش داراییهای خود آن را به ملک تبدیل کرده اند. محمد اسلامی افزود: دولت غیر از کالاهایی که در آن دخالت مستقیم دارد، مانند تهیه کالاهای اساسی هیچ دخالتی در تعیین قیمت سایر کالاها نداشته و مسکن نیز مانند سایر کالاها ارزش خود را با نرخ ارز تعدیل میکند. وی در خصوص اجاره بها گفت: نرخ اجاره بها نیز تابعی از نرخ تورم و مسکن است و تحولات ۱۰ سال اخیر نشان میدهد همواره این دو شاخص در اجاره بها تأثیر داشته اند. وی تصریح کرد: شرایط اقتصادی بر قشر مستأجر فشار آورده است. من خودم این وضعیت را از نزدیک لمس کردهام که برخی واسطه ها، مالک را تحریک میکنند تا مستأجر قبلی را جواب کند و مستأجر جدیدی با قیمت بالاتر جایگزین او شود. وی با تأکید بر اینکه قرار نیست وام مسکن افزایش یابد، خاطرنشان کرد: ما به وام عرضه مسکن معتقدیم. زمین را در اختیار سازنده میگذاریم. بانک نیز ۸۰درصد رقم سرمایه گذاری سازنده را تسهیلات میدهد و وقتی که توانست واحد خود را به فروش برساند، این وام به خریدار منتقل خواهد شد. وی ادامه داد: وقتی طرح را مطرح کردند، برخی در اینستاگرام من کامنت گذاشتند که وزیر از مردم بی خبر اما باید بدانیم که ما با اقشار مختلفی روبرو هستیم و برخی توانایی پرداخت اقساط ۵ میلیون تومانی را دارند. آنها هم جزو مردم هستند.
جنجالهای سیب زمینی تمامی ندارد
در هفتههای اخیر نه تنها قیمت سیبزمینی به طور غیرقابل قبولی افزایش یافته بلکه از ترفندهای جدیدی برای گرانفروشی و سودجویی استفاده میشود. از هفتههای ابتدایی امسال تاکنون بازار سیبزمینی نوسانات و تنشهای قیمتی متعددی را تجربه کرد و حتی ممنوعیت و آزادسازی صادرات آن هم نتوانست ثباتی در بازار این محصول زراعی پرمصرف ایجاد کند چرا که به عنوان مثال قیمت هر کیلوگرم سیبزمینی که در روزهای پس از تعطیلات نوروزی حدود ۴,۰۰۰ تومان بود، به کیلویی حدود ۱۰ هزار تومان رسیده است.اما اتفاق دیگری که این روزها در بازار افتاده این است که توزیع سیبزمینی با کیفیتهای مختلف و کیفیت پایین (نو و کهنه) پررنگتر از قبل شده و با قیمتهای متفاوت و در همه انواع، با قیمت بالایی عرضه میشود و با وجود اینکه قرار بود به گفته مسئولان وزارت جهاد کشاورزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت، قیمت این محصول کاهش یابد اما به گفته فروشندگان؛ نه تنها این اتفاق نیافتاده بلکه حجم سیبزمینیهای کهنه و با درجه کیفی پایین در بازار زیاد شده، که قیمتگذاری و عرضه آن هم ملاک و معیار مشخصی ندارد و در مواردی دیده شده که از کیلویی ۵,۰۰۰ تا ۷,۰۰۰ تومان فروخته میشود.اما سیبزمینی نو و با کیفیت مناسب و معمول نیز همچنان به طور میانگین کیلویی ۹ تا ۱۰ هزار تومان قیمت دارد و علیرغم وعدههای مسؤولان هنوز کاهش قیمتی نداشته است. در یک میوهفروشی دو نوع سیبزمینی عرضه میشود که بهعنوان مثال قیمت سیبزمینی بیکیفیت ۷۰۰۰ و با کیفیت ۱۰ هزار تومان است.
صادرات سیبزمینی مشمول پرداخت عوارض صادراتی شد
در همین راستا، ستاد تنظیم بازار با هدف کنترل قیمت سیبزمینی در بازار خواستار وضع عوارض صادراتی بر این محصول کشاورزی شد.این ستاد تاکید کرد: در خصوص افزایش غیرمتعارف قیمت محصول سیبزمینی و برنامه تولید و آسیبهای بروز کرده در استانهای سیل زده مقرر شد، صادرات سیبزمینی سریعاً مشمول پرداخت عوارض صادراتی شود.