انتقال آب رودخانه دز را متوقف کنید یکی از سوژههایی است که توسط مردم در سامانه فارس من ثبت شد که خبرنگار خبرگزاری فارس پیگیری خواسته امضاکنندگان این سوژه شد.نماینده دزفول در دیدار با وزیر نیرو اظهار کرد: طرح آبرسانی غدیر از چندسال پیش توسط دولت و نهادهای بالادستی برای تامین آبشرب از سد کرخه و پاییندست رودخانه دز کلید خورده است.وی افزود: انتقال آب از سرچشمههای دز و کارون اقدام غیرکارشناسی است که با وجود تذکر جدی متخصصان، این امر ادامه یافت و منجر به نابودی بخشی از جلگه خوزستان شد.
سید احمد آوایی گفت: در ماههای اخیر با توجه به بحران جدی خشکسالی در شهرهای غربی و جنوبی خوزستان، مشخص شد انتقال آب نتیجهای جز نابودی خوزستان و به وجود آمدن ناهنجاریها نخواهد داشت.وی تامین نشدن منافع مردم را خط قرمز دانست و ادامه داد: اجرای هر طرحی، باید مصلحت مردم با مطالعه دقیق و کارشناسانه در نظر گرفته شود.آوایی تصریح کرد: پروژه آبرسانی غدیر، یک طرح ملی است که توسط دولت و نهادهای بالادستی به منظور تامین آب شرب شهرهای جنوبی خوزستان از سد کرخه در سالهای گذشته کلید خورده و قرار است در آینده نیز، بخش اندکی از این انتقال آب، از پاییندست رودخانه دز تامین شود.وی بیان کرد: تصور اینکه مقرر شده تامین آب از دریاچه و یا بالادست رودخانه دز، آن هم برای مصرف کشاورزی و صنعتی باشد به دلیل اشتباه لفظی وزیر پیشآمده بود، در حالی که طی مذاکرات صورت گرفته با وی و مدیریت طرح غدیر، انتقال آب از طریق سد کرخه و پاییندست رودخانه دز( در محل ایستگاه پمپاژ W۲ اسپیل کرخه در ۳۵ کیلومتری شمال شوش) برای تامین آب شرب شهرهای جنوبی استان، تامین خواهد شد.آوایی اذعان کرد: این طرح باید تنها برای تامین آب شرب مردم شریف خوزستان اجرا شود تا مشکلی برای کشاورزان شمال خوزستان که حجم بالایی از تولیدات کشاورزی را به خود اختصاص دادهاند به وجود نیاید؛ چنانچه در آینده کار غیر کارشناسی بر خلاف منافع مردم صورت گیرد، ما با تمام توان مخالفت خواهیم کرد.
مسئله تزریق آب گوارای دز در شبکه آب شرب است
اما اشتباه لفظی از سوی وزیر نیرو در صورتی مطرح شده است که در مهر ماه سال جاری طی یک سفر به خوزستان و در حاشیه بازدید از ایستگاه پمپاژ امالدبس ضمن تاکید بر بررسی مسائل مربوط به آب و فاضلاب و به ویژه طرح غدیر اظهار کرد: با اجرای طرح غدیر، حجم آب برای ۲۶ شهری که در مسیر اجرای طرح هستند تا ۱۰ سال آینده کافی خواهد بود و مسالهای در تامین آب نخواهند داشت و آب پایدار خواهد شد.
وی در ادامه سخنان خویش صراحتا اعلام کرد: مساله مهم این است که آب گوارای دز در شبکه آب شرب خوزستان تزریق میشود.
سد دزدر بدترین وضعیت ممکن است
مسئله انتقال آب دز در حالی مجددا به سوژهای داغ تبدیل شده که خشکسالی و خالی شدن قسمت عمدهای از سد آن با چشمی غیرکارشناسی هم کاملا هویداست و مردم شهرهای شمال خوزستان نگران تاثیرات منفی این طرح هستند چراکه اکثر آنها کشاورز و دامدارنیاند که زندگی و اموراتشان وابسته و تحت تاثیر جریان رود دز است.
فرهاد ایزدجو مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان در نشست بررسی مشکلات آب و فاضلاب استان که مهرماه در اهواز برگزار شد، اظهار کرد: در حال حاضر حدود هفت درصد از مخازن سدهای خوزستان آبدار است و در سد دز حدود پنج درصد آب داریم که بدترین وضعیت را در میان سدها دارد.وی افزود: با توجه به برآوردهای انجام شده، در شرایط محتمل پیش بینی شده برای پاییز، با کمبود حدود دو میلیارد و ۶۰۰ میلیون متر مکعبی آب مواجه هستیم که این عدد برای پیشبینیهای با وضعیت بدتر، بالا است.مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان با اشاره به تصمیمگیری در خصوص کشت پاییزه در خوزستان گفت: تصویب الگوی کشت پاییزه از جمله اقدامات در مدیریت کمی آب بوده است. همچنین برداشتهای کشت و صنعتها محدود شده است تا بیشتر از حد مجاز برداشت نداشته باشند.ایزدجو با بیان اینکه برداشت بیش از حد شرکتهای نیشکری آب پایین دست را از نظر کمی و کیفی دچار مشکل میکند، افزود: در حوضه دز، کشت کلزا و چغندر ممنوع شده است اما در برخی از حوزهها تا حدودی مجاز است که کشت شود.
خوزستان قطب کشاورزی کشور است
بخش عظیمی از تولیدات کشاورزی ایران وابسته به همین کشاورزی شمال خوزستان است که در واقع قلب کشاورزی جلگه حاصلخیر خوزستان محسوب میشود. از این جهت صدمه به صنعت کشاورزی این ناحیه از کشور، صدمه به کل کشور است. بسیاری از مردمان این منطقه کشاورز هستند و این پیشه از دوران باستان تا به امروز در خوزستان و شمال خوزستان رواج داشته است. طی ماههای اخیر اکثر کشاورزان دزفول، شوش، شوشتر و... که همگی از آب رودخانه دز برای زراعت استفاده میکردند، با کاهش دبی رود دز به شدت متضرر شده و بسیاری از آنها به دلیل نبود آب و یا نرسیدن آب کافی امسال کشت نکردند و یا به مشکل خوردند.صدمه به بخش کشاورزی یکی از مهمترین علتهای مخالفت مردم با انتقال آب دز است اما این تصمیم آثار مخرب دیگری نیز دارد که باز هم به آن خواهد پرداخت.
آغاز فصل تنگی نفس و حساسیت خوزستانیها؛
تصور بروز بحران سه بیماری در خوزستان نگرانکننده است
یک فوق تخصص ریه با ابراز نگرانی از مراجعه انبوه بیماران حملات تنفسی در پی نخستین بارش پاییزی خوزستان در کنار بیماران پیک ششم کرونا و مبتلایان آنفلوآنزا، گفت: توصیه اکید این است که مردم شیوهنامههای بهداشتی را رعایت کنند و افرادی که زمینه حساسیتهای فصلی دارند درمان خود را جدی بگیرند و دنبال کنند.
دکتر حانیه راجی اظهار کرد: بحران حساسیتهای فصلی ناشی از اولین بارشهای پاییزی چندین سال است که خوزستان و اهواز را درگیر کرده و در سالیان گذشته در همین مقطع زمانی، شاهد پیک ورودی بیماران تنگی نفس در اورژانس بیمارستانها بودیم.وی با اشاره به اهمیت هرس درختان کنوکارپوس افزود: به نظر میرسد در سال گذشته هرس مطلوب درختان کنوکارپوس و استفاده از ماسک، دو عاملی بودند که موجب شدند میزان مراجعههای تنگی نفس در مقایسه با سالهای قبل از آن، کمتر باشد.وی با بیان اینکه رعایت شیوهنامههای بهداشتی کرونا در پیشگیری از ابتلای افراد به آنفلوآنزا بسیار موثر است، گفت: در خصوص آنفلوآنزا در سال گذشته اتفاق مشابهی افتاد و با کاهش بار مراجعه بیماران مبتلا به آنفلوآنزا نسبت به سالهای قبل مواجه بودیم که دلیل این اتفاق نیز میتواند به ویژه استفاده از ماسک و رعایت فاصلهگذاری اجتماعی باشد.وی ادامه داد: شرایط امسال با سال گذشته متفاوت است. در مقایسه با سال گذشته تعداد بیشتری از مردم به کرونا مبتلا شدهاند و واکسیناسیون هم از ابتدای امسال آغاز شده و در ماههای اخیر سرعت گرفته است که این عوامل میتواند موجب کاهش ابتلای افراد به کرونا شود اما از سوی دیگر برداشته شدن محدودیتهای شغلی مانند دورکاری کارمندان، بازگشایی اماکن عمومی که پیش از این تعطیل بودند و همچنین کاهش رعایت شیوهنامههای بهداشتی اجتماعی میتواند نگرانکننده باشد و موجب افزایش بار مراجعات شود بنابراین به طور کلی با وجود شرایط بسیار متفاوت از سال گذشته، پیشبینی اینکه موارد آنفلوآنزا مانند پارسال اندک باشد، کمی مشکل است. در خصوص آغاز پیک ششم کروناویروس در آبانماه نیز هشدارهایی داده شده است و در برخی استانها هم گزارشهایی از روند افزایشی ابتلا به کرونا وجود دارد که شاید نشاندهنده آغاز پیک ششم در این استانها باشد.
وی با ابراز نگرانی از احتمال مراجعه همزمان بیماران مبتلا به کرونا، آنفلوآنزا و تنگی نفس گفت: تصور اینکه در کنار پیک ششم کرونا و شیوع آنفلوآنزا، با بارش اولین بارندگی به یکباره تعداد انبوهی از افراد با تنگی نفس به اورژانسهای بیمارستانها مراجعه کنند بسیار نگرانکننده است. با توجه به وجود بیماران کرونایی در بیمارستانها، ممکن است بیماران تنگی نفس در مواجهه با این مبتلایان، به کرونا نیز مبتلا و زمینهساز شیوع بیشتر کروناویروس شوند. بنابراین باز هم توصیه اکید این است که مردم شیوهنامههای بهداشتی را رعایت کنند و افرادی که زمینه حساسیتهای فصلی دارند درمان خود را جدی بگیرند و دنبال کنند.