با توجه به اعلام وضعیت ناسالم هوا، افراد مبتلا به بیماری قلبی یا ریوی، سالمندان و کودکان باید از فعالیتهای طولانی یا سنگین خارج از منزل خودداری کنند و افراد دیگر باید فعالیتهای طولانی یا سنگین خارج از منزل را کاهش دهند.کاهش تردد خودروهای شخصی و کاهش استفاده از خودروهای تک سرنشین و استفاده از وسایل نقلیه عمومی، توقف نکردن بیمورد یا طولانیمدت در ارتفاعات به دلیل محبوس شدن هوا در شرایط پایداری جوی، به کارگیری تمهیدات لازم توسط اداره راهنمایی و رانندگی در جلوگیری از ازدحام و ایجاد ترافیک در خیابانهای پرتردد از جمله این الزامات است.شهروندان به خصوص بیماران دچار بیماریهای قلبی و ریوی و مبتلایان به آسم و آلرژی و افرادی که از لنز چشمی استفاده میکنند از خروج غیرضروری از منزل و محل کار خودداری کنند و در صورت لزوم خروج از منزل یا محل کار، حتما از ماسک مناسب جهت جلوگیری از تنفس هوای آلوده و همچنین از عینک مناسب استفاده شود.
تاکید میشود همه درها و پنجرهها و منافذ ساختمان محل زندگی (خانه و محل کار) کاملا بسته نگه داشته شود و از باز و بسته شدن بیش از حد در ورود و خروج خودداری شود.شهروندان در شرایط هشدار آلودگی باید از فعالیتهای شدید بدنی در تمام اوقات بروز پدیده مانند ورزشهای سبک و سنگین پرهیز کنند همچنین کارکنانی که به واسطه شغلی بیشتر در معرض گرد و غبار قرار دارند، حتما از وسایل حفاظت فردی استفاده کنند.
مصرف نکردن سیگار و قلیان در شرایط بروز پدیده باعث کاهش اثرات نامطلوب آلایندهها میشود و برعکس باعث تشدید اثرات آلایندهها میشود همچنین برای یک تغذیه مناسب در شرایط بروز پدیده مصرف شیر و ماست کمچرب و میوه و سبزیجات تازه برای دفع سموم از بدن توصیه میشود.استحمام و شستشوی کامل بدن و لباسها پس از هر بار خروج از منزل به دلیل جذب ذرات ریز ناشی از آلودگی هوا روی بدن لازم و ضروری است.
جلوگیری از آتش زدن هرگونه پلاستیک یا سوزاندن چوب و فضولات حیوانی در همه شرایط، خودداری مصرف مواد پاککننده شیمیایی و گندزدا حتیالامکان، از دیگر راههای خود مراقبتی هنگام آلودگی هواست.
کارکنان شهرداری در فضای سبز و خدمات شهری حتما از کلاه و دستکش و ماسک استاندارد استفاده کنند و لازم است که این وسایل حفاظت فردی در اختیار آنان قرار گیرد. عملیات جمعآوری، حمل و نقل و دفن مواد پسماند شهری نیز باید به صورت اصولی انجام پذیرد و از تلنبار و پخش زباله در سطح معابر عمومی و از آتش زدن زباله در محل دفن جلوگیری شود.خودداری از انجام ایزوگام در روزهای وجود وارونگی دما، توجه به مصرف به موقع داروهای مربوط توسط مادران باردار و افراد حساس و افراد دارای بیماریهای زمینهای یکی از ضرورتها هنگام آلودگی هوا است.همچنین در صورت مواجهه با تنگی نفس و هرگونه ناراحتی قلبی عروقی، سریعاً به نزدیکترین مرکز بهداشتی درمانی یا بیمارستان مراجعه کنند.
گروههای پرخطر در آلودگی هوا از خانه خارج نشوند
رئیس دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز پیرامون آلودگیهای اخیر هوا از افراد مسن و دارای بیماری زمینهای خواست تا حد ممکن از خانه خارج نشوند.
فرهاد ابول نژادیان اظهار کرد: آلودگیهای اخیر هوا میتوانند بر ریه افراد به ویژه در افراد دارای آسم، بیماریهای قلبی، ریوی و... تاثیرگذار باشد.وی افزود: از افراد مسن، دارای بیماریهای قلبی، ریوی و... تقاضا میشود در اماکن شلوغ حضور نیابند و تا حد ممکن از خانه خارج نشوند. خدا را شاکریم که روز گذشته خوزستان یک روز دیگر بدون مرگ ناشی از کرونا را سپری کرد گرچه آمار مرگومیر ناشی از این بیماری در استان طی روزهای اخیر هم یک یا دو نفر بوده است.وضعیت کرونا در خوزستان باثبات است و در اهواز تنها بیمارستان رازی به ارائه خدمات کرونایی در دو فاز قرمز و سبز میپردازد.
هوای سه شهر خوزستان در شرایط ناسالم
سامانه پایش کیفی هوای کشور، هوای شهرهای اهواز، سوسنگرد و شادگان را در شرایط ناسالم برای همه گروهها اعلام کرد.همچنین آبادان و ماهشهر در شرایط حساس برای گروههای ناسالم قرار دارند.شرایط ناسالم هوا در روزهای اخیر در اهواز، سوسنگرد، شادگان و ماهشهر تداوم داشته، با این حال کارگروه شرایط اضطرار آلودگی هوا تشکیل جلسه نداده است.
اشرفی، مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان تشکیل جلسه شرایط اضطرار آلودگی هوا را غیرضروری دانسته و گفته است: این نشست در شرایط اضطرار و وقتی آلودگی هوا از میزان خاصی بالاتر رفته و تداوم داشته باشد باید تشکیل و منجر به تصمیماتی در زمینه تعطیلی مدارس و یا ادارات و یا محدودیت ترافیکی شود. با توجه به مصوبات ستاد کرونا، هم اکنون مراکز آموزشی تعطیل بوده و ادارات نیز با حداقل نیرو و کاهش ساعت اداری فعال هستند، به همین دلیل بر اساس نوع آلودگی، سیاستگذاری و تصمیمگیری این است که تعطیلی نداشته باشیم؛ از سوی دیگر با توجه به فراهم نبودن زیرساخت اجرای طرحهای ترافیکی و زوج و فرد در خوزستان، امکان ایجاد محدودیت ترافیکی نیز وجود ندارد. بنابراین از آنجا که تشکیل نشست به تصمیم عملیاتی منتج نمیشد و با توجه به شرایط کرونا و لزوم کاهش نشستها، سعی شده از تشکیل نشست غیرضروری خودداری شود.با توجه به مصوبات ستاد کرونا، هم اکنون مراکز آموزشی تعطیل بوده و ادارات نیز با حداقل نیرو و کاهش ساعت اداری فعال است، به همین دلیل بر اساس نوع آلودگی، سیاستگذاری و تصمیمگیری این است که تعطیلی نداشته باشیم؛ از سوی دیگر با توجه به فراهم نبودن زیرساخت اجرای طرحهای ترافیکی و زوج و فرد در خوزستان، امکان ایجاد محدودیت ترافیکی نیز وجود ندارد.وی اضافه کرد: بنابراین از آنجا که تشکیل نشست به تصمیم عملیاتی منتج نمیشد و با توجه به شرایط کرونا و لزوم کاهش نشستها، سعی شده از تشکیل نشست غیرضروری خودداری شود.
با توجه به مجموع شرایط به عنوان دبیرخانه نشست شرایط اضطرار آلودگی هوا، نبود نیاز به تشکیل این نشست را تشخیص دادیم. البته به عنوان دبیرخانه کارگروه وظایف عملکرد دستگاهها را رصد کرده و وظایف برخی دستگاههای مرتبط همچون بهداشت و درمان را در شرایط اضطرار ابلاغ کردهایم تا مراکز درمانی و نیز تجهیزات خود را آماده کنند.اشرفی با بیان اینکه بیشترین میزان آلودگی هوا در خوزستان در یکی دو روز گذشته رخ داده، گفت: نشست کارگروه شرایط اضطرار آلودگی هوا در صورت تداوم پایداری جوی و افزایش شاخص به ۲۰۰، در هفته جاری تشکیل میشود.
AQI شاخصی است که برای گزارش روزانه کیفیت هوا به کار میرود و نشان میدهد که هوای اطراف چقدر تمیز یا آلوده است و این حد از آلودگی چه اثراتی ممکن است بر سلامتی داشته باشد. این شاخص بر اثراتی متمرکز است که افراد ممکن است چند ساعت یا چند روز پس از تنفس در این هوا با آنها روبه رو شوند.
در روزهای اخیر استفاده از سوخت مازوت در نیروگاهها در کلانشهرها بالا گرفته است که یکی از عوامل تشدید آلودگی هوا بوده است. به گفته اشرفی مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان، با کاهش سهمیه گاز، چهار نیروگاه خوزستان استفاده از سوخت مازوت را آغاز کردهاند. نیروگاه رامین درشمال اهواز نیز با سوزاندن مازوت در پاییز و زمستان هر سال یکی از عوامل تشدید آلودگی هوا در شهرستان باوی و اهواز بوده است.