تلاشهایی علیه شکل گیری توافق صورت میگیرد. به نحوی که برخی تحلیلگران، حمله اخیر رژیم خبیث اسرائیل به نوار غزه را نیز در راستای تلاش اسرائیل برای جلوگیری از توافق هستهای ایران ارزیابی میکنند.
روسیه نیز علیرغم تمامی ادعاها، پیشتر گفته است که باید منافع کشورش در این توافق حفظ شود. هرچند که به باور گروهی از کارشناسان، با اینکه نماینده روسیه اخبار داغ مربوط به پیشرفت مذاکرات را مخابره میکند، اما بعید است دولت روسیه که به دلیل حمله به اوکراین در انزوا به سر میبرد، علاقهای به رفع تحریمهای همسایه جنوبی اش یعنی ایران داشته باشد.از سوی دیگر، جمعی از مخالفین برجام در داخل کشور که مشخصا در گروه جلیلی، مسئول تیم مذاکرات دوران احمدینژاد و پارهای از کاسبان تحریم خلاصه میشوند، به تکاپو افتادهاند تا آنچه توافق هستهای ایران با طرفهای غربی خوانده میشود، به نتیجه نرسد. سه قطب مذکور با اینکه ممکن است در ظاهر متضاد یکدیگر باشند اما دارای هدفی مشترک هستند. برای همه آنها، انزوای بیشتر ایران سودمند است و منافع نابی در پی دارد.لذا ضروری مینماید که تیم مذاکره ایران با هوشمندی هر چه تمام تر، توطئههای احتمالی این جریانات را خنثی کند و تصمیمات مناسبی در راستای حفظ منافع ملی ایران بگیرد.سند برجام که در دوره روحانی به امضاء رسید، هنوز هم بهترین متن برای حفظ منافع ملی و رهایی کشور از شر تحریم هاست. نباید فراموش کرد که دولت ترامپ به این دلیل از آن خارج شد که به گفته وزیر امور خارجه پیشین ایالات متحده، امتیازهای خوبی به دولت ایران میداد.اصولگرایان در این مقطع میتوانند از احیای مجدد برجام خشنود باشند حتی اگر نام آن را توافقی بهتر از دولت قبل بگذارند. مهم این است که از زنده شدن توافق پیشین، هم دولت ایران نفع میبرد هم ملتی که از فشار فزآینده تحریمها در تنگنا قرار گرفته است.هرچند دور از ذهن نبود که آمریکا حتی پیش از آغاز این دور از مذاکرات، با متن پیشنهادی اروپا موافق باشد چرا که این متن بیشک در هماهنگی با کاخ سفید نگارش شده بود اما سرعت عمل واشنگتن برای اعلام این خبر نشان از تعجیل این کشور برای انداختن توپ در زمین ایران و تضمین پیروزیاش در جنگ روایتها دارد.
تنها ساعتی پس از اعلام پایان مذاکرات، خبرگزاری رویترز از موافقت واشنگتن با متن نهایی اتحادیه اروپا خبر داد و نوشت: «سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد که ایالات متحده آماده است تا به سرعت توافقی برای احیای برجام را براساس پیشنهادات ارائه شده از سوی اتحادیه اروپا منعقد کند.» با بازگشت هیات مذاکره کننده کشورمان، روزها و یا شاید ساعات آینده مشخص خواهد کرد که ایران چه زمان نظر نهایی خود را به هماهنگ کنندگان برجام اعلام خواهد کرد و البته این پاسخ چه خواهد بود اما به وضوح مشخص است که غرب این بار پیش از گذشته برای انداختن توپ به زمین ایران و مقصر جلوه دادن کشورمان در صورت شکست احتمالی مذاکرات، متحد و البته مصمم است.اردوکشی رسانهای برای پیروزی در جنگ روایتها نیز هرچند از ماهها قبل آغاز شده است اما این بار و با اعلام ارائه متن نهایی به اوج خود رسیده تا افکار عمومی جهان را برای هرگونه برخورد با ایران در صورت پاسخ منفی تهران به پیشنهادات غرب آماده کند. افکار عمومی در ایران نیز در غیاب روایت داخلی از جزئیات مذاکرات، برای یافتن خبر چشم به روایت غربی دوخته است که این کار دستگاه دیپلماسی را برای اعلام هر پاسخی به پیشنهاد اروپا بسیار سخت کرده است. روزهای آینده قطعا سرنوشت ساز خواهد بود.